Återmontering av skärm på iMac (24 tum, 2023)

Innan du börjar

Fara

Läs Elsäkerhet innan du börjar.

Varning

Ta bort följande del innan du börjar:

Verktyg

• Stödstativ till skärm (923-0416)

• Etanol- eller isopropylalkoholservetter (IPA)

• Kaptontejp

• Putsduk i mikrofiber

• Nylonpetverktyg (svart)

• Målartejp (2,5 till 5 cm bred)

• Skyddsglasögon med sidoskärmar

• Sax

• Silikonrulle

• Vidhäftande dynor

• Stödkilar (076-00507)

Se en fullständig lista över verktyg som krävs vid alla reparationer.

Varning

• För den här proceduren krävs Systemkonfiguration. När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg kan du läsa om hur du initierar processen Systemkonfiguration.

Återmontering

1. Använd etanol- eller isopropylalkoholservetter (IPA) till att ta bort eventuellt kvarvarande fästmaterial från skärmen och höljet.

• Viktigt! I borttagning av skärm finns mer information om att ta bort kvarvarande fästmaterial från skärmen.

2. Se till att datorn är ren och fri från skräp.

3. Placera skärmens fästremsor på en platt yta och kontrollera att de inte är skadade eller skrynkliga.

• (946-21745) (1)

• (946-18677) (2)

• (946-21744) (3)

• iMac (24 tum, 2023, två portar) (946-19175) (4), iMac (24 tum, 2023, fyra portar) (946-18118) (4)

•  Varning! Fästremsan på nederdelen är specifik för respektive modell. Se till att du har rätt fästremsa på nederdelen för den modell du reparerar.

•  Varning: Skadade remsor kan leda till kosmetiska luckor och lätt läckage. De kan också försvaga bandet mellan skärmen och höljet. Om fästremskorna är skadade eller skrynkliga ska du byta ut dem.

• Obs! Fästremsorna för skärmen har två lager lim och ett skumlager mellan dem. Det finns ett släppskikt i papper på undersidan och ett släppskikt i plast på översidan. Färgerna på släppskiktet kan variera.

4. Lägg höljet plant enligt bilden. Dra bort en kort del av släppskiktet i papper från en av skärmens fästremsor.

• Viktigt: Ta inte bort släppskikten i plast på skärmens fästremsor än.

• Obs! Om datorn har en adapter för VESA-fäste lägger du datorn plant på VESA-stödstativet.

5. Rikta in skärmens fästremsor med motsvarande kant på höljet och tryck det synliga fästmaterialet på höljet.

6. Medan du riktar in skärmens fästremsor drar du bort delar av släppskiktet i papper och trycker fästmaterialet mot höljets kant tills hela remsan fästs.

7. Upprepa steg 2 till 4 för att montera de återstående fästremsorna till skärmen.

8. Kontrollera inriktningen på skärmens fästremsor. Se till att de inte är skrynkliga eller har luftfickor.

9. Vrid höljet så att bildskärmens övre del är närmast dig. Placera stödkilarna i höljet enligt bilden.

10. Om du använde kaptontejp till att fästa flexkabeln till kameran och eDP (embedded DisplayPort) och flexkabeln till skärmens bakgrundsbelysning vid höljet under borttagningen tar du bort kaptontejpen.

11. För in skärmens nederkant i skåran i stödkilarna till stativet. Luta skärmen mot de triangelformade stödkilarna.

12. För in änden av flexkabeln till skärmens bakgrundsbelysning i kontakten på skärmens baksida (1).

13. Fäst tejpen på kontakten till flexkabeln till skärmens bakgrundsbelysning (2).

• Viktigt! Om tejpen skadades under borttagningen ska du kassera den och använda den ersättningstejp som finns i startpaketet eller påfyllningssatsen för skärmen.

14. För in de två ändarna av kameran och eDP-flexkabeln i kontakterna (1) på skärmens baksida. Fäll sedan ned låsspärrarna (2).

15. Lyft försiktigt skärmens övre kant. Ta bort de två triangelformade stödkilarna från höljet.

16. Dra försiktigt ut skärmen ur skåran i stödkilarna till stativet (1). Sänk sedan skärmens överkant mot höljet (2).

•  Varning: Slit inte i flexkablarna när du flyttar på skärmen.

17. Placera skärmen plant på höljet. Skärmens överkant ska hänga precis över höljets överkant.

18. Rikta in skärmen mot höljet. Sätt två remsor målartejp på datorns överdel för att fästa skärmen vid höljet tillfälligt.

19. Håll skärmen dikt an mot höljet medan du försiktigt lyfter datorn. Skärmen kommer att flyttas lite när den fästs vid skärmhängarna och riktas in mot höljets kanter.

•  Var försiktig: Skärmen är bara delvis fäst med skärmhängarna i höljet. Håll skärmen dikt an mot höljet för att säkerställa att den inte faller av skärmhängarna.

• Obs! Om datorn har en adapter för VESA-fäste ställer du datorn upprätt i stödstativet till skärmen.

20. Se till att skärmen och höljet är inriktade på alla fyra sidor. Rikta sedan försiktigt in de två remsorna målartejp så att de sitter tätt mot datorns överdel.

21. Lossa skärmen från höljet tillräckligt mycket för att få bort släppskikten från de två fästremsorna för skärmen på höljets underdel.

• Obs! Ta bort släppskikten med flikarna i mitten av höljet enligt bilden.

22. Lossa skärmen från höljet tillräckligt mycket för att få bort släppskikten från de två fästremsorna för skärmen på den nedre delen av höljets respektive sidor.

• Obs! Ta bort släppskikten med flikarna i mitten av höljet enligt bilden.

23. Ta bort de två remsorna målartejp från datorns överdel.

24. Fäst två remsor målartejp på datorns undersida. Tryck tejpen mot skärmen så att den fäster ordentligt.

25. Lossa skärmen från höljet tillräckligt mycket för att få bort släppskikten från de två fästremsorna för skärmen på den övre delen av höljets respektive sidor.

• Obs! Ta bort släppskikten med flikarna i mitten av höljet enligt bilden.

26. Lossa skärmen tillräckligt mycket för att få bort släppskikten från de två fästremsorna för skärmen på datorns överdel.

• Obs! Ta bort släppskikten med flikarna i mitten av höljet enligt bilden.

27. Lägg datorn plant med skärmen vänd uppåt. Ta sedan bort målartejpen.

28. Ta bort släppskiktet från mattan för vidhäftande dynor. Rulla silikonrullen fram och tillbaka på den vidhäftande dynan för att rengöra rullen.

29. Rulla silikonrullen fram och tillbaka längs med skärmens underkant och sidor för att fästa skärmens fästremsor ordentligt.

• Obs! Om datorn har en adapter för VESA-fäste lägger du datorn på de två triangelformade stödkilarna.

30. Placera de triangelformade stödkilarna enligt bilden.

31. Ta bort stativkilen från datorn och lägg datorn på de triangelformade stödkilarna med skärmen vänd uppåt.

32. Rulla silikonrullen fram och tillbaka längs med skärmens överkant för att fästa skärmens fästremsor ordentligt.

33. Rengör skärmen med putsduken i mikrofiber.

Varning

• När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg kan du läsa om hur du initierar processen Systemkonfiguration.

• Systemkonfiguration krävs om du har installerat en ny skärm eller ett nytt moderkort.

• Om du har bytt ut moderkortet startar datorn i felsökningsläget tills du har slutfört Systemkonfiguration.

• Om du har bytt ut skärmen fungerar kanske inte skärmens ljusstyrka och True Tone som de ska tills du har slutfört Systemkonfigurationen.