Introduktion till iMac

Den här handboken innehåller tekniska anvisningar för byte av äkta Apple-delar i Mac-datorer och är avsedd för enskilda tekniker som har den kunskap, erfarenhet och de verktyg som krävs för att reparera elektroniska enheter.

Viktigt

• Läs först igenom hela handboken. Om du inte känner att du klarar av att utföra reparationerna enligt handboken ska du inte fortsätta.

• Använd alltid den senaste versionen av den här handboken som finns på support.apple.com/sv_SE/manuals/macdesktops.

Varning

Om du inte följer reparationsanvisningarna eller inte använder äkta Apple-delar eller rätt verktyg kan det leda till en elektrisk stöt eller andra säkerhetsproblem och medföra risk för personskada eller dödsfall.

Var försiktig

Underlåtenhet att följa reparationsanvisningarna eller använda äkta Apple-delar eller rätt verktyg kan skada Mac-datorn, delar eller annan egendom eller försämra enhetens funktioner.

Garantiinformation

Skada som orsakats av reparationer som utförts utanför Apple eller utanför nätverket av auktoriserade Apple-servicepartner täcks inte av Apples garanti eller AppleCare-planer. Sådan skada kan leda till att kostnader för framtida reparationer inte täcks av garantin eller att enheten inte är berättigad till framtida reparationer av Apple eller auktoriserade Apple-servicepartner.

Verktyg och delar

Beställa verktyg och delar

Läs om hur du beställer äkta Apple-delar och verktyg på support.apple.com/sv-se/self-service-repair. Ange hanboks-ID:t som finns längst ned på sidan Innehåll under köpet för att visa att du har läst den här handboken i sin helhet och intyga att du har den kunskap och erfarenhet som krävs för att utföra den avsedda reparationen.

Mjukvaruverktyg

Apple Diagnostics kan kontrollera om din Mac har hårdvaruproblem.

Användning av Systemkonfiguration kan komma att krävas i slutet av reparationen. Systemkonfiguration är ett mjukvaruverktyg avsett att användas i slutskedet av reparationen av äkta Apple-delar. Det finns flera olika syften med att köra Systemkonfiguration, beroende på vilken del som byts ut.

Det här sker när Systemkonfiguration körs

Varför det är viktigt

Uppdaterar det nya moderkortet med enhetens serienummer

Det nya moderkortet måste uppdateras med enhetens serienummer för att säkerställa att Apple Pay, FaceTime, iMessage och iCloud-tjänster, till exempel Hitta, kan kommunicera på ett säkert sätt med enheten.

Fabrikskalibreringsvärden överförs

Vissa delar, till exempel skärmar, kameror och sensorer för omgivningsljus, har kalibreringsvärden som anpassas efter varje enskild del vid tillverkningen. När värdena överförs säkerställs maximala prestanda och högsta kvalitet efter en reparation.

Komponenter för biometrisk autentisering länkas till Secure Enclave

Efter reparation av ett moderkort eller en komponent för biometrisk autentisering (Touch ID), måste de biometriska sensorerna länkas till Secure Enclave på moderkortet för att säkerställa att enheten är skyddad.

Reparationens integritet säkerställs

Efter en hårdvarureparation utförs mjukvarukontroller för att säkerställa reparationens integritet. Med reparationens integritet menas att en äkta Apple-del har installerats på rätt sätt.

Trådlös region tilldelas

En trådlös region måste kopplas till moderkortet för att säkra efterlevnad av regionala regelverk för kommunikation.

Inbyggd mjukvara uppdateras

Inbyggd mjukvara måste hållas uppdaterad för att säkerställa att enheten alltid har de senaste funktionerna för säkerhet och prestanda.

För Systemkonfiguration krävs ett starkt trådlöst nätverk som klarar hämtnings- och överföringshastigheter på 1 Mbit/s med under 400 ms svarstid och mindre än 2 procent paketförlust. Uppskattad dataförbrukning för att köra Systemkonfiguration är 6–22 MB.

Den reparerade enheten måste köra den senaste versionen av macOS och inte någon betaversion.

Läs om hur du påbörjar systemkonfigurationsprocessen på support.apple.com/sv-se/self-service-repair.

Varningsföreskrifter

Underlåtenhet att följa varningsföreskrifterna medför risk för elektrisk stöt, personskada, dataförlust eller skada på enheten, delar eller annan egendom.

Fara

Anvisningar för att minska risken för elektrisk stöt och elchock

Varning

Anvisningar för att minska risken för personskada

Varning

Anvisningar för att minska risken för dataförlust eller skada på enhetens hårdvara

Viktigt

Ytterligare information för att utföra procedurer korrekt, varken Varning eller Var försiktig