iMac med Apple-chip: Problem med bildskärmen

Felsöka problem med bildskärm och bild

Felsöka problem med kameran eller omgivningsljussensorn

Felsöka problem med bildskärm och bild

Identifiera problem

Läs den här artikeln om du upptäcker något av följande problem:

• Förvrängd, suddig eller oläslig bild

• Ojämn bildskärpa

• Vertikala linjer med ojämn ljusstyrka

• Flimrande eller återkommande bild

• Bildbrus

• Fel färger eller färger saknas

• Ojämn färg, kontrast eller ljusstyrka

• Bilden fastnar eller stannar kvar på skärmen

• Ljus läcker ut runt bildskärmen

• Partiklar eller skräp under glaset

• Pixelavvikelser

• Horisontella eller vertikala linjer

• Kan inte ändra upplösningen

• Bildskärmen lyser inte

• Bildskärmens bakgrundsbelysning är inte jämn

• Bildskärmens bakgrundsbelysning fungerar inte efter uppvärmning

• Bildskärmens bakgrundsbelysning fungerar inte med vissa inställningar för ljusstyrka

Om pixelavvikelser i LCD-skärmar för Apple-produkter som släpptes 2010 och senare

Om problemet inte löstes genom att följa en supportartikel går du vidare till nästa avsnitt.

Prova dessa steg innan du går vidare med problemspecifik felsökning

1. Ta bort alla skal, höljen och bildskärmsskydd.

2. Rengör bildskärmen med en mjuk, lätt fuktad och luddfri duk.

• Varning! Koppla från alla kablar och stäng av datorn först. Använd inte aerosolsprayer, lösningsmedel, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid som kan skada finishen. Se till så att fukt inte kommer in i öppningarna och spreja inte vätska direkt på datorn. Använd inte tryckluft.

Köra manuella tester och diagnostiktester

Kör följande diagnostiktester och manuella tester för att isolera orsaken till problemet om det inte går att lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker:

1. Kör felsökningspaketet Resursinspektör för Mac (MRI).

2. Kör felsökningspaketet Bildskärmsavvikelser.

Öppna och inspektera datorn

Läs datorns reparationshandbok och öppna och inspektera datorn om det inte går att lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker. En del som är skadad eller på fel plats kan orsaka något av problemen.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Enhetens problem kanske inte går att lösa genom att byta ut en del. Det finns andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

Byta ut delen

Byt ut bildskärmen om det inte gick att lösa eller isolera problemet genom föregående steg.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Enhetens problem kanske inte går att lösa genom att byta ut en del. Det finns andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

Felsöka problem med kameran eller omgivningsljussensorn

Identifiera problem

• Kameran fungerar inte

• Kameralampan lyser inte

• Överexponerade bilder

• Dålig vitbalans

• Dåligt fokus

• Förvrängda eller missfärgade bilder

• Skärmens eller tangentbordets ljusstyrka reagerar inte på förändrade ljusförhållanden i omgivningen

• Kameran reagerar inte på förändrade ljusförhållanden i omgivningen

Prova dessa steg innan du går vidare med problemspecifik felsökning

1. Ta bort alla skal, höljen och bildskärmsskydd.

2. Kontrollera att omgivningsljussensorn inte är täckt. Den sitter högst upp på datorskärmen nära kameran.

3. Rengör bildskärmen med en mjuk, lätt fuktad och luddfri duk.

• Varning! Koppla från alla kablar och stäng av datorn först. Använd inte aerosolsprayer, lösningsmedel, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid som kan skada finishen. Se till så att fukt inte kommer in i öppningarna och spreja inte vätska direkt på datorn. Använd inte tryckluft.

Köra manuella tester och diagnostiktester

Kör följande diagnostiktester och manuella tester för att isolera orsaken till problemet om det inte går att lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker:

1. Kör felsökningspaketet Resursinspektör för Mac (MRI).

Öppna och inspektera datorn

Läs datorns reparationshandbok och öppna och inspektera datorn om det inte går att lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker. En del som är skadad eller på fel plats kan orsaka något av problemen.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Enhetens problem kanske inte går att lösa genom att byta ut en del. Det finns andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

Byta ut delen

Byt ut bildskärmen om det inte gick att lösa eller isolera problemet genom föregående steg.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Enhetens problem kanske inte går att lösa genom att byta ut en del. Det finns andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.