Så här skickar du din Mac till Apple för service

Läs om hur du skickar din Mac till Apple för service.

Vi beklagar att din Mac inte fungerar som den ska

När du har kontaktat Apple för service får du ett paket med allt som du behöver för att skicka in din defekta Mac till Apple.

Viktigt: Skicka in din Mac för reparation inom 30 dagar. Om Apple inte har fått din Mac inom 30 dagar från det att du först skickade in din begäran om service kan vi annullera vårt reparationserbjudande. Är din begäran öppen kan du skicka in din produkt till Apple för reparation med ditt ursprungliga reparations-ID. Har Apple avbrutit din begäran kan du kontakta Apple-supporten för att skapa en ny reparationsbegäran. Använder du ett annullerat reparations-ID leder det till förseningar i servicen.

Innan du skickar in din Mac

Följ dessa steg innan du skickar in din Mac för reparation. Om den inte kan startas eller inte svarar slutför du så många steg som möjligt:

1. Säkerhetskopiera dina data. Du behöver ha en säkerhetskopia ifall vi behöver rensa eller byta ut hårddisken (eller SSD:n) i din Mac under reparation. Apple ansvarar inte för eventuella dataförluster. Behöver du hjälp med att överföra dina data kan du boka en tid hos en auktoriserad Apple-servicepartner eller en Apple Store-butik.

2. Ta bort din Mac från Hitta (och låt den vara borttagen under hela tiden din Mac är på service). Om du aktiverar Hitta under service kan det leda till förseningar under servicen eftersom Apple inte kan reparera din Mac när Hitta är aktiverat.

3. Avaktivera ditt lösenord för fast mjukvara.

4. Avauktorisera din dator för köp av innehåll.

5. Inaktivera eller stäng av säkerhetsmjukvara från tredje part om du använder sådan.

6. Är du orolig över säkerhet för dina data ska du rensa hårddisken innan du skickar in din Mac.

Packa din Mac

Följ stegen på insidan av lådans lock om hur du förpackar din Mac.

Viktigt:

• Skicka inte med strömadapter, strömkabel, SD-kort, tangentbordsskydd, bottenplatta, skärmfodral eller andra tillbehör.

• Skicka inte med konto- eller lösenordsuppgifter. Din integritet är viktig för Apple.

Skicka din Mac till Apple

Välj ditt land eller din region:

USA och Kanada

1. Dra av det översta lagret av Etikett för enkel retur från fraktlådan och behåll den.

2. Hitta budets namn på fraktetiketten för returen. Gå till budets webbplats eller ring budet för att boka hämtning eller hitta en inlämningsplats. Använd inte en postlåda.*

3. Se till att du får ett kvitto av budet.

4. Kontrollera status på din servicebegäran.

*Apple ansvarar inte för eventuell skada vid frakt.

Australien

1. Dra av det översta lagret av Etikett för enkel retur från fraktlådan och behåll den.

2. Skriv ut fraktetiketten som Apple skickade till dig när du begärde service.

3. Ta med fraktetiketten och din förpackade Mac till Australia Post. Australia Post förpackar produkten och ger dig ett kvitto som bekräftar produktreturen.*

4. Kontrollera status på din servicebegäran.

*Apple ansvarar inte för eventuell skada vid frakt.

Mer information om Mac-service

Vad gör vi för att reparera din Mac?

Vi tillhandahåller en förklaring av reparationen i brevet som medföljer din reparerade Mac. Upptäcker vi ett fel som inte täcks av Apples garanti, en AppleCare-produkt eller konsumentköplagen, eller om du inte bekräftar reparationen genom att göra en betalning, returnerar vi din Mac med en förklaring i följebrevet.

Vad händer om din Mac behöver ytterligare reparationer?

Kräver din Mac ytterligare reparationer inom 90 dagar till följd av fel som orsakats under servicen utför vi dessa reparationer kostnadsfritt. Vi garanterar vår service och våra reservdelar i 90 dagar, eller den tid du har kvar av Apples garanti eller din AppleCare-produkt, beroende på vilket som är längst. Detta gäller utöver dina rättigheter enligt konsumentköplagen. Detta erbjuder vi varje gång du får service av oss eller en auktoriserad Apple-servicepartner.

Batteriprestanda

Batteriet i din bärbara Mac kan behöva bytas ut enligt garantin, konsumentköplagen eller enligt rätten till service för din AppleCare-produkt. Vi testar din produkt för att fastställa den slutliga serviceavgiften. Har du problem med batteriet i din bärbara Mac kan det vara så att din Mac inte behöver repareras. Läs mer om hur du maximerar din batteriprestanda på apple.com/se/batteries/maximizing-performance.

Återskapa mjukvara

Om vi återskapar operativsystemet installerar vi även den senaste uppdateringen för din version av macOS. Kan vi inte fastställa den specifika versionen av ditt macOS återskapar vi det till den senaste uppdateringen av ditt ursprungliga, installerade macOS. Du ansvarar för att säkerhetskopiera alla befintliga data, mjukvara och program samt att radera alla befintliga data innan servicen. Apple ansvarar inte för förlust, återställning eller skada på data eller program eller att utrustningen inte kan användas som ett resultat av de tjänster Apple tillhandahåller. Du kan använda din säkerhetskopia för att installera om data eller program. Du bör också kontrollera om det finns ytterligare uppdateringar.

Fel orsakade av delar som inte godkänts av Apple

Förekomsten av delar från tredje part ogiltigförklarar inte automatiskt garantin eller din rätt till service, men fel som orsakats av komponenter från tredje part täcks inte av Apples garanti eller AppleCare-produkterna. Upptäcker våra tekniker att förekomsten av delar från tredje part i din Mac har orsakat felet du rapporterat eller att dessa delar hindrar oss från att göra reparationen kommer vi att be dig godkänna att du täcker kostnaden.

Felet kan inte återskapas

Efter omfattande tester kan våra tekniker fastställa att din produkt fungerar inom Apples specifikationer. Kan vi inte återskapa ett rapporterat symptom testar vi din Mac för att hitta eventuella fel på hårdvaran. Fungerar din Mac inom specifikationerna kommer vi att returnera den till dig med ett följebrev som förklarar våra fynd.

Serviceoffert

Apple erbjuder service på din produkt under följande villkor:

1. Om servicen inte täcks av garantin, en AppleCare-produkt eller rättigheterna under konsumentköplagen kommer Apple utföra service på produkten enligt den offert du fick när du begärde service. Offerten är giltig i 30 dagar från och med det datumet.

2. Om vi under inspektionen av produkten fastställer att vi måste uppdatera offerten kontaktar vi dig så att du kan godkänna den reviderade offerten. Du har 3 dagar på dig att svara online.

Kontakta Apple-supporten om du har några frågor om offerten. Du har rätt till en skriftlig offert för reparationskostnaderna. Det uppskattade beloppet i offerten måste inkludera alla kostnader för delar och arbete. Vi debiterar inte för utfört arbete eller delar om det överstiger offertbeloppet om du inte godkänner de extra kostnaderna på förhand. Offerten är giltig i 30 dagar från datumet då offerten utfärdades. Vill du göra ett skatteavdrag måste du tillhandahålla Apple ett skatteavdragsnummer när du får din offert. Offertbeloppet är inklusive fraktkostnader.

Tjänstevillkor

Om servicen inte omfattas av Apples begränsade garanti, en AppleCare-produkt eller konsumentköplagen ska följande allmänna reparationsvillkor gälla för reparationstjänsterna som utförs: apple.com/se/legal/sales-support/terms/repair.

Garanti

Apples garanti omfattar din Mac och de medföljande tillbehören och täcker tillverkningsfel under 1 år från det datum då du köpte din Mac. Du kan också ha rättigheter enligt konsumentköplagen. Du kan kontrollera din garantistatus online. Om reparationen inte täcks av garanti, en AppleCare-plan eller av konsumentköplagen betalar du avgifter för service efter garantitidens utgång och följande reparationsvillkor gäller för utförd reparationsservice. Vi garanterar all auktoriserad Apple-service, inklusive reservdelar, i 90 dagar eller under återstoden av din ursprungliga produktgaranti eller AppleCare-plan, beroende på vad som är längst. Detta gäller utöver dina rättigheter enligt konsumentköplagen.

Reparationskostnader

Du behöver inte betala något om felet täcks av garantin, en AppleCare-produkt eller konsumentköplagen. Om felet inte täcks beror priset på typen av reparation.

Använda din reparerade Mac

1. Återskapa din Mac från en säkerhetskopia.

2. Ställa in Hitta.

3. Återaktivera lösenordet för din fasta mjukvara.

4. Auktorisera din dator för köp av innehåll.

5. Aktivera eller slå på säkerhetsmjukvara från tredje part om du använder sådan.

© 2022 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, iChat, iTunes, Mac och macOS är varumärken som tillhör Apple Inc. och är registrerade i USA och andra länder och regioner. AppleCare är ett servicemärke som tillhör Apple Inc. och är registrerat i USA och andra länder och regioner.
MEDDELANDE TILL KONSUMENTER I KALIFORNIEN
1. I enlighet med lag (avsnitt 9844 i California Business and Professions Code) ska en offert för reparationer ges till kunden från tjänsteleverantören i skriftlig form. Tjänsteleverantören kan inte debitera mer än uppskattningen för extra arbete utfört eller delar som tillhandahållits utan kundens samtycke. Om det angetts i skriftlig form kan tjänsteleverantören debitera en rimlig avgift för tjänster vid fastställning av felet eller problemet i förberedelse för en skriftlig uppskattning av reparationen. Kontakta Bureau of Electronic and Appliance Repair, Department of Consumer Affairs, Sacramento, CA 95814 om du vill ha mer information.
2. En köpare av produkten i Kalifornien har rätt att få produkten reparerad under garantiperioden. Garantiperioden förlängs med det antal hela dagar som produkten inte befunnit sig hos kunden på grund av garantireparationer. Om det finns en defekt under garantiperioden kommer garantin inte att löpa ut förrän defekten har åtgärdats. Garantiperioden utökas även om garantireparationerna inte har utförts på grund av förseningar som orsakats av något som kunden inte rår över, eller om garantireparationerna inte åtgärdade defekten
och köparen kontaktar tillverkaren eller säljaren om reparationens misslyckande inom 60 dagar från dess slutförande. Om defekten inte har åtgärdats efter ett rimligt antal försök kan köparen returnera produkten för ett byte eller en återbetalning. I båda fallen med avdrag av en rimlig avgift för användningen. Den här förlängningen påverkar inte skydd eller åtgärder som köparen har enligt andra lagar.