Om den avancerade Face ID-tekniken

Läs om hur Face ID hjälper till med att skydda din information på iPhone och iPad Pro.

Vi lagrar en stor del av våra digitala liv på iPhone och iPad och det är viktigt att skydda den informationen. På samma sätt som Touch ID revolutionerade autentisering med fingeravtryck revolutionerar Face ID autentisering med ansiktsigenkänning. Face ID ger intuitiv och säker autentisering med hjälp av det toppmoderna TrueDepth-kamerasystemet som med hjälp av avancerad teknik skapar en exakt geometrisk karta över ditt ansikte.

Med ett kort ögonkast låser Face ID upp din iPhone eller iPad Pro på ett säkert sätt. Du kan använda det för att godkänna köp i iTunes Store, App Store och bokhandeln, godkänna betalningar med Apple Pay och mer. Utvecklare kan även låta dig använda Face ID för att logga in i deras appar. Appar som har stöd för Touch ID får automatiskt stöd för Face ID.

Läs om vilka iPhone- och iPad-modeller som har stöd för Face ID.

Avancerad teknik

Face ID bygger på hårdvara och mjukvara som är något av den mest avancerade vi skapat. TrueDepth-kameran registrerar exakta ansiktsdata genom att projicera och analysera över tusentals osynliga punkter och på så sätt skapa en digital djupkarta av ansiktet och även ta en infraröd bild av det. En del av den neurala motorn i A11-, A12 Bionic-, A12X Bionic-, A13 Bionic-, A14 Bionic- och A15 Bionic-chippet – skyddat i Secure Enclave – omvandlar den digitala djupkartan och infraröda bilden till en matematisk representation, och jämför sedan denna representation med de ansiktsdata som registrerats.

Face ID anpassar sig automatiskt till förändringar i ditt utseende, till exempel om du använder smink eller sparar ut skägg. Om du förändrar ditt utseende på ett mer radikalt sätt, till exempel rakar av ett helskägg, bekräftar Face ID din identitet med hjälp av lösenkoden innan den uppdaterar dina ansiktsdata. Face ID är utformat för att fungera med hattar, halsdukar, glasögon, linser och många solglasögon. Det är dessutom utformat för att fungera inomhus, utomhus och till och med i totalt mörker. Med iOS 15.4 och iPhone 12 eller senare fungerar Face ID även med ansiktsmasker.

Om du vill börja använda Face ID måste du först och främst registrera ditt ansikte. Du kan göra det under den inledande inställningen eller vid ett senare tillfälle genom att gå till Inställningar > Face ID och lösenkod. Du låser upp enheten med Face ID genom att helt enkelt titta på den. Face ID kräver att TrueDepth-kameran kan se ditt ansikte eller dina ögon, oavsett om enheten ligger på en yta eller om du håller den i en naturlig position. Vinkeln för TrueDepth-kameran är samma som när du tar en bild eller ringer ett FaceTime-samtal med den främre kameran. Face ID fungerar bäst när enheten är högst en armslängd från ansiktet (25–50 cm avstånd från ansiktet). Om du vill använda Face ID medan du har på dig en mask ställer du in funktionen och ser till att kameran kan se dina ögon.

TrueDepth-kameran aktiveras intelligent, till exempel från en tryckning eller en inkommande notis som väcker skärmen eller när du väcker din iPhone genom att ta upp den. Varje gång du låser upp enheten identifierar TrueDepth-kameran dig genom att registrera exakta geometriska data och en infraröd bild. Autentiseringen sker genom att den här informationen jämförs med den lagrade matematiska representationen.

Garantier för säkerhet

Säkerhet är viktigt för alla eftersom vi vill skydda informationen på våra enheter. Vi har vidtagit viktiga åtgärder för att skydda din information på samma sätt som vi gjorde med Touch ID. Face ID använder TrueDepth-kameran och maskininlärning för att skapa en säker autentiseringslösning. Face ID-data, som den matematiska representationen av ditt ansikte, krypteras och skyddas med en nyckel som endast är tillgänglig för Secure Enclave.

Risken för att en slumpmässigt vald individ skulle kunna titta på din iPhone eller iPad Pro och låsa upp den med Face ID är mindre än 1 på 1 000 000 med ett enda registrerat utseende, oavsett om du har på dig en mask eller inte. Dessutom tillåter Face ID endast fem misslyckade matchningsförsök innan en lösenkod krävs. Den statistiska sannolikheten är högre, och ökas ytterligare, om du använder Face ID med en mask – för tvillingar och syskon som ser ut som du och bland barn under 13 år, eftersom deras distinkta ansiktsdrag kanske inte har utvecklats fullt ut. Om du oroar dig över det rekommenderar vi att du använder autentisering med en lösenkod. Du kan också använda Face ID utan att aktivera Face ID med en mask.

Face ID använder geometriska data, som inte finns med i tryckta bilder eller digitala 2D-fotografier, för matchningen. Det är skyddat mot bilder eller masker eller andra tekniker för att låsa upp med avancerade neuronnät. Face ID är till och med fokusmedvetet och Face ID med en mask kommer alltid att bekräfta fokus. Face ID känner igen att dina ögon är öppna och att du är fokuserad på enheten. Det gör det svårare för någon att låsa upp din enhet utan att du vet om det (till exempel när du sover).

Du måste ställa in en lösenkod på din enhet för att använda Face ID. Du måste ange din lösenkod för ytterligare säkerhetsvalidering i följande fall:

• Enheten har nyss slagits på eller startats om.

• Enheten har inte låsts upp på mer än 48 timmar.

• Lösenkoden har inte använts för att låsa upp enheten under de senaste sex och en halv dagarna och Face ID har inte låst upp enheten under de senaste fyra timmarna.

• Enheten har tagit emot ett kommando om fjärrlåsning.

• Efter fem misslyckade försök att matcha ett ansikte.

• När du har valt avstängning/Nödsamtal SOS genom att hålla en av volymknapparna och sidoknappen intryckta samtidigt i två sekunder.

Har du tappat enheten eller om den blivit stulen kan du förhindra att Face ID används för att låsa upp den genom att markera enheten som borttappad i Hitta.

Integritet

Integritet är mycket viktigt för Apple. Face ID-data, som den matematiska representationen av ditt ansikte, krypteras och skyddas av Secure Enclave. Dessa data kommer att förfinas och uppdateras medan du använder Face ID för att förbättra din upplevelse, som när du autentiserar. Face ID uppdaterar även dessa data när den identifierar en nära matchning men en lösenkod används därefter för att låsa upp enheten. Face ID-data stannar på enheten och säkerhetskopieras aldrig till iCloud eller någon annan plats.

Om du väljer att registrera dig för Face ID kan du styra hur det används och inaktivera det när du vill. Om du till exempel inte vill använda Face ID till att låsa upp din enhet öppnar du Inställningar > Face ID och lösenkod > Använd Face ID och inaktiverar iPhone- eller iPad-upplåsning. Du kan också använda Face ID utan att ställa in möjligheten att använda det med en ansiktsmask. Inaktivera Face ID helt genom att öppna Inställningar > Face ID och lösenkod och trycka på Återställ Face ID. Om du gör det raderas Face ID-data, inklusive matematiska representationer av ditt ansikte, från enheten. Alla Face ID-data raderas om du väljer att radera eller återställa enheten med Hitta min iPhone eller att radera allt innehåll och alla inställningar.

Även om du inte registrerar dig för Face ID aktiveras TrueDepth-kameran intelligent för uppmärksamhetsfunktioner, som att tona skärmen om du inte tittar på enheten eller sänka volymen för varningar om du tittar på enheten. När du till exempel använder Safari kontrollerar enheten om du tittar på den och stänger av skärmen när du inte gör det. Om du inte vill använda dessa funktioner kan du öppna Inställningar > Face ID och lösenkod och inaktivera Uppmärksamhetsfunktioner.

I appar som stöds kan du aktivera Face ID för autentisering. Apparna meddelas endast om autentiseringen lyckades. Apparna kommer inte åt Face ID-data om det registrerade ansiktet.

Säkerhet

iPhone, iPad Pro och TrueDepth-kamerasystemet har testats noggrant och uppfyller internationella säkerhetsstandarder. TrueDepth-kamerasystemet är säkert att använda under normala användningsförhållanden. Systemets svaga signal skadar inte ögon eller hud. Det är viktigt att notera att lasersystemet kan inaktiveras av säkerhetsskäl om enheten skadas eller om det uppstår fel. Om du får en notis på din iPhone eller iPad Pro om att Face ID har inaktiverats ska du se till att en utbildad tekniker som använder äkta Apple-delar reparerar din enhet. Felaktiga reparationer, ändringar eller användning av komponenter som inte är Apple-original i lasersystemen kan göra att säkerhetsfunktionerna inte fungerar som de ska, och kan orsaka farlig exponering och skador på ögonen och huden. Läs mer vad du ska göra om du ser en varning om att Face ID har inaktiverats.

Genom vissa typer av kameror kan du se ljus från TrueDepth-kameran. Det är förväntat eftersom vissa kameror kan se infrarött ljus. En del kan se ett svagt ljussken från TrueDepth-kameran i mycket mörka rum. Det är förväntat i mycket mörka miljöer.

Hjälpmedel

Hjälpmedel är en viktig del av Apples produkter. Användare med begränsad rörlighet kan välja ”Hjälpmedelsalternativ” vid registreringen. Med den här inställningen krävs inte alla huvudrörelser när olika vinklar ska registreras, men den är ändå säker att använda. Du behöver bara vara mer konsekvent i hur du tittar på din iPhone eller iPad Pro.

Face ID har även hjälpmedelsfunktioner som underlättar för personer som är blinda eller har nedsatt syn. Om du inte vill att Face ID ska kräva att du tittar på din enhet med öppna ögon, kan du öppna Inställningar > Hjälpmedel > Face ID och uppmärksamhet, och inaktivera Kräv uppmärksamhet för Face ID. Det inaktiveras automatiskt om du aktiverar VoiceOver under den inledande inställningen.