Skärm för iMac (24 tum, M1, 2021, två portar)

Innan du börjar

Fara

Läs Elsäkerhet innan du börjar.

Varning

Läs Säkerhet för trasigt glas innan du börjar.

Verktyg

• Limkniv

• Ersättningshjul för limkniv

• Stödstativ till skärm

• Etanol- eller isopropylalkoholservetter (IPA)

• Putsduk i mikrofiber

• Nylonpetverktyg (svart)

• Målartejp

• Skyddsglasögon med sidoskärmar

• Silikonrulle

• Matta för vidhäftande dynor

• Stödkilar

Var försiktig

För den här proceduren krävs Systemkonfiguration. När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg kan du läsa om hur du startar Systemkonfiguration.

Viktigt

Den här proceduren kan kräva ersättningstejp på flexkabeln till skärmens bakgrundsbelysning. Ersättningstejp ingår i startsatsen och påfyllningssatsen för skärmen. Det går inte att beställa separat.

Borttagning

Var försiktig: Skärmen är kopplad till höljet med fästremsor för skärm. Varje fästremsa har ett skumlager med två självhäftande lager runtom. För att ta bort skärmen skär du fästremsorna med limkniven. När du skär fästremsorna skär du främst igenom skumlagret. Om ett hjul är trasigt måste du byta ut det.

Viktigt: Centrera stödkilarna till stativet och täck för strömporten innan du börjar.

1. Placera stödkilarna till stativet mellan stativet och höljet enligt bild. Se till att kilen är centrerad och strömporten täckt.

• Obs! Om datorn har en adapter för VESA-fäste ställer du datorn upprätt i skärmens stödstativ.

2. För in limkniven i 90-graders vinkel mellan skärmen och höljet. För limkniven över datorns överdel och undvik ett område på 8 cm runt kameran.

•  Var försiktig: För inte limkniven runt kameran för att inte skada kameran och skärmen. Skador på kameran kräver ett skärmbyte.

3. Lägg datorn på en plan yta med skärmen uppåt. För limkniven mellan skärmen och höljet på vänster och höger sidor.

• Obs! Om datorn har en adapter för VESA-fäste lägger du datorn plant på VESA-stödstativet. VESA-stödstativet har en fyrkantig skåra för VESA-fästet. Placera skärmens nederkant närmast skåran i kilen.

4. För limkniven mellan skärmen och höljet på datorns nederkant.

5. För limkniven fram och tillbaka mellan skärmen och höljet runt datorns alla fyra kanter tills hjulet rör sig med minimalt motstånd.

•  Var försiktig: För inte limkniven 8 cm runt kameran för att undvika skador på kameran.

6. För in den platta änden på det svarta petverktyget halvvägs till skåran mellan skärmen och höljet. För det svarta petverktyget upp och ned för att skära återstående lim.

• Obs!

• Om du känner motstånd drar du försiktigt ut det svarta petverktyget. Fortsätt sedan att dra det upp och ner medan du ändrar djup vid olika motstånd.

• Om du fortfarande känner motstånd stannar du och tar ut det svarta petverktyget. Installera ett nytt hjul i limkniven och upprepa steg 1 till 5.

•  Var försiktig

• Varken vrid, bänd eller för in det svarta petverktyget längre än dess skåra. Om du för in det svarta petverktyget mellan skärmen och höljet med våld kan skärmen gå sönder.

• För inte limkniven 8 cm runt kameran för att undvika skador på kameran.

7. Vrid datorn så att skärmens övre del är närmast dig. Om den lossar helt är skärmen lite över höljets övre kant.

• Viktigt: På så sätt säkerställer vi att skärmen har lossats från skärmhängarna inuti höljet.

8. Håll skärmen i kanterna och lyft den sakta upprätt cirka 2,5 till 5 cm.

•  Var försiktig: Slit inte i flexkablarna som är kopplade till moderkortet och skärmens baksida.

9. För in skärmens nederkant i skåran i stödkilen till stativet (1) medan du försiktigt lutar skärmens övre kant uppåt (2).

10. För in de två triangelformade stödkilarna i höljet enligt bilden.

• Obs! Använd VESA-stödstativet och två triangelformade stödkilar för modeller som konfigureras med ett VESA-fäste.

11. Dra bort polyesterfilmen från flexkabeln till skärmens bakgrundsbelysning (1) och spara den till återmonteringen. Dra änden av flexkabeln till skärmens bakgrundsbelysning rakt ner och ut ur kontakten (2).

12. Fäll upp låsspärrarna på kameran och flexkabelkontakterna till Embedded DisplayPort (eDP) (1). Skjut sedan ut båda ändarna av eDP-flexkabeln ut ur kontakterna (2).

• Obs! Flexkabeln till kameran och eDP är en kabel med tre ändar. Den tredje änden kopplas till moderkortet.

13. Lyft skärmen från stödkilarna och ställ den på skärmens stödstativ.

14. Dra bort skärmlimmet från skärmens kanter.

•  Var försiktig: Skrapa inte bort lim som blir kvar på skärmens kanter för att inte skada polyesterfilmen på skärmen.

15. Använd en etanolduk eller isopropylalkoholservett för att ta bort återstående skärmlim från skärmens kanter. Låt ytorna torka i minst en minut.

•  Var försiktig: Använd inte etanoldukar eller isopropylalkoholservetter på skärmens framsida och ta inte bort något annat än återstående skärmlim.

16. Dra bort skärmlimmet från höljets kanter.

17. Använd en etanolduk eller isopropylalkoholservett för att ta bort återstående skärmlim från höljets kanter. Låt ytorna torka i minst en minut.

18. Använd kaptontejp för att hålla flexkabeln till kameran och eDP på plats och flexkabeln till skärmens bakgrundsbelysning vid höljet.

Återmontering

Var försiktig: Fästremsan på nederdelen är modellspecifik. Se till att du har rätt fästremsa på nedre delen för den modell du reparerar.

1. Placera skärmens fästremsor på en plan yta och kontrollera om de är skadade eller skrynkliga.

• 946-25206 (1)

• 946-25207 (2)

• 946-25208 (3)

• 946-19175 (4)

•  Var försiktig: Skadade remsor kan leda till kosmetiska luckor och lätt läckage. De kan också försvaga bandet mellan skärmen och höljet. Om fästremskorna är skadade eller skrynkliga ska du byta ut dem.

• Obs! Fästremsorna för skärmen har två lager lim och ett skumlager mellan dem. Det finns ett släppskikt i papper på undersidan och ett släppskikt i plast på översidan. Färgerna på släppskiktet kan variera.

2. Lägg höljet plant enligt bilden. Dra bort en kort del av släppskiktet i papper från en av skärmens fästremsor.

• Obs! Om datorn har en adapter för VESA-fäste lägger du datorn plant på VESA-stödstativet.

• Viktigt: Ta inte bort släppskikten i plast på skärmens fästremsor än.

3. Rikta in skärmens fästremsor med motsvarande kant på höljet och tryck det synliga fästmaterialet på höljet.

4. Medan du riktar in skärmens fästremsor drar du bort delar av släppskiktet i papper och trycker fästmaterialet mot höljets kant tills hela remsan fästs.

5. Upprepa steg 2 till 4 för att montera de återstående fästremsorna till skärmen. Fortsätt sedan till steg 6.

6. Kontrollera inriktningen på skärmens fästremsor. Se till att de inte är skrynkliga eller har luftfickor.

7. Vrid höljet så att bildskärmens övre del är närmast dig. Placera stödkilarna i höljet enligt bilden.

8. Dra bort kaptontejpen från kamera- och eDP-flexkabeln och flexkabeln till skärmens bakgrundsbelysning.

9. För in skärmens nederkant i skåran i stödkilarna till stativet. Luta skärmen mot de triangelformade stödkilarna.

10. För in de två ändarna av kamera- och eDP-flexkabeln i kontakterna (1) på skärmens baksida. Fäll sedan ned låsspärrarna (2).

11. För in änden av flexkabeln till skärmens bakgrundsbelysning i kontakten på skärmens baksida (1).

12. Fäst tejpen på kontakten till flexkabeln till skärmens bakgrundsbelysning (2).

• Viktigt: Om tejpen skadas vid borttagningen slänger du den och använder ersättningstejp.

13. Lyft försiktigt skärmens övre kant. Ta bort de två triangelformade stödkilarna från höljet.

14. Dra försiktigt ut skärmen ur skåran i stödkilarna till stativet (1). Sänk sedan skärmens överkant mot höljet (2).

•  Var försiktig: Slit inte i flexkablarna när du flyttar på skärmen.

15. Placera skärmen plant på höljet. Skärmens överkant ska hänga precis över höljets överkant.

16. Sätt två remsor målartejp på datorns nedre del för att tillfälligt fästa skärmen vid höljet.

17. Håll skärmen dikt an mot höljet medan du försiktigt lyfter datorn. Skärmen kommer att flyttas lite när den fästs vid skärmhängarna och riktas in mot höljets kanter.

• Obs! Om datorn har en adapter för VESA-fäste ställer du datorn upprätt i stödstativet till skärmen.

•  Var försiktig: Skärmen är bara delvis fäst med skärmhängarna i höljet. Håll skärmen dikt an mot höljet för att säkerställa att den inte faller av skärmhängarna.

18. Se till att skärmen och höljet är inriktade på alla fyra sidor. Rikta sedan försiktigt in de två remsorna målartejp så att de sitter bra på baksidan av datorn.

19. Lossa skärmen bara tillräckligt för att ta bort släppskikten från de fyra fästremsorna på skärmen på datorns övre halva.

•  Var försiktig: Om skärmen lossar för mycket från höljet lossar skärmen från skärmhängarna och kan falla av höljet.

20. Tryck ner skärmens övre del för att fästa den vid fästremsorna till skärmen på höljet.

21. Sätt två remsor målartejp på datorns övre del för att tillfälligt fästa skärmen vid höljet.

22. Ta bort de två remsorna målartejp från datorns nedre del.

23. Lossa skärmen från höljet bara tillräckligt för att ta bort släppskikten från de fyra fästremsorna på skärmen på datorns nedre halva. Börja nära mitten och dra släppskikten mot datorns nedre kanter i den ordning som visas.

• Obs! Om datorn har en adapter för VESA-fäste lägger du datorn plant på VESA-stödstativet.

•  Var försiktig: Om skärmen lossar för mycket från höljet lossar skärmen från skärmhängarna och kan falla av höljet.

24. Tryck ner skärmens nedre del för att fästa den vid fästremsorna till skärmen på höljet.

25. Se till att skärmens fyra kanter är i linje med höljet. Om de inte är i linje upprepar du stegen för borttagning och återmontering.

26. Ta bort de två remsorna målartejp från datorns övrerdel.

27. Ta bort släppskiktet från mattan för vidhäftande dynor. Rulla silikonrullen fram och tillbaka på den vidhäftande dynan för att rengöra den.

28. Rulla silikonrullen fram och tillbaka längs med alla fyra kanter på skärmen för att fästa fästremsorna för skärmen.

• Obs! Om datorn har en adapter för VESA-fäste ställer du datorn upprätt i skärmens stödstativ.

29. Rengör skärmen med putsduken i mikrofiber.

30. Ta bort stativkilen.

Var försiktig

• När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg kan du läsa om hur du startar Systemkonfiguration.

• Systemkonfiguration krävs om du har installerat en ny skärm eller ett nytt moderkort.

• Om du har bytt ut moderkortet startar datorn i diagnostikläget tills du har slutfört Systemkonfiguration.

• Om du har bytt ut skärmen fungerar kanske inte skärmens ljusstyrka och True Tone som de ska tills du har slutfört Systemkonfigurationen.