Batteri till MacBook Air (M1, 2020)

Innan du börjar

Varning

Läs Batterisäkerhet och följ riktlinjerna för hantering av arbetsyta och batteri innan du börjar.

Ta bort följande delar innan du börjar:

Verktyg

• Stödram och pressplatta till batteri

• ESD-säker pincett

• Etanoldukar eller isopropylalkoholservetter (IPA)

• iPhone-skärmpress

• Nylonpetverktyg (svart)

• Torx T3-skruvmejsel

Viktigt

Den här proceduren kräver fästmaterial för batteri och inriktningsstift. Inriktningsstift finns endast tillgängliga med ett ersättningsbatteri eller övre hölje. De är inte delar som kan beställas separat.

Borttagning

1. Använd T3-skruvmejseln för att ta bort de två T3-skruvarna (923-04003) från IPD-kontaktens hölje.

2. Ta bort IPD-kontakthöljet och spara det till återmonteringen.

3. Håll batterihöljet i kanterna och lyft bort det från det övre höljet.

4. Lyft bort IPD-flexkabelns ände från kontakten (1). Ta försiktigt bort flexkabeln från batteriet (2).

5. Lägg batterihöljet på batteriet. Tryck sedan in de svarta flikarna i klämmorna på det övre höljet tills du känner ett klick.

6. Vinkla upp sidan på batterihöljet uppåt för att komma åt batteriets fästflikar. Tryck och håll i batterihöljet för att säkerställa att det sitter kvar i det övre höljet.

7. Ta tag i batteriets fästflik med en ESD-säker pincett.

8. Ta försiktigt bort batteriets fästflikar från det övre höljet. Dra sakta fästfliken över batterihöljet. När fästremsan dras ut vrider du pincetten så att fästremsan lindas runt den. Fortsätt att dra och vrida pincetten långsamt tills hela fästremsan är borta. Sänk sedan hörnet på batterihöljet.

•  Varning: Om en fästflik eller fästremsa går av och inte kan tas bort ska du inte bända batteriet med tvång. Stoppa reparationen och titta i Batterisäkerhet och återmontera datorn. Information om service finns på support.apple.com/sv-se/repair.

9. Upprepa steg 6 till 8 för att ta bort de två återstående batterifästremsorna från denna sida och de tre fästremsorna från den andra sidan. Fortsätt sedan till steg 10.

10. Vinkla ena sidan av batterihöljet uppåt. Tryck och håll i batterihöljet för att säkerställa att det sitter kvar i det övre höljet. Använd sedan T3-skruvmejseln för att ta bort T3-skruvarna (923-03680) från batteribrickan.

11. Upprepa steg 10 för att ta bort T3-skruven från batteribrickan på den andra sidan. Fortsätt sedan till steg 12.

12. Håll batterihöljet i kanterna och lyft bort det från det övre höljet.

13. Håll i hörnen på batteribrickan och lyft ut batteriet ur det övre höljet.

•  Varning: Ta inte ut batteriet ur batteribrickan.

Återmontering

1. Använd etanol- eller IPA-servett för att torka bort eventuella rester av batterifästmaterialet från det övre höljet.

2. Ta bort den självhäftande baksidan från batteriets fästmaterial.

3. Rikta in batteriets fästmaterial över hörnen på det övre höljet enligt bilden.

4. Ta bort släppskiktet från de tre fästflikarna.

5. Använd den platta änden på det svarta petverktyget för att trycka fast flikarna på det övre höljet.

6. Tryck på det övre släppskiktet för att avlägsna eventuella bubblor och fäst batteriets fästremsor ovanpå det övre höljet.

7. Ta bort det övre släppskiktet från batteriets fästremsor.

8. Upprepa steg 2 till och med 7 för att fästa det andra batteriets fästmaterial på det andra hörnet av det övre höljet. Fortsätt sedan till steg 9.

9. Använd en ESD-säker pincett för att sätta in den gängade änden av ett inriktningsstift i det övre skruvhålet på var sida om det övre höljet.

10. Vrid de två inriktningsstiften medsols för att skruva i dem i skruvhålen.

11. Rikta in skruvhålen på batteribrickan över inriktningsstiften och sänk ned batteriet på det övre höljet.

• Viktigt: Se till så att IPD-flexkabeln inte har fastnat under batteriet.

12. Vrid de två inriktningsstiften motsols för att ta bort dem.

13. Använd T3-skruvmejseln för att sätta tillbaka en T3-skruv (923-03680) på var sida om batteribrickan.

14. Placera datorn i stödramen med skärmen hängande över bordets kant.

15. Rikta in hålen på pressplattan över stiften på stödramen. Sänk ned pressplattan på batteriet.

16. Placera stödramen i iPhone-skärmpressen.

17. Se till att stödramen är i linje med iPhone-skärmpressens baksida enligt bilden.

18. Dra ned spaken tills den låser fast.

19. Vänta tills timern på iPhone-skärmpressen piper (1). Dra ned spaken något och dra ut frigöringsknoppen (2). Lyft sedan upp spaken (3).

20. Ta bort stödramen från iPhone-skärmpressen. Lyft sedan bort pressplattan.

21. Ta bort datorn från stödramen. Stäng skärmen och placera datorn med skärmen nedåt.

22. Tryck IPD-flexkabelns ände mot kontakten (1). Fäst sedan försiktigt flexkabeln på batteriet (2).

23. Lägg batterihöljet på batteriet. Tryck sedan in de svarta flikarna i klämmorna på det övre höljet tills du känner ett klick.

24. Placera IPD-kontakthöljet över IPD-flexkabelns ände.

25. Använd T3-skruvmejseln för att sätta tillbaka de två T3-skruvarna (923-04003) i IPD-kontakthöljet.

Sätt tillbaka följande delar för att slutföra återmonteringen: