Øk ledig diskplass

Det finnes flere måter å øke ledig diskplass på. Du kan slette store eller ubrukte filer, flytte filer fra Macen, og komprimere filer og mapper for å spare plass. Hvis du vil vite mer om komprimering av filer, kan du lese Komprimer eller dekomprimer filer og mapper.

Hvis du vil kontrollere hvor mye diskplass du har, velger du Apple-menyen > Om denne maskinen og klikker deretter på Lagring.

Du finner mer informasjon om å frigjøre lagringsplass under Optimaliser lagring på Macen.

Slett filer, mapper eller programmer

Du kan også kontrollere andre programmer du bruker, for å se om det finnes funksjoner du kan bruke til å fjerne eller komprimere objekter.

Slett nedlastede objekter

Objekter du har lastet ned fra Internett, finnes i Nedlastinger-mappen. Hvis du har mange unødvendige objekter du har lastet ned, sletter du dem. Det er lurt å slette objekter du ikke trenger, for å frigjøre diskplass.

1. Klikk på Nedlastinger i sidepanelet i et Finder-vindu, eller klikk og hold nede Nedlastinger-stabelen i Dock, og velg deretter Åpne i Finder.

2. Flytt objekter du ikke trenger, til papirkurven, og velg deretter Finder > Tøm papirkurv.

Finn store filer

Du kan finne de største filene dine og komprimere dem eller flytte dem til en annen disk.

1. I Finder velger du Gå > Hjem eller trykker på Skift-Kommando-H.

2. Velg Arkiv > Finn, eller trykk på Kommando-F.

3. Klikk på Type-lokalmenyen, og velg Annet.

4. Under «Velg et søkeattributt» markerer du Filstørrelse-avkrysningsruten. Forsikre deg om at ingen andre avkrysningsrutene er markert, og klikk på OK.

5. Klikk på «er lik»-lokalmenyen, og velg deretter «er større enn». Klikk på «KB»-lokalmenyen og velg «MB».

6. Angi en minimum filstørrelse. Et godt utgangspunkt er 100 MB. Du kan endre verdien for å se flere eller færre resultater.

Søket begynner når du skriver inn en filstørrelse. Det kan ta et øyeblikk før alle søkeresultatene vises.

Spør Siri. Si for eksempel: «Vis filer større enn 1 GB». Les mer om Siri.

Flytt filer til en annen disk

• Flytt filer og mapper du ikke bruker jevnlig, til en ekstern disk eller til en disk som er tilkoblet AirPort-nettverket eller et annet nettverk. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du lese Bruk eksterne lagringsenheter.

• Brenn filer og mapper til CD-er eller DVD-er. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du lese Brenn CD-er og DVD-er.

Når filene er ferdig kopiert, kan du slette kopiene på Macen.