Om informasjon om personvern i App Store og valgene du har for kontroll over informasjonen din

App Store inkluderer nå detaljert informasjon om personvern som gir deg en oversikt over hvordan hver app samler inn data.

I juni 2020 annonserte Apple en ny del med informasjon om personvern på produktsidene i App Store. Dette er starten på et nytt og innovativt program som gir kundene innsikt i og forståelse av informasjonen apper kan samle inn om dem. Det nye programmet skaper et brukervennlig system for alle apper, der utviklerne selv rapporterer informasjonen. Apple fortsetter å gi utviklerne tilgang til ressurser som hjelper dem med å fylle ut denne informasjonen på en nøyaktig måte. Informasjon om personvern-delen kommer til å utvikles over tid, etter hvert som vi finner ut hva som fungerer best.

Om delen med informasjon om personvern

Den nye delen med informasjon om personvern hjelper deg med å få en forståelse av personvernpraksisene til apper på Apple-plattformer. På produktsiden for hver app kan du se informasjonstypene som appen kan samle inn, samt om denne informasjonen knyttes til deg eller brukes til å spore deg.

Se hvordan Apper og personvern-delen definerer forskjellige typer personopplysninger som apper kan samle inn – inkludert posisjon, kontaktinformasjon, helseinfo og mer – og noen av måtene utviklere og tredjepartspartnere kan bruke dem, for eksempel for markedsføring eller analyse.

Data som knyttes til deg

Når data er oppført som knyttet til deg, betyr dette at dataene samles inn på en måte som kan knyttes til identiteten din. De kan f.eks. knyttes til kontoen din, enheten din eller informasjonen din (for eksempel telefonnummeret ditt). For å angi at data samles inn, men ikke knyttes til deg, må utviklere bruke personvernteknikker som fjerning av direkte identifikatorer – for eksempel bruker-ID-er – før innsamling, og de må unngå å gjøre ting som å knytte dataene tilbake til identiteten din etter innsamlingen.

Finn ut mer om data som knyttes til deg.

Data som brukes til å spore deg

Data som brukes til å spore deg, vil si data fra appen som knyttes til data samlet inn fra andre selskapers apper, nettsteder eller fysiske steder, og som deretter brukes til markedsføring eller deles med en datamegler.

Eksempler på sporing kan være

• en app som viser målrettede annonser basert på brukerdata samlet inn fra apper og nettsteder eid av andre selskaper

• en app som deler posisjonsdata fra enheten eller e-postlister med en datamegler

• en app som deler e-postlister, markedsførings-ID-er eller andre ID-er med et tredjeparts annonsenettverk som bruker informasjonen til målrettet markedsføring i apper fra andre utviklere

Finn ut mer om sporing.

Mer informasjon om databruk og personvernpraksiser

Du kan se en liste over definisjoner for datatypene som samles inn, samt definisjoner av de forskjellige bruksområdene i informasjon om personvern-delen.

Hvis en app har flere mulige brukstilfeller med forskjellige praksiser for datainnsamling, skal delen med informasjon om personvern inkludere praksisene for alle disse samt informasjon om hvordan dataene brukes. Hvis en app for eksempel har forskjellige praksiser for datainnsamling for gratisversjonen og den betalte versjonen av appen, skal den vise alle datatypene som samles inn for begge tilfellene. Det kan også være forskjeller mellom appens barneversjon og versjonen for voksne, forskjeller mellom datainnsamling i forskjellige regioner og andre forskjeller avhengig av hvordan du bruker appen. Apputviklerens personvernerklæring kan inneholde mer informasjon om hvordan praksisene for datainnsamling varierer i forskjellige tilfeller.

Hvis en utvikler ber deg om å oppgi informasjon i appen, må utvikleren fortsatt offentliggjøre de aktuelle dataene i informasjon om personvern-delen. I noen få tilfeller kan utviklere velge å ikke offentliggjøre en datatype som samles inn, hvis innsamlingen er sjelden og ikke en del av appens hovedfunksjonalitet, hvis innsamlingen skjer på en måte som tydelig forklarer hvilke data som samles inn i brukeropplevelsen, hvis kontoinformasjonen eller navnet ditt vises tydelig, og hvis du selv velger å dele informasjonen. I tillegg trenger ikke apper å offentliggjøre informasjon som kun samles inn av Apple, herunder Appanalyse og betalingsinformasjon som brukes til kjøp i apper. Apper trenger heller ikke å offentliggjøre data hvis de leverer regulerte finanstjenester og innsamlingen oppfyller bestemte krav. Det samme gjelder hvis innsamlingen kun skjer etter innsendelse av et skjema for informert samtykke som en del av en helseundersøkelse som er gjennomgått av en forskningsetisk komite.

Finn ut mer om frivillig offentliggjøring for utviklere.

Ta kontroll over informasjonen du deler

Apple gir deg innstillinger og kontroller som lar deg styre hvilke data du deler med apper. Finn ut mer om hvordan du kan ta kontroll over dataene du deler med apper.

I tillegg til kontrollene i iOS, iPadOS, macOS, watchOS og tvOS tilbyr Apple data- og personvernverktøy på privacy.apple.com, som hjelper deg med å ta kontroll over dataene som er lagret hos oss. Når du logger på med Apple-ID-en din, er det fullstendige utvalget av selvbetjente verktøy for data og personvern tilgjengelig:

Apple-apper og informasjon om personvern

Hos Apple jobber vi hardt for å sørge for at maskinvaren vår, programvaren vår og tjenestene våre bruker innovativ personvernteknologi og innovative teknikker for å minimere hvor mye av kundenes informasjon vi – og andre – får tilgang til. Informasjon om personvern-oppsummeringen for appene våre inneholder informasjon om datainnsamlingspraksisene våre, lister over typene data appene våre kan samle inn, og informasjon om hvorvidt disse dataene kan knyttes til en bruker eller en enhet.

På grunn av det store utvalget av apper vi tilbyr, og de forskjellige opplevelsene kundene får med dem, varierer disse personvernoppsummeringene fra app til app. De oppdateres etter hvert som vi finner nye måter å beskytte kundenes informasjon på. Ved å dele denne informasjonen hjelper vi kundene med å holde oversikt og gjør det mulig for dem å ta bedre avgjørelser om personvern. Vi arbeider kontinuerlig med å tilby enda bedre opplevelser i appene våre mens vi fortsetter å holde fokus på personvern.

Du finner informasjon om personvern i egne avsnitt på produktsidene for Apple-apper i App Store, samt på apple.com/no/privacy/labels, som også inkluderer Apple-apper som ikke har egne App Store-sider.

Vanlige spørsmål om personverninformasjon for Apple-apper

Hvorfor nevner noen Apple-apper som lar deg sikkerhetskopiere dataene dine til skyen, disse dataene i delen med personverninformasjon, mens andre ikke gjør det?

Delen med personverninformasjon er utformet for å gi deg innsyn i hvilke data som samles inn når du bruker appen. Med noen Apple-apper, for eksempel Bilder og Meldinger, har du mulighet til å sikkerhetskopiere appdata utenfor appen. For disse appene nevnes det ikke hvilke datatyper som sikkerhetskopieres, i delen med personverninformasjon. Med andre Apple-apper, for eksempel iMovie, har du mulighet til å sikkerhetskopiere inni appen. For disse appene nevnes det hvilke datatyper som sikkerhetskopieres, i delen med personverninformasjon. På iPhone kan du angi hvilke apper som sikkerhetskopieres til iCloud ved å gå til Innstillinger > [navnet ditt] > iCloud > iCloud-sikkerhetskopi.

Hvorfor blir enhetsidentifikatoren samlet inn som data som knyttes til deg for noen Apple-apper, men ikke andre?

Hvorvidt enhets-ID-en knyttes til deg, avhenger av ID-ens art og hvorvidt Apple kan knytte den til brukeridentitet. Hvis den kan knyttes til identiteten din, står den oppført som Data som knyttes til deg, og hvis den ikke kan knyttes til identiteten din, står den oppført som Data som ikke knyttes til deg. Eksempel: Kontakter deler en enhetsidentifikator med Apple, men denne er ikke knyttet til identiteten din, så Enhetsidentifikator er oppført som Data som ikke knyttes til deg.