Slik bruker du stabler på Mac

Stabler organiserer skrivebordet automatisk, slik at det blir enklere å holde det ryddig og finne det du leter etter.

macOS Mojave introduserer stabler, som organiserer skrivebordet i stabler med filer gruppert etter kategori, og holder det hele organisert når du lagrer nye filer. Takket være stabler hører et rotete skrivebord fortiden til.

Slå på stabler

Velg Vis > Bruk stabler på menylinjen i Finder. Eller Kontroll-klikk (høyreklikk) hvor som helst på skrivebordet, og velg Bruk stabler fra snarveismenyen.

Hver fil er nå en del av en stabel, med mindre en fil er den eneste av sitt slag på skrivebordet. Mapper vises like nedenfor stablene.

Endre hvordan stablene grupperes

Stabler grupperes som standard etter type, for eksempel bilder, PDF-filer, presentasjoner, skjermbilder og annet.

Hvis du vil gruppere stabler etter endringsdato, etikett eller andre kategorier, velger du Vis > Grupper stabler etter på menylinjen. Eller Kontroll-klikk på skrivebordet og velg Grupper stabler etter fra snarveismenyen.

En åpen stabel som viser en nedoverpil på stabelen, og stabelens innhold vises som separate symboler på skrivebordet

Jobb med stablene

For å åpne eller lukke en stabel klikker du på den én gang. Når en stabel er åpen, vises stabelens filer på skrivebordet, og stabelsymbolet endres til en mappe med en pil.

Hvis du vil se elementene i en stabel uten å åpne den, gjør du følgende:

1. Flytt musepekeren over en stabel.
  2. Naviger ved å rulle mot venstre eller høyre på styreflaten eller musen. Etter hvert som du navigerer, endres stabelsymbolet og -navnet for å samsvare med hver enkelt fil i stabelen.
  3. Når du finner filen du ser etter, dobbeltklikker du for å åpne den.

Stabler gjør det også enkelt å utføre handlinger på alle elementene i en stabel. Kontroll-klikk på stabelen og velg en handling fra snarveismenyen, for eksempel Endre navn, Komprimer, Del eller en av de tilgjengelige hurtighandlingene.

Finn ut mer

Mappesnarveier i Dock er en annen type stabel, og du kan bruke dem sammen med stablene på skrivebordet.