Tofaktorautentisering for Apple-ID

Tofaktorautentisering er et ekstra sikkerhetslag for Apple-ID-en din som er laget for å sikre at du er den eneste personen som får tilgang til kontoen din, selv om noen andre kan passordet ditt.

Slik fungerer det

Med tofaktorautentisering er det bare du som har tilgang til kontoen din på en godkjent enhet eller på nettet. Når du vil logge på en ny enhet for første gang, må du oppgi to opplysninger – passordet ditt og den sekssifrede verifiseringskoden som automatisk vises på de godkjente enhetene dine eller som sendes til telefonnummeret ditt. Når du oppgir koden, verifiserer du at du stoler på den nye enheten. Hvis du har en iPhone og logger på kontoen din for første gang på en nylig innkjøpt Mac, blir du bedt om å oppgi passordet ditt og verifiseringskoden som automatisk vises på iPhone-enheten.

Fordi passordet ditt alene ikke lenger er nok til å få tilgang til kontoen din, er Apple-ID-en din og de personlige opplysningene du lagrer hos Apple, mye tryggere med tofaktorautentisering.

Når du er logget på, blir du ikke bedt om en verifiseringskode på den enheten igjen med mindre du logger helt av, sletter enheten eller må endre passordet av sikkerhetsgrunner. Når du logger på via nettet, kan du velge å stole på nettleseren din, slik at du ikke blir bedt om en verifiseringskode neste gang du logger på fra den datamaskinen.

Pålitelige enheter

En godkjent enhet er en iPhone, iPad eller iPod touch med iOS 9 eller nyere, eller en Mac med OS X El Capitan og nyere som du allerede har logget på med tofaktorautentisering. Det er en enhet som vi vet er din, og som kan brukes til å bekrefte identiteten din ved å vise en verifiseringskode fra Apple når du logger på fra en annen enhet eller nettleser. En Apple Watch med watchOS 6 eller nyere kan motta verifiseringskoder når du logger på med Apple-ID-en din, men kan ikke brukes som en godkjent enhet for tilbakestillinger av passord.

Pålitelige telefonnumre

Et pålitelig telefonnummer er et nummer som kan brukes til å motta verifiseringskoder via tekstmelding eller et automatisert anrop. Du må bekrefte minst ett pålitelig telefonnummer for å ta i bruk tofaktorautentisering.

Du bør også vurdere å bekrefte et annet telefonnummer du har tilgang til, for eksempel en fasttelefon eller et nummer som brukes av et familiemedlem eller en nær venn. Du kan bruke dette nummeret hvis du midlertidig ikke har tilgang til hovednummeret på enhetene dine.

Verifiseringskoder

En verifiseringskode er en midlertidig kode som sendes til den godkjente enheten eller det godkjente telefonnummeret når du logger på en ny enhet eller nettleser med Apple-ID-en din. Du kan også hente en verifiseringskode fra Innstillinger på den godkjente enheten.

Verifiseringskoden er en annen kode enn sikkerhetskoden for enheten som du angir for å låse opp iPhone, iPad eller iPod touch.

Konfigurer tofaktorautentisering for Apple-ID-en din

Du kan følge denne fremgangsmåten for å slå på tofaktorautentisering på enheten din. Finn ut mer om tilgjengeligheten av tofaktorautentisering.

Slå på tofaktorautentisering på iPhone, iPad eller iPod touch

Slå på tofaktorautentisering i Innstillinger

Hvis du bruker iOS 10.3 eller nyere:

1. Gå til Innstillinger > [navnet ditt] > Passord og sikkerhet.
  2. Trykk på Slå på tofaktorautentisering.
  3. Trykk på Fortsett.

Hvis du bruker iOS 10.2 eller eldre:

1. Gå til Innstillinger > iCloud.
  2. Trykk på Apple-ID-en din > Passord og sikkerhet.
  3. Trykk på Slå på tofaktorautentisering.
  4. Trykk på Fortsett.

Du kan bli bedt om å svare på sikkerhetsspørsmålene for Apple-ID-en din.

Skriv inn og verifiser det godkjente telefonnummeret ditt

Skriv inn telefonnummeret hvor du vil motta verifiseringskoder når du logger på. Du kan velge å motta kodene via tekstmelding eller et automatisert anrop.

Når du trykker på Neste, sender Apple en verifiseringskode til telefonnummeret du oppga.

Skriv inn verifiseringskoden for å verifisere telefonnummeret ditt og slå på tofaktorautentisering.

Slå på tofaktorautentisering på Mac

Hvis du bruker macOS Catalina:

1. Velg Apple-menyen () >Systemvalg og klikk på Apple-ID.
  2. Klikk på Passord og sikkerhet under navnet ditt.
  3. Klikk på Slå på tofaktorautentisering.

Hvis du bruker macOS Mojave eller eldre:

1. Velg Apple-menyen  > Systemvalg, klikk på iCloud og velg Kontodetaljer.
  2. Klikk på Sikkerhet.
  3. Klikk på Slå på tofaktorautentisering.

Noen Apple-ID-er som er opprettet i iOS 10.3 eller macOS 10.12.4 og nyere, er beskyttet med tofaktorautentisering som standard. I så fall ser du at tofaktorautentisering allerede er slått på.

Opprett en Apple-ID med tofaktorautentisering på nettet

Hvis du ikke har en iPhone, iPad, iPod touch eller Mac, kan du opprette en ny Apple-ID med tofaktorautentisering på nettet.

Finn ut hvordan du oppretter en Apple-ID på nettet

Hvis du har en Apple-ID som ikke er beskyttet av tofaktorautentisering, kan det hende noen Apple-nettsteder ber deg om å oppdatere kontoen din.

Dette må du huske på når du bruker tofaktorautentisering

Tofaktorautentisering forbedrer sikkerheten til Apple-ID-en din betydelig. Når du har slått på funksjonen, krever pålogging til kontoen din både passordet og tilgang til godkjente enheter eller telefonnumre. Du kan sørge for at kontoen er så sikker som mulig og bidra til at du ikke mister tilgang, ved å følge noen få, enkle retningslinjer:

• Husk Apple-ID-passordet.
  • Bruk en sikkerhetskode på alle enhetene dine.
  • Hold godkjente telefonnumre oppdatert.
  • Sørg for den fysiske sikkerheten til godkjente enheter.

Administrer kontoen

Du kan administrere godkjente telefonnumre, godkjente enheter og andre kontoopplysninger fra Apple-ID-kontosiden.

Hold godkjente telefonnumre oppdatert

Hvis du skal bruke tofaktorautentisering, må du registrere minst ett pålitelig telefonnummer som du kan motta verifiseringskoder til. Vurder å bekrefte et annet pålitelig telefonnummer i tillegg til det du allerede har. Hvis iPhone er den eneste pålitelige enheten din og du har mistet den eller den er stjålet, kan du ikke motta bekreftelseskoder for å få tilgang til kontoen din.

Du kan oppdatere det godkjente telefonnummeret ved å følge denne fremgangsmåten:

1. Gå til Apple-ID-kontosiden.
  2. Logg på med Apple-ID.
  3. Gå til Sikkerhet-delen, og klikk på Rediger.

Hvis du vil legge til et telefonnummer, klikker du på Legg til et pålitelig telefonnummer og skriver inn telefonnummeret. Velg å verifisere nummeret med en tekstmelding eller et automatisert anrop, og klikk på Fortsett. Hvis du vil fjerne et pålitelig telefonnummer, klikker du på x-symbolet ved siden av telefonnummeret du vil fjerne.

Vis og administrer de godkjente enhetene dine

Du kan se og administrere en liste over godkjente enheter på iOS, macOS og i Enheter-delen av Apple-ID-kontosiden.

På iOS:

1. Gå til Innstillinger > [navnet ditt].
  2. Velg en enhet fra listen.

På macOS Catalina:

1. Velg Apple-menyen  > Systemvalg.
  2. Velg Apple-ID.
  3. Velg en enhet fra sidepanelet.

På macOS Mojave eller eldre:

1. Velg Apple-menyen  > Systemvalg.
  2. Velg iCloud, og klikk deretter på Kontoinformasjon.
  3. Klikk på Enheter-fanen.
  4. Velg en enhet fra listen.

I en nettleser:

1. Gå til Apple-ID-kontosiden.
  2. Logg på med Apple-ID.
  3. Gå til Enheter-delen.

Enhetslisten viser enhetene som du for øyeblikket er logget på Apple-ID-en med. Velg en enhet for å vise modell og serienummer. Under det kan du se annen nyttig informasjon, inkludert om enheten er godkjent og kan brukes til å motta Apple-ID-verifiseringskoder.

Du kan også fjerne en godkjent enhet ved å velge Fjern fra konto, når du er inne på listen med enheter. Ved å fjerne en godkjent enhet sikrer du at den ikke lenger kan vise verifiseringskoder og at tilgang til iCloud og andre Apple-tjenester på enheten blokkeres til du logger på igjen med tofaktorautentisering. Hvis du må finne eller slette en enhet før du fjerner den fra listen over godkjente enheter, kan du bruke Finn iPhone

Generere app-spesifikke passord

Med tofaktorautentisering trenger du et app-spesifikt passord til å logge på tredjepartsapper eller tjenester som e-post, kontakter eller kalender-apper som ikke er levert av Apple. Følg disse trinnene for å generere et app-spesifikt passord:

1. Logg på Apple-ID-kontosiden din.
  2. Klikk på Generer passord under App-spesifikke passord.
  3. Følg fremgangsmåten du ser på skjermen.

Når du har generert det app-spesifikke passordet, skriver eller limer du det inn i passordfeltet i appen slik du normalt ville gjort.

Vanlige spørsmål

Trenger du hjelp? Du finner kanskje svar på spørsmålet ditt nedenfor.

Hva om jeg glemmer passordet?

Du kan tilbakestille eller endre passordet ditt fra den godkjente enheten eller nettleseren ved å følge disse trinnene.

På iPhone, iPad eller iPod touch

1. Gå til Innstillinger > [navnet ditt]. Hvis du bruker iOS 10.2 eller eldre, går du til Innstillinger > iCloud > og trykker på Apple-ID.
  2. Trykk på Passord og sikkerhet > Endre passord.
  3. Oppgi et nytt passord.

På Mac

Hvis du bruker macOS Catalina:

1. Velg Apple-menyen () > Systemvalg og klikk på Apple-ID.
  2. Klikk på Passord og sikkerhet og deretter på Endre passord.

Hvis du bruker macOS Mojave eller eldre:

1. Velg Apple-menyen () > Systemvalg og klikk på iCloud.
  2. Velg kontodetaljer. Når du blir bedt om å oppgi Apple-ID-passordet ditt, klikker du på Glemt Apple-ID eller passord, og følger instruksjonene på skjermen. Du kan hoppe over trinnene nedenfor.
  3. Klikk på Sikkerhet > Tilbakestill passord. Før du kan tilbakestille passordet for Apple-ID-en, må du oppgi passordet du bruker til å låse opp Macen.

I en nettleser

Hvis du ikke har tilgang til en iPhone, iPad, iPod touch eller Mac, kan du tilbakestille eller endre passordet ditt fra iforgot.apple.com.

Hva om jeg ikke har tilgang til en pålitelig enhet eller ikke har mottatt noen verifiseringskode?

Hvis du logger på og ikke har en godkjent enhet for hånden som kan vise verifiseringskoder, kan du i stedet få sendt en kode til det godkjente telefonnummeret ditt via tekstmelding eller et automatisert anrop. Klikk på Mottok ikke kode på påloggingsskjermen, og velg å sende en kode til det godkjente telefonnummeret ditt. Du kan også få en kode direkte fra Innstillinger på en godkjent enhet. Finn ut hvordan du får en verifiseringskode.

Hvis du bruker iOS 11.3 eller nyere på iPhone, trenger du kanskje ikke å angi en verifiseringskode. I enkelte tilfeller kan det godkjente telefonnummeret ditt automatisk verifiseres i bakgrunnen på iPhone. Da blir det én mindre ting å gjøre, og kontoen din er fortsatt beskyttet med tofaktorautentisering.

Hvordan får jeg tilbake tilgangen til kontoen min hvis jeg ikke kan logge på?

Hvis du ikke kan logge på, få tilgang til en pålitelig enhet, tilbakestille passordet eller motta verifiseringskoder, kan du be om gjenoppretting av kontoen for å få tilgang til den igjen. Kontogjenoppretting er en automatisk prosess som er laget for å gi deg tilbake tilgangen til kontoen din så raskt som mulig, samtidig som tilgang avvises for alle som kan gi seg ut for å være deg. Det kan ta noen få dager, eller mer, avhengig av de spesifikke kontoopplysningene du kan oppgi for å bekrefte identiteten din.

Må jeg fremdeles huske noen sikkerhetsspørsmål?

Nei. Med tofaktorautentisering trenger du ikke å huske noen sikkerhetsspørsmål. Vi bekrefter identiteten din kun ved bruk av passordet ditt og verifiseringskoder som sendes til de pålitelige enhetene og telefonnumrene dine. Når du registrerer deg for tofaktorautentisering, beholder vi de gamle sikkerhetsspørsmålene dine i to uker, i tilfelle du må tilbakestille kontoen din til de tidligere sikkerhetsinnstillingene. De blir slettet etter dette.

Kan Apple-kundestøtte hjelpe meg med å få tilgang til kontoen igjen?

Apple-kundestøtte kan svare på spørsmål om kontogjenopprettingsprosessen, men kan ikke bekrefte identiteten din eller framskynde prosessen på noen måte.

Hva er systemkravene for tofaktorautentisering?

For å få best mulig opplevelse må du passe på at du oppfyller systemkravene på alle enhetene du bruker med Apple-ID-en din:

• iPhone, iPad eller iPod touch med iOS 9 eller nyere
  • Mac med OS X El Capitan og iTunes 12.3 og nyere
  • Apple Watch med watchOS 2 og nyere
  • Apple TV HD med tvOS
  • Windows-PC med iCloud for Windows 5 og iTunes 12.3.3 og nyere

Kan tofaktorautentisering brukes med Apple-ID-er som er opprettet for barn?

Ja. Alle Apple-ID-er oppfyller de grunnleggende systemkravene som kreves for å ta i bruk tofaktorautentisering. Finn ut mer om hvem som kan bruke tofaktorautentisering.