Pulsen din. Hva det betyr og hvor på Apple Watch du finner den.

Finn ut hvordan Apple Watch måler pulsen din, og få tips om en mer nøyaktig måling.

Symbol for Puls-appen

Slik sjekker du pulsen din

Puls-appen viser at nåværende puls er 68 slag per minutt, og hvilepulsen er 55 slag per minutt.

Du kan når som helst sjekke pulsen din med Puls-appen. Åpne appen og vent til Apple Watch måler pulsen din. I løpet av dagen kan du også se hvilepuls og pustehastighet samt pulsen mens du går, trener eller restituerer.

Du kan også legge til Puls-komplikasjonen på urskiven eller legge til Puls-appen i Dock, slik at du får enkel tilgang til appen.

Hvile- og gåpuls er kun tilgjengelig på Apple Watch Series 1 eller nyere.

Få pulsvarslinger

Hvis pulsen ligger over eller under et valgt antall slag per minutt, og du tilsynelatende har vært inaktiv i 10 minutter, kan Apple Watch varsle deg.

Du kan slå på pulsvarslinger når du først åpner Puls-appen på Apple Watch, eller når som helst senere på iPhone:

1. Åpne Apple Watch-appen på iPhone.
  2. Trykk på fanen Min Apple Watch, og deretter på Puls.
  3. Trykk på Høy puls, og velg antall slag per minutt.
  4. Trykk på Lav puls, og velg antall slag per minutt.

Pulsvarslinger er bare tilgjengelig på Apple Watch Series 1 eller nyere.

Når måler Apple Watch pulsen din?

Pulsmålinger i Helse-appen på iPhone og hvilepuls i appen på Apple Watch.

Når du bruker Trening-appen, måler Apple Watch pulsen din kontinuerlig under treningsøkten og i 3 minutter etter at økten er ferdig, for å fastslå restitusjonsraten. Hvis du ikke ser pulsen din, kan du sjekke innstillingene dine.

Denne informasjonen, inkludert andre data den innhenter, hjelper Apple Watch med å beregne hvor mange kalorier du har forbrent. I tillegg måler Apple Watch pulsen din i løpet av dagen når du ikke er i bevegelse samt periodisk når du spaserer (Apple Watch Series 1 eller nyere). Siden Apple Watch tar bakgrunnsmålinger basert på aktiviteten din, vil tiden mellom målingene variere. Apple Watch beregner også den daglige hvilepulsen og gjennomsnittet når du går ved å korrelere avlesningene for bakgrunnspuls med akselerometerdata når tilstrekkelig bakgrunnsavlesninger er tilgjengelige. Du kan bestemme hvilke tredjepartsapper som skal ha tilgang til helsedataene dine, fra Helse-appen i Kilder.

Det kan forekomme enkelte avvik i dataene som vises, og dette kan føre til at påfølgende pulsmålinger er unormalt høye eller lave.

Slik måler Apple Watch pulsen din

Pulsmåleren i Apple Watch bruker det som kalles fotoplestimografia. Denne teknologien, som er vanskelig å uttale, er basert på et svært enkelt faktum: Blod er rødt fordi det reflekterer rødt og absorberer grønt lys. Apple Watch bruker grønne LED-lamper kombinert med lysfølsomme fotodioder til å registrere hvor mye blod som strømmer gjennom håndleddet på et gitt tidspunkt. Når hjertet slår, strømmer blodet i håndleddet, og den grønne lysabsorpsjonen er høyere. Mellom slagene er den lavere. Ved å blinke med LED-lampene hundrevis av ganger i sekundet kan Apple Watch beregne hvor mange ganger hjertet slår i minuttet – pulsen din. Pulsmåleren kan måle innenfor et område på 30–210 slag/min. I tillegg er pulsmåleren konstruert for å kompensere for lave signalnivåer ved å øke både LED-lysstyrken og samplingsfrekvensen.

Plassering av fotodiodesensorer, infrarøde LED-lamper og grønne LED-lamper på Apple Watch Series 4.

Pulsmåleren kan også bruke infrarødt lys. Dette er modusen Apple Watch bruker når den måler pulsen i bakgrunnen, og til pulsvarslinger. Apple Watch bruker grønne LED-lamper til å måle pulsen under trening og pusteøkter, og til å beregne gjennomsnitt under gange samt pulsvariasjon.

Målinger av pulsvariasjon er ikke tilgjengelig i Fastlands-Kina, Malaysia, Sør-Afrika og Tyrkia.

For best resultater

Start med god tilpasning. Selv under ideelle forhold vil ikke Apple Watch kunne få pålitelige pulsmålinger for alle hver gang. Og for en liten andel brukere kan ulike faktorer gjøre det umulig å få pulsmålinger i det hele tatt. Det er imidlertid ting du kan gjøre for å hjelpe Apple Watch med å få så gode og konsistente pulsmålinger som mulig. Finn ut hvilke andre faktorer som påvirker pulsmålingen.