Pulsen din. Hva det betyr og hvor på Apple Watch du finner den.

Finn ut hvordan Apple Watch måler pulsen din, og få tips om en mer nøyaktig måling.

Slik sjekker du pulsen din

Puls-appen viser at nåværende puls er 68 slag per minutt, og hvilepulsen er 55 slag per minutt.

Du kan når som helst sjekke pulsen din med Puls-appen. Åpne appen og vent til Apple Watch måler pulsen din. I løpet av dagen kan du også se hvilepuls og pustehastighet samt pulsen mens du går, trener eller restituerer. Hvis du vil åpne appen på en enkel måte, legger du til Puls-komplikasjonen på urskiven eller legger til Puls-appen i Dock.

Du kan også slå på pulsvarslinger, slik at du vet om pulsen din er høyere eller lavere enn et bestemt antall slag per minutt, eller for å se etter en ujevn hjerterytme av og til.

Pulsvarslinger og hvile- og gåpuls er kun tilgjengelig på Apple Watch Series 1 eller nyere. Varslinger om ujevn hjerterytme er kun tilgjengelig med watchOS 5.1.2 eller nyere. For å aktivere varslinger om ujevn hjerterytme må varslinger være tilgjengelig i landet eller regionen du bor i, og du må befinne deg i landet eller regionen der du kjøpte enheten. Finn ut hvor varslinger om ujevn hjerterytme er tilgjengelig.

Når måler Apple Watch pulsen din?

Pulsmålinger i Helse-appen på iPhone og hvilepuls i appen på Apple Watch.

Når du bruker Trening-appen, måler Apple Watch pulsen din kontinuerlig under treningsøkten og i 3 minutter etter at økten er ferdig, for å fastslå restitusjonsraten. Hvis du ikke ser pulsen din, kan du sjekke innstillingene dine.

Denne informasjonen, inkludert andre data den innhenter, hjelper Apple Watch med å beregne hvor mange kalorier du har forbrent. I tillegg måler Apple Watch pulsen din i løpet av dagen når du ikke er i bevegelse samt periodisk når du spaserer (Apple Watch Series 1 eller nyere). Siden Apple Watch gjør bakgrunnsmålinger basert på aktiviteten din, vil tiden mellom målingene variere. Apple Watch beregner også den daglige hvilepulsen og gjennomsnittet når du går, ved å sammenstille bakgrunnsavlesningene av puls med akselerometerdata når tilstrekkelige bakgrunnsavlesninger er tilgjengelige. Du kan bestemme hvilke tredjepartsapper som skal ha tilgang til helsedataene dine, fra Helse-appen i Kilder.

Det kan forekomme enkelte avvik i dataene som vises, og dette kan føre til at påfølgende pulsmålinger er unormalt høye eller lave.

Slik måler Apple Watch pulsen din

Den optiske pulsmåleren i Apple Watch bruker det som kalles fotopletysmografi. Denne teknologien, som er vanskelig å uttale, er basert på et svært enkelt faktum: Blod er rødt fordi det reflekterer rødt og absorberer grønt lys. Apple Watch bruker grønne LED-lamper kombinert med lysfølsomme fotodioder til å registrere hvor mye blod som strømmer gjennom håndleddet på et gitt tidspunkt. Når hjertet slår, strømmer blodet i håndleddet, og den grønne lysabsorpsjonen er høyere. Mellom slagene er den lavere. Ved å blinke med LED-lampene hundrevis av ganger i sekundet kan Apple Watch beregne hvor mange ganger hjertet slår i minuttet – dvs. pulsen din. Den optiske pulsmåleren kan måle puls innenfor et område på 30–210 slag per minutt. I tillegg er den optiske pulsmåleren konstruert for å kompensere for lave signalnivåer ved å øke både LED-lysstyrken og avlesingsfrekvensen.

Den optiske pulsmåleren kan også bruke infrarødt lys. Dette er modusen Apple Watch bruker når den måler pulsen i bakgrunnen, og til pulsvarslinger. Apple Watch bruker grønne LED-lamper til å måle pulsen under trening og Pust-økter samt til å beregne den gjennomsnittlige pulsen når du går, og pulsvariasjonen.

Plassering av fotodiodesensorer, infrarøde LED-lamper og grønne LED-lamper på Apple Watch Series 4.

Apple Watch Series 4 har også innebygde elektroder i Digital Crown og på baksiden på Apple Watch. Disse kan måle de elektriske signalene i hjertet ditt når de brukes sammen med Puls-appen eller EKG-appen. Når du legger fingeren din på Digital Crown, oppretter den en sluttet krets mellom hjertet ditt og armene dine og fanger opp de elektriske impulsene i brystet ditt.

Hvis du vil bruke den elektriske pulsmåleren til å måle pulsen din, åpner du Puls-appen og legger fingeren din på Digital Crown. Slik får du en raskere og mer naturtro avlesning med en måling hvert sekund, i stedet for hvert femte sekund. Når du ser på registrerte data for puls i Helse-appen, ser du «EKG» i Kontekst for pulsmåling. Du kan også bruke den elektriske pulsmåleren til å lage et EKG med EKG-appen.

Måling av pulsvariasjon er ikke tilgjengelig i Fastlands-Kina, Malaysia, Sør-Afrika og Tyrkia. EKG-appen er for øyeblikket kun tilgjengelig i enkelte land og regioner. Finn ut hvor EKG-appen er tilgjengelig.

For best resultater

Start med god tilpasning. Selv under ideelle forhold er det ikke sikkert at Apple Watch vil få pålitelige pulsmålinger for alle hver gang. Og for en liten andel brukere kan ulike faktorer gjøre det umulig å få pulsmålinger i det hele tatt. Det er imidlertid ting du kan gjøre for å hjelpe Apple Watch med å få så gode og konsistente pulsmålinger som mulig. Finn ut hvilke andre faktorer som påvirker pulsmålingen.