Slik velger du en annen startdisk

Hvis du har en annen startdisk med et kompatibelt operativsystem, kan Macen starte fra den disken i stedet for fra den startdisken du bruker nå.

Som standard starter Macen fra den innebygde harddisken, men en startdisk kan være en hvilken som helst enhet som inneholder et operativsystem som er kompatibelt med Mac. Hvis du for eksempel installerer macOS på en intern eller ekstern disk, kan Macen gjenkjenne denne disken som en startdisk. Du kan deretter følge fremgangsmåten i denne artikkelen for å starte fra denne disken.

Bruke Startdisk-valg

Når du bruker Startdisk-valg til å velge en startdisk, starter Macen fra den disken helt til du velger en annen.

1. Velg Apple-menyen  > Systemvalg, og klikk på Startdisk.
  2. Klikk på låsen låsesymbolet og angi administratorpassordet.
  3. Velg startdisken, og omstart deretter Macen.

Startdisk-valg

Hvis du ser en melding om at sikkerhetsinnstillingene dine ikke tillater at Macen bruker en ekstern startdisk, må du kontrollere innstillingene for Ekstern oppstart under Oppstartssikkerhetsverktøy.

Bruke Startup Manager

Når du bruker Startup Manager til å velge en startdisk, starter Macen fra den disken én gang, og deretter fortsetter den å bruke disken som er valgt i Startdisk-valgene.

1. Trykk og hold Tilvalg (Alt)-tasten umiddelbart etter å ha slått på eller omstartet Macen.
  2. Slipp Tilvalg-tasten når du ser Startup Manager-vinduet.
    Hvis Macen er beskyttet med et firmwarepassord, kan du slippe tasten når du blir bedt om å skrive inn passordet.
  3. Velg startdisken og klikk deretter på pilen under symbolet eller trykk på returtasten.
    Hvis du trykker og holder inne Kontroll-tasten under denne prosessen, arkiveres valget ditt i Startdisk-valgene, slik at det vedvarer helt til du endrer det.

Startup Manager viser tilgjengelig startdisker

Hvis du har en Mac som bruker OS X Lion 10.7.3 eller nyere, kan du også bruke denne metoden til å starte fra en Time Machine-sikkerhetskopidisk. Startup Manager identifiserer Time Machine-sikkerhetskopien som «EFI Boot.»

Hvis du ikke kan velge startdisken eller starte fra den

Se etter disse mulighetene hvis du ikke ser disken din i Startdisk-valgene eller Startup Manager, eller hvis Macen ikke starter fra den.

Se etter et kompatibelt operativsystem på startdisken

Påse at startdisken bruker en versjon av macOS som er kompatibel med Macen din.

For å kunne starte fra en ekstern disk med macOS Catalina 10.15 eller nyere må disken kobles til via USB-A, USB-C eller Thunderbolt, ikke FireWire.

Kontroller sikkerhetsinnstillingene for oppstart

Hvis du bruker en Mac med Apple T2-sikkerhetsbrikken, kan du sjekke innstillingene i Oppstartssikkerhetsverktøy. Disse innstillingene bestemmer om Macen kan starte fra en annen disk.

Se etter Option ROM-firmware

Hvis du er i Startup Manager og ikke ser en tredjeparts startdisk, kan det hende at startdisken bruker Option Rom-firmware. Macer med oppdatert programvare viser ikke enheter som har Option ROM-firmware, før du laster inn firmwaren. Dette er for å forbedre systemsikkerheten. For å gjøre det trykker du på Tilvalg-Skift-Kommando-Punktum når du er i Startup Manager. Hvis startdisken vises, gjør du dette hver gang du vil starte fra den eller fra en annen disk som er koblet til den.

Hvis du bruker et firmwarepassord, er muligheten til å laste inn Option ROM-firmware deaktivert som en ekstra sikkerhetsbeskyttelse.

Informasjon om produkter som ikke er laget av Apple, samt uavhengige nettsteder som ikke kontrolleres eller testes av Apple, er gitt uten anbefaling eller godkjenning. Apple påtar seg ikke noe ansvar for utvalget av, bruken av eller ytelsen til nettsteder og produkter fra tredjeparter. Apple garanterer ikke for nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparters nettsteder. Kontakt leverandøren for mer informasjon.