Bruk Meldinger på Mac

Bruk Meldinger-appen til å sende ubegrensede meldinger til hvilken som helst Mac, iPhone eller iPad via iMessage, Apples sikre meldingstjeneste.

Send meldinger

1. Åpne Meldinger. Du må kanskje logge på med Apple-ID-en din. Får du ikke logget på?
  2. Klikk på Ny melding-knappen  øverst i meldingsvinduet.
  3. Skriv inn navn, e-postadresse eller telefonnummer til én eller flere mottakere. Eller klikk på Legg til-knappen , og velg blant kontaktene dine.
  4. Trykk på tabulatortasten, eller klikk på meldingsfeltet nederst i vinduet, og skriv deretter inn meldingen.
    • For å inkludere emojier, klikk på Emojivelger-knappen .
    • For å inkludere et bilde eller en annen fil, dra elementet eller lim det inn i meldingsfeltet.
    • For å inkludere et lydopptak, klikk på Ta opp lyd-knappen , og spill inn meldingen.
    • For å inkludere andre elementer, for eksempel Memoji-klistremerker, GIF-er og meldingseffekter som ballonger eller konfetti, klikk på Apper-knappen . Krever macOS Big Sur eller nyere.
    • For å gjøre en mottaker oppmerksom på meldingen din tar du med @ foran navnet, som for eksempel @John. Eller du kan klikke på navnet til vedkommende etter at du har skrevet det. Navnet til vedkommende blir deretter uthevet i meldingen, og de vil motta et varsel om at de har blitt nevnt. Krever macOS Big Sur eller nyere.
  5. Trykk på returtasten for å sende meldingen.

Rediger eller angre en sendt melding

Krever macOS Ventura eller nyere

Du kan redigere en sendt melding opptil fem ganger innen 15 minutter etter at du har sendt den.

1. Kontroll-klikk på meldingen du vil redigere.
  2. På snarveismenyen som åpnes, velger du Rediger.
  3. Gjør de ønskede endringene, og trykk på returtasten for å sende meldingen, eller klikk utenfor meldingsboblen for å avbryte.
  4. Her ser du hva mottakerne ser:
    • Hvis de bruker macOS Ventura eller nyere, iOS 16 eller nyere eller iPadOS 16.1 eller nyere, ser de den redigerte meldingen med ordet Redigert under meldingen. De kan klikke på Redigert for å se den opprinnelige meldingen også, og deretter klikke på Skjul redigeringer for å se bare den redigerte meldingen.
    • Hvis de bruker et annet operativsystem, ser de den redigerte meldingen som en ny melding som begynner med «Redigert til».

Du kan angre en sendt melding innen 2 minutter etter at du har sendt den.

1. Kontroll-klikk på meldingen du vil angre sending av.
  2. På snarveismenyen som åpnes, velger du Angre sending.
  3. Her ser du hva mottakerne ser:
    • Hvis de bruker macOS Ventura eller nyere, iOS 16 eller nyere eller iPadOS 16.1 eller nyere, ser de at du har angret sending av en melding, men de kan ikke lenger se selve meldingen.
    • Hvis de bruker et annet operativsystem, kan det hende de fortsatt kan se meldingen din.

Legg til en Tapback eller et innebygd svar

En Tapback er et raskt svar som forteller hva du synes om meldingen, for eksempel at du liker den eller synes den er morsom. Tapbacken er synlig for alle i samtalen som bruker iMessage.

• Kontroll-klikk på en melding for å åpne en snarveismeny, og velg deretter en Tapback på menyen.
  • Eller klikk på en melding, og trykk på Kommando-T.

I macOS Big Sur eller nyere kan du skrive et innebygd svar for å tydeliggjøre hvilken spesifikk melding du svarer på i en samtale.

• Kontroll-klikk på meldingen for å åpne en snarveismeny, og velg deretter Svar.
  • Eller klikk på en melding for å velge den, og trykk deretter på Kommando-R.

Finn bilder og andre vedlegg fra samtaler

For å se alle bildene, koblingene og andre vedlegg som har blitt utvekslet i en samtale, velg samtalen i sidepanelet, og klikk på Detaljer-knappen  i øvre høyre hjørne av vinduet. Du kan også trykke på Kommando-I.

I macOS Monterey eller nyere kan du også se disse elementene i Delt med deg-delen i den aktuelle appen. Bilder og videoer du mottar automatisk, vises for eksempel i Delt med deg-delen av Bilder-appen, og koblinger til nettsteder vises i Delt med deg-delen på startsiden i Safari.

Fest viktige samtaler og vedlegg

I macOS Big Sur eller nyere kan du feste en samtale til toppen av samtalelisten i sidepanelet, slik at du kan finne den igjen raskt.

• Kontroll-klikk på samtalen for å åpne en snarveismeny, og velg deretter Fest.
  • Eller dra samtalen til toppen av sidepanelet.

I macOS Monterey eller nyere kan du feste koblinger og annet innhold du mottar, for eksempel podkaster og TV-programmer. Kontroll-klikk på elementet, og velg deretter Fest på snarveismenyen. Elementet blir deretter fremhevet i Delt med deg-delen av den aktuelle appen, i Meldinger-søk og i Detaljer-visningen  for samtalen.

Merk en melding som ulest

Krever macOS Ventura eller nyere

Merk en melding som ulest når du ikke kan svare der og da, men ønsker å komme tilbake til meldingen senere.

1. Velg samtalen.
  2. Gjør et av følgende:
    • Velg Samtale > Merk som ulest.
    • Velg samtalen, sveip til høyre med en Multi-Touch-bevegelse med to fingre, og klikk på Merk som ulest-knappen.
    • Trykk på Skift-Kommando-U.

Demp en samtale

Hvis du ikke vil bli forstyrret av varsler relatert til en bestemt samtale:

1. Velg samtalen i sidepanelet.
  2. Klikk på Detaljer-knappen  i øvre høyre hjørne av vinduet.
  3. Velg Skjul varsler.

Hvis en mottaker bruker Fokus til å dempe varsler, vises statusen til vedkommende automatisk i Meldinger, slik at andre vet at de ikke skal forstyrre. Denne funksjonen er tilgjengelig i macOS Monterey og nyere.

Blokker en person

Når du blokkerer en person, kan ikke vedkommende sende deg meldinger.

1. Velg en samtale i sidepanelet.
  2. På menylinjen velger du Samtale > Blokker person.

Slik opphever du blokkeringen av en person:

1. Velg Meldinger > Innstillinger (eller Valg).
  2. Klikk på iMessage.
  3. På Blokkert-fanen velger du telefonnummeret eller e-postadressen til personen du har blokkert, og klikker på fjern-knappen (–).

Start et FaceTime-anrop fra Meldinger

Under en samtale kan du starte et FaceTime-anrop med personen eller gruppen du snakker med:

• I macOS Monterey eller nyere klikker du på FaceTime-knappen  i øvre høyre hjørne av vinduet, og deretter velger du FaceTime-lydsamtale eller FaceTime-videosamtale.
  • Eller klikk på Detaljer-knappen  i øvre høyre hjørne av vinduet, og klikk på knappene for FaceTime-lydsamtale  eller FaceTime-videosamtale .

Finn ut mer om bruk av FaceTime på Mac

Del skjermen eller posisjonen din

Velg samtalen i sidepanelet, og klikk på Detaljer-knappen  i øvre høyre hjørne av vinduet.

• Klikk på skjermdelingsknappen  for å dele skjermen din.
  • Klikk på Del posisjonen min for å dele posisjonen din midlertidig eller på ubestemt tid. Eller klikk på Send min nåværende posisjon for å sende din nåværende posisjon akkurat i øyeblikket. Du kan også se mottakerens plassering, hvis han eller hun deler plasseringen sin med deg.

Tilpass informasjonen din eller gruppen

Innstillinger for å endre ditt eget navn og bilde finner du ved å velge Meldinger > Valg på menylinjen. Du kan klikke på bildet ditt for å endre det, og du kan velge om du vil dele navnet og bildet ditt med andre.

For å tilpasse gruppen velger du gruppesamtalen i sidepanelet og klikker på Detaljer-knappen  i øvre høyre hjørne av vinduet. Du kan deretter gjøre disse tingene:

• Klikk på Endre gruppenavn og -bilde.
  • Kontroll-klikk på et navn, og velg deretter Fjern fra samtale. Dette er tilgjengelig for grupper på fire eller flere medlemmer.
  • Klikk på Forlat samtalen for å fjerne deg selv fra gruppesamtalen.
  • Klikk på Legg til medlem for å legge til en ny person i samtalen.

Konfigurere videresending av tekstmeldinger

Hvis du har en iPhone, kan du konfigurere videresending av tekstmeldinger for å sende og motta SMS- og MMS-meldinger på Macen din.

Videresend SMS- og MMS-meldinger fra iPhone til Mac eller iPad

Du kan også bruke iCloud til å holde meldingene dine oppdatert på alle enhetene dine:

Konfigurer iCloud for Meldinger på alle enhetene dine

Bruk Siri til å sende meldinger

Du kan bruke Siri til å sende, lese og svare på meldinger. Eksempler:

• «Send en melding til Susan og Johnny om at jeg er forsinket» eller «Si til Johnny Appleseed at showet begynner nå» eller «Send en tekstmelding til 408 555 1212».
  • «Les siste melding fra Brian Park» eller «Les de nye meldingene mine».
  • «Svar at det var gode nyheter» eller «Si til ham at jeg er der om 10 minutter».

Slett eller angre slettingen av en melding eller samtale

For å slette en melding fra enheten, Kontroll-klikk på meldingen, og velg Slett på snarveismenyen. Eller du kan velge meldingen og deretter Rediger > Slett på menylinjen.

For å slette en samtale fra enheten, Kontroll-klikk på samtalen i sidepanelet, og velg Slett samtale på snarveismenyen. Klikk på Slett for å bekrefte.

I macOS Ventura eller nyere kan du gjenopprette nylig slettede meldinger i opptil 30 dager etter sletting:

1. På menylinjen velger du Vis > Nylig slettede.
  2. Velg en samtale i sidepanelet.
  3. Klikk på Gjenopprett. Alle meldinger som kan gjenopprettes i den valgte samtalen, blir gjenopprettet.

FaceTime er ikke tilgjengelig i alle land eller regioner.