Bruk en ekstern lagringsenhet som startdisk for Mac

Hvis du har en ekstern lagringsenhet, for eksempel en USB- eller Thunderbolt-stasjon, kan du installere macOS på den enheten og deretter bruke den som en Mac-startdisk.

Koble lagringsenheten til Macen

Sjekk formatet på lagringsenheten

Installer macOS på lagringsenheten

Tillat oppstart fra eksterne medier

Velg lagringsenheten som startdisk

Hold macOS oppdatert på lagringsenheten

Koble lagringsenheten til Macen

Sørg for at lagringsenheten er koblet til riktig port på Macen.

Koble deg til en Mac med Apple-chip

Hvis du bruker en Mac med Apple-chip, har Macen en eller flere USB- eller Thunderbolt-porter som har USB-C-kontakt. Når du installerer macOS på lagringsenheten, er det viktig for deg hvilke av disse portene du bruker. Når installasjonen er fullført, kan du koble lagringsenheten til en av dem.

• Bærbar Mac-datamaskin: Bruk en USB-C-port bortsett fra den venstre USB-C-porten når du står mot portene på venstre side av Macen.

• iMac: Bruk en USB-C-port bortsett fra den høyre USB-C-porten når du står mot baksiden av Macen.

• Mac mini: Bruk en USB-C-port bortsett fra den venstre USB-C-porten når du står mot baksiden av Macen.

• Mac Studio: Bruk en USB-C-port bortsett fra den høyre USB-C-porten når du står mot baksiden av Macen.

• Mac Pro med skrivebordskabinett: Bruk en USB-C-port bortsett fra den på toppen av Macen som er lengst unna av/på-knappen.

• Mac Pro med rackkabinett: Bruk en USB-C-port bortsett fra den på forsiden av Macen som er nærmest av/på-knappen.

Koble deg til en annen Mac

Koble lagringsenheten til en kompatibel port.

Sjekk formatet på lagringsenheten

En Mac-startdisk krever et av disse filsystemformatene. Du kan bruke Diskverktøy til å velge lagringsenheten din og se hvilket format den bruker. Du kan også bruke Diskverktøy for å slette den ved hjelp av begge formater.

• APFS-formatet anbefales for macOS High Sierra eller nyere, spesielt hvis lagringsenheten er en SSD-disk (SSD).

• Mac OS Extended (journalført)-format, også kjent som HFS+, er også akseptabelt for tradisjonelle harddisker, og det kreves for macOS Sierra eller eldre.

Installer macOS på lagringsenheten

Denne macOS-installasjonen vil være spesifikk for Mac-modellen du har. Du kan ikke forvente at den kan starte andre Mac-modeller.

1. Sørg for at lagringsenheten er koblet til den aktuelle porten på Macen.

2. Last ned macOS fra App Store eller en nettleser. Hvis du ikke kan gjøre det fordi Macen ikke kan starte fra den innebygde startdisken, kan du installere macOS fra macOS-gjenoppretting i stedet.

3. Når installereren ber deg om å velge hvor du vil installere, velger du den eksterne lagringsenheten før du fortsetter. Du må kanskje klikke på Vis alle disker først.

Tillat oppstart fra eksterne medier

Hvis du bruker en Mac med Apple T2-sikkerhetsbrikke, bruker du Oppstartssikkerhetsverktøy til å la Macen starte opp fra eksterne eller uttakbare medier. Slik bruker du Oppstartssikkerhetsverktøy.

Velg lagringsenheten som startdisk

Når du har installert macOS på lagringsenheten, kan du velge denne lagringsenheten som startdisk. Macen kan deretter starte fra den i stedet for den innebygde startdisken.

Hold macOS oppdatert på lagringsenheten

Når macOS-programvareoppdateringer eller -oppgraderinger blir tilgjengelige:

1. Sørg for at lagringsenheten er koblet til den aktuelle porten på Macen.

2. Start fra den eksterne lagringsenheten i stedet for den innebygde startdisken.

3. Bruk Programvareoppdatering til å oppdatere macOS på den eksterne lagringsenheten.