Koble deg til en satellitt med iPhone

Med iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 15 eller iPhone 15 Pro kan du koble telefonen til en satellitt for å sende tekstmeldinger til nødtjenester, be om veihjelp og dele posisjonen din med venner og familie. Dette kan du gjøre selv om du verken har mobil- eller Wi-Fi-dekning.

Slik fungerer satellittforbindelsen på iPhone

Satellitter beveger seg raskt, har lav båndbredde og befinner seg hundrevis av kilometer over jorda. Når du bruker en satellittforbindelse, fungerer ting litt annerledes enn når du bruker mobilnett:

• Under ideelle forhold, med fri sikt til himmelen og horisonten, kan det ta 15 sekunder å sende en melding. Under trær med litt eller middels mye blader kan det ta over ett minutt.

• Hvis du er under tungt løvverk eller omgitt av andre hindringer, kan det hende du ikke kan koble til en satellitt.

• Tilkoblingstiden kan også påvirkes av omgivelsene, lengden på meldingen og statusen og tilgjengeligheten til satellittnettverket.

For å bruke satellittforbindelse må telefonen ha kompatibel programvare. Før du drar et sted uten mobil- og Wi-Fi-dekning, bør du oppdatere til den nyeste versjonen av iOS.

Satellittfunksjoner er fritt inkludert i to år med aktivering av en iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 15 eller iPhone 15 Pro.

Slik kobler du deg til en satellitt på iPhone

• Vær utendørs, med fri sikt til himmelen og horisonten.

• Vær oppmerksom på at trær med middels mye blader kan gjøre forbindelsen tregere. Tett løvverk, åser eller fjell, kløfter og høye bygninger kan blokkere forbindelsen.

• Hold telefonen naturlig i hånden. Du trenger ikke løfte armen eller holde telefonen opp, men ikke legg den i lommen eller ryggsekken din.

• Telefonen viser instruksjoner på skjermen hvis du trenger å snu deg til venstre eller høyre eller flytte på deg for å unngå et blokkert signal.

• Satellittforbindelsen kan opprettholdes selv når telefonskjermen er låst.

• Satellittforbindelsen kan ha problemer med å fungere på steder nord for 62 breddegrader.

Følg instruksjonene på skjermen for å koble deg til en satellitt og opprettholde forbindelsen.

Prøv Nødanrop (SOS) via satellitt-demoen

Prøv demoen for å finne ut hvordan Nødanrop (SOS) via satellitt fungerer. Du må være ute, i relativt åpent terreng og ha fri sikt til himmelen. Trær med lett løvverk kan føre til en tregere forbindelse, og tett løvverk kan blokkere den helt. Bakker eller fjell, dype daler og høye strukturer kan også blokkere forbindelsen.

Hvis du ikke har slått på stedstjenester for satellittforbindelsen, blir du bedt om å slå på funksjonen før du starter demonstrasjonen.

1. Gå til Innstillinger, rull ned og trykk på Nødanrop (SOS).

2. Under Nødanrop (SOS) via satellitt trykker du på Prøv demo.

Under iPhone-innstillinger prøver du demonstrasjonen for nødanrop via satellitt. Den viser deg hvordan du kobler deg til en satellitt.
  3. Følg instruksjonene på skjermen for å øve på å koble deg til en satellitt.

For å bruke demoen må du være i et land eller en region der Nødanrop (SOS) via satellitt er tilgjengelig. Demoen ringer ikke nødetatene.

Satellittfunksjoner på iPhone

Med iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 15 eller iPhone 15 Pro kan du bruke en satellittforbindelse når du ikke har mobil- og Wi-Fi-dekning for å sende meldinger til nødtjenester, be om veihjelp og dele posisjonen din.

Satellittfunksjoner og personvern

Når du sender tekstmeldinger med Nødanrop (SOS) via satellitt, sendes meldingene dine i kryptert form, og dekrypteres av Apple for å videresendes til den aktuelle nødetaten eller nødrelésentralen. Meldingene dine kan bli oppbevart av nødsentraler og reléleverandøren for å forbedre tjenestene deres, i henhold til gjeldende lovgivning.

For å formidle tekstmeldingene dine til en lokal nødetat, og for å hjelpe hjelpepersonell med å nå deg, blir posisjonen din bli delt med Apple og nødetatene når du bruker Nødanrop (SOS) via satellitt.

Når du bruker veihjelp via satellitt, deles den nåværende posisjonen din med Apple og veihjelpen midlertidig inntil hjelpen kommer, for å formidle meldingen din til veihjelpen slik at de kan nå deg. Etter at hjelpen har kommet, avsluttes delingen av posisjonsdataene dine med Apple og veihjelpen.

Posisjoner som deles via satellitt i Hvor er?, har gjennomgående kryptering under sendingen, og er ikke tilgjengelige for Apple.

Informasjon som samles inn av Apple, blir alltid behandlet i samsvar med Apples personvernerklæring.

Satellittforbindelse tilbys ikke på iPhone-modeller kjøpt i Armenia, Hviterussland, Fastlands-Kina, Hongkong, Macao, Kirgisistan, Kasakhstan og Russland.