Nødanrop (SOS) via satellitt på iPhone

Med iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 15 eller iPhone 15 Pro kan du bruke Nødanrop (SOS) via satellitt til å sende en melding til nødetatene når du er uten mobilnettverk og Wi-Fi-dekning.

Slik fungerer Nødanrop (SOS) via satellitt

Nødanrop (SOS) via satellitt kan hjelpe deg med å få kontakt med nødetatene under eksepsjonelle omstendigheter når du ikke kan kontakte dem på andre måter. iPhone prøver å koble deg til via satellitt hvis du ringer eller sender en tekstmelding til nødetatene og ikke kan koble til fordi du er et sted uten mobildekning og Wi-Fi-dekning.

For å koble til en satellitt må du være utendørs med en uhindret utsikt til himmelen og horisonten. Når du bruker en satellittilkobling, er opplevelsen annerledes enn ved sending eller mottak av meldinger via mobilnett.

Finn ut mer om å koble til en satellitt med iPhone

Nødanrop (SOS) via satellitt er gratis i to år etter aktivering av en iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 15 eller iPhone 15 Pro.

Hvis iPhone eller Apple Watch registrerer en alvorlig ulykke eller et hardt fall utenfor mobilnettverket eller Wi-Fi-dekning og du ikke reagerer, kan et automatisk varsel om Registrering av ulykke eller Fallregistrering sendes til nødetatene fra iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 15 eller iPhone 15 Pro via Nødanrop (SOS) via satellitt.

Før mister tilkoblingen til rutenettet

Hvis du skal et sted uten mobildekning og Wi-Fi-dekning, kan du forberede deg på flere måter.

Prøv Nødanrop (SOS) via satellitt-demoen

Finn ut hvordan Nødanrop (SOS) via satellitt fungerer ved å prøve demoen

Konfigurer informasjonen du vil dele

Når du bruker Nødanrop (SOS) via satellitt, kan du dele nødinfoen din og varsle nødkontaktene dine. Du må konfigurere denne informasjonen før du drar et sted uten mobildekning og Wi-Fi-dekning.

ios-17-iphone-14-pro-settings-emergency-contacts

Konfigurer nødinfoen din og legg til nødkontakter i Helse-appen

Send nødtekstmelding via satellitt

1. Først må du prøve å ringe det lokale nødnummeret Selv om det vanlige mobilnettverket ditt ikke er tilgjengelig, kan det hende du kan ringe.

2. Hvis anropet ditt ikke kobles til, kan du sende en nødtekstmelding via satellitt. Enkelte lokale nødnumre krever iOS 16.4 eller nyere for å koble til nødetater via satellitt2.

ios-17-iphone-14-pro-phone-no-connection-emergency-text
    1. Trykk på Nødtekstmelding via satellitt.

2. Hvis du trenger hjelp, men ikke er i en nødssituasjon, kan du velge å kontakte en leverandør av veihjelp.

3. Du kan også gå til Meldinger for å sende tekstmeldinger til det lokale nødnummeret, og deretter trykke på Nødtjenester.

3. Trykk på Rapporter nødssituasjon.

4. Svar på spørsmålene om nødsituasjonen med enkle trykk for å beskrive situasjonen din.

5. Velg å varsle nødkontaktene dine om at du har kontaktet nødetatene. Varselet inkluderer posisjonen din og arten av nødsituasjonen.

6. Følg instruksjonene på skjermen for å koble til en satellitt.

7. Når du er tilkoblet, fortsetter du å følge instruksjonene på skjermen for å holde deg tilkoblet mens du sender meldingen til nødetatene.

ios-17-iphone-14-pro-messages-text-emergency-services-connect-to-satellite

Når du er koblet til, starter iPhonen en tekstsamtale med nødhjelpspersonell ved å dele viktig informasjon som nødinfoen og nødkontaktinformasjonen din (hvis du har konfigurert disse), svarene på nødspørreskjemaet, posisjonen din (inkludert høyde over havet) og gjenværende batterilevetid på iPhonen din.

Du kan bli bedt om å svare på flere meldinger. Bare latinske tegn (som engelsk eller fransk) støttes i disse meldingene.  Denne tjenesten støtter engelsk, amerikansk spansk, kanadisk fransk, nederlandsk, fransk, tysk, italiensk og portugisisk.

Del informasjon med nødkontaktene dine

Hvis du konfigurerer nødkontakter i Helse-appen, kan du velge å varsle og dele informasjon med nødkontaktene dine når du sender en tekstmelding til nødetater med Nødanrop (SOS) via satellitt-funksjonen. Når du velger å dele denne informasjonen, mottar nødkontaktene dine disse meldingene automatisk.

Hvis nødkontaktene dine bruker iMessage på iOS 16.1 eller nyere, kan du dele en direkte transkripsjon av samtalen din med nødetatene. Denne transkripsjonen inkluderer følgende:

• Svarene dine på nødspørreskjemaet.

• Et kart med posisjonen din.

• Meldingene du utveksler med nødetatene.

Hvis nødkontaktene dine har en enhet som ikke er produsert av Apple eller ikke har iOS 16.1 eller nyere, mottar de en tekstmelding som varsler dem om nødsituasjonen din. I USA og Canada kommer denne meldingen fra nummeret 767911. I Europa kommer meldingen fra 767112.

• Meldingen har følgende tekst: «You're receiving this message because someone you know chose you as an emergency contact and used Emergency SOS via satellite» (du mottar denne meldingen fordi noen som har angitt deg som nødkontakt har brukt Nødanrop (SOS) via satellitt).

• Hvis de vil motta flere tekstmeldinger, må nødkontaktene dine svare «YES» (ja) på den første meldingen innen 48 timer. Hvis de svarer «NO» (nei) eller «STOP» (stopp), mottar de ikke flere meldinger om Nødanrop (SOS) via satellitt (for den nåværende nødsituasjonen eller fremtidige nødssituasjoner).

• Hvis nødkontakten din svarte «NO» eller «STOP», kan vedkommende motta meldinger om Nødanrop (SOS) via satellitt-varsler igjen ved å sende en SMS med teksten «RESTART» (start igjen) til samme nummer.

• Tilleggsmeldingene inkluderer navnet ditt, tidspunktet du kontaktet nødetatene, posisjonen din og informasjonen du oppga om nødssituasjonen.

Nødkontaktene dine kan ikke svare på meldingene, annet enn å svare «YES» eller «NO» når det er nødvendig. De trenger ikke å kontakte nødetatene fordi nødetatene allerede er kontaktet angående nødsituasjonen.

Tilgjengelighet av Nødanrop (SOS) via satellitt

• Du trenger en iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 15 eller iPhone 15 Pro med

• iOS 16.1 eller nyere i USA og Canada

• iOS 16.2 eller nyere i Frankrike, Tyskland, Irland og Storbritannia

• iOS 16.4 eller nyere i Australia, Belgia, Italia, Luxembourg, Nederland, New Zealand, Portugal, Spania, Sveits og Østerrike

• Du må være på et sted uten mobilnettverk og wifi-dekning.

• Du må koble til en satellitt med iPhone

• Nødanrop (SOS) via satellitt er tilgjengelig i Australia, Belgia, Canada, Frankrike, Irland, Italia, Luxembourg, Nederland, New Zealand, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Tyskland, USA og Østerrike3

• Internasjonale reisende som besøker et land eller en region der Nødanrop (SOS) via satellitt er tilgjengelig, kan bruke funksjonen under besøket, med unntak av hvis iPhonen er kjøpt i enkelte land eller regioner4.

1. I USA og Canada kan du ringe eller sende melding til 911. I Australia kan du ringe eller sende melding til 000. I Østerrike kan du ringe eller sende melding til 112, 133 og 144. I Belgia kan du ringe eller sende melding til 100 og 101. I Frankrike kan du ringe eller sende melding til 112, 15, 17, 18, 114, 119, 191 og 196. I Tyskland kan du ringe eller sende melding til 112 og 110. I Irland og Storbritannia kan du ringe eller sende melding til 999 eller 112. I Italia kan du ringe eller sende melding til 112, 113, 115, 118 og 1530. I Luxembourg kan du ringe eller sende melding til 112, 113, 12112 og 12113. I New Zealand kan du ringe eller sende melding til 111. I Spania kan du ringe 112. I Sveits kan du ringe 112.

2. Du trenger iOS 16.2 eller nyere for å koble til nødtjenester via satellitt når du ringer eller sender tekstmeldinger til 15, 17, 18, 114, 119, 191 og 196 i Frankrike, 110 i Tyskland og 999 i Irland. Du trenger iOS 16.4 eller nyere for å koble til nødtjenester via satellitt i Belgia, Italia, Luxembourg, Nederland, Portugal, Spania, Sveits og Østerrike. Tilgjengeligheten av disse ekstra nødnumrene kan også være avhengig av mobiloperatøren din.

3. Inkludert øyguppen Madeira, Ashmore og Cartierøyene, Azorene, Balearene (Ibiza, Formentera, Mallorca og Menorca), Kanariøyene (El Hierro, Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, La Palma, Lanzarote og Tenerife), Saint-Martin, Saint Pierre og Miquelon, Korsika, Korallhavet, Guadeloupe, øyene Sicilia og Sardinia, Man, Isle of Wight, Martinique, Orknøyene, Puerto Rico, Saint-Barthélemy, Hebridene, Shetland, San Marino og Vatikanstaten, Torresstredet og De amerikanske Jomfruøyer.

4. Tilkobling via satellitt tilbys ikke på iPhone-modeller som er kjøpt i Armenia, Belarus, Fastlands-Kina, Hongkong, Macao, Kasakhstan, Kirgisistan og Russland.