Slik legger du til en kontoarving for Apple-ID-en din

En kontoarving er noen du velger som får tilgang til dataene i Apple-kontoen din etter at du dør. Finn ut hvilken informasjon som deles med kontoarvingen din, og hvordan du legger til én eller flere kontoarvinger.

Om kontoarvinger

Fra og med iOS 15.2, iPadOS 15.2 og macOS 12.1 kan du legge til en kontoarving for Apple-ID-en din. Å legge til en kontoarving er den enkleste og sikreste måten å gi noen du stoler på, tilgang til dataene som er lagret i Apple-kontoen din, etter at du dør. Disse dataene kan blant annet være bilder, meldinger, notater, filer, apper du har lastet ned, og sikkerhetskopier av enheten. Visse opplysninger, for eksempel filmer, musikk, bøker eller abonnementer du har kjøpt med Apple-ID-en din, og data som er lagret i nøkkelringen – for eksempel betalingsinformasjon, passord og passnøkler – kan ikke åpnes av kontoarvingen.

Learn more about the data your Legacy Contact may be able to access

Du kan velge hvem du vil ha som kontoarving, og du kan velge mer enn én kontoarving. Vedkommende trenger ikke engang noen Apple-ID eller Apple-enhet.

For å sende inn en tilgangsforespørsel etter at du har gått bort, trenger personen kun

• tilgangsnøkkelen du genererer når du velger vedkommende som kontoarving

• dødsattesten din*

Apple går gjennom forespørsler fra kontoarvinger og gir dem kun tilgang til Apple-kontodataene dine når denne informasjonen er verifisert. Når tilgangen er innvilget, får kontoarvingen din en spesiell Apple-ID som vedkommende kan konfigurere og bruke for å få tilgang til kontoen din. Apple-ID-en din og passordet ditt slutter å fungere, og aktiveringslåsen blir fjernet på alle enheter som bruker Apple-ID-en din.

Finn ut hvordan kontoarvingen din kan be om tilgang til Apple-kontoen din

Kontoarvingen din har tilgang til dataene dine i et begrenset tidsrom – i tre år fra den første forespørselen fra en kontoarving er godkjent. Etter dette blir kontoen din slettet permanent. Merk at hvis du har mer enn én kontoarving, kan hver av dem individuelt ta avgjørelser om kontodataene dine etter at du har gått bort, inkludert å slette dem permanent.

Dette trenger du for å legge til en kontoarving for Apple-ID-en din

For å legge til en kontoarving for Apple-ID-en din må følgende kriterier være oppfylt:

• Du må ha en Apple-enhet som kjører iOS 15.2, iPadOS 15.2 eller macOS Monterey 12.1, og hvor du er logget på med Apple-ID-en din.

• Tofaktorautentisering må være påslått for Apple-ID-en din.

• Du må være over 13 år gammel. (Denne minimumsalderen varierer etter land og område.)

Kontoarvingen din kan være hvem du vil. Alderen til vedkommende spiller ingen rolle, og personen trenger ingen Apple-ID eller Apple-enhet. For å be om tilgang til Apple-kontoen din må vedkommende være over 13 år (minimumsalder varierer etter land og område).

Legg til en kontoarving for Apple-ID-en din

Du kan legge til én eller flere kontoarvinger i Apple-ID-innstillingene på iPhone, iPad, iPod touch og Mac. Du får en e-postbekreftelse når det blir lagt til eller fjernet kontoarvinger for kontoen din.

På iPhone, iPad eller iPod touch

1. Gå til Innstillinger, og trykk på navnet ditt.

2. Trykk på Pålogging og sikkerhet og deretter på Kontoarving.

iPhone-skjerm som viser hvordan du legger til en kontoarving
  3. Trykk på Legg til kontoarving. Du kan bli bedt om å autentisere med Face ID, Touch ID eller enhetens sikkerhetskode.

På Mac

1. Velg Apple-menyen  > Systeminnstillinger, og klikk på Apple-ID.

2. Klikk på Pålogging og sikkerhet og deretter på Kontoarving.

3. Klikk på Legg til kontoarving. Du kan bli bedt om å autentisere med Touch ID eller påloggingspassordet for Macen.

Hvis du er i en familiedelingsgruppe

Hvis du er i en familiedelingsgruppe, kan du velge et medlem av gruppen. Alternativt kan du trykke eller klikke på Velg noen andre for å legge til noen fra kontaktene dine via telefonnummer eller e-postadresse.

iPhone-skjerm som viser familiedelingsmedlemmene du kan legge til som kontoarving

Del tilgangsnøkkelen med kontoarvingen

Tilgangsnøkkelen er ekstremt viktig – kontoarvingen må ha både tilgangsnøkkelen og dødsattesten din for å be om tilgang etter at du har gått bort. Deretter trenger personen tilgangsnøkkelen en gang til for å konfigurere en Apple-ID som kontoarving og få tilgang til dataene dine.

• Hvis kontoarvingen din bruker en enhet med iOS 15.2, iPadOS 15.2 eller macOS Monterey 12.1 eller nyere, kan du varsle kontoarvingen via Meldinger når du legger til vedkommende. Hvis kontoarvingen godtar dette, blir det automatisk lagret en kopi av tilgangsnøkkelen i Apple-ID-innstillingene til vedkommende. Du får et varsel hvis vedkommende avviser forespørselen om å bli kontoarving, og du kan velge noen andre.

• Hvis kontoarvingen din bruker en Apple-enhet med eldre programvare, kan du be dem om å oppdatere til iOS 15.2, iPadOS 15.2 eller macOS Monterey 12.1. Deretter kan du bruke alternativet Send en melding slik at vedkommende kan motta og lagre tilgangsnøkkelen på enheten sin. Eller så kan du skrive ut og gi dem en kopi av tilgangsnøkkelen.

• Hvis du legger til noen som ikke har noen Apple-enhet eller ikke har tilgang til innstillinger for kontoarving på enheten sin, må du gi vedkommende en fysisk kopi av tilgangsnøkkelen. Du kan skrive ut en kopi av tilgangsnøkkelen og gi den til vedkommende, sende en PDF-fil eller et skjermbilde av siden eller lagre en kopi sammen med arveskiftedokumentene dine.

Merk: Hvis du bruker Send en melding for å dele tilgangsnøkkelen, er det lurt å bekrefte at kontoarvingen din har mottatt den. Uansett hvordan du deler tilgangsnøkkelen, vil du kanskje også skrive ut og lagre en kopi av tilgangsnøkkelen sammen med dokumenter knyttet til arven.

Finn ut hva du skal gjøre hvis en kontoarving du nylig har lagt til, fjernes uventet

Fjern en kontoarving

Du kan når som helst fjerne noen som kontoarving i Apple-ID-innstillingene dine.

• På iPhone, iPad eller iPod touch går du til Innstillinger > [navnet ditt] > Pålogging og sikkerhet.

• På Mac velger du Apple-menyen  > Systeminnstillinger, klikker på Apple-ID og velger Pålogging og sikkerhet.

Under innstillinger for kontoarving velger du navnet på kontakten for å se flere alternativer.

Trykk eller klikk på Fjern kontakt for å fjerne vedkommende som kontoarving. Personen får ikke noe varsel om avgjørelsen, men du kommer ikke til å vises på kontoarvingslisten til vedkommende hvis personen har en Apple-enhet som har denne innstillingen. Tilgangsnøkkelen som personen fikk da du la til personen, slutter å fungere.

* Dokumentasjonskravene kan variere etter land eller region. I Japan trenger du for eksempel et familiesertifikat som viser kontoinnehaverens død, i stedet for en dødsattest.

Informasjon om produkter som ikke er laget av Apple, samt uavhengige nettsteder som ikke kontrolleres eller testes av Apple, er gitt uten anbefaling eller godkjenning. Apple påtar seg ikke noe ansvar for utvalget av, bruken av eller ytelsen til nettsteder og produkter fra tredjeparter. Apple garanterer ikke for nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparters nettsteder. Kontakt leverandøren for mer informasjon.