Om funksjonstillegg i macOS for SMB 2 og 3

Finn ut hvilke SMB-funksjoner som ble lagt til i hver versjon av macOS.

Denne artikkelen er beregnet på administratorer av bedrifts- og utdanningsnettverk.

Microsoft lager og vedlikeholder SMB-protokollen (Server Message Block). Her er viktige funksjoner som er lagt til Apples implementering av SMB i macOS, når Macen er en klient. Med mindre annet er oppgitt, ble hver funksjon beskrevet nedenfor introdusert i den versjonen og vedlikeholdt i senere versjoner.

macOS Catalina 10.15

Funksjon

Beskrivelse

Forbedringer av adaptiv pipelining

Med pipelining er det mulig med varierende antall og størrelse på segmenter, samtidig som du beholder multithreading.

Pipelining skriver, eller laster opp

Maksimalt antall segmenter: 6

Maksimal segmentstørrelse: 1 MB

Pipelining leser, eller laster ned

Maksimalt antall segmenter: 6

Maksimal segmentstørrelse: 1,25 MB

Persistent handles

Tjenere som er tilgjengelig kontinuerlig, bruker persistent handles. Tjenere som er tilgjengelig kontinuerlig, ser ut til å være en enkelt tjener, men er faktisk flere noder som speiler dataene, slik at en aktuell share kan forbli oppe kontinuerlig. Dette er vanlig i nettsky- og klyngeoppsett. Hvis en node blir utilgjengelig, brukes et persistent handle til å koble til en annen node.

Justerte krav til Time Machine Server

Alle tjenere som er kontinuerlig tilgjengelig, kan brukes som et Time Machine-sikkerhetskopieringsmål.

Nedprioritering av Netbios-navnetolking

Navnetolkingen bruker nå Bonjour, så DNS, og deretter NetBios. macOS prioriterte tidligere Bonjour, så NetBios, og deretter DNS.

SMB 1 bruker alltid signeringsbit

Signeringsbiten pleide å være valgfri ved tilkobling via SMB 1.

macOS Mojave 10.14

Funksjon

Beskrivelse

Forbedringer av adaptiv pipelining

Pipelining har nå flere tråder, men bruker et fast antall og størrelse på segmenter.

Pipelining skriver, eller laster opp

Antall segmenter: 4

Segmentstørrelse: 1 MB

Pipelining leser, eller laster ned

Antall segmenter: 4

Segmentstørrelse: 512 KB

macOS High Sierra 10.13

Funksjon

Beskrivelse

Forenklet Finder-surfing

Finder kan justeres til å bla gjennom innholdet i mapper raskere.

Katalog-leasing

Med katalog-leasing kan klienten på en bedre måte bufre informasjon om katalognummerering.

Fil-leasing

Med fil-leasing kan klienten på en bedre måte bufre fildata lokalt og åpne filer raskere gjennom utsatt lukking av filer.

Adaptiv pipelining

I stedet for å bruke et angitt antall segmenter, justerer macOS antall segmenter dynamisk for å laste opp eller ned automatisk basert på nettverksforhold. macOS justerer også størrelsen på hvert segment automatisk, noe som forbedrer ytelsen.

Pipelining skriver, eller laster opp

Maksimalt antall segmenter: 4

Maksimal segmentstørrelse: 512 KB

Pipelining leser, eller laster ned

Maksimalt antall segmenter: 4

Maksimal segmentstørrelse: 1 MB

masOS Sierra 10.12

Funksjon

Beskrivelse

Durable handle v2 og file lease v2

Med durable handles og leasing kan en klient koble seg til en share på nytt og fortsette å jobbe på en fil uten å miste data. Med v2 av leasing og durable handles er det mulig å bruke gjenoppkoblingsfunksjonssettet mer pålitelig.

Time Machine

macOS kan sikkerhetskopiere til tjenere som støtter de nødvendige funksjonene.

macOS El Capitan 10.11

Funksjon

Beskrivelse

Lastbalanseringstjenere via DNS

I noen miljøer er flere tjenere vert for de samme dataene, og lasten balanseres med round robin DNS. Én DNS «A»-oppføring viser til flere IP-adresser. macOS evaluerer og bruker aktiverte shares i stedet for å reaktivere samme share gjentatte ganger, én gang per IP-adresse.

Pipelining skriver, eller laster opp

Antall segmenter: 4

Maksimal segmentstørrelse: 512 KB

Pipelining leser, eller laster ned

Antall segmenter: 4

Maksimal segmentstørrelse: 1 MB

Katalogbuffer

macOS bufrer innholdet i en katalog i opptil ett minutt etter endt navigering, noe som gjør at en sluttbruker kan gå ut av og tilbake i en katalog uten å måtte laste inn innholdet på nytt.

masOS Yosemite 10.10

Funksjon

Beskrivelse

SMB 3 introduseres

macOS legger til støtte for SMB 3.0- og 3.0.2-dialektene.

Forhandlingsvalidering

Dette er en ekstra sikkerhetsfunksjon i SMB 3 som bidrar til å sikre at de innledende forhandlingene ikke endres.

SMB 3-signering

Sikkerhetssignaturer sendes i hver forespørsel.

SMB 3-kryptering

Trafikk mellom klienten og tjeneren kan krypteres.

macOS Mavericks 10.9

Funksjon

Beskrivelse

SMB 2 introduseres

Før Mavericks var det bare støtte for SMB 1. Mavericks legger til støtte for SMB versjon 2.0.2 og 2.1. Aktivering av en share med »cifs://» bruker SMB 1.

Symbolic link reparse points (reparasjonspunkter for symbolske koblinger)

Med reparasjonspunkter for symbolske koblinger omdirigeres en bruker sømløst fra en fil eller en mappe til en annen lokasjon.

Distribuert filsystem (DFS)

Med DFS kan brukere koble til flere tjenere ved å bruke bare ett enkelt DNS-navn.

Sammensatte forespørsler og svar

Mer enn én relatert forespørsel eller ett relatert svar kan sendes i en enkelt pakke.

SMB 2-signering

Sikkerhetssignaturer sendes i hver forespørsel.

Copy chunk

SRV_COPYCHUNK_COPY-kommandoen brukes til å be om at en tjener kopierer data fra og til seg selv uten at macOS laster ned dataene først.

AAPL create context

AAPL er Apples utvidelse til SMB-protokollen for å forbedre støtten for macOS-semantikk. Bruk av AAPL create context indikerer at utvidelsen er i bruk.

Durable Handles

Med durable handles kan klienter koble seg til shares på nytt uten å miste data.

Lokal Kerberos-autentisering (LKDC)

Hvis en SMB-tjener også er KDC (key distribution center), kan macOS autentisere ved hjelp av Kerberos uten å kontakte flere tjenere. Dette brukes først og fremst når macOS autentiserer til en share driftet av macOS.

Pipelining

Med pipelining er det mulig med asynkron overføring av deler av en fil. Hvis en fil er 10 MB stor, kan filen sendes i ti forskjellige biter, hver med en størrelse på 1 MB. Med pipelining kan imidlertid flere segmenter sendes samtidig uten å vente på at en overføring skal fullføres, noe som gjør overføringer raskere. Med SMB 2.0 og eldre er det mulig med segmenter på opptil 64 KB. Med SMB 2.1 er det mulig med større segmenter.

Pipelining skriver, eller laster opp

Antall segmenter: 2

Maksimal segmentstørrelse: 512 KB

Pipelining leser, eller laster ned

Antall segmenter: 4

Maksimal segmentstørrelse: 1 MB

Flere ressurser

Se Apples SMB-katalog.