Een Mac met Apple Silicon wissen

Lees hier hoe u de ingebouwde opstartschijf van een Mac met Apple Silicon wist (formatteert).

Deze stappen zijn alleen van toepassing op Mac-computers met Apple Silicon. Voor het wissen van een Mac met een Intel-processor is een andere werkwijze vereist.

Voordat u uw Mac wist

Schijfhulpprogramma gebruiken om uw Mac te wissen

1. Start op via macOS-herstel: schakel de Mac in en houd de aan/uit-knop ingedrukt totdat u het venster met opstartopties ziet. Selecteer 'Opties' en klik op 'Ga door'.
    Opstartscherm in de herstelmodus met 'Opties' geselecteerd
  2. Als u hierom wordt gevraagd, selecteert u een gebruiker van wie u het wachtwoord weet. Vervolgens voert u het beheerderswachtwoord van die gebruiker in.
  3. Als u hierom wordt gevraagd, voert u de Apple ID en het wachtwoord in die u eerder op deze Mac hebt gebruikt. Klik hier als u uw Apple ID bent vergeten.
  4. Selecteer in het venster met hulpprogramma's de optie 'Schijfhulpprogramma' en klik op 'Ga door'.
    macOS Big Sur-herstelopties met Schijfhulpprogramma geselecteerd
  5. Controleer of u in het gedeelte 'Intern' van de navigatiekolom van Schijfhulpprogramma het volume met de naam 'Macintosh HD' ziet. Ziet u geen Macintosh HD?
  6. Als u Schijfhulpprogramma eerder hebt gebruikt om interne volumes toe te voegen, selecteert u elk extra intern volume in de navigatiekolom en klikt u vervolgens op de knop 'Verwijder volume' (-) in de knoppenbalk om dat volume te verwijderen.
    Negeer elk intern volume met de naam 'Macintosh HD' of 'Macintosh HD - Data', evenals alle volumes in de gedeelten 'Extern' en 'Schijfkopieën' van de navigatiekolom.
  7. Selecteer nu 'Macintosh HD' in de navigatiekolom.
  8. Klik op de knop 'Wis'  in de knoppenbalk en geef vervolgens een naam en structuur op:
    • Naam: Macintosh HD
    • Structuur: APFS
  9. Klik op 'Wis volumegroep'.
    Het venster 'Schijfhulpprogramma' met 'Wis volumegroep' geselecteerd
  10. Voer uw Apple ID in als u hierom wordt gevraagd. Klik hier als u uw Apple ID bent vergeten.
  11. Wanneer u wordt gevraagd of u zeker weet dat u deze Mac wilt wissen, klikt u op 'Wis Mac en herstart'.
  12. Wanneer de Mac opnieuw opstart, volgt u de instructies op het scherm om uw taal te kiezen.
  13. De Mac wordt nu geactiveerd, waarvoor een internetverbinding nodig is. Gebruik het wifimenu  in de menubalk om een wifinetwerk te kiezen of sluit een netwerkkabel aan.
  14. Nadat de Mac is geactiveerd, klikt u op 'Stop en ga naar Herstel-hulpprogramma's'.
  15. Als u opnieuw wilt opstarten vanaf de schijf die u zojuist hebt gewist, selecteert u 'Installeer macOS opnieuw' in het venster 'Hulpprogramma's', klikt u op 'Ga door' en volgt u de instructies op het scherm om macOS opnieuw te installeren.

Als u Macintosh HD niet ziet in Schijfhulpprogramma

Uw ingebouwde opstartschijf zou het eerste item moeten zijn dat wordt vermeld in de navigatiekolom van Schijfhulpprogramma. De naam is 'Macintosh HD', tenzij u de naam hebt veranderd. Als u de schijf daar niet ziet, kiest u Apple-menu  > 'Sluit af', koppelt u alle niet-essentiële apparaten los van uw Mac en probeert u het opnieuw.

Als uw schijf of volume nog steeds niet wordt weergegeven in Schijfhulpprogramma, of als Schijfhulpprogramma meldt dat het wissen is mislukt, moet de schijf of Mac mogelijk worden gerepareerd. Als u hulp nodig hebt, kunt u contact opnemen met Apple Support.