Schijfhulpprogramma gebruiken om een Intel-Mac te wissen

Lees hier hoe je de ingebouwde opstartschijf van een Intel-Mac wist (formatteert).

Deze stappen zijn niet van toepassing op Mac-computers met Apple silicon. Als je een Mac met Apple silicon gebruikt, volg je de stappen in dit artikel: Een Mac met Apple silicon wissen.

Voordat je je Mac wist

1. Als je de Mac opnieuw wilt instellen op de fabrieksinstellingen, bijvoorbeeld als de Mac naar een nieuwe eigenaar gaat, lees je wat je moet doen voordat je je Mac verkoopt, weggeeft of inruilt.

2. Als je macOS Monterey of nieuwer gebruikt op een Mac met de Apple T2 Security-chip, volg je niet deze stappen, maar de stappen om alle inhoud en instellingen te wissen.

3. Maak een reservekopie van alle bestanden die je wilt bewaren. Als je je Mac wist, worden de bestanden permanent verwijderd.

Schijfhulpprogramma gebruiken om je Mac te wissen

1. Start op via macOS-herstel: schakel de Mac in en houd direct daarna de volgende twee toetsen ingedrukt totdat je een Apple logo of een andere afbeelding ziet: Command (⌘) en R.

2. Als je hierom wordt gevraagd, selecteer je een gebruiker van wie je het wachtwoord weet. Vervolgens voer je het beheerderswachtwoord van die gebruiker in.

3. Selecteer in het venster met hulpprogramma's de optie 'Schijfhulpprogramma' en klik op 'Ga door'.

macos-monterey-herstel-schijf
  4. Selecteer 'Macintosh HD' in de navigatiekolom van Schijfhulpprogramma. Zie je geen Macintosh HD?

5. Klik op de knop 'Wis' in de knoppenbalk en voer de gevraagde gegevens in:

• Naam: Macintosh HD

• Structuur: APFS of Mac OS Uitgebreid (journaled), zoals aanbevolen door Schijfhulpprogramma

6. Klik op 'Wis volumegroep'. Als je deze knop niet ziet, klik je op 'Wis'.

macos-monterey-herstelmodus-schijfhulpprogramma-wissen-volume-groep
  7. Voer je Apple ID in als je hierom wordt gevraagd. Apple ID vergeten?

8. Optioneel: als je Schijfhulpprogramma eerder hebt gebruikt om andere interne volumes dan Macintosh HD toe te voegen, kun je deze volumes met dezelfde stappen afzonderlijk wissen.

9. Wanneer je klaar bent, stop je Schijfhulpprogramma om terug te keren naar het venster met hulpprogramma's.

10. Als je wilt dat je Mac weer kan worden opgestart vanaf het volume dat je net hebt gewist, selecteer je 'Installeer macOS opnieuw' in het venster 'Hulpprogramma's', klik je op 'Ga door' en volg je de instructies op het scherm. Meer informatie over het opnieuw installeren van macOS.

Als je Macintosh HD niet ziet in Schijfhulpprogramma

Je ingebouwde opstartschijf zou het eerste onderdeel moeten zijn dat wordt vermeld in de navigatiekolom van Schijfhulpprogramma. De naam is 'Macintosh HD', tenzij je de naam hebt veranderd. Als je de schijf daar niet ziet, kies je het Apple-menu  > 'Zet uit', koppel je alle niet-essentiële apparaten los van je Mac en probeer je het opnieuw.

Als je schijf of volume nog steeds niet wordt weergegeven in Schijfhulpprogramma, of als Schijfhulpprogramma meldt dat het wissen is mislukt, moet de schijf of Mac mogelijk worden gerepareerd. Als je hulp nodig hebt, kun je contact opnemen met Apple Support.

Voor meer informatie over het gebruik van Schijfhulpprogramma raadpleeg je de Gebruikershandleiding Schijfhulpprogramma.