Opslagruimte vrijmaken op uw Mac

Lees wat u moet doen als de opstartschijf van uw Mac bijna vol is of als u niet genoeg opslagruimte hebt om materiaal te downloaden, installeren of kopiëren.

Nagaan hoeveel opslagruimte beschikbaar is

Op uw Mac kunt u zien hoeveel opslagruimte wordt gebruikt door de verschillende categorieën bestanden en hoeveel ruimte er beschikbaar is voor andere bestanden. Terwijl u de stappen in dit artikel uitvoert om opslagruimte vrij te maken, wordt deze opslaginformatie automatisch bijgewerkt.

Gebruikte en beschikbare opslagruimte op de Mac bekijken

Opslagruimte optimaliseren

De Mac kan de opslagruimte optimaliseren door via iCloud automatisch meer opslagruimte beschikbaar te maken wanneer dat nodig is.* Op deze manier kunt u de Mac opslagruimte laten vrijmaken.

Lees hoe u opslagruimte op de Mac optimaliseert

Bestanden verplaatsen of verwijderen

Als u een ander opslagapparaat gebruikt, zoals een externe schijf die is aangesloten op de Mac, kunt u bestanden verplaatsen naar dat apparaat. Mediabestanden zoals foto's en video's kunnen erg veel opslagruimte in beslag nemen. Daarom kunt u de volgende stappen overwegen:

U kunt ook bestanden verwijderen die u niet meer nodig hebt. Bijvoorbeeld:

• Verwijder muziek, films, podcasts of andere media, vooral als het materiaal is dat u desgewenst opnieuw kunt streamen of downloaden.
  • Verwijder bestanden uit de map 'Downloads'. U opent deze map vanuit het Dock of door 'Ga' > 'Downloads' te kiezen in de menubalk van de Finder.
  • Als u de Mail-app gebruikt voor uw e-mails, kiest u 'Postbus' > 'Wis ongewenste reclame' in de menubalk in Mail. Verder kiest u ook 'Postbus' > 'Wis verwijderde onderdelen'.
  • Als u de Mac gebruikt om reservekopieën te maken van uw iPhone of iPad, kunt u oude reservekopieën verwijderen.
  • Verwijder apps die u niet meer gebruikt.
  • Als uw Mac is geconfigureerd voor meerdere gebruikers, verwijdert u gebruikers die geen toegang meer nodig hebben tot uw Mac. Of vraag deze gebruikers om de stappen in dit artikel te volgen nadat ze zijn ingelogd met hun gebruikersaccount. Controleer ook de map 'Gebruikers' op 'Macintosh HD' voor niet-verwijderde gegevens van verwijderde gebruikers.
  • Controleer de map 'Gebruikers' op 'Macintosh HD' op de eventuele aanwezigheid van gedeelde bestanden die u niet meer hoeft te delen.

Als er bestanden zijn die u niet wilt verwijderen, kunt u mogelijk ruimte besparen door deze bestanden te comprimeren. U kunt de bestanden later weer uitpakken wanneer u ze wilt gebruiken.

Houd er rekening mee dat wanneer u een bestand naar de prullenmand verplaatst, de opslagruimte pas beschikbaar komt als u de prullenmand leegt.

* Het bewaren van bestanden in iCloud gebruikt de opslagruimte van uw iCloud-opslagabonnement. Als u de iCloud-opslaglimiet bereikt of overschrijdt, kunt u meer iCloud-opslag kopen of iCloud-opslagruimte vrijmaken. iCloud-opslag is verkrijgbaar vanaf EUR 0,99 per maand voor 50 GB. Extra opslag kunt u rechtstreeks vanaf uw Apple apparaat kopen. Lees meer over prijzen in uw regio.