Opslagruimte vrijmaken op de Mac

In macOS Sierra en hoger kunt u ruimte besparen door uw materiaal in de cloud te bewaren. Ook zijn er nieuwe tools waarmee u eenvoudig grote en onnodige bestanden kunt vinden.

Met Geoptimaliseerde opslag in macOS Sierra en hoger kunt u ruimte besparen door uw materiaal in de cloud te bewaren en deze op aanvraag beschikbaar te maken. Als er opslagruimte nodig is, worden bestanden, foto's, films, e-mailbijlagen en andere bestanden die u zelden gebruikt, automatisch in de cloud bewaard. Bestanden blijven staan waar u ze het laatst hebt bewaard, en worden gedownload wanneer u ze opent. Bestanden die u onlangs hebt gebruikt, blijven gewoon op de Mac staan, net als geoptimaliseerde versies van uw foto's.

Als u nog geen upgrade naar Sierra hebt uitgevoerd, leest u hier over andere manieren om opslagruimte vrij te maken.

Kies om te beginnen 'Over deze Mac' in het Apple-menu () en klik vervolgens op 'Opslag'. U ziet nu een overzicht van de vrije ruimte en de ruimte die wordt gebruikt voor verschillende categorieën bestanden, zoals programma's, documenten en foto's:

Klik op de knop 'Beheer' om aanbevelingen te zien voor het optimaliseren van de opslag. Er worden minder opties weergegeven als sommige daarvan al ingeschakeld zijn.

Bewaar in iCloud

Klik op de knop 'Bewaar in iCloud' en kies vervolgens uit deze opties:

• Bestanden van 'Bureaublad' en 'Documenten' in iCloud Drive. Alle bestanden op deze twee locaties worden bewaard in iCloud Drive. Als er opslagruimte nodig is, worden op de Mac alleen de bestanden bewaard die u onlangs hebt geopend, zodat u gemakkelijk offline kunt werken. Bestanden die alleen in de cloud worden bewaard, hebben een downloadsymbool , waarop u kunt dubbelklikken om het oorspronkelijke bestand te downloaden. Lees meer over deze voorziening.
  • Foto's en video's in iCloud-fotobibliotheek. Alle originele foto's en video's in volle resolutie worden bewaard in iCloud-fotobibliotheek. Als er opslagruimte nodig is, worden alleen opslagbesparende (geoptimaliseerde) versies van foto's op uw Mac bewaard. Om de oorspronkelijke foto of video te downloaden, hoeft u deze alleen maar te openen.

Het bewaren van bestanden in iCloud gebruikt de opslagruimte van uw iCloud-opslagabonnement. Als u meer iCloud-opslag nodig hebt, kunt u meer opslag kopen vanaf 50 GB voor $ 0,99 per maand. Dit kan rechtstreeks vanaf uw Apple apparaat. Lees meer over de prijzen in uw regio.

Optimaliseer opslag

Klik op de knop 'Optimaliseer' en kies vervolgens uit deze opties.

• Verwijder bekeken iTunes-films en -tv-programma's automatisch. Als er opslagruimte nodig is, worden films en tv-programma's uit iTunes die u al hebt bekeken, automatisch verwijderd van de Mac. Klik op het downloadsymbool  naast een film of tv-programma om het item opnieuw te downloaden.
  • Download alleen recente bijlagen. Mail downloadt automatisch alleen de bijlagen die u recent hebt ontvangen. U kunt bijlagen altijd handmatig downloaden door de e-mail of bijlage te openen, of de bijlage op de Mac te bewaren.
  • Download bijlagen niet automatisch. Mail downloadt een bijlage alleen als u de e-mail of bijlage opent, of de bijlage op de Mac bewaart.

Optimalisatie van de opslag voor films, tv-programma's en e-mailbijlagen neemt geen opslagruimte in iCloud in beslag.

Leeg prullenmand automatisch

'Leeg prullenmand automatisch' verwijdert bestanden die langer dan 30 dagen in de prullenmand zitten.

Schoon documenten op

'Schoon documenten op' helpt bij het opsporen van grote bestanden en bestanden die u misschien niet meer nodig hebt. Klik op de knop 'Bekijk bestanden' en kies een van de bestandscategorieën in de navigatiekolom, zoals 'Programma's', 'Documenten', 'GarageBand', 'iOS-bestanden', 'iTunes' of 'Prullenmand'.

• In sommige categorieën kunt u bestanden direct verwijderen. Beweeg met de aanwijzer over de bestandsnaam en klik vervolgens op de x-knop om het bestand direct en permanent te verwijderen. Als u het bestand hebt gekocht bij de Mac App Store, iBooks Store of iTunes Store, kunt u het mogelijk opnieuw downloaden.
  • Andere categorieën geven de totale opslagruimte weer die wordt gebruikt voor de bestanden in elke app. U kunt de app openen en dan in de app bekijken of u bestanden wilt verwijderen.

Waar vindt u de instellingen voor elke functie?

Bewaar in iCloud:

• Kies Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren', klik op 'iCloud' en klik vervolgens op de knop 'Opties' naast 'iCloud Drive'. Met 'Bewaar in iCloud' worden 'Map 'Bureaublad' en 'Documenten'' en 'Optimaliseer Mac-opslag' ingeschakeld. Schakel iCloud Drive uit om iCloud Drive helemaal uit te zetten.
  • Kies in Foto's de optie 'Foto's' > 'Voorkeuren' en klik op 'iCloud'. Met 'Bewaar in iCloud' worden 'iCloud-fotobibliotheek' en 'Optimaliseer Mac-opslag' ingeschakeld.

Optimaliseer opslag:

• Kies in iTunes de optie 'iTunes' > 'Voorkeuren' en klik op 'Geavanceerd'. Met 'Optimaliseer opslag' wordt 'Verwijder bekeken films en tv-programma's automatisch' ingeschakeld.
  • Kies in Mail de optie 'Mail' > 'Voorkeuren' en klik op 'Accounts'. In het onderdeel 'Accountinformatie' van uw e-mailaccount wordt met 'Optimaliseer opslag' het venstermenu 'Download bijlagen' ingesteld op 'Recente' of 'Geen'.

Leeg prullenmand automatisch: kies vanuit de Finder de optie 'Finder' > 'Voorkeuren' en klik dan op 'Geavanceerd'. Met 'Leeg prullenmand automatisch' wordt 'Verwijder onderdelen na 30 dagen uit prullenmand' ingeschakeld.

Andere manieren waarop macOS automatisch helpt ruimte te besparen

In macOS Sierra en hoger worden de volgende extra stappen genomen om opslagruimte te besparen:

• Dubbele downloads in Safari worden gedetecteerd en alleen de laatste versie van de download wordt bewaard
  • U wordt erop gewezen dat u gebruikte installatieprogramma's van apps kunt verwijderen
  • Ongebruikte oude lettertypen, talen en woordenboeken worden verwijderd
  • Cache, logboeken en andere onnodige gegevens worden opgeruimd als er opslagruimte nodig is

Handmatig opslagruimte vrijmaken

Ook zonder de functies van Geoptimaliseerde opslag van Sierra of hoger kunt u stappen nemen om meer opslagruimte beschikbaar te maken:

• Verwijder de bestanden die u niet meer nodig hebt door deze naar de prullenmand te verplaatsen en deze te legen. De map 'Downloads' is een goede plaats om te zoeken naar bestanden die u mogelijk niet meer nodig hebt.
  • Verplaats bestanden naar een externe schijf.
  • Comprimeer bestanden.
  • Verwijder onnodige e-mail: kies in de Mail-app 'Postbus' > 'Wis ongewenste reclame'. Als u de e-mail in uw postbus Prullenmand niet meer nodig hebt, kiest u 'Postbus' > 'Wis verwijderde onderdelen'.

Meer informatie

• Als u een bestand dupliceert op een APFS-geformatteerd volume, gebruikt dat bestand geen extra opslagruimte op het volume. Het verwijderen van een dubbele versie maakt alleen de ruimte vrij die wordt vereist door eventuele gegevens die u mogelijk hebt toegevoegd aan de dubbele versie. Als u de kopieën van het bestand niet meer nodig hebt, kunt u alle opslagruimte herstellen door zowel de dubbele versie als het originele bestand te verwijderen.
  • Als u een professioneel programma gebruikt en Mac-opslagruimte optimaliseert, leest u hier hoe u ervoor zorgt dat uw projecten altijd op uw Mac staan en toegang hebben tot de bijbehorende bestanden.