Hulp bij de Mac-notebookbatterij

Lees hier hoe u de gebruiksduur van de batterij in een Mac-notebook kunt optimaliseren, hoe u problemen met de batterij kunt oplossen en service kunt laten uitvoeren.

De gebruiksduur van de batterij optimaliseren

De gebruiksduur van de batterij van een notebook hangt af van de configuratie van de computer en hoe u de computer gebruikt. Hier zijn enkele instellingen en stappen die u kunt nemen om het meeste uit de batterij van uw computer te halen.

Batterijvoorkeuren controleren

Het paneel 'Batterij' in Systeemvoorkeuren heeft instellingen om de levensduur van de batterij van uw Mac-notebook te helpen verbeteren. Als u de instellingen voor de batterij wilt bekijken, kiest u het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren', klikt u op 'Batterij' of 'Energiestand' en selecteert u vervolgens het tabblad 'Batterij'.

Venster 'Batterij' in Systeemvoorkeuren met batterijopties

Het voorbeeld hierboven is van macOS Big Sur. Sommige functies zoals Automatische videokeuze en Power Nap zijn niet op alle Mac-notebooks en in alle macOS-versies beschikbaar.

Gebruik de volgende instellingen voor een maximale levensduur van de batterij:

• Schakel 'Verminder helderheid van beeldscherm bij gebruik van batterij' in. Met deze instelling kan uw Mac de helderheid van het beeldscherm aanpassen tot 75% wanneer u de computer uit het stopcontact haalt.
  • Schakel 'Schakel Power Nap in bij gebruik van batterij' uit. Deze instelling voorkomt dat uw Mac tijdens de sluimerstand controleert of er e-mail of andere iCloud-updates zijn, wat de stand-bytijd verbetert.
  • Schakel 'Optimaliseer videostreaming bij batterijgebruik' in. Met deze instelling kan video met een hoog dynamisch bereik (HDR) worden afgespeeld in standaard dynamisch bereik (SDR) op batterijvoeding. Hierdoor wordt minder energie verbruikt.
  • Schakel 'Automatische videokeuze' in. Met deze instelling kunnen MacBook Pro-modellen met meerdere grafische processors automatisch tussen deze processors schakelen om de levensduur van de batterij te maximaliseren.

De helderheid van het beeldscherm aanpassen

Standaard past uw beeldscherm automatisch de helderheid aan om energie te besparen. Als u automatische helderheid uitschakelt, moet u deze later weer inschakelen om gebruiksduur van batterij te verlengen. Om de helderheid automatisch in te stellen, kiest u het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren', klikt u op 'Beeldschermen' en schakelt u 'Pas helderheid automatisch aan' in. Lees hoe u de helderheid handmatig aanpast.

De batterijconditie controleren

U kunt de conditie van uw batterij controleren in 'Batterij' in Systeemvoorkeuren of in het Batterijconditie-menu:

• Kies in macOS Big Sur het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren', klik op 'Batterij', selecteer 'Batterij' in de navigatiekolom en klik vervolgens op 'Batterijconditie'.
  • Houd in macOS Catalina of lager de Option-toets ingedrukt en klik op het batterijsymbool in de menubalk om het Batterijconditie-menu weer te geven.

U ziet een van de volgende statusindicatoren:

• Normaal: De batterij functioneert normaal.
  • Onderhoud aanbevolen: De batterij kan minder lading vasthouden dan toen deze nieuw was of functioneert niet normaal. U kunt uw Mac veilig blijven gebruiken, maar het wordt aanbevolen om uw Mac naar een Apple Store of erkende Apple serviceprovider te brengen om de batterij te laten controleren.

Om service te laten uitvoeren op uw batterij, kunt u contact opnemen met Apple.

In eerdere versies van macOS kon de batterijstatus 'Vervang spoedig', 'Vervang nu' of 'Onderhoud vereist' aangeven als de batterij minder lading vasthield dan toen deze nieuw was of onderhoud moest krijgen. Als de lagere laadcapaciteit van de batterij echter uw ervaring beïnvloedt, kunt u deze het beste naar een Apple Store of erkende Apple serviceprovider brengen.

Sommige programma's van derden geven informatie over de batterijconditie, maar deze informatie kan onjuist zijn en dit is geen definitieve indicatie van daadwerkelijke verminderde systeemlevensduur. U kunt het beste uitgaan van de informatie die wordt weergegeven in het Batterijconditie-menu, dat hierboven wordt beschreven.

Problemen met de batterij vaststellen

Lees hoe u uw hardware controleert, apps of functies identificeert die bijdragen aan een hoog energieverbruik en oplaadproblemen oplost.

Diagnostische tests uitvoeren

Een geweldige start voor het oplossen van problemen met een batterij is het gebruik van de ingebouwde diagnostische hulpmiddelen van een Mac-notebook. Diagnostische informatie Apple gebruiken op de Mac.

Als u geen problemen vindt met behulp van Diagnostische informatie Apple, leest u verder voor meer informatie over probleemoplossing voor uw batterij.

Het Batterijstatus-menu raadplegen

In het Batterijstatus-menu wordt de actuele lading van de batterij weergegeven en of de batterij momenteel wordt opgeladen. U vindt dit menu aan de rechterkant van de menubalk:

macOS Big Sur-menubalk met geopend batterijmenu

Het Batterijstatus-menu vertelt u ook of uw beeldscherm of apps veel stroom gebruiken. Overweeg ook apps te sluiten waarvan bekend is dat de batterijlading wordt bespaard als ze worden gesloten.

Als u geoptimaliseerd opladen van de batterij gebruikt in macOS Big Sur, ziet u aanvullende informatie wanneer uw Mac is aangesloten op een stopcontact, bijvoorbeeld of het opladen is onderbroken of wanneer uw batterij volledig is opgeladen. Als het opladen is onderbroken en u uw Mac eerder volledig moet opladen, klikt u op 'Laad nu volledig op'.

Oplaadproblemen oplossen

Hulp bij andere problemen, bijvoorbeeld als uw Mac een voedingsadapter niet herkent of als uw Mac niet tot 100% wordt opgeladen.

Als uw Mac niet oplaadt

Controleer of u een lichtnetadapter met de juiste wattage gebruikt voor uw computer. Een lichtnetadapter met een lagere wattage dan vereist voor het systeem, laad de computer mogelijk niet altijd goed op. Als u niet zeker weet welke lichtnetadapter u moet gebruiken voor uw computer, kunt u hier de juiste lichtnetadapter en kabel vinden voor uw Mac-notebook.

Lees voor meer hulp Als uw USB-C-lichtnetadapter uw Mac-notebook niet oplaadt. Als het probleem aanhoudt, zet u uw Mac uit, sluit u het beeldscherm gedurende 30 seconden en probeert u vervolgens opnieuw op te laden. Of als u een Intel-Mac hebtstelt u de SMC opnieuw in.

Als uw Mac niet tot 100% oplaadt

Als u geoptimaliseerd opladen van de batterij gebruikt in macOS Big Sur of macOS Catalina of lager gebruikt, kan het voorkomen dat de batterij in macOS soms niet volledig (tot 100%) wordt opgeladen, zelfs niet nadat de lichtnetadapter gedurende langere tijd is aangesloten. Dit is normaal en hiermee wordt de totale levensduur van de batterij verlengd.

Onderhoud aan de batterij van een Mac-notebook

De ingebouwde batterij van een MacBook, MacBook Air of MacBook Pro mag alleen worden vervangen door een erkende Apple serviceprovider of in een Apple Store. Als u een ingebouwde batterij zelf probeert te vervangen, kunt u het apparaat beschadigen en dergelijke schade wordt niet gedekt door de garantie.

Sommige oudere Mac-notebooks hebben een verwijderbare batterij die door de gebruiker zelf kan worden vervangen. Neem contact op met een erkende Apple serviceprovider of Apple Store voor hulp bij problemen met een verwijderbare batterij.

Informatie over de garantie van batterijen

Apple's 1-jarige beperkte garantie dekt de vervanging van een defecte batterij. Als u een AppleCare Protection Plan hebt gekocht voor uw Mac-notebook, vervangt Apple de batterij van de notebook kosteloos als deze minder dan 80% van de originele capaciteit vasthoudt. Als u geen dekking hebt, kunt u de batterij tegen een vergoeding laten vervangen.

Een goed begrip van de batterij in een Mac-notebook

MacBook-, MacBook Air- en MacBook Pro-computers worden geleverd met een lithium-polymeerbatterij om een maximale gebruiksduur van de batterij in een klein apparaat te bieden. Als u de werking en de gebruiksduur van batterijen volledig wilt begrijpen, is het nuttig om bekend te zijn met algemene terminologie over batterijen:

• Aantal cycli: Batterijen hebben een levensduur van een bepaald aantal cycli. Dit getal vertegenwoordigt de som van de volledige en gedeeltelijke ontladingen tijdens de levensduur van de batterij. Het artikel Het aantal laadcycli van de batterij van een Mac-notebook bepalen bevat de limiet van het aantal cycli voor uw computer.
  • Volledige laadcapaciteit: Dit wordt gemeten in mAh (milliampère-uur) en verwijst naar de hoeveelheid stroom die de batterij kan bevatten, min de vereiste energie om het apparaat uit te zetten. Dit getal daalt naarmate de batterij wordt uitgeput door gebruik en tijd.
  • Resterende laadcapaciteit: Dit getal geeft de resterende capaciteit van de batterij aan, gemeten in mAh (milliampère-uur). Als u de computer gebruikt wanneer deze niet is aangesloten op netvoeding, wordt de batterij uitgeput en daalt dit getal.
  • Beschadigd: Batterijen worden als beschadigd beschouwd wanneer deze niet meer werken wegens een defect van het materiaal of vakmanschap, of wegens een fabricagefout. Defecte batterijen worden gedekt door Apple's beperkte garantie van één jaar en contracten voor aanvullende service.
  • Belasting: De totale activiteit die door één of meerdere taken wordt uitgevoerd. Processen die veel stroom verbruiken, zorgen voor een hogere belasting van de batterij waardoor de gebruiksduur per lading veel korter zal zijn.

Meer informatie

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.