Als je USB-C-lichtnetadapter je Mac-laptop niet oplaadt

Lees hier wat je moet doen als de USB-C-lichtnetadapter die bij je Mac-laptop is geleverd, stopt met opladen, warm wordt of vonkt.

Mac-laptops worden geleverd met een USB-C-lichtnetadapter en -oplaadkabel. Als je een probleem hebt met een lichtnetadapter die niet van Apple is, probeer je de Apple lichtnetadapter en -kabel die bij je Mac-laptop zijn geleverd te gebruiken.

Als je Mac is geleverd met een USB-C-naar-MagSafe 3-kabel, lees je hier wat je moet doen als je MagSafe-kabel of lichtnetadapter niet werkt.

USB-C-lichtnetadapter

USB-C-lichtnetadapter

Bovenaanzicht van netstekker met uitgestoken pennen

Netstekker of 'duckhead'

Bovenaanzicht van USB-C-naar-USB-C oplaadkabel

USB-C-oplaadkabel

De voeding controleren

Als je lichtnetadapter je Mac-laptop niet oplaadt, haal je de lichtnetadapter uit het stopcontact, wacht je een paar seconden en sluit je deze vervolgens weer aan. Als dat niet helpt, probeer dan deze tips.

Herstart de Mac

Kies het Apple-menu () > 'Herstart' en klik op 'Herstart'.

Het stopcontact testen

Controleer of je de USB-C-lichtnetadapter in een werkend stopcontact hebt gestoken. Haal de USB-C-lichtnetadapter uit het stopcontact en steek vervolgens de stekker van een goed werkend apparaat, bijvoorbeeld een lamp, in het stopcontact en controleer of het apparaat aangaat. Als het stopcontact werkt, sluit je de USB-C-lichtnetadapter aan en probeer je de Mac op te laden. Als de Mac nog steeds niet oplaadt, schakel je de Mac uit en sluit je de klep gedurende 30 seconden. Open vervolgens de klep en probeer opnieuw de Mac op te laden. Als je geen Mac met Apple silicon gebruikt, stel je de SMC van de Mac opnieuw in.

Controleren op vonken, verkleuring of schade

Soms zie je een vonk als je de lichtnetadapter in het stopcontact steekt. Dit is normaal en kan altijd gebeuren als je de stekker van een elektrisch apparaat in een werkend stopcontact steekt. Als de vonk ergens anders vandaan komt dan van de polen van de stekker, als de adapter beschadigd of verkleurd is of als je andere vragen over vonken hebt, neem je contact op met Apple.

Controleren op ruis op de lijn

Haal de lichtnetadapter uit het stopcontact, wacht 30 seconden en steek de adapter weer in het stopcontact:

• Als de Mac-laptop begint met opladen nadat je de lichtnetadapter weer hebt aangesloten, kan dit duiden op een probleem met ruis (verstoring veroorzaakt door verdwaalde elektromagnetische signalen) die afkomstig is van het stopcontact. De lichtnetadapter schakelt zichzelf automatisch uit wanneer de ingebouwde overspanningsbeveiliging ruis detecteert die afkomstig is van het stopcontact.

• Mogelijke bronnen van ruis zijn lampen met een voorschakelapparaat, koelkasten of minikoelkasten die aangesloten zijn op dezelfde groep als het stopcontact dat je gebruikt. Het kan helpen om de lichtnetadapter aan te sluiten op een noodstroomvoorziening (UPS) of een stopcontact dat op een andere groep zit.

Als de lichtnetadapter zichzelf blijft uitschakelen wanneer deze is aangesloten op een goed werkend stopcontact, laat je de adapter nakijken bij een erkende Apple serviceprovider of Apple Store.

De stekker, USB-C-kabel en USB-C-poorten controleren

Lees hoe je de netstekker, USB-C-kabel en USB-C-poorten controleert.

Een andere netstekker proberen

Bij de lichtnetadapter wordt een verwijderbare netstekker geleverd met de pennen die je in een elektrisch stopcontact steekt. Als je Mac-laptop niet oplaadt bij gebruik van de netstekker ('duckhead') met de lichtnetadapter, probeer het dan met een andere Apple netstekker of probeer een Apple verlengkabel voor de lichtnetadapter (afzonderlijk verkrijgbaar).

De USB-C-kabel controleren

Bij de Mac-laptop wordt een USB-C-kabel geleverd die de computer oplaadt. Je kunt nagaan of deze kabel het oplaadprobleem veroorzaakt door een andere USB-C-kabel te gebruiken. Sommige USB-C-kabels ondersteunen alleen gegevensoverdracht en kunnen je Mac niet opladen. Zorg er dus voor dat de kabel die je probeert, opladen ondersteunt.

Als je Mac-laptop wel oplaadt met een andere USB-C-kabel, of alleen oplaadt als je de USB-C-kabel heen en weer beweegt, stop dan met het gebruik van die niet-werkende kabel en laat de kabel en de lichtnetadapter nakijken.

De USB-C-poorten inspecteren op vuil

De USB-C-poorten op je Mac moeten schoon en vrij van vuil zijn. Blaas de USB-C-poorten indien nodig schoon met perslucht.

Controleren op updates

In sommige gevallen zijn er software- of firmware-updates beschikbaar voor de computer die de communicatie met de lichtnetadapter verbeteren. Als je de Mac kunt opstarten, controleer je op software-updates op je Mac.

Als de adapter warm wordt

De USB-C-lichtnetadapter kan warm worden, ook tijdens normaal gebruik. Zorg daarom voor voldoende ventilatie in de ruimte waar je deze gebruikt. Steek de lichtnetadapter altijd rechtstreeks in een stopcontact met een netstekker, of leg de adapter op een tafel of een ander goed geventileerd oppervlak wanneer je de (afzonderlijk verkrijgbare) verlengkabel voor de lichtnetadapter gebruikt.

Plaats de adapter niet op een slecht geventileerd oppervlak, zoals op een bank, op dik tapijt, op beddengoed of op een kussen. Bedek de adapter niet met een deken of ander isolerend materiaal.

De lichtnetadapter kan zichzelf uitschakelen wanneer deze te warm wordt. Als dit gebeurt, haal je de USB-C-kabel uit de Mac-laptop en laat je de lichtnetadapter afkoelen voordat je deze aanraakt.

Een serviceafspraak maken of een nieuwe kabel of adapter kopen

Als je Mac-laptop nog steeds niet oplaadt, kun je hem laten nakijken bij een Apple Store of erkende Apple serviceprovider Neem in dat geval behalve de Mac ook je USB-C-lichtnetadapter mee, en alle USB-C-kabels die je voor het opladen gebruikt.

Als je een vervangend exemplaar wilt kopen, kies je een kabel of lichtnetadapter in de lijst hieronder:

Hoewel je elke USB-C-lichtnetadapter kunt gebruiken met je Mac-laptop, moet je een USB-C-lichtnetadapter gebruiken met minimaal dezelfde wattage (W) als de lichtnetadapter die bij je Mac is geleverd. Lees hoe je de lichtnetadapter van je Mac identificeert als je niet zeker weet welke lichtnetadapter bij je Mac is geleverd.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.