Als het opladen van de batterij is gepauzeerd op je Mac

Met macOS Big Sur of nieuwer leert je Mac van je oplaadgewoonten om de levensduur van de batterij te verlengen.

'Geoptimaliseerd opladen' in macOS Big Sur of nieuwer is ontworpen om de levensduur van je batterij te verlengen en de tijd voor het volledig opladen van de Mac te verkorten. Wanneer de functie is ingeschakeld, wacht de Mac in bepaalde situaties met opladen tot meer dan 80%. Je Mac leert je oplaadroutine kennen en zorgt ervoor dat de batterij volledig is opgeladen wanneer het apparaat wordt losgekoppeld.

Op Mac-computers met Apple silicon of de T2 Security-chip is 'Geoptimaliseerd opladen' standaard ingeschakeld wanneer je je Mac configureert of na een update naar macOS Big Sur of nieuwer.

Het opladen hervatten

Als je Mac sneller volledig moet zijn opgeladen, klik je op het batterijsymboolGeen alt beschikbaar voor afbeelding de in de menubalk en kies je daarna 'Laad nu volledig op'.

De batterijstatus controleren

Wanneer 'Geoptimaliseerd opladen' actief is, geeft het batterijstatusmenu aan wanneer je Mac volledig is opgeladen of dat het opladen is gepauzeerd. Als je je notebook meestal aangesloten houdt op een stopcontact, zie je mogelijk het bericht 'Opladen gepauzeerd (zelden gebruikt met batterij)' wanneer het opladen is gepauzeerd.

'Geoptimaliseerd opladen' pauzeren of uitschakelen

Je kunt 'Geoptimaliseerd opladen’ tijdelijk pauzeren of uitschakelen.

'Geoptimaliseerd opladen’ pauzeren of uitschakelen in macOS Ventura

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen'.

2. Klik op 'Batterij’ in de navigatiekolom.

3. Klik op de knop 'Toon details'Geen alt beschikbaar voor afbeelding naast 'Batterijconditie'.

4. Schakel 'Geoptimaliseerd opladen' uit en klik vervolgens op 'Schakel uit' of 'Schakel uit tot morgen'.

5. Klik op 'Gereed'.

'Geoptimaliseerd opladen’ pauzeren of uitschakelen in macOS Monterey of ouder

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren'.

2. Klik op 'Batterij' en selecteer vervolgens 'Batterij' in de navigatiekolom.

3. Deselecteer 'Geoptimaliseerd opladen' en klik vervolgens op 'Schakel uit' of 'Schakel uit tot morgen'.

Meer informatie

Batterijconditiebeheer is een andere functie van je Mac-notebook om de levensduur van de batterij te verlengen. Meer informatie over batterijconditiebeheer op Mac-notebooks met Apple silicon of een Intel-processor.