iCloud-fotodeling

Met iCloud-fotodeling kunt u uw foto's delen met de mensen die u kiest. Deze personen kunnen, als u dat toestaat, hun eigen foto's, video's en opmerkingen toevoegen.

Voordat u begint

1. Werk de iPhone, iPad of iPod touch bij naar de nieuwste versie van iOS, de Mac naar de nieuwste versie van macOS en de Apple TV 4K of Apple TV (4e generatie) naar de nieuwste versie van tvOS.
  2. Configureer iCloud op alle apparaten.
  3. Log in bij iCloud met dezelfde Apple ID op alle apparaten die u voor iCloud-fotodeling wilt gebruiken.
  4. Als u een Windows-pc hebt, werkt u deze bij naar Windows 7 of hoger en downloadt u iCloud voor Windows.

iCloud-fotodeling inschakelen

• Ga op de iPhone, iPad of iPod touch met iOS 10.3 of hoger naar 'Instellingen' > [uw naam] > 'iCloud' > 'Foto's' en schakel 'iCloud-fotodeling' in. Ga in iOS 10.2 of eerder naar 'Instellingen' > 'iCloud' > 'Foto's'.
  • Ga op de Mac naar 'Systeemvoorkeuren' > 'iCloud' > 'Opties' bij 'Foto's' en selecteer 'iCloud-fotodeling'.
  • Ga op de Apple TV naar 'Instellingen' > 'Accounts' > 'iCloud' en schakel 'iCloud-fotodeling' in.
  • Op een Windows-pc opent u iCloud voor Windows en selecteert u 'Foto's'. Klik op 'Opties' om te controleren of 'iCloud-fotodeling' is ingeschakeld en klik op 'Toepassen'.

Als u oudere versies van iOS, iCloud-configuratiescherm, iPhoto of Aperture gebruikt, kunt u toch gedeelde albums aanmaken en bekijken.

iCloud-fotodeling gebruiken

Gebruik de Foto's-app om een gedeeld album te maken met daarin de door u gekozen foto's. U kunt maximaal 100 vrienden of vriendinnen uitnodigen om mee te kijken en hun eigen foto's bij te dragen. U kunt uw gedeelde album beheren en alle foto's die uw vrienden toevoegen, permanent bewaren.

Een nieuw gedeeld album maken

1. Ga naar het tabblad Gedeeld en tik of klik op .
  2. Geef de naam op die u voor het gedeelde album wilt gebruiken en geef op wie u wilt uitnodigen.
  3. Selecteer 'Maak aan'.

U kunt uitnodigingen versturen naar e-mailadressen of iMessage-telefoonnummers.

Uitnodigen wie u wilt

U kunt uw albums ook delen met vrienden en familieleden die iCloud niet gebruiken. Open gewoon een gedeeld album dat u hebt gemaakt, ga op uw iOS-apparaat naar het tabblad Personen of klik op personensymbool op uw Mac, en schakel 'Openbare website' in. Uw foto's worden nu gepubliceerd op een website waar iedereen met een recente browser ze kan zien.

Foto's en video's toevoegen

U kunt op elk gewenst moment foto's en video's toevoegen aan een gedeeld album. Daarvoor gaat u naar  en selecteert u iCloud-fotodeling. In de weergave 'Momenten' kunt u snel alle foto's en video's toevoegen die rond dezelfde tijd en op dezelfde plaats zijn gemaakt. Als u maar een paar foto's of video's wilt toevoegen, volgt u deze stappen:

1. Selecteer de foto's en video's die u wilt delen.
  2. Ga naar  > 'iCloud-fotodeling'.
  3. Selecteer het album waarin u de foto's wilt delen.

Wanneer u nieuwe foto's toevoegt, krijgen de mensen met wie u het album deelt daar automatisch bericht van. Als u wilt dat zij ook foto's en video's kunnen toevoegen, moet u 'Abonnees kunnen posten' inschakelen. Op uw iOS-apparaat gaat u naar het tabblad 'Personen'; op de Mac klikt u op personensymbool.

Opmerkingen en Vind ik leuk

Familie en vrienden die ingelogd zijn bij iCloud, kunnen commentaar achterlaten en foto's leuk vinden in uw gedeelde album. U krijgt automatisch bericht wanneer dit gebeurt en zij krijgen bericht wanneer iemand anders een reactie plaatst. Lees meer over opmerkingen in gedeelde albums.

Foto's en video's bewaren

Anderen kunnen foto's en video's die u met hen deelt, bewaren in hun eigen bibliotheek. Tik op de iPhone, iPad of iPod touch op de foto of video >  > 'Bewaar afbeelding' of 'Bewaar video'. Op de Mac selecteert u de foto of video, houdt u Control ingedrukt en klikt u op > 'Importeer'.

Materiaal uit een gedeeld album verwijderen

Als u zelf de eigenaar van een gedeeld album bent, kunt u alle foto's, video's en opmerkingen verwijderen, ook die van anderen. Abonnees kunnen alles verwijderen wat ze zelf hebben toegevoegd. Alles wat u verwijdert, wordt automatisch verwijderd op al uw apparaten en op de apparaten van abonnees.

Foto's uit het gedeelde album die u op een andere plek hebt bewaard (bijvoorbeeld op het tabblad 'Foto's'), worden daar niet verwijderd.

Opslaglimieten voor gedeelde albums

Een gedeeld album kan maximaal 5000 foto's en video's bevatten. Als u de limiet van iCloud-fotodeling bereikt, moet u eerst enkele foto's of video's verwijderen voordat u nieuwe kunt toevoegen. De foto's en video's die u deelt (en de opmerkingen of Vind-ik-leuks bij die foto's), blijven in iCloud totdat u of de abonnee ze handmatig verwijdert of totdat u het hele gedeelde album verwijdert.

Foto's en video's in uw gedeelde albums worden bewaard in iCloud, maar ze tellen niet mee voor uw iCloud-opslaglimiet.

Bestandsstructuren die met iCloud-fotodeling kunnen worden gebruikt

iCloud-fotodeling ondersteunt HEIF, JPEG, RAW, PNG, GIF, TIFF en MP4, en daarnaast de speciale structuren van iPhone-opnamen, zoals slowmotion­video, timelapsevideo en Live Photos. U kunt zelfs uw terugblikvideo's delen. Foto's die zijn gemaakt met standaardcamera's, SLR-camera's of iOS-apparaten, hebben maximaal 2048 pixels aan de lange kant wanneer ze worden gedeeld. Panoramische foto's kunnen tot 5400 pixels breed zijn.

iCloud-fotodeling ondersteunt HEVC, MP4, QuickTime-videobestandstypen en H.264- en MPEG-4-videostructuren. Video's mogen maximaal vijftien minuten duren en worden afgespeeld met een resolutie van maximaal 720p. U kunt zelfs GIF's van 100 MB of minder delen.

U kunt RAW-foto's niet uploaden naar iCloud-fotodeling op een Windows-pc.

Abonnees verwijderen of een album verwijderen

Wanneer u een gedeeld album aanmaakt, bent u degene die bepaalt wie er toegang toe heeft. U kunt abonnees of het album op elk gewenst moment verwijderen. Wanneer u een gedeeld album verwijdert, wordt het automatisch verwijderd van al uw apparaten en van de apparaten van al uw abonnees. Als 'Openbare website' was ingeschakeld, wordt het gedeelde album ook verwijderd op het internet.

Een abonnee verwijderen

1. Open het gedeelde album.
  2. Ga naar het tabblad 'Personen'.
  3. Selecteer de abonnee die u wilt verwijderen.
  4. Selecteer 'Verwijder abonnee'.

Een gedeeld album verwijderen

1. Open het gedeelde album.
  2. Ga naar het tabblad 'Personen'.
  3. Selecteer 'Verwijder gedeeld album'.

Foto's die eerder zijn bewaard of gedownload vanaf het gedeelde album naar een andere locatie, zoals het tabblad 'Foto's', worden niet verwijderd op die locatie.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.