Gedeelde albums in Foto's gebruiken op een iPhone, iPad en Mac

Met gedeelde albums kun je foto's en video's delen met alleen de personen die jij kiest, en zij kunnen hun eigen foto's, video's en opmerkingen toevoegen.

Voordat je begint

Gebruik gedeelde albums op je iPhone of iPad

Gedeelde albums gebruiken op je Mac

Bestandstypen die je kunt gebruiken in gedeelde albums

Opslaglimieten voor gedeelde albums

Voordat je begint

1. Werk de iPhone, iPad of iPod touch bij naar de nieuwste versie van iOS of iPadOS, de Mac naar de nieuwste versie van macOS en de Apple TV 4K of Apple TV HD naar de nieuwste versie van tvOS. Als je een Windows-pc hebt, werk je deze bij naar Windows 10 of hoger en download je iCloud voor Windows.

2. Configureer iCloud op alle apparaten.

3. Zorg ervoor dat je op alle apparaten waarop je gedeelde albums wilt gebruiken,  met dezelfde Apple ID inlogt bij iCloud.

Gedeelde albums inschakelen

• Ga op een iPhone, iPad of iPod touch naar 'Instellingen' > '[je naam]' > 'iCloud' > 'Foto's' en schakel 'Gedeelde albums' in.

• Open de app Foto's op de Mac. Kies 'Foto's' > 'Instellingen' in de menubalk bovenaan het scherm. In macOS Monterey of ouder kies je 'Foto's' > 'Voorkeuren'. Klik op het tabblad 'iCloud' en selecteer 'Gedeelde albums'.

• Ga op een Apple TV naar 'Instellingen' > 'Gebruikers en accounts' > 'iCloud' en schakel 'Gedeelde albums' in.

• Op een Windows-pc open je iCloud voor Windows en selecteer je 'Foto's'. Klik op 'Opties' om te controleren of 'Gedeelde albums' is ingeschakeld en klik op 'Toepassen'. Meer informatie over het delen van albums met iCloud voor Windows.

Als je oudere versies van iOS, iCloud voor Windows, iPhoto of Aperture gebruikt, kun je toch gedeelde albums aanmaken en bekijken. In eerdere versies van iOS, macOS, tvOS en iCloud voor Windows heette de functie voor gedeelde albums nog iCloud-fotodeling.

Gedeelde albums gebruiken op een iPhone, iPad en iPod touch

Een nieuw gedeeld album aanmaken

1. Ga naar het tabblad Albums en tik op de knop-Toevoegenknop-Toevoegen .

2. Tik op Nieuw Gedeeld AlbumGedeeld Album .

3. Geef het gedeelde album een naam en tik op 'Volgende'.

4. Kies uit je contacten de personen die je wilt uitnodigen of typ een e-mailadres of iMessage-telefoonnummer.

5. Tik op 'Maak aan'.

Een gedeeld album verwijderen

1. Open het gedeelde album.

2. Tik op de knop-Peopleknop-People .

3. Tik op 'Verwijder gedeeld album'.

Als je lijst met gedeelde albums wordt weergegeven, kun je ook op 'Wijzig' en dan op de knop 'Verwijder' knop-Verwijder tikken om een gedeeld album te verwijderen.

Wanneer je een gedeeld album verwijdert, wordt het automatisch verwijderd van al je apparaten en van de apparaten van al je abonnees. Als de optie 'Openbare website' is ingeschakeld, wordt het gedeelde album ook van het internet verwijderd. Als je een gedeeld album verwijdert, worden alle foto's erin permanent verwijderd. Zorg ervoor dat je foto’s die je wilt bewaren opslaat voordat je verdergaat.

Meer personen uitnodigen

1. Selecteer in 'Albums' een gedeeld album dat je hebt aangemaakt.

2. Tik op de knop ‘Personen’knop ‘Personen’ .

3. Tik op 'Nodig anderen uit'.

4. Voer de namen in van de personen met wie je dit album wilt delen.

5. Tik op 'Voeg toe'.

Als je een album wilt delen met vrienden of familieleden die geen iCloud gebruiken, open je een gedeeld album dat je hebt aangemaakt, ga je naar het tabblad 'Personen' en schakel je 'Openbare website' in. Je foto's worden nu gepubliceerd op een website waar iedereen met een recente browser ze kan zien.

Een abonnee verwijderen

1. Open het gedeelde album.

2. Tik op de knop ‘People’knop ‘People’ .

3. Selecteer de abonnee die je wilt verwijderen.

4. Tik onderaan het scherm op 'Verwijder abonnee'.

Wanneer je een gedeeld album aanmaakt, ben jij degene die bepaalt wie er toegang toe heeft. Je kunt abonnees op elk gewenst moment verwijderen.

Foto's en video's toevoegen aan een gedeeld album

1. Tik op het tabblad 'Bibliotheek' of in een album op 'Selecteer' en selecteer de foto's en video's die je wilt delen.

2. Tik op de knop ‘Delen’knop ‘Delen’ en tik vervolgens op ‘Toevoegen aan gedeeld Album gedeeld album.

3. Kies het album waarin je de foto's wilt delen. Tik vervolgens op 'Post'.

Als je een gedeeld album hebt geopend, kun je ook op de knop 'Voeg toe’knop ‘Voeg toe’ tikken om foto's en video's te selecteren die je wilt toevoegen.

Wanneer je nieuwe foto’s toevoegt, krijgen de personen met wie je het album deelt daar automatisch bericht van. Als je wilt dat zij ook foto's en video's kunnen toevoegen, moet je 'Abonnees kunnen posten' inschakelen. Tik op de knop ‘Meer’ knop ‘Meer’ en kies vervolgens Albumdetails Albumdetails .

Foto's en video's verwijderen uit een gedeeld album

1. Open het gedeelde album.

2. Tik op de foto of video.

3. Tik op de prullenmand knop 'Prullenmand'.

4. Tik op 'Verwijder foto'.

Als jij de eigenaar van een gedeeld album bent, kun je alle foto’s, video’s en opmerkingen verwijderen, ook die van anderen. Abonnees kunnen alles verwijderen wat ze zelf hebben toegevoegd. Alles wat je verwijdert, wordt automatisch verwijderd op al je apparaten en op de apparaten van abonnees.

Foto's die je hebt bewaard of gedownload van een gedeeld album naar je fotobibliotheek, blijven in de bibliotheek staan, zelfs als het gedeelde album wordt verwijderd of als de persoon die het heeft aangemaakt, het niet meer deelt.

Foto's en video's uit een gedeeld album bewaren

Wanneer je foto's en video's met anderen deelt, kunnen ze de gedeelde items in hun eigen bibliotheek bewaren.

1. Tik op de foto of video.

2. Tik op de knop Deel knop Deel .

3. Tik op 'Bewaar afbeelding' of 'Bewaar video'.

Gedeelde albums gebruiken op een Mac

Een nieuw gedeeld album aanmaken

1. Klik in de navigatiekolom op de knop ‘Voeg toe’knop ‘Voeg toe ’ naast ‘Gedeelde albums’.

2. Voer de e-mailadressen in van de personen met wie je het album wilt delen. Klik op de knop ‘Voeg toe’knop ‘Voeg toe’ om contacten in iCloud te selecteren.

3. Klik op 'Maak aan'.

Een gedeeld album verwijderen

1. Open het gedeelde album.

2. Klik op de knop ‘Personen’ knop ‘Personen’ in de werkbalk.

3. Klik op 'Verwijder gedeeld album'.

Wanneer je een gedeeld album verwijdert, wordt het automatisch verwijderd van al je apparaten en van de apparaten van al je abonnees. Als 'Openbare website' was ingeschakeld, wordt het gedeelde album ook verwijderd op het internet. Als je een gedeeld album verwijdert, worden alle foto's erin permanent verwijderd. Zorg ervoor dat je foto’s die je wilt bewaren opslaat voordat je verdergaat.

Meer personen uitnodigen

1. Selecteer een gedeeld album dat je hebt aangemaakt onder 'Gedeeld' in de navigatiekolom.

2. Klik op de knop ‘People’ knop ‘People’ in de werkbalk.

3. Klik in het veld 'Nodig anderen uit' op de knop 'Voeg toe’ knop ‘Voeg toe’om het deelvenster 'Contacten' te openen en kies vervolgens de personen uit je contacten die je wilt uitnodigen.

Je kunt je albums ook delen met vrienden en familieleden die geen iCloud gebruiken. Open een gedeeld album dat je hebt aangemaakt en klik op de knop 'Personen' knop ‘Personen’ in de knoppenbalk en schakel 'Openbare website' in. Je foto's worden nu gepubliceerd op een website waar iedereen met een recente browser ze kan zien.

Een abonnee verwijderen

1. Open het gedeelde album.

2. Klik op de knop ‘People’ knop ‘People’ in de werkbalk.

3. Selecteer de abonnee die je wilt verwijderen.

4. Klik op de pijl naast de naam en vervolgens op 'Verwijder abonnee'.

Wanneer je een gedeeld album aanmaakt, ben jij degene die bepaalt wie er toegang toe heeft. Je kunt abonnees op elk gewenst moment verwijderen.

Foto's en video's toevoegen aan een gedeeld album

1. Selecteer de foto’s en video’s die je wilt delen.

2. Klik op de knop ‘Delen’ knop ‘Delen’ in de werkbalk en selecteer Gedeelde albums.

3. Kies het album waarin je de foto's wilt delen.

Als je een gedeeld album hebt geopend, kun je ook klikken op 'Voeg foto's en video's toe' om foto's en video's te selecteren die je wilt toevoegen. Je kunt ook gewoon foto's uit je bibliotheek rechtstreeks naar het gedeelde album in de navigatiekolom slepen.

Wanneer je nieuwe foto’s toevoegt, krijgen de personen met wie je het album deelt daar automatisch bericht van. Open het gedeelde album, klik op de knop 'Personen'knop ‘Personen’ in de knoppenbalk en zorg ervoor dat 'Abonnees kunnen posten' is ingeschakeld, zodat zij ook foto's en video's kunnen toevoegen.

Foto's en video's verwijderen uit een gedeeld album

1. Open het gedeelde album.

2. Selecteer de foto of video.

3. Control-klik en klik op 'Verwijder uit gedeeld album'. Klik op 'Verwijder'.

Als je een gedeeld album hebt geopend, kun je ook een foto selecteren en op de Delete-toets drukken om deze uit het gedeelde album te verwijderen.

Als jij de eigenaar van een gedeeld album bent, kun je alle foto’s, video’s en opmerkingen verwijderen, ook die van anderen. Abonnees kunnen alles verwijderen wat ze zelf hebben toegevoegd. Alles wat je verwijdert, wordt automatisch verwijderd op al je apparaten en op de apparaten van abonnees.

Foto's die je hebt bewaard of gedownload van een gedeeld album naar je fotobibliotheek, blijven in de bibliotheek staan, zelfs als het gedeelde album wordt verwijderd of als de persoon die het heeft aangemaakt, het niet meer deelt.

Foto's en video's uit een gedeeld album bewaren

Wanneer je foto's en video's met anderen deelt, kunnen ze de gedeelde items in hun eigen bibliotheek bewaren.

1. Selecteer de foto of video die je wilt bewaren.

2. Control-klik en klik op 'Importeer'.

Bestandstypen die je kunt gebruiken in gedeelde albums

Gedeelde albums bieden ondersteuning voor de volgende afbeeldingsstructuren:

• HEIF

• JPEG

• RAW*

• PNG

• GIF

• TIFF

Gedeelde albums biedt ook ondersteuning voor speciale structuren die je vastlegt met je iPhone, zoals slowmotion­video, timelapsevideo, Live Photos en terugblikvideo's. Bij het delen worden foto's verkleind tot 2048 pixels aan de lange zijde, met uitzondering van panoramafoto's. Die kunnen tot 5400 pixels breed zijn. Je kunt GIF's van 100 MB of minder delen.

Gedeelde albums bieden ondersteuning voor de volgende videobestandstypen en -structuren:

• HEVC

• MP4

• QuickTime

• H.264

• MPEG-4

Video's mogen maximaal vijftien minuten duren en worden afgespeeld met een resolutie van maximaal 720p.

* Je kunt geen RAW-foto's uploaden naar gedeelde albums op een Windows-pc.

In gedeelde albums wordt een kopie van je gegevens geüpload. Gedownloade materialen bevatten mogelijk niet dezelfde informatie als het origineel.

Opslaglimieten voor gedeelde albums

Een gedeeld album kan maximaal 5000 foto's en video's bevatten. Als je de limiet van je gedeelde album De foto's en video's die je deelt (en de opmerkingen of vind-ik-leuks bij die foto's), blijven in iCloud behouden totdat jij of de abonnee ze handmatig verwijdert of totdat je het hele gedeelde album verwijdert.

Foto's en video's in je gedeelde albums worden bewaard in iCloud, maar ze tellen niet mee voor je iCloud-opslaglimiet.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.