Gedeelde albums gebruiken in Foto's

Met Gedeelde albums kunt u foto's en video's delen met alleen de personen die u kiest en zij kunnen hun eigen foto's, video's en opmerkingen toevoegen.

Gedeelde albums gebruiken op Mac, iPhone en iPad

Met Gedeelde albums kiest u de foto's die u wilt delen en de personen met wie u ze wilt delen. Voor het spontaan delen van geweldige momenten die u met Foto's uit uw bibliotheek kiest, kunt u Deelsuggesties proberen.

Voordat u begint

1. Werk de iPhone, iPad of iPod touch bij naar de nieuwste versie van iOS, de Mac naar de nieuwste versie van macOS en de Apple TV 4K of Apple TV (4e generatie) naar de nieuwste versie van tvOS.
  2. Configureer iCloud op alle apparaten.
  3. Let erop dat u op alle apparaten waarop u Gedeelde albums wilt gebruiken,  met dezelfde Apple ID inlogt bij iCloud.
  4. Als u een Windows-pc hebt, werkt u deze bij naar Windows 7 of hoger en downloadt u iCloud voor Windows.

Gedeelde albums inschakelen

• Ga op een iPhone, iPad of iPod touch naar 'Instellingen' > '[uw naam]' > 'iCloud' > 'Foto's' en schakel 'Gedeelde albums' in.
  • Ga op uw Mac naar het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren'. Selecteer 'iCloud', klik op de knop 'Opties' naast 'Foto's' en selecteer 'Gedeelde albums'.
  • Ga op de Apple TV naar 'Instellingen' > 'iCloud' > 'Instellingen voor iCloud-foto's' en schakel 'Gedeelde albums' in.
  • Op een Windows-pc opent u iCloud voor Windows en selecteert u 'Foto's'. Klik op 'Opties' om te controleren of 'Gedeelde albums' is ingeschakeld en klik op 'Pas toe'.

Als u oudere versies van iOS, iCloud voor Windows, iPhoto of Aperture gebruikt, kunt u toch gedeelde albums aanmaken en bekijken. In eerdere versies van iOS, macOS, tvOS en iCloud voor Windows heette Gedeelde albums eerst iCloud-fotodeling.

Gedeelde albums gebruiken

Gebruik de Foto's-app om een gedeeld album te maken met daarin de door u gekozen foto's. U kunt maximaal 100 vrienden of vriendinnen uitnodigen om mee te kijken en hun eigen foto's bij te dragen. U kunt uw gedeelde album beheren en alle foto's die uw vrienden toevoegen, permanent bewaren.

Een nieuw gedeeld album maken

een nieuw gedeeld album maken op de iPhone

1. Ga naar het tabblad 'Albums' en tik op het blauwe plusteken.
  2. Tik op 'Nieuw gedeeld album'.
  3. Geef het gedeelde album een naam en tik op 'Volgende'.
  4. Kies uit uw contacten de personen die u wilt uitnodigen of typ een e-mailadres of iMessage-telefoonnummer.
  5. Tik op 'Maak aan'.

Meer personen uitnodigen

personen uitnodigen voor een gedeeld album op de iPhone

U kunt uw albums ook delen met vrienden en familieleden die iCloud niet gebruiken. Open gewoon een gedeeld album dat u hebt aangemaakt, ga op uw iOS-apparaat naar het tabblad 'Personen' of klik op het personensymbool op uw Mac en schakel 'Openbare website' in. Uw foto's worden nu gepubliceerd op een website waar iedereen met een recente browser ze kan zien.

foto's selecteren om toe te voegen aan een gedeeld album op de iPhone

Foto's en video's toevoegen

U kunt snel foto's en video's toevoegen aan een gedeeld album met de volgende stappen:

1. Tik op het tabblad 'Foto's' of in een album op 'Selecteer' en selecteer vervolgens de foto's en video's die u wilt delen.
  2. Ga naar het symbool 'Delen' > 'Gedeelde albums'.
  3. Selecteer het album waarin u de foto's wilt delen.

Als u een gedeeld album hebt geopend, kunt u ook op het blauwe plusteken tikken om foto's en video's te selecteren die u wilt toevoegen.

Wanneer u nieuwe foto's toevoegt, krijgen de mensen met wie u het album deelt daar automatisch bericht van. Als u wilt dat zij ook foto's en video's kunnen toevoegen, moet u 'Abonnees kunnen posten' inschakelen. Op uw iOS-apparaat gaat u naar het tabblad 'Personen' van Gedeelde albums. Op de Mac klikt u op het personensymbool.

Opmerkingen en vind-ik-leuk

Activiteit 'Gedeeld album' op de iPhone

Familie en vrienden die zijn ingelogd bij iCloud, kunnen opmerkingen achterlaten en foto's leuk vinden in uw gedeelde album. U krijgt automatisch bericht wanneer dit gebeurt en zij krijgen bericht wanneer iemand anders een opmerking plaatst. Lees meer over opmerkingen in Gedeelde albums.

Foto's en video's bewaren

foto's selecteren uit een gedeeld album om te bewaren op de iPhone

Anderen kunnen foto's en video's die u met hen deelt, bewaren in hun eigen bibliotheek. Tik op de iPhone, iPad of iPod touch op de foto of video > het symbool 'Deel' > 'Bewaar afbeelding' of 'Bewaar video'. Op de Mac selecteert u de foto of video en Control-klikt u op > 'Importeer'.

Materiaal uit een gedeeld album verwijderen

Als u zelf de eigenaar van een gedeeld album bent, kunt u alle foto's, video's en opmerkingen verwijderen, ook die van anderen. Abonnees kunnen alles verwijderen wat ze zelf hebben toegevoegd. Alles wat u verwijdert, wordt automatisch verwijderd op al uw apparaten en op de apparaten van abonnees.

Foto's die u hebt bewaard of gedownload van een gedeeld album naar uw fotobibliotheek, blijven in uw bibliotheek staan, zelfs als het gedeelde album wordt verwijderd of als de persoon die het heeft gemaakt het niet meer deelt.

Abonnees verwijderen of een album verwijderen

Wanneer u een gedeeld album aanmaakt, bent u degene die bepaalt wie er toegang toe heeft. U kunt abonnees of het album op elk gewenst moment verwijderen. Wanneer u een gedeeld album verwijdert, wordt het automatisch verwijderd van al uw apparaten en van de apparaten van al uw abonnees. Als 'Openbare website' was ingeschakeld, wordt het gedeelde album ook verwijderd op internet.

Een abonnee verwijderen

1. Open het gedeelde album.
  2. Op uw iOS-apparaat gaat u naar het tabblad 'Personen'; op de Mac klikt u op het personensymbool.
  3. Selecteer de abonnee die u wilt verwijderen.
  4. Selecteer 'Verwijder abonnee'.

Een gedeeld album verwijderen

1. Open het gedeelde album.
  2. Op uw iOS-apparaat gaat u naar het tabblad 'Personen'; op de Mac klikt u op het personensymbool.
  3. Selecteer 'Verwijder gedeeld album'.

Bestandstypen die u kunt gebruiken in Gedeelde albums

Gedeelde albums ondersteunt deze afbeeldingsstructuren:

• HEIF
  • JPEG
  • RAW*
  • PNG
  • GIF
  • TIFF

Gedeelde albums ondersteunt ook speciale structuren die u vastlegt met uw iPhone, zoals slowmotion­video, timelapsevideo, Live Photos en terugblikvideo's. Foto's die zijn gemaakt met standaardcamera's, SLR-camera's of iOS-apparaten, hebben maximaal 2048 pixels aan de lange kant wanneer ze worden gedeeld. Panoramische foto's kunnen tot 5400 pixels breed zijn. U kunt GIF's van 100 MB of minder delen.

Gedeelde albums ondersteunt deze videobestandstypen en -structuren:

• HEVC
  • MP4
  • QuickTime
  • H.264
  • MPEG-4

Video's mogen maximaal vijftien minuten duren en worden afgespeeld met een resolutie van maximaal 720p.

* U kunt RAW-foto's niet uploaden naar Gedeelde albums op een Windows-pc.

Opslaglimieten voor gedeelde albums

Een gedeeld album kan maximaal 5000 foto's en video's bevatten. Als u de limiet van uw gedeelde album bereikt, moet u eerst enkele foto's of video's verwijderen voordat u nieuwe kunt toevoegen. De foto's en video's die u deelt (en de opmerkingen of Vind-ik-leuks bij die foto's), blijven in iCloud totdat u of de abonnee ze handmatig verwijdert of totdat u het hele gedeelde album verwijdert.

Foto's en video's in uw gedeelde albums worden bewaard in iCloud, maar ze tellen niet mee voor uw iCloud-opslaglimiet.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.