iCloud-foto's configureren en gebruiken

iCloud Foto's werkt samen met de Foto's-app om foto's en video's veilig te bewaren in iCloud en ze up-to-date te houden op je iPhone, iPad, Apple Vision Pro, Mac, Apple TV en op iCloud.com.

Een iPad en iPhone met de Foto's-app op het scherm

Hoe iCloud-foto's werkt

iCloud Foto's bewaart elke foto en video die je maakt, automatisch in iCloud, zodat je op elk gewenst moment en vanaf elk apparaat toegang hebt tot je bibliotheek. Elke wijziging die je op een apparaat aanbrengt in je verzameling, wordt ook doorgevoerd op je andere apparaten. Je foto's en video's zijn geordend in jaren, maanden, dagen en alle foto's. En al je terugblikken en personen en huisdieren worden overal bijgewerkt. Zo kun je snel de herinnering, het gezinslid of de vriend vinden die je zoekt.

Je foto's en video's worden in iCloud opgeslagen in de originele structuur met de volledige resolutie. Dit omvat HEIF, JPEG, RAW, PNG, GIF, TIFF, HEVC en MP4, evenals speciale structuren die je vastlegt met je iPhone of iPad, zoals slowmotion, timelapse, 4K-video en Live Photos. De foto's en video's die je met deze apparaten maakt, worden in de HEIF- en HEVC Het kan even duren voordat je foto's en video's zichtbaar zijn op al je apparaten en op iCloud.com. Dit is afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding.

iCloud Foto's inschakelen

Configureer iCloud op al je apparaten en log op alle apparaten met dezelfde Apple ID in bij iCloud.

Op een iPhone, iPad of Apple Vision Pro

1. Ga naar 'Instellingen' > '[je naam]'.

2. Tik op 'iCloud'.

3. Tik op 'Foto's' en tik op de schakelaar naast 'Synchroniseer deze [apparaat]'.

Op een Mac

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' of het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren'.

2. Klik op 'Apple ID'.

3. Klik in de navigatiekolom op 'iCloud' en selecteer vervolgens 'Foto's'.

4. Klik op de schakelaar naast 'Synchroniseer deze Mac'.

Op een Apple TV 4K of Apple TV HD

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Gebruikers en accounts'.

2. Selecteer 'iCloud'.

3. Schakel iCloud-foto's in.

Op een Windows-pc

Lees hier hoe je iCloud Foto's configureert en gebruikt op je pc

Wat er gebeurt als je foto's bewerkt of verwijdert

Wanneer je foto's of video's bewerkt of verwijdert, worden de wijzigingen doorgevoerd op al je apparaten.

Wijzigingen worden op al je apparaten weergegeven

Wanneer je wijzigingen aanbrengt in de Foto's-app op je iPhone of iPad of op je Mac, wordt de foto automatisch bijgewerkt op al je apparaten, inclusief je Apple TV. Dus als je een foto bijsnijdt of verbetert op je iPhone, zie je deze wijzigingen ook wanneer je op je Mac naar je bibliotheek kijkt. Je originele foto's en video's worden bewaard in iCloud en je kunt er op elk gewenst moment naar teruggaan en eventuele aangebrachte wijzigingen ongedaan maken.

Foto's worden van al je apparaten verwijderd

Wanneer je foto's en video's verwijdert op een bepaald apparaat, worden ze overal verwijderd waar je iCloud Foto's gebruikt. Als je iets per ongeluk verwijdert, kun je het tot 30 dagen herstellen via de map 'Recent verwijderd'. Daarna wordt de foto of video permanent verwijderd.

Kopieën van je foto's en video's downloaden

Wanneer je iCloud Foto's inschakelt, worden je foto's en video's automatisch geüpload naar iCloud. Ze worden niet ook nog eens opgenomen in je iCloud-reservekopie, dus je doet er goed aan reservekopieën van je bibliotheek te bewaren. Volg de onderstaande stappen om kopieën van je foto's en video's naar je Mac of pc te downloaden. Je kunt ook je bibliotheek importeren op je Mac of pc.

Je foto's en video's downloaden vanaf iCloud.com

1. Klik op iCloud.com op 'Foto's'.

2. Selecteer de foto's en video's die je wilt downloaden.

3. Om in de hoogste resolutie te downloaden, klik je op de downloadknopdownloadknop in de rechterbovenhoek van het venster. Of klik op de knop 'Meer'knop 'Meer' en vervolgens op 'Meer downloadopties'.

Venster 'Downloadopties'
    • Als je wilt downloaden in de structuur die het meest compatibel is voor jouw apparaat, JPEG of H.264, selecteer je 'Meest compatibel'. Als je het materiaal wilt downloaden precies zoals het is opgenomen of geïmporteerd, selecteer je 'Ongewijzigd origineel'.

4. Klik op 'Download'.

Foto's en video's downloaden vanaf een iPhone, iPad of Apple Vision Pro

1. Open de Foto's-app en selecteer een of meer foto's of video's.

2. Tik op de deelknopdeelknop.

3. Tik op 'AirDrop' en selecteer het apparaat waarmee je wilt delen. Meer informatie over het gebruik van AirDrop.

Voor grote aantallen foto's is het handiger om foto's te importeren.

Foto's en video's downloaden vanaf een Mac

1. Open de app Foto's op de Mac.

2. Selecteer een of meer foto's of video's.

3. Sleep het materiaal naar het bureaublad, of Control-klik en selecteer 'Deel' > 'AirDrop'.

Zorg voor voldoende opslagruimte

Foto's en video's die je in iCloud Foto's bewaart, nemen opslagruimte in beslag in iCloud en op je apparaat. Zolang je voldoende iCloud-opslagruimte hebt en voldoende ruimte op je apparaat, kun je zo veel foto's en video's bewaren als je wilt.

Meer informatie over iCloud-opslag en apparaatopslag

Meer iCloud-opslag krijgen

Wanneer je je aanmeldt voor iCloud, krijg je automatisch 5 GB gratis opslag. Als je meer ruimte nodig hebt, en toegang wilt tot premiumfuncties, kun je upgraden naar iCloud+.

Lees hoe je kunt upgraden naar iCloud+

Je iCloud-instellingen controleren voor aanbevelingen

In iOS 17 of iPadOS 17 of nieuwer kun je naar de iCloud-instellingen gaan om te controleren of er foto's en video's zijn die je niet meer nodig hebt en die je kunt verwijderen.

Lees hoe je meer ruimte kunt vrijmaken

'Optimaliseer opslag' inschakelen

iCloud Foto's bewaart al je foto's en video's in hun oorspronkelijke versie met hoge resolutie. Om opslagruimte te besparen op je apparaat, kun je 'Optimaliseer opslag' inschakelen.

Als je 'Optimaliseer opslag' inschakelt, wordt de grootte van de bibliotheek op je apparaat automatisch beheerd met iCloud Foto's. Je originele foto's en video's worden bewaard in iCloud, terwijl op je apparaat plaatsbesparende versies worden bewaard. Je bibliotheek wordt alleen geoptimaliseerd wanneer er ruimte nodig is. De foto's en video's die je het minst vaak bekijkt, worden als eerste geoptimaliseerd. Als je de originele foto's en video's nodig hebt, kun je deze downloaden via wifi of een mobiel netwerk.

Als je 'Download originelen' inschakelt, worden je originele foto's en video's in hoge resolutie bewaard in iCloud en op je apparaat.

Op een iPhone, iPad of Apple Vision Pro

1. Ga naar 'Instellingen' > '[je naam]' > 'iCloud'.

2. Tik op 'Foto's'.

3. Kies 'Optimaliseer [apparaat]-opslag'.

No alt supplied for Image

Op een Mac

1. Open de app Foto's en klik op 'Foto's' in de menubalk.

2. Klik op 'Instellingen' of klik op 'Voorkeuren'.

3. Ga naar het tabblad 'iCloud' en selecteer een opslaginstelling.

Uploads van een bibliotheek naar iCloud onderbreken

Wanneer je 'iCloud Foto's' inschakelt, worden je foto's en video's geüpload naar iCloud. Hoelang dit duurt, hangt af van de grootte van je verzameling en van de snelheid van je internetverbinding. Als je een grote verzameling foto's en video's hebt, kan het uploaden wat langer duren. Je kunt zien wat de status is, en je kunt de upload één dag uitstellen.

• Open de Foto's-app op je iPhone, iPad of Apple Vision Pro, ga naar het tabblad 'Bibliotheek' en tik op 'Alle foto's'. Scrol vervolgens naar beneden in het scherm en tik op 'Onderbreek'.

• Open de app Foto's op de Mac. Selecteer 'Bibliotheek' in de navigatiekolom en klik vervolgens op 'Alle foto's' in de lijst met tabs op de knoppenbalk. Scrol naar de onderkant van je foto's en klik op 'Onderbreek'.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.