Het gebruik van een Retina-display

Meer informatie over het ingebouwde Retina-display van de Mac.

Retina-displays hebben een pixeldichtheid die zo hoog is dat uw ogen op een normale kijkafstand geen individuele pixels kunnen waarnemen. Hierdoor ziet u alles tot in het kleinste detail en wordt de kijkervaring aanzienlijk verbeterd.

Mac-computers met een Retina-display

De volgende Mac-computers zijn uitgerust met een ingebouwd Retina-display:

• MacBook Pro (Retina, 13-inch, eind 2012) en nieuwer heeft een display met een native resolutie van 2560 x 1600 bij 227 pixels per inch met ondersteuning voor miljoenen kleuren.
  • MacBook Pro (Retina, medio 2012) en MacBook Pro (Retina, 15-inch, begin 2013) en nieuwer hebben een display met een native resolutie van 2880 x 1800 bij 220 pixels per inch met ondersteuning voor miljoenen kleuren.
  • iMac (Retina 5K, 27-inch) van 2014 en 2015 heeft een display met een native resolutie van 5120 x 2880 met ondersteuning voor miljoenen kleuren.
  • iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017) heeft een display met een native resolutie van 5120 x 2880 met ondersteuning voor een miljard kleuren.
  • iMac (Retina 4K, 21,5-inch, eind 2015) heeft een display met een native resolutie van 4096 x 2304 met ondersteuning voor miljoenen kleuren.
  • iMac (Retina 4K, 21,5-inch, 2017) heeft een display met een native resolutie van 4096 x 2304 met ondersteuning voor een miljard kleuren.
  • MacBook (Retina, 12-inch, begin 2015) en nieuwer heeft een display met een native resolutie van 2304 x 1440 bij 226 pixels per inch met ondersteuning voor miljoenen kleuren.

De resolutie van een Retina-display aanpassen

Als u de resolutie van het display wilt aanpassen, kiest u 'Systeemvoorkeuren' in het Apple-menu.

Het Retina-display kan ook geschaalde resoluties weergeven. Hiermee kunt u tekst en objecten groter laten verschijnen en beter zichtbaar maken, of juist kleiner om meer ruimte te creëren voor vensters en apps. Afhankelijk van het model van uw Mac worden er vier of vijf geschaalde resoluties aangeboden.

Voorbeeld van vier geschaalde resolutieopties:Voorkeuren Retina-display

Voorbeeld van vijf geschaalde resolutieopties:Voorkeuren Retina-display op iMac

Retina-displays gebruiken geschaalde resoluties en geen specifieke resoluties zoals bij externe beeldschermen. Als u een resolutie wilt gebruiken die niet beschikbaar is voor het ingebouwde display, kunt u een extern beeldscherm aansluiten via HDMI, Thunderbolt of DisplayPort.

Thunderbolt is niet compatibel met MacBook (Retina, 12-inch, begin 2015) en nieuwer.

Apple apps met Retina-ondersteuning

Alle Apple apps die bij OS X 10.7 en hoger worden meegeleverd, ondersteunen het Retina-display. Dit zijn onder andere Mail, Safari, Agenda, Contacten, Berichten, Kaarten, iBooks, FaceTime, Photo Booth en Teksteditor.

Ook iPhoto, iMovie, iTunes, Keynote, Pages, Numbers, Aperture, Final Cut Pro X en Motion bieden ondersteuning voor het Retina-display.

Apps openen in lage resolutie

Als u ziet dat een app anders wordt weergegeven dan verwacht op uw Retina-display, kunt u proberen de app te openen in lage resolutie:

1. Sluit de app als deze is geopend.
  2. Kies in de Finder in het menu 'Ga' de optie 'Programma's'.
  3. De map 'Programma's' wordt nu geopend. Klik op het symbool van de app om de app te markeren.
  4. Kies in het Archief-menu de optie 'Toon info'.
  5. Plaats een vinkje naast 'Open in lage resolutie'.
    Open in lage resolutie
  6. Sluit het venster en open de app opnieuw.

U kunt ook bij de ontwikkelaar van de app informeren of er een update beschikbaar is die de app geschikt maakt voor gebruik met een Retina-display.

Als de optie 'Open in lage resolutie' al is ingeschakeld in een app

Sommige apps werken het beste in lage resolutie of kunnen alleen in lage resolutie worden gebruikt. Deze modus is daarom standaard ingeschakeld voor deze apps.

U kunt deze instelling proberen te wijzigen door het vinkje in het venster 'Toon info' van de app te verwijderen, maar dit is niet altijd mogelijk. In dat geval kunt u het beste bij de ontwikkelaar van de app informeren of er een update beschikbaar is die de app geschikt maakt voor gebruik met een Retina-display.

Een extern beeldscherm gebruiken met een Mac met Retina-display

Als een MacBook, MacBook Pro of iMac een Retina-display heeft, wordt de resolutie voor het interne Retina-display en alle aangesloten externe beeldschermen automatisch geoptimaliseerd. U kunt resoluties voor beeldschermen aanpassen door 'Systeemvoorkeuren' te kiezen in het Apple-menu en op 'Beeldschermen' te klikken.

Als 'Schakel synchrone weergave in' is ingeschakeld (op het tabblad 'Rangschikking' van het paneel 'Beeldschermen' van Systeemvoorkeuren), ziet u het venstermenu 'Optimaliseer voor' op de tab 'Beeldscherm' van zowel interne als externe beeldschermen. Hiermee kunt u het beeld optimaliseren voor het interne of externe beeldscherm of zelfs de inhoud van beide op schaal brengen.

Als 'Schakel synchrone weergave in' niet is ingeschakeld, gebruikt u de modus 'Uitgebreid bureaublad'. In dit geval kunt u de resoluties voor elk beeldscherm afzonderlijk instellen. Kijk in het paneel 'Beeldschermen' van Systeemvoorkeuren naar het venster waarvan de beschrijving bovenin overeenkomt met het beeldscherm dat u wilt aanpassen (er is voor elk beeldscherm een apart paneel). Pas de instellingen aan indien nodig.
Voorkeuren Thunderbolt Display

Meer resoluties verkrijgen voor een extern beeldscherm

Houd de Option-toets ingedrukt terwijl u klikt op de knop 'Geschaald' om meer resoluties voor uw externe beeldscherm te laten weergeven.

Als u OS X 10.7 of OS X 10.8 gebruikt, is dit alleen beschikbaar in de modus 'Uitgebreid bureaublad'.

De knop 'Zoek beeldschermen'

Als een extern beeldscherm niet automatisch wordt gedetecteerd, kunt u het laten detecteren met de knop 'Zoek beeldschermen' in het paneel 'Beeldschermen' van Systeemvoorkeuren. De knop 'Zoek beeldschermen' wordt rechtsonder weergegeven wanneer u de Option-toets ingedrukt houdt. U kunt op deze knop klikken om handmatig een ander beeldscherm te detecteren.

Ondersteuning voor het Retina-display in Windows met Boot Camp

Als u het Retina-display wilt gebruiken met Windows 7, 8 en 10, moet u de Windows-ondersteuningssoftware downloaden en installeren met behulp van de Boot Camp-assistent. Raadpleeg Boot Camp Support voor meer informatie.

Boot Camp ondersteunt resoluties van maximaal 3840 x 2160.

De pixeldichtheid van het Retina-display aanpassen in Windows

Als u de door Apple geleverde Windows-ondersteuningssoftware gebruikt, wordt Windows opgestart met de maximale dpi-waarde (pixels) waarvoor het ondersteuning biedt (144 dpi of een vergroting van 150%). Als gevolg hiervan wordt alles op het scherm klein weergegeven met veel ruimte ertussen. Dit kan worden aangepast met behulp van het onderdeel 'Beeldscherm' van het Windows-configuratiescherm.

FaceTime is niet in alle landen of regio's beschikbaar.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.