Een Retina-display gebruiken

Lees hier meer over het Retina-display van uw Mac.

Retina-displays hebben een pixeldichtheid die zo hoog is dat uw ogen op een normale kijkafstand geen individuele pixels kunnen waarnemen. Hierdoor ziet u alles tot in het kleinste detail en wordt de kijkervaring aanzienlijk verbeterd.

Mac-computers met Retina-display

De volgende Mac-computers zijn uitgerust met een ingebouwd Retina-display:

MacBook Pro-modellen:

• 15-inch MacBook Pro-modellen geïntroduceerd in 2012 of later, met uitzondering van MacBook Pro (15-inch, medio 2012). Native resolutie: 2880 x 1800 bij 220 pixels per inch. Ondersteuning voor miljoenen kleuren.
  • 13-inch MacBook Pro-modellen geïntroduceerd eind 2012 of later. Native resolutie: 2560 x 1600 bij 227 pixels per inch. Ondersteuning voor miljoenen kleuren.

MacBook-modellen geïntroduceerd in 2015 of later. Native resolutie: 2304 x 1440 bij 226 pixels per inch. Ondersteuning voor miljoenen kleuren.

iMac-modellen:

• 27-inch iMac-modellen geïntroduceerd in 2014 of later. Native resolutie: 5120 x 2880. Modellen geïntroduceerd in 2014 en 2015 ondersteunen miljoenen kleuren; modellen geïntroduceerd in 2017 of later ondersteunen een miljard kleuren.
  • 21,5-inch iMac-modellen geïntroduceerd in 2015 of later, met uitzondering van iMac (21,5-inch, 2017) en iMac (21,5-inch, eind 2015). Native resolutie: 4096 x 2304. Het Retina-model geïntroduceerd in 2015 ondersteunt miljoenen kleuren; modellen geïntroduceerd in 2017 of later ondersteunen een miljard kleuren.

Alle iMac Pro-modellen. Native resolutie: 5120 x 2880. Ondersteuning voor een miljard kleuren.

De resolutie van het beeldscherm wijzigen

Uw Mac kiest automatisch een standaardresolutie die optimaal is voor uw beeldscherm. Zo wijzigt u de resolutie:

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren'.
  2. Klik op 'Beeldschermen'.
  3. Selecteer 'Geschaald' en selecteer vervolgens een van de vier of vijf geschaalde resoluties (afhankelijk van uw Mac-model). Bij geschaalde resoluties zijn tekst en afbeeldingen mogelijk groter en beter zichtbaar, of juist kleiner om meer ruimte te bieden aan vensters en apps.

Als u ook een extern beeldscherm gebruikt

Als u een extern beeldscherm gebruikt om uw bureaublad uit te breiden, kunt u voor elk beeldscherm een voorkeursresolutie kiezen. Als u meer resoluties wilt zien voor het externe beeldscherm, houdt u de Option-toets ingedrukt en selecteert u de knop 'Geschaald'.

Als u een extern beeldscherm gebruikt voor synchrone weergave, optimaliseert de Mac de resolutie voor het beeldscherm dat is geselecteerd in het venstermenu 'Optimaal voor'. Laat de Mac zelf de beste resolutie kiezen voor dat beeldscherm of selecteer 'Geschaald' en kies een andere resolutie.

Bij synchrone weergave kunt u een optimale resolutie gebruiken voor het externe beeldscherm in plaats van voor het ingebouwde.

Apps gebruiken met een Retina-display

Als een app er op uw Retina-display of extern beeldscherm met hoge resolutie anders uitziet dan u had verwacht, kunt u proberen de app te openen in de modus 'Lage resolutie':

1. Stop de app.
  2. Open de map 'Programma's'.
  3. Klik éénmaal op de app om deze te selecteren en kies vervolgens 'Toon info' in het Archief-menu.
  4. In het Info-venster dat nu wordt geopend, selecteert u het aankruisvak 'Open in lage resolutie'.
  5. Sluit het Info-venster en open de app opnieuw.

Bij sommige apps die het beste werken in lage resolutie of die alleen in lage resolutie werken, is deze modus al ingeschakeld. In dat geval kunt u deze mogelijk niet uitschakelen. De ontwikkelaar van de app kan mogelijk zorgen voor een update met ondersteuning voor Retina-displays.

Boot Camp en Windows gebruiken met een Retina-display

• Boot Camp ondersteunt resoluties tot 3840 x 2160.
  • Wanneer de Mac de door Apple geleverde Windows-ondersteuningssoftware gebruikt, start Windows op met de maximale ondersteunde dpi, namelijk 144 dpi, wat neerkomt op een vergroting van 150 procent. Als gevolg hiervan wordt alles op het scherm klein weergegeven met veel ruimte ertussen. In het onderdeel 'Beeldscherm' van het configuratiescherm kunt u deze Windows-instelling aanpassen.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.