Windows 10 installeren op een Mac met Boot Camp-assistent

Met Boot Camp-assistent kunt u Microsoft Windows 10 installeren op een Mac. Na de installatie kunt u de Mac herstarten om over te schakelen van macOS naar Windows of andersom.

Boot Camp-assistent op MacBook Pro

Voordat u begint

Controleer eerst of uw Mac ondersteuning biedt voor Windows 10. Gebruik Over deze Mac om te weten te komen welke Mac u hebt en kijk of deze op deze lijst staat:

• MacBook Pro-modellen die in 2012 of later zijn geïntroduceerd
  • MacBook Air-modellen die in 2012 of later zijn geïntroduceerd
  • MacBook-modellen die in 2015 of later zijn geïntroduceerd
  • iMac Pro

• iMac-modellen die in 2012 of later zijn geïntroduceerd1
  • Mac mini-modellen die in 2012 of later zijn geïntroduceerd
  • Mac Pro-modellen die eind 2013 zijn geïntroduceerd

Controleer daarna of u hebt wat u nodig hebt:

• De nieuwste versie van macOS. Lees hier hoe u de software op een Mac bijwerkt.2
  • Minimaal 64 GB vrije schijfruimte op uw Mac om een Boot Camp-partitie te maken. Automatische updates van Windows vereisen minimaal 128 GB. Daarom raadt Apple u een partitie van 128 GB of groter aan voor de beste ervaring.
  • Een lege USB 2-stick van 16 GB of meer. Bij sommige Mac-modellen is het niet vereist om vanaf een externe USB-stick te installeren.

Zorg ten slotte dat u een schijfkopie (ISO) of installatiemedia bemachtigt met een 64-bits versie van Microsoft Windows 10 Home of Pro:

• Als u voor het eerst Windows op een Mac installeert, gebruik dan een volledige versie en geen upgrade.
  • Als uw exemplaar van Windows als dvd is geleverd, moet u mogelijk een schijfkopie maken
  • Als uw exemplaar van Windows op een USB-stick is geleverd of u hebt een Windows-productcode maar geen installatieschijf, dan kunt u een ISO van Microsoft downloaden.

Windows installeren

U bent nu klaar om Windows te installeren op uw Mac door onderstaande stappen te volgen:

1. Boot Camp-assistent openen en een BOOTCAMP-partitie maken

Open Boot Camp-assistent vanuit de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's' en volg de instructies op het scherm. De app zal u bijstaan bij het maken van een BOOTCAMP-partitie op uw opstartschijf en bijbehorende softwarebesturingsbestanden voor Windows downloaden.

U kunt de grootte van de BOOTCAMP-partitie niet wijzigen nadat deze is gemaakt, dus zorg dat u een partitiegrootte opgeeft die bij uw behoeften past. Apple raadt u een minimale grootte van 128 GB aan voor de beste ervaring.

Sluit een lege USB 2-stick aan als daar tijdens de installatie om wordt gevraagd.

2. Uw BOOTCAMP-partitie formatteren

Wanneer Boot Camp-assistent klaar is, wordt de Mac opnieuw opgestart met het Windows-installatieprogramma. In de meeste gevallen selecteert en formatteert het installatieprogramma automatisch de juiste partitie. Als u een USB-stick of optische schijfeenheid gebruikt om Windows te installeren, vraagt het installatieprogramma mogelijk waar u Windows wilt installeren. Selecteer de BOOTCAMP-partitie en klik op 'Formatteer'.

3. Windows en Windows-ondersteuningssoftware installeren

Ontkoppel alle externe apparaten, zoals beeldschermen en schijven, die niet nodig zijn tijdens de installatie. Volg dan de instructies op het scherm om Windows te installeren. Nadat de installatie is voltooid, wordt de Mac opgestart in Windows en wordt er een installatieprogramma voor Windows-ondersteuningssoftware geopend.

Als het welkomstscherm van het Boot Camp-installatieprogramma niet automatisch verschijnt, moet u de Windows-ondersteuningssoftware handmatig installeren.

Schakelen tussen macOS en Windows

1. Start uw Mac opnieuw op en houd onmiddellijk de Option-toets ingedrukt.
  2. Laat de Option-toets los wanneer u het venster 'Opstartbeheer' ziet.
  3. Selecteer de macOS- of Windows-opstartschijf en klik op de pijl of druk op Return.

Herhaal deze stappen telkens als u wilt schakelen tussen besturingssystemen.

Meer informatie

U hebt geen USB-stick nodig om Windows te installeren als u een van deze Mac-modellen met OS X El Capitan 10.11 of hoger hebt:

• MacBook Pro-modellen die in 2015 of later zijn geïntroduceerd3
  • MacBook Air-modellen die in 2015 of later zijn geïntroduceerd3
  • MacBook-modellen die in 2015 of later zijn geïntroduceerd

• iMac-modellen die in 2015 of later zijn geïntroduceerd
  • iMac Pro
  • Mac Pro-modellen die eind 2013 zijn geïntroduceerd

Voor meer informatie over het gebruik van Windows op een Mac, klikt u op de knop 'Open Boot Camp Help' in Boot Camp-assistent.

1. Lees meer over het installeren van Windows en macOS Mojave op iMac (27-inch, eind 2012), iMac (27-inch, eind 2013) of iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2014), geconfigureerd met harde schijven van 3 TB.

2. Als u Windows 10 moet installeren op een Mac die niet de nieuwste versie van macOS heeft, installeert u eerst de editie van Windows 10 van april 2018 met behulp van Boot Camp-assistent. Gebruik vervolgens Windows Update om de editie van oktober 2018 te installeren.

3. Deze Mac-modellen werden aangeboden met harde schijven van 128 GB als optie. Apple raadt harde schijven van 256 GB aan, zodat u een Boot Camp-partitie van minimaal 128 GB kunt maken.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.