Windows 10 installeren op een Mac met Boot Camp-assistent

Met Boot Camp kunt u Microsoft Windows 10 op een Mac installeren en schakelen tussen macOS en Windows bij het herstarten van de Mac.

Boot Camp-assistent op MacBook Pro

Wat u nodig hebt om Windows 10 op een Mac te installeren

Een van deze Mac-modellen:

• MacBook-modellen die in 2015 of later zijn geïntroduceerd
  • MacBook Pro-modellen die in 2012 of later zijn geïntroduceerd
  • MacBook Pro-modellen die in 2012 of later zijn geïntroduceerd
  • Mac mini-modellen die in 2012 of later zijn geïntroduceerd

• iMac-modellen die in 2012 of later zijn geïntroduceerd1
  • iMac Pro (alle modellen)
  • Mac pro-modellen die in 2013 of later zijn geïntroduceerd

De nieuwste macOS-updates, die updates voor Boot Camp-assistent kunnen bevatten. U zult Boot Camp-assistent gebruiken om Windows 10 te installeren.

64 GB of meer vrije opslagruimte op uw Mac-opstartschijf:

• U hebt slechts 64 GB vrije opslagruimte nodig, maar met minimaal 128 GB vrije opslagruimte hebt u de beste ervaring. Zoveel ruimte of meer is nodig voor de automatische updates van Windows.
  • Als uw iMac Pro of Mac Pro 128 GB of meer geheugen (RAM) heeft, heeft de opstartschijf een vrije opslagruimte nodig die minstens even groot is als het geheugen van de Mac.2

Een externe USB-stick met een opslagcapaciteit van 16 GB of meer, tenzij u een Mac gebruikt waarop Windows kan worden geïnstalleerd zonder een dat er een USB-stick nodig is.

Een 64-bitsversie van Windows 10 Home of Windows 10 Pro op een schijfkopie (ISO) of ander installatiemedium. Als u voor het eerst Windows op een Mac installeert, gebruik dan een volledige versie van Windows en geen upgrade.

Windows 10 installeren op een Mac

Gebruik Boot Camp-assistent om Windows te installeren. Dit wordt meegeleverd bij uw Mac.

1. Gebruik Boot Camp-assistent om een Windows-partitie aan te maken

Open Boot Camp-assistent vanuit de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's'. Volg dan de instructies op het scherm.

• Steek uw USB-schijf in uw Mac als hierom wordt gevraagd. Boot Camp-assistent zal deze gebruiken om een opstartbare USB-schijf aan te maken voor de installatie van Windows.
  • Als Boot Camp-assistent u vraagt om de grootte van de Windows-partitie in te stellen, onthoud dan de minimaal vereiste opslagruimte vermeld in de vorige sectie. Stel een partitiegrootte in die bij uw behoeften aansluit. Deze grootte kunt u later niet meer aanpassen.

2. Formatteer de Windows (BOOTCAMP)-partitie

Wanneer Boot Camp-assistent klaar is, wordt de Mac opnieuw opgestart met het Windows-installatieprogramma. Als het installatieprogramma vraagt waar u Windows wilt installeren, selecteert u de BOOTCAMP-partitie en klikt u op 'Formatteren'. In de meeste gevallen selecteert en formatteert het installatieprogramma de BOOTCAMP-partitie automatisch.

3. Installeer Windows

Ontkoppel alle externe apparaten die niet nodig zijn tijdens de installatie. Klik daarna op 'Volgende' en volg de instructies op het scherm om te beginnen met het installeren van Windows.

4. Gebruik het Boot Camp-installatieprogramma in Windows

Wanneer de installatie van Windows is voltooid, start de Mac op met Windows en wordt het welkomstscherm van het Boot Camp-installatieprogramma weergegeven. Volg de instructies op het scherm om Boot Camp en Windows-ondersteuningssoftware (besturingsbestanden) te installeren. Als dit klaar is, wordt u gevraagd om de computer opnieuw op te starten.

Schakelen tussen Windows en macOS

Start de computer opnieuw op en houd daarbij de Option-toets (of Alt-toets) ⌥ ingedrukt om te schakelen tussen Windows en macOS.

Meer informatie

Als u een van deze Mac-modellen hebt die OS X El Capitan 10.11 of hoger gebruiken, hebt u geen USB-stick nodig om Windows te installeren:

• MacBook-modellen die in 2015 of later zijn geïntroduceerd
  • MacBook Air-modellen die in 2015 of later zijn geïntroduceerd3
  • MacBook Pro-modellen die in 2015 of later zijn geïntroduceerd3
  • iMac-modellen die in 2015 of later zijn geïntroduceerd
  • iMac Pro (alle modellen)
  • Mac Pro-modellen die eind 2013 zijn geïntroduceerd

Als u Windows van uw Mac wilt verwijderen, gebruikt Boot Camp-assistent en geen ander hulpprogramma.

Voor meer informatie over het gebruik van Windows op een Mac, opent u Boot Camp-assistent en klikt u op de knop 'Open Boot Camp Help'.

1. Als u een iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2014), iMac (27-inch, eind 2013) of iMac (27-inch, eind 2012) gebruikt met een harde schijf van 3 TB en macOS Mojave of hoger, lees dan hier over een waarschuwing die mogelijk tijdens de installatie verschijnt.

2. Als de Mac bijvoorbeeld 128 GB geheugen heeft, moet de opstartschijf minimaal 128 GB opslagruimte beschikbaar hebben voor Windows. Kies het Apple-menu  > 'Over deze Mac' om te zien hoeveel geheugen de Mac heeft. Klik op de tab 'Opslag' in hetzelfde venster om te zien hoeveel opslagruimte beschikbaar is.

3. Deze Mac-modellen werden aangeboden met harde schijven van 128 GB als optie. Apple beveelt harde schijven van 256 GB of meer aan, zodat u een Boot Camp-partitie van minstens 128 GB kunt aanmaken.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.