Wat u moet doen voordat u uw Mac verkoopt, weggeeft of inruilt

Lees hoe u uw Mac kunt voorbereiden op een nieuwe eigenaar en de fabrieksinstellingen van de Mac kunt herstellen.

Annuleer AppleCare-dekking of zet deze over

Als uw Mac wordt gedekt door een AppleCare-abonnement, kunt u het abonnement annuleren of overzetten.

Uw AppleCare-abonnement annuleren

Uw AppleCare-abonnement overzetten naar de nieuwe eigenaar

Gebruik indien beschikbaar 'Wis alle inhoud en instellingen'

Als u macOS Monterey of later op een Mac met Apple silicon gebruikt of op een Mac met de Apple T2 Security-chip, gebruik dan 'Wis alle inhoud in instellingen' in plaats van de resterende stappen in dit artikel. Ga voor een andere Mac of een ander macOS door naar stap 3.

Alle inhoud en instellingen wissen

Log uit bij iTunes

Sla deze stap over als u macOS Catalina of later gebruikt.

In de menubalk in iTunes kiest u 'Account' > 'Machtigingen' > 'Trek machtiging voor deze computer in'. Voer uw Apple ID en wachtwoord in en selecteer 'Trek machtiging in'. Lees meer over het intrekken van machtigingen.

Log uit bij iCloud

macOS Ventura of later: kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' en klik vervolgens op uw naam (Apple ID) in de zijbalk. Scrol aan de rechterkant naar beneden en klik op 'Log uit'.

macOS Monterey, macOS Big Sur of macOS Catalina: kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Apple ID'. Selecteer 'Overzicht' in de zijbalk en klik vervolgens op 'Log uit'.

Eerdere versies van macOS: kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren', klik op 'iCloud' en vervolgens op 'Log uit'.

Als u wordt gevraagd om een kopie van uw iCloud-gegevens te bewaren op deze Mac, kunt u een kopie bewaren, omdat u uw Mac later gaat wissen. Uw iCloud-gegevens blijven bewaard in iCloud en op andere apparaten waarop u met uw Apple ID bij iCloud bent ingelogd.

Log uit bij iMessage

Vanuit de menubalk in Berichten kiest u 'Berichten' > 'Instellingen' (of 'Voorkeuren'). Klik op 'iMessage' en vervolgens op 'Log uit'.

Optioneel: ontkoppel Bluetooth-apparaten

Als uw Mac is gekoppeld aan een Bluetooth-toetsenbord, -muis, - of ander Bluetooth-apparaat dat u wilt houden, kunt u dit loskoppelen. Met deze optionele stap voorkomt u dat handelingen die u uitvoert met uw Bluetooth-apparaten, worden uitgevoerd op de Mac van de nieuwe eigenaar als deze zich binnen uw Bluetooth-bereik bevindt. Als u dit doet op een Mac zonder ingebouwd toetsenbord of trackpad, moet u een USB-toetsenbord en -muis aansluiten om de overige stappen te voltooien.

Als u een Bluetooth-apparaat wilt loskoppelen, kiest u het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' (of 'Systeemvoorkeuren') en klikt u op 'Bluetooth'. Houd de aanwijzer boven het apparaat dat u wilt loskoppelen en klik vervolgens op de knop 'Verbreek verbinding' of op de verwijderknop (x) naast de naam van het apparaat.

Wis uw Mac en installeer macOS opnieuw

Als u uw Mac hebt gewist en macOS opnieuw hebt geïnstalleerd, opent uw Mac een configuratie-assistent na de herstart. Druk op Command-Q om de Mac uit te zetten in plaats van door te gaan met de configuratie.

Uw Mac wissen

macOS opnieuw installeren

Stel het NVRAM opnieuw in en zet de Mac uit

Zet uw Mac aan en houd onmiddellijk deze vier toetsen tegelijk ingedrukt: Option, Command, P en R. Laat de toetsen na ongeveer 20 seconden los. Hiermee worden gebruikersinstellingen uit het geheugen gewist en worden bepaalde beveiligingsfuncties hersteld die mogelijk waren gewijzigd. Lees meer over het opnieuw instellen van het NVRAM.

Na het opnieuw instellen van het NVRAM wordt de Mac weer herstart naar de configuratie-assistent. Als u de Mac in dezelfde staat wilt brengen als toen u hem uitpakte, drukt u op Command-Q om de Mac uit te zetten in plaats van door te gaan met de configuratie.

Ongeacht het model of de staat waarin uw apparaat verkeert, kunnen we met uw apparaat iets goeds doen voor u en voor de planeet: Meer informatie over het inruilen of recyclen van uw Mac via Apple Trade In.