Wat u moet doen voordat u een Mac verkoopt of weggeeft

Als u uw Mac gaat verkopen of weggeven, moet u een aantal stappen ondernemen. Maak een reservekopie van uw computer, schakel enkele functies en voorzieningen uit en wis de harde schijf. In dit artikel leest u welke stappen u moet volgen.

Bestanden naar een nieuwe Mac verplaatsen?

Lees hoe u bestanden verplaatst naar uw nieuwe Mac. Dit doet u voordat u de harde schijf wist of andere stappen volgt.

Een reservekopie maken

Zorg ervoor dat u een up-to-date reservekopie van belangrijke bestanden en gegevens hebt. Lees hoe u een reservekopie maakt van uw gegevens in macOS

Uitloggen bij iTunes

Open iTunes. Kies in de menubalk boven in het computerscherm of boven in het iTunes-venster 'Account' > 'Machtigingen' > 'Trek machtiging voor deze computer in'.

Voer uw Apple ID en wachtwoord in wanneer u hierom wordt gevraagd. Klik vervolgens op 'Trek machtiging in'.

Lees meer over het intrekken van machtigingen voor uw computer met iTunes, inclusief hoe u de machtigingen kunt intrekken voor alle computers die u met uw iTunes-account hebt gebruikt.

Log uit bij iCloud

Als u Zoek mijn Mac of andere iCloud-functies op uw Mac gebruikt, moet u eerst uw iCloud-gegevens archiveren of er kopieën van maken.

Daarna kiest u Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren', klikt u op 'iCloud' en deselecteert u het aankruisvak 'Zoek mijn Mac'.

Log ten slotte uit bij iCloud. Klik in Systeemvoorkeuren op 'iCloud' en klik vervolgens op de knop 'Log uit'.

Wanneer u bij iCloud uitlogt, wordt u gevraagd of u iCloud-gegevens van de Mac wilt verwijderen. Uw iCloud-gegevens blijven op andere apparaten staan die dezelfde Apple ID gebruiken.

Uitloggen bij iMessage

Log uit bij iMessage als u OS X Mountain Lion of hoger gebruikt.

Kies in de app Berichten 'Voorkeuren' >'Accounts'. Selecteer uw iMessage-account en klik op 'Log uit'.

macOS wissen en opnieuw installeren

Als u uw harde schijf opnieuw wilt formatteren en macOS opnieuw wilt installeren, volgt u deze instructies.

Nadat u de harde schijf opnieuw hebt geformatteerd en macOS opnieuw hebt geïnstalleerd, wordt de computer opnieuw opgestart en verschijnt het welkomstscherm waarin u wordt gevraagd het land of de regio te kiezen. Als u de staat van de Mac wilt herstellen naar dezelfde staat toen u de computer voor het eerst opstartte, gaat u niet verder met de configuratie van het systeem. Druk in plaats daarvan op Command-Q om de Mac uit te zetten. Wanneer de nieuwe eigenaar de Mac inschakelt, begeleidt de configuratie-assistent deze doorheen de configuratie.