Wat u moet doen voordat u uw Mac verkoopt of weggeeft

Als u uw Mac gaat verkopen of weggeven, moet u een paar maatregelen nemen. U moet een reservekopie van uw computer maken, bepaalde functies en voorzieningen uitschakelen en de harde schijf wissen. In dit artikel leest u welke stappen u moet volgen.

Stapt u over op een nieuwe Mac?

Lees hoe u bestanden verplaatst naar uw nieuwe Mac. Dit doet u voordat u de harde schijf wist of andere stappen volgt.

Maak een reservekopie

Zorg dat u een up-to-date reservekopie hebt van uw belangrijke bestanden en gegevens. Lees hoe u een reservekopie maakt van uw gegevens in macOS.

Log uit bij iTunes

Open iTunes. Kies in de menubalk boven in het computerscherm of boven in het iTunes-venster 'Account' > 'Machtigingen' > 'Trek machtiging voor deze computer in'.

Voer uw Apple ID en wachtwoord in wanneer u hierom wordt gevraagd. Klik vervolgens op 'Trek machtiging in'.

Lees meer over het intrekken van machtigingen voor uw computer met iTunes, inclusief hoe u de machtigingen kunt intrekken voor alle computers die u met uw iTunes-account hebt gebruikt.

Log uit bij iCloud

Als u Zoek mijn Mac of andere iCloud-functies op uw Mac gebruikt, moet u eerst uw iCloud-gegevens archiveren of er kopieën van maken.

Daarna kiest u het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren', klikt u op 'iCloud' en schakelt u het aankruisvak 'Zoek mijn Mac' uit.

Log ten slotte uit bij iCloud. Klik in Systeemvoorkeuren op 'iCloud' en klik vervolgens op de knop 'Log uit'.

Wanneer u bij iCloud uitlogt, wordt u gevraagd of u iCloud-gegevens van de Mac wilt verwijderen. Uw iCloud-gegevens blijven bewaard op andere apparaten die dezelfde Apple ID gebruiken.

Log uit bij iMessage

Log uit bij iMessage als u OS X Mountain Lion of hoger gebruikt.

Kies in de app Berichten 'Voorkeuren' > 'Accounts'. Selecteer uw iMessage-account en klik op 'Log uit'.

Wis de computer en installeer macOS opnieuw

Als u uw harde schijf opnieuw wilt formatteren en macOS opnieuw wilt installeren, volgt u deze instructies.

Nadat u de harde schijf opnieuw hebt geformatteerd en macOS opnieuw hebt geïnstalleerd, wordt de computer opnieuw opgestart en verschijnt het welkomstscherm waarin u wordt gevraagd uw land of regio te kiezen. Als u de Mac in dezelfde staat wilt brengen als toen u hem uitpakte, gaat u niet verder met de configuratie van het systeem. In plaats daarvan drukt u op Command-Q om de Mac uit te zetten. Wanneer de nieuwe eigenaar de Mac inschakelt, begeleidt de configuratie-assistent deze bij de configuratie.