Wat je moet doen voordat je je Mac verkoopt, weggeeft, inruilt of laat recyclen

Herstel de fabrieksinstellingen op je Mac om hem klaar te maken voor een nieuwe eigenaar.

Voordat je begint

Als de Mac de functie 'Wis alle inhoud en instellingen' heeft

De functie 'Wis alle inhoud en instellingen' is alleen beschikbaar op Mac-computers die aan de volgende vereisten voldoen:

Als jouw Mac aan deze vereisten voldoet, volg je de stappen om je Mac te wissen en de fabrieksinstellingen te herstellen.

Als de Mac de functie 'Wis alle inhoud en instellingen' niet heeft

Als de functie 'Wis alle inhoud en instellingen' niet beschikbaar is op jouw Mac, volg je in plaats daarvan deze stappen. Het is handig om van tevoren op te zoeken welke versie van macOS de Mac gebruikt.

1. Maak een reservekopie van je bestanden of zet ze over

Als je geen actuele reservekopie hebt, kun je een reservekopie maken van je bestanden op een extern opslagapparaat of je bestanden overzetten op een nieuwe Mac.

2. Log uit bij iTunes

Als je macOS Catalina of nieuwer gebruikt, kun je deze stap overslaan.

1. In de menubalk in iTunes kies je 'Account' > 'Machtigingen' > 'Trek machtiging voor deze computer in'.
  2. Voer je Apple ID en wachtwoord in en selecteer 'Trek machtiging in'. Lees meer over het intrekken van machtigingen.

3. Log uit bij iCloud

Wanneer je deze stappen volgt om uit te loggen bij iCloud, wordt je gevraagd of je een kopie van je iCloud-gegevens op deze Mac wilt bewaren. Het is sneller om gewoon een kopie te bewaren, omdat je de Mac later toch gaat wissen.

macOS Ventura of nieuwer:

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen'.
  2. Klik op je naam (Apple ID) in de navigatiekolom.
  3. Scrol aan de rechterkant naar beneden en klik op 'Log uit'.

macOS Monterey, macOS Big Sur of macOS Catalina:

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren'.
  2. Klik op 'Apple ID'.
  3. Selecteer 'Overzicht’ in de navigatiekolom.
  4. Klik op 'Log uit'.

Oudere versies van macOS:

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren'.
  2. Klik op 'iCloud'.
  3. Klik op 'Log uit'.

4. Log uit bij iMessage

1. Open de Berichten-app.
  2. Vanuit de menubalk in Berichten kies je 'Berichten' > 'Instellingen' (of 'Voorkeuren').
  3. Klik op 'iMessage'.
  4. Klik op 'Log uit'.

5. Ontkoppel je Bluetooth-apparaten (optioneel)

Als je Mac is gekoppeld aan een Bluetooth-toetsenbord, -muis of ander Bluetooth-apparaat dat je wilt houden, kun je dit loskoppelen. Met deze optionele stap voorkom je dat handelingen die je uitvoert met je Bluetooth-apparaten, worden uitgevoerd op de Mac van de nieuwe eigenaar als deze zich binnen jouw Bluetooth-bereik bevindt.

Als je dit doet op een Mac zonder ingebouwd toetsenbord of trackpad, moet je een USB-toetsenbord en -muis aansluiten om de overige stappen te voltooien.

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' (of 'Systeemvoorkeuren').
  2. Klik op 'Bluetooth'.
  3. Houd de aanwijzer boven het apparaat dat je wilt loskoppelen en klik vervolgens op de knop 'Verbreek verbinding' of op de verwijderknop (x) naast de naam van het apparaat.

6. Wis de Mac

1. Schakel de Mac uit.
  2. Start op vanuit macOS-herstel en gebruik Schijfhulpprogramma om de Mac te wissen. Instructies hiervoor vind je in dit artikel: Schijfhulpprogramma gebruiken om een Intel-Mac te wissen.
  3. Als je klaar bent, sluit je Schijfhulpprogramma af, maar start de Mac daarna niet opnieuw op.

7. Installeer macOS opnieuw

1. Blijf in macOS-herstel en kies 'Installeer macOS opnieuw'. Volg de instructies op het scherm. Meer informatie over het opnieuw installeren van macOS vanuit macOS-herstel
  2. Nadat macOS opnieuw is geïnstalleerd, wordt de Mac opnieuw opgestart met een configuratie-assistent. Druk op Command-Q om de Mac uit te zetten in plaats van door te gaan met de configuratie.

8. Stel het NVRAM opnieuw in

1. Als je een Intel-Mac gebruikt, volg je de stappen om het NVRAM opnieuw in te stellen. Hiermee worden gebruikersinstellingen uit het geheugen gewist en worden bepaalde beveiligingsfuncties hersteld die mogelijk waren gewijzigd.
  2. Na het opnieuw instellen van het NVRAM wordt de Mac weer herstart naar de configuratie-assistent. Als je de Mac in dezelfde staat wilt terugbrengen als toen je hem uitpakte, druk je op Command-Q om af te sluiten in plaats van verder te gaan met de configuratie.

Je Mac inruilen of recyclen

Wij kunnen met jouw apparaat iets goeds doen voor jou en voor de planeet, ongeacht het model of de staat waarin het verkeert: meer informatie over het inruilen of recyclen van je Mac via Apple Trade In.