Wat u moet doen voordat u uw Mac verkoopt, weggeeft of inruilt

Voordat u uw Mac verkoopt, weggeeft of inruilt, moet u een reservekopie van de computer maken, bepaalde functies en voorzieningen uitschakelen en de fabrieksinstellingen herstellen door de harde schijf te wissen en macOS opnieuw te installeren.

Stapt u over op een nieuwe Mac?

Lees hoe u bestanden verplaatst naar uw nieuwe Mac. Dit doet u voordat u de harde schijf wist of andere stappen volgt.

Een reservekopie maken

Zorg ervoor dat u een up-to-date reservekopie van belangrijke bestanden en gegevens hebt. Lees hoe u een reservekopie maakt van uw gegevens in macOS. Als u macOS Catalina gebruikt, slaat u de stap van het uitloggen bij iTunes over.

Uitloggen bij iTunes in macOS Mojave of lager

Open iTunes. Kies in de menubalk boven in het computerscherm of boven in het iTunes-venster 'Account' > 'Machtigingen' > 'Trek machtiging voor deze computer in'.

Voer uw Apple ID en wachtwoord in wanneer u hierom wordt gevraagd. Klik vervolgens op 'Trek machtiging in'.

Lees meer over het intrekken van machtigingen voor uw computer met iTunes, inclusief hoe u de machtigingen kunt intrekken voor alle computers die u met uw iTunes-account hebt gebruikt.

Log uit bij iCloud

Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Apple ID'. Kies 'iCloud' in het zijpaneel en schakel 'Zoek mijn Mac' uit. Selecteer vervolgens 'Overzicht' in het zijpaneel en klik op 'Log uit'.

Als u macOS Mojave of lager gebruikt, kiest u het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren', klikt u op 'iCloud' en vervolgens op 'Log uit'.

In een dialoogvenster wordt u gevraagd of u een kopie van de iCloud-gegevens wilt bewaren op de Mac. Omdat u de harde schijf in een latere stap opnieuw gaat formatteren, klikt u nu op 'Bewaar een kopie' om verder te gaan.

Wanneer u bij iCloud uitlogt, blijven uw iCloud-gegevens bewaard in iCloud en op alle andere apparaten waarbij u bent ingelogd met uw Apple ID.

Log uit bij iMessage

Als u OS X Mountain Lion of hoger gebruikt, logt u uit bij iMessage.

Ga naar de app Berichten en kies 'Berichten' > 'Voorkeuren', klik vervolgens op 'iMessage' en dan op 'Log uit'.

Als u gekoppelde Bluetooth-apparaten wilt blijven gebruiken, koppelt u deze los (optioneel)

Als er Bluetooth-apparaten, zoals toetsenborden, muizen of trackpads, zijn gekoppeld aan de Mac en u deze apparaten zelf houdt, kunt u ze loskoppelen. Via deze optionele stap voorkomt u ongewilde invoer in de Mac wanneer de computer en Bluetooth-apparaten andere eigenaars hebben maar binnen elkaars Bluetooth-bereik blijven.

Als u een iMac, Mac mini of Mac Pro wilt loskoppelen, hebt u een USB-toetsenbord of -muis (of ander bedraad toetsenbord of bedrade muis) nodig om deze stappen uit te voeren.

Als u Bluetooth-apparaten wilt loskoppelen, kiest u het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klikt u op 'Bluetooth'. Plaats de cursor op het apparaat dat u wilt loskoppelen en klik vervolgens op de verwijderknop (x) naast de naam van het apparaat. Wanneer u in een dialoogvenster wordt gevraagd of u het zeker weet, klikt u op 'Verwijder'.

Als u een iMac, Mac Pro of Mac mini hebt, gebruikt u een toetsenbord en muis met kabel (USB of anders) om de volgende stap te voltooien.

Wis de harde schijf en installeer macOS opnieuw

De beste manier om de fabrieksinstellingen op de Mac te herstellen is door de harde schijf te wissen en macOS opnieuw te installeren

Wanneer de installatie van macOS is voltooid, wordt de Mac opnieuw opgestart en verschijnt het welkomstscherm waarin u wordt gevraagd uw land of regio te kiezen. Als u de Mac in dezelfde staat wilt brengen als toen u hem uitpakte, gaat u niet verder met de configuratie van het systeem. In plaats daarvan drukt u op Command-Q om de Mac uit te zetten. Wanneer de nieuwe eigenaar de Mac inschakelt, begeleidt de configuratie-assistent deze bij de configuratie.

Meer informatie

We kunnen van uw apparaat iets maken dat goed is voor u en voor de planeet, ongeacht het model of de staat waarin het verkeert. Lees hier meer over het inruilen of recyclen van uw Mac met Apple Trade In.