Wat u moet doen voordat u uw Mac verkoopt of weggeeft

Voordat u uw Mac verkoopt of weggeeft, moet u een reservekopie van uw computer maken, bepaalde functies en voorzieningen uitschakelen en de harde schijf wissen. In dit artikel leest u welke stappen u moet volgen.

Stapt u over op een nieuwe Mac?

Lees hoe u bestanden verplaatst naar uw nieuwe Mac. Dit doet u voordat u de harde schijf wist of andere stappen volgt.

Maak een reservekopie

Zorg ervoor dat u een up-to-date reservekopie van belangrijke bestanden en gegevens hebt. Lees hoe u een reservekopie maakt van uw gegevens in macOS.

Log uit bij iTunes

Open iTunes. Kies in de menubalk boven in het computerscherm of boven in het iTunes-venster 'Account' > 'Machtigingen' > 'Trek machtiging voor deze computer in'.

Voer uw Apple ID en wachtwoord in wanneer u hierom wordt gevraagd. Klik vervolgens op 'Trek machtiging in'.

Lees meer over het intrekken van machtigingen voor uw computer met iTunes, inclusief hoe u de machtigingen kunt intrekken voor alle computers die u met uw iTunes-account hebt gebruikt.

Log uit bij iCloud

Kies het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren', klik op 'iCloud' en klik vervolgens op de knop 'Log uit'.

In een dialoogvenster wordt u gevraagd of u een kopie van de iCloud-gegevens wilt bewaren op de Mac. Omdat u de harde schijf in een latere stap opnieuw zult formatteren, klikt u nu op 'Bewaar een kopie' om verder te gaan.

Wanneer u bij iCloud uitlogt, blijven uw iCloud-gegevens bewaard op alle andere apparaten waarbij u bent ingelogd met uw Apple ID.

Log uit bij iMessage

Log uit bij iMessage als u OS X Mountain Lion of hoger gebruikt.

In de app Berichten kiest u 'Berichten' > 'Voorkeuren' en klikt u op 'Accounts'. Selecteer uw iMessage-account en klik op 'Log uit'.

Als u gekoppelde Bluetooth-apparaten wilt behouden, koppelt u deze los (optioneel)

Als er Bluetooth-apparaten, zoals toetsenborden, muizen of trackpads, zijn gekoppeld aan de Mac en als u deze apparaten wilt blijven gebruiken, kunt u ze loskoppelen. Via deze optionele stap voorkomt u ongewilde invoer naar de Mac wanneer de computer en Bluetooth-apparaten afzonderlijke eigenaars hebben, maar binnen elkaars Bluetooth-bereik blijven.

Als u een iMac, Mac mini of Mac Pro wilt loskoppelen, hebt u een USB-toetsenbord of -muis (of ander bedraad toetsenbord of bedrade muis) nodig om deze stappen uit te voeren.

Als u Bluetooth-apparaten wilt loskoppelen, kiest u Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klikt u op 'Bluetooth'. Plaats de cursor op het apparaat dat u wilt loskoppelen en klik vervolgens op de verwijderknop (x) naast de naam van het apparaat. Wanneer u in een dialoogvenster wordt gevraagd of u het zeker weet, klikt u op 'Verwijder'.

Als u een iMac, Mac Pro of Mac mini gebruikt, moet u een USB-toetsenbord of -muis (of ander bedraad toetsenbord of bedrade muis) gebruiken om stap 7 uit te voeren.

Als u een MacBook Pro met Touch Bar hebt, wist u de gegevens op deze computer

U kunt alle gegevens wissen die door Touch Bar zijn opgeslagen voordat u uw MacBook Pro verkoopt of weggeeft.

Start eerst op met macOS Recovery: houd de toetsen Command en R ingedrukt meteen nadat u op de aan/uit-knop van de Mac drukt, of meteen nadat de Mac opnieuw opstart.

Wanneer het venster 'macOS-hulpprogramma's' wordt weergegeven, selecteert u in de menubalk 'Hulpprogramma's' > 'Terminal'. Typ dit commando in Terminal:
xartutil --erase-all

Druk op Return, typ 'ja' als u wordt gevraagd of u het zeker weet en druk nogmaals op Return. Tot slot kiest u 'Terminal' > 'Stop Terminal' en gaat u verder naar de volgende stap.

Wis de computer en installeer macOS opnieuw

De harde schijf opnieuw formatteren en macOS opnieuw installeren.

Wanneer de installatie van macOS is voltooid, wordt de Mac opnieuw opgestart en verschijnt het welkomstscherm waarin u wordt gevraagd uw land of regio te kiezen. Als u de Mac in dezelfde staat wilt brengen als toen u hem uitpakte, gaat u niet verder met de configuratie van het systeem. In plaats daarvan drukt u op Command-Q om de Mac uit te zetten. Wanneer de nieuwe eigenaar de Mac inschakelt, begeleidt de configuratie-assistent deze bij de configuratie.