Over Apple ProRes op de iPhone

Meer informatie over Apple ProRes op iPhone. Met Apple ProRes is het mogelijk om in realtime meerdere streams te bewerken met professionele beeldkwaliteit.

Video opnemen in Apple ProRes

Je kunt video's opnemen in de Apple ProRes-structuur in de Camera-app met een van de camera's in de videomodus.*

Je kunt Apple ProRes bewerken in de Foto's-app of iMovie op iPhone, iPad en Mac, Final Cut Pro voor iPad en Mac, en in videobewerkingsapps die ProRes ondersteunen. Lees meer over Apple ProRes en Apple ProRes RAW.

* Je kunt ProRes niet gebruiken in de Film-modus, in slowmotion of met timelapse-video's.

Wat je nodig hebt

Om Apple ProRes te gebruiken, heb je iOS 15.1 of nieuwer en een van deze iPhone-modellen nodig:

• iPhone 15 Pro Max

• iPhone 15 Pro

• iPhone 14 Pro Max

• iPhone 14 Pro

• iPhone 13 Pro Max

• iPhone 13 Pro

Meer informatie over ondersteunde resoluties en framesnelheden

Je iPhone ondersteunt ProRes-opnamen met de ingebouwde opslag van je iPhone in High Dynamic Range (HDR), in Standard Dynamic Range (SDR) of in Log-codering.

Met iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max kun je Apple ProRes ook rechtstreeks opnemen op een extern opslagapparaat dat is aangesloten met USB-C.

Meer informatie over het beheren van ProRes-bestanden op een extern opslagapparaat.

Je iPhone ondersteunt deze resoluties en framesnelheden:

• ProRes-ondersteuning voor opslagcapaciteit van 256 GB, 512 GB en 1 TB:

• 4K bij 60 frames per seconde (fps), alleen iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max, bij gebruik van een extern opslagapparaat dat snelheden van ten minste 220 MB per seconde en een maximaal stroomverbruik van 4,5 W ondersteunt

• 4K bij 30 fps, 25 fps en 24 fps

• 1080p HD bij 60 fps, 30 fps en 25 fps

• ProRes-ondersteuning voor opslagcapaciteit van 128 GB:

• 1080p HD bij 30 fps en 25 fps

• 4K bij 60 frames per seconde (fps), alleen iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max, bij gebruik van een extern opslagapparaat dat snelheden van ten minste 220 MB per seconde en een maximaal stroomverbruik van 4,5 W ondersteunt

ProRes inschakelen

Als je video's wilt opnemen in ProRes op je iPhone, ga je naar 'Instellingen' > 'Camera' > 'Bestandsstructuren' en schakel je 'Apple ProRes' in onder 'Video-opname'. Als je een ProRes-video wilt opnemen, tik je op 'ProRes'Apple ProRes-symbool in de Camera-app en neem je vervolgens je video op.

Een iPhone met instellingen voor camerastructuren

Als je ProRes uitschakelt in de Camera-app, wordt de structuur van de video standaard ingesteld op de structuur die je hebt ingesteld onder 'Cameraopname' in 'Instellingen' > 'Camera' > 'Bestandsstructuren', te weten 'High Efficiency' (HEVC) of 'Meest compatibel' (H.264).

ProRes-bestanden beheren

ProRes-bestanden zijn tot 30 keer groter dan HEVC-bestanden. Je kunt je ProRes-bestanden opslaan en beheren op je iPhone, op iCloud of met een iPhone 15 Pro of iPhone 15 Pro Max, op een extern opslagapparaat dat is aangesloten met USB-C.

Bestanden beheren op je apparaat

Om in ProRes op te nemen, moet er minimaal 10 procent van de opslagruimte op je iPhone beschikbaar zijn. Als ProRes is ingeschakeld en er minder dan vijf minuten opnametijd beschikbaar is, kan de Camera-app automatisch opslagruimte vrijmaken.

Je kunt ook grote foto's of video's van de Foto's-app exporteren naar een extern opslagapparaat. Om vervolgens ruimte op je iPhone vrij te maken, verwijder je de video uit de Foto's-app en verwijder je deze vervolgens permanent uit het album Recent verwijderd.

Bestanden beheren op iCloud

Als je iCloud-foto's gebruikt om je foto's te bewaren, is het wellicht nodig om je iCloud-opslagabonnement te upgraden om meer ruimte te krijgen voor deze grotere bestanden. iCloud hanteert bovendien limieten voor de bestandsgrootte.

ProRes-bestanden opnemen op een extern opslagapparaat

Op een iPhone 15 Pro of iPhone 15 Pro Max kun je een extern opslagapparaat aansluiten via USB-C om je ProRes-bestanden rechtstreeks op het externe opslagapparaat op te slaan of op te nemen. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden:

• Je externe opslagapparaat moet zijn geformatteerd met APFS of exFAT. Met een wachtwoord versleutelde schijven worden niet ondersteund.

• Gebruik een USB 3-kabel met een snelheid van minimaal 10 Gbits per seconde.

• Je externe opslagapparaat moet schrijven met snelheden van ten minste 220 MB per seconde. Als je een langzamer extern opslagapparaat aansluit, krijg je mogelijk het bericht 'Trage opnamesnelheid'.

• Gebruik de Bestanden-app om je externe opslagapparaat te formatteren en je ProRes-bestanden te beheren.

• Als je wilt opnemen op je iPhone, koppel je het externe opslagapparaat los.

ProRes gebruiken met Foto's en andere apps

Apple ProRes wordt veel gebruikt bij video-postproductie, dus je kunt ProRes-bestanden openen met apps die compatibel zijn met de structuur. Apps kunnen een ProRes-video transcoderen naar een kleinere H.264-structuur als ProRes niet wordt ondersteund.

Een ProRes-bestand bewerken

Je kunt Apple ProRes-bestanden bewerken in de Foto's-app of iMovie op iPhone, iPad en Mac, Final Cut Pro voor iPad en Mac, en in videobewerkingsapps van andere leveranciers die ProRes ondersteunen.

Deze Apple apparaten kunnen het afspelen en bewerken van ProRes ondersteunen:

• Mac met Mac OS X 10.6 en nieuwer

• iPad Pro 12,9-inch (3e generatie) en nieuwer

• iPad Pro 11-inch (1e generatie) en nieuwer

• iPad Air (5e generatie)

• iPad mini (6e generatie)

• iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max

• iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max

• iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max

ProRes-video's delen

Je ProRes-video delen:

• Gebruik een USB-C- of Lightning-kabel en Fotolader op een Mac of een compatibele app op een Windows-pc om de bestanden over te zetten.

• Exporteer je ProRes-video naar een extern opslagapparaat.

• Gebruik iCloud-foto's om het originele ProRes-videobestand in volledige resolutie op al je apparaten te openen.

• Gebruik AirDrop om het ProRes-bestand over te zetten van je iPhone naar een andere iPhone, iPad of je Mac. Tik op 'Opties' bovenaan het scherm, schakel 'Alle Foto's-gegevens' in en tik op 'Gereed'. AirDrop zet de originele ProRes-video over naar ondersteunde apparaten: iPhone 15-modellen, iPhone 14-modellen, iPhone 13-modellen, Mac met Mac OS X 10.6 en nieuwer, 12,9-inch iPad Pro (3e generatie) en nieuwer, 11-inch iPad Pro (1e generatie) en nieuwer, iPad Air (5e generatie) en iPad mini (6e generatie). Voor alle andere apparaten deel je een HEVC-video als de apparaten dit ondersteunen, of een H.264-video als het apparaat dat niet doet.