Je iPhone 15 opladen en aansluiten via de USB-C-connector

USB-C is een universeel geaccepteerde standaard die opladen, het synchroniseren van gegevens en het afspelen van audio en video mogelijk maakt. iPhone 15-modellen hebben een USB-C-connector, waarmee je verschillende apparaten kunt opladen en aansluiten, waaronder de Mac, iPad, AirPods Pro (2e generatie), externe opslagapparaten en beeldschermen.

De iPhone opladen

Je kunt je iPhone opladen met een USB-C-kabel en een lichtnetadapter die voldoen aan de USB-C-standaard (inclusief USB Power Delivery), zoals de kabel die bij je iPhone wordt geleverd. Dit soort kabels en lichtnetadapters zijn overal verkrijgbaar (van Apple en andere merken).

Sluit de kabel aan op de USB-C-connector van je iPhone en op een compatibele USB-C-lichtnetadapter. Doe de lichtnetadapter in een stopcontact.

Met een USB-C-lichtnetadapter vanaf 20 W (zoals de lichtnetadapter die bij je Mac-laptop zit) kun je je iPhone sneller opladen. Je kunt je iPhone ook opladen door deze aan te sluiten op de USB-C-poort op je computer.

Je iPhone aansluiten op je iPad, Mac en andere computers

Je kunt je iPhone aansluiten op je iPad, Mac en andere computers om gegevens over te zetten, zoals foto's en video's. Hiervoor gebruik je een USB-C-kabel die voldoet aan de USB-C-standaard, zoals de kabel die bij je iPhone wordt geleverd. Dit soort kabels zijn overal verkrijgbaar (van Apple en andere merken). Sluit het ene uiteinde van de meegeleverde USB-C-oplaadkabel aan op de USB-C-connector op je iPhone en het andere op de USB-C-poort op je computer.

Je iPhone wordt opgeladen zolang die op deze apparaten is aangesloten. De iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max ondersteunen snelle USB 3.2 Gen 2-snelheden tot 10 Gbit per seconde bij gebruik van een (apart verkrijgbare) USB 3-kabel.1

Andere apparaten opladen met je iPhone 15

Met je iPhone kun je je AirPods, Apple Watch of andere kleine apparaten opladen die USB Power Delivery met maximaal 4,5 watt ondersteunen.

• Als je een ander apparaat met een USB-C-connector hebt, sluit je dat met een USB-C-kabel (zoals de kabel die bij je iPhone zit) aan op je iPhone.

• Om een apparaat met een Lightning-connector op te laden, sluit je dat met een Apple USB-C-naar-Lightning-kabel aan op je iPhone.

• Laad je Apple Watch op door een Apple Watch magnetische-snellader-naar-USB-C-kabel op je iPhone aan te sluiten. Je kunt een magnetische oplaadkabel ook met de Apple USB-C-naar-USB-adapter op je iPhone aansluiten.

Audio afspelen

Voor het afspelen van audio op je iPhone kun je de ingebouwde luidsprekers gebruiken, verbinding maken met AirPods of andere Bluetooth-apparaten of AirPlay gebruiken. Je kunt via de USB-C-connector ook met een bedrade koptelefoon of andere audioaccessoires luisteren, zoals de nieuwe EarPods (USB-C) (afzonderlijk verkrijgbaar).

Als je audio via de USB-C-connector naar andere luidsprekers of een andere koptelefoon wilt afspelen, gebruik je de Apple USB-C-naar-mini-jack-adapter of de Apple USB-C-naar-Lightning-adapter.

Verbinden met beeldschermen en monitors

Je kunt je iPhone via de USB-C-connector aansluiten op externe beeldschermen, zodat je video's, foto's en dergelijke op een groter scherm kunt bekijken. Afhankelijk van het desbetreffende scherm heb je wellicht een adapter nodig, zoals de Apple USB-C-naar-digitale-AV-multipoort-adapter.

Wanneer je verbinding maakt met een extern beeldscherm, spiegelt dit het ingebouwde beeldscherm van je iPhone, tenzij je een app gebruikt die een 'tweede scherm'-ervaring biedt (zoals een video-app).

USB-C-beeldschermen

De iPhone gebruikt het DisplayPort-protocol voor de ondersteuning van de aansluiting van USB-C-schermen met een resolutie tot 4K en 60 Hz.2

Om je iPhone op beeldschermen met een hoge resolutie aan te sluiten, gebruik je een USB-C-kabel die USB 3.1 of hoger ondersteunt, zoals de kabel die bij het scherm wordt geleverd of de Thunderbolt 4 (USB-C) Pro-kabel (1 m) (afzonderlijk verkrijgbaar).2

De iPhone ondersteunt ook USB-C-schermen met een hoog dynamisch bereik. Je kunt schakelen tussen SDR- en HRD-modi door naar 'Instellingen' > 'Beeldscherm en helderheid' te gaan en het verbonden beeldscherm te selecteren. Je iPhone neemt de beeldsnelheid en het dynamisch bereik over van het materiaal dat op dat moment wordt afgespeeld wanneer je 'Sta wijzigen van weergavemodus toe' inschakelt.

Sommige USB-C-beeldschermen kunnen je iPhone ook opladen terwijl deze verbonden is.

HDMI-schermen en tv's

Je kunt je iPhone met een USB-C-naar-HDMI-adapter of -kabel aansluiten op een HDMI-scherm of tv. Adapters en kabels die HDMI 2.0 ondersteunen, kunnen video van je iPhone weergeven met een resolutie van 4K en 60 Hz.

De Apple USB-C-naar-digitale-AV-multipoort-adapter is ook compatibel met de iPhone. Deze adapter kan video van de iPhone weergeven met een resolutie tot 4K en 60 Hz1, inclusief materiaal in HDR10 of Dolby Vision als je scherm of tv HDR ondersteunt.

Verbinding maken met andere apparaten

De USB-C-connector op je iPhone kan ook verbinding maken met andere apparaten die voldoen aan de USB-C-standaard, zoals:

• Met CarPlay compatibele auto's

• Externe opslagapparaten

• Monitoren en externe schermen

• Microfoons

• Externe batterijsets

• USB-naar-Ethernet-adapters

• SD-kaarten met SD-kaartadapters

De USB-C-connector op de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max ondersteunt USB 3 voor gegevensoverdracht bij gebruik met een USB-C-kabel die USB 3 ondersteunt2. Op een iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max kun je ook ProRes-video direct op een extern opslagapparaat opnemen, tot wel 4K bij 60 bps.

Je hebt wellicht een adapter nodig om sommige apparaten op je iPhone te kunnen aansluiten. De volgende verbindingen worden vaak gebruikt:

• Als het desbetreffende apparaat een USB-C-connector heeft, gebruik je een USB-C-kabel met aan elk uiteinde een USB-C-connector, zoals de kabel die bij je iPhone 15 zit.1

• Als je auto een USB-A-connector heeft, gebruik je een compatibele USB-C-naar-USB-A-kabel.

• Om je huidige Lightning-accessoires te blijven gebruiken, gebruik je de USB-C-naar-Lightning-adapter, die voeding, gegevens en audio ondersteunt.

Apparaten en kabels die niet voldoen aan de USB-C-standaard, werken mogelijk niet zoals verwacht. In sommige situaties kunnen USB-C-accessoires en -kabels (zoals van andere merken) draadloze verbindingen verstoren. Als je bij het gebruik van een USB-C-accessoire merkt dat je wifi of mobiele netwerk traag is, wordt de snelheid als het goed is weer normaal zodra het accessoire is losgekoppeld. Om toekomstige interferentie te voorkomen, verbreek je de verbinding meteen zodra je klaar met zo'n accessoire. Je kunt ook een andere kabel gebruiken, zoals de Thunderbolt 4 (USB-C) Pro-kabel (1 m), die interferentie tot een minimum beperkt.

1. De USB-C-kabel die bij je iPhone wordt geleverd, ondersteunt opladen en USB 2-snelheden. Als je een USB 3-apparaat wilt gebruiken, gebruik je een compatibele USB 3-kabel die 10 Gbit/s ondersteunt.

2. De Thunderbolt 4 (USB‑C) Pro-kabel (1 m) is dankzij het Thunderbolt-symboolThunderbolt-symbool makkelijk te onderscheiden van een USB-C-kabel. De Thunderbolt 4 (USB-C) Pro-kabel (1 m) is achterwaarts compatibel met USB 3- en DisplayPort-protocollen.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.