macOS High Sierra

Gebruikte en beschikbare opslagruimte bekijken

Je kunt zien hoeveel opslagruimte op je Mac wordt gebruikt en hoeveel ruimte beschikbaar is.

Houd de aanwijzer op een kleur om te zien hoeveel ruimte in elke categorie wordt gebruikt. Het witte gedeelte geeft aan hoeveel ruimte beschikbaar is.

Opmerking: Als je meer dan één schijf ziet, heeft de Mac meerdere APFS-volumes in één container.

• Kies Apple-menu > 'Over deze Mac' en klik op 'Opslag'.

Je ziet categorieën met de verschillende bestanden op de Mac. (Als de Mac meerdere gebruikersaccounts heeft, zie je de categorieën voor de ingelogde gebruiker.)

Je ziet de volgende categorieën:

• Programma's: Omvat alle programma's die op je Mac zijn geïnstalleerd (behalve systeemprogramma's).

Opmerking: Als de harde schijf in partities is verdeeld, wordt in deze categorie de opslagruimte weergegeven voor de programma's die op de partitie van macOS zijn geïnstalleerd (het opstartvolume).

• Documenten: Omvat de bestanden in je thuismap die niet in de andere categorieën in deze lijst staan, zoals Pages-documenten en pdf's. Omvat ook foto's en video's die niet worden beheerd met de fotobibliotheek (bijvoorbeeld een afbeelding die iemand met je deelt via AirDrop).

• iCloud Drive: Omvat alle bestanden die op iCloud Drive worden bewaard. Dit kunnen ook bestanden zijn uit de mappen 'Bureaublad' en 'Documenten' als je die op iCloud Drive bewaart.

• iOS-bestanden: Omvat iOS-reservekopieën en firmware in iTunes.

• iTunes en iBooks: Omvat aangeschaft materiaal uit de iTunes Store en de iBooks Store dat je van je Mac kunt verwijderen en opnieuw kunt downloaden.

• Mail en Foto's: Omvat e-mails, bijlagen en je fotobibliotheken.

• Berichten: Omvat gesprekken uit Berichten, inclusief bijlagen.

• Muziek maken: Omvat materiaal uit GarageBand, Logic en MainStage.

• Prullenmand: Omvat onderdelen die in de prullenmand staan.

Opmerking: Als je je harde schijf in partities hebt verdeeld, wordt de grootte weergegeven van de prullenmand op de schijf waarop macOS is geïnstalleerd (het opstartvolume).

• Andere gebruikers: Omvat bestanden die met andere gebruikersaccounts op je Mac zijn aangemaakt en bewerkt.

• Systeem: Omvat systeemprogramma's en bestanden van macOS. Voorbeelden zijn Mail, Terminal, Rekenmachine en andere programma's die onderdeel zijn van macOS.

De resterende beschikbare ruimte omvat vrije schijfruimte en wisbare schijfcaches (die automatisch worden vrijgemaakt zodra er ruimte nodig is).

Gebruik, om extra opslagruimte vrij te maken, de aangepaste opslagaanbevelingen voor het optimaliseren van de opslagruimte op je Mac. Om deze opties te bekijken, klik je op 'Beheer'. Zie Opslagruimte op je Mac optimaliseren voor meer informatie.