Uw slaap bijhouden op een Apple Watch en 'Slaap' gebruiken op een iPhone

Maak gepersonaliseerde slaapschema's aan om u te helpen uw slaapdoelen te halen en uw algehele gezondheid te verbeteren.

'Slaap' configureren

Genoeg slaap krijgen is belangrijk voor uw algehele gezondheid. Met de Gezondheid-app op de iPhone kunt u een slaapdoel configureren en uw vorderingen bijhouden over langere tijd om het gewenste doel te behalen.

Een iPhone-scherm met de optie 'Configureer Slaap'

1. Open de Gezondheid-app op uw iPhone.
  2. Tik op 'Aan de slag' onder 'Configureer Slaap'1 en tik vervolgens op 'Volgende'.
  3. Volg de instructies op het scherm om het volgende te bepalen:
    • Slaapdoelen: stel het aantal uren in dat u wilt slapen.
    • Bedtijd en opstaan: geef aan wanneer u naar bed wilt gaan en wakker wilt worden.
    • Slaapfocus: om afleiding te verminderen, kan de iPhone uw toegangsscherm vereenvoudigen en de slaapfocus inschakelen op uw geplande bedtijd. U kunt ook bepaalde personen of apps toestemming geven om u meldingen te sturen.  Lees hoe u een Focus kunt aanpassen.
    • Houd slaap bij met de Apple Watch: draag uw Watch in bed om uw slaap bij te houden. Deze optie is beschikbaar tijdens de configuratie wanneer u de Apple Watch al hebt gekoppeld aan uw iPhone. Als u de Apple Watch koppelt na de configuratie, kunt u 'Houd slaap bij met de Apple Watch' later nog altijd inschakelen.

Uw ontspan- en slaapdoel aanpassen

U kunt uw ontspan- en slaapdoel naar wens aanpassen op uw iPhone of Apple Watch. Als u eerder Ontspan-snelkoppelingen hebt gemaakt, verschijnen deze nu onder Slaapfocus.

Een iPhone-scherm met de opties om een slaapdoel aan te passen

Op een iPhone

1. Open de Gezondheid-app, tik op 'Gegevens' onderaan het scherm en tik vervolgens op 'Slaap'. Als u 'Slaap' hebt toegevoegd aan uw lijst met favorieten, kunt u de gegevens openen via het tabblad 'Overzicht' in de Gezondheid-app.
  2. Tik op 'Volledig schema en opties'.
  3. Tik op 'Ontspan' of 'Slaapdoel' onder 'Aanvullende details'.
  4. Stel uw tijd in en tik vervolgens op 'Ontspan' of 'Slaapdoel om uw wijzigingen op te slaan.

Op een Apple Watch

1. Open de Slaap-app en tik op 'Volledig schema'.
  2. Tik onder 'Opties' op 'Ontspan' of 'Slaapdoel'.
  3. Tik op de plus- en minknoppen om de tijd in te stellen.
  4. Tik op de pijl naar links in de linkerbovenhoek om terug te gaan en uw wijzigingen op te slaan.

Uw slaapschema wijzigen op een iPhone

Als u uw slaapschema wilt bijwerken, kunt u wijzigingen aanbrengen in uw volledige schema of voor 'Alleen volgende wekker'. Met 'Alleen volgende wekker' zijn de wijzigingen die u aanbrengt alleen van toepassing op de volgende dag. Wijzigingen in uw volledige schema zijn van toepassing op alle toekomstige dagen.

Een iPhone-scherm met de opties om 'Alleen volgende wekker' te wijzigen

'Alleen volgende wekker' bijwerken

1. Open de Gezondheid-app, tik op 'Gegevens' onderaan het scherm en tik vervolgens op 'Slaap'. Als u 'Slaap' hebt toegevoegd aan uw lijst met favorieten, kunt u de gegevens openen via het tabblad 'Overzicht' in de Gezondheid-app.
  2. Tik onder het slaapschema in 'Volgende' op 'Wijzig'.
  3. Versleep de gebogen schuifknop om de tijdstippen voor 'Bedtijd' en 'Opstaan' in te stellen. De schuifknop wordt oranje als het schema niet voldoet aan uw slaapdoel.
  4. Tik op 'Wekker' om de wekker in te schakelen en het geluid, volume en 'Horen en voelen' van de wekker aan te passen.
  5. Tik op 'Gereed' om de wijzigingen te bewaren.

U kunt uw volgende wekker voor opstaan ook wijzigen vanuit de Klok-app.

Een iPhone-scherm met de opties om een volledig slaapschema te wijzigen

Het volledige schema bijwerken

1. Open de Gezondheid-app en tik op 'Slaap'.
  2. Tik in 'Volledig schema en opties' op een schema.
  3. Tik onder het schema dat u wilt bijwerken op 'Wijzig'.
  4. Tik op de dagen onder 'Dagen actief' en sleep de gebogen schuifknop om de tijdstippen voor 'Bedtijd' en 'Opstaan' in te stellen. De schuifknop wordt oranje als het schema niet voldoet aan uw slaapdoel.
  5. Tik op 'Wekker' om de wekker in te schakelen en het geluid, volume en 'Horen en voelen' van de wekker aan te passen.
  6. Tik op 'Gereed' om de wijzigingen te bewaren.

U kunt uw slaapschema desgewenst ook uitschakelen. Tik in de Gezondheid-app op 'Gegevens' > 'Slaap' > 'Volledig schema en opties'. Tik vervolgens op 'Slaapschema' bovenaan het scherm om uw schema uit of in te schakelen.

Uw slaapschema wijzigen op een Apple Watch

Als u uw slaapschema wilt bijwerken, kunt u wijzigingen aanbrengen in uw volledige schema of voor 'Alleen volgende wekker'. Met 'Alleen volgende wekker' zijn de wijzigingen die u aanbrengt alleen van toepassing op de volgende dag. Wijzigingen in uw volledige schema zijn van toepassing op alle toekomstige dagen.

Als u vóór de geplande wektijd wakker bent, kunt u de slaapfocus afsluiten. Draai aan de Digital Crown om uw Apple Watch te ontgrendelen. Veeg vervolgens omhoog om het bedieningspaneel te openen en tik op het symbool van de Slaap-app.

'Alleen volgende wekker' bijwerken

1. Open de Slaap-app.
  2. Tik onder 'Volgende' op het schema.
  3. Tik op 'Opstaan' of 'Bedtijd'.
    Een Apple Watch-scherm met de opties om 'Alleen volgende wekker' te wijzigen
  4. Tik op het uur of de minuten en draai de Digital Crown om de tijd aan te passen. Tik vervolgens op het vinkje om te bewaren.
  5. Tik op 'Wekker' om een wekker in te schakelen en het geluid en de voelbare signalen aan te passen.
  6. Tik linksboven op 'Wijzig schema' om uw wijzigingen te bewaren voor de volgende dag.

Het volledige schema bijwerken

1. Open de Slaap-app en tik op 'Volledig schema'.
  2. Tik op het schema dat u wilt wijzigen.
    Een Apple Watch-scherm met opties om een volledig slaapschema te wijzigen
  3. Tik op de dagen onder 'Actief op' en tik vervolgens op de dagen waarvoor u het slaapschema wilt instellen.
  4. Tik op 'Gereed' om de wijzigingen te bewaren.
  5. Tik op 'Opstaan' of 'Bedtijd'.
  6. Tik op het uur of de minuten en draai de Digital Crown om de tijd aan te passen. Tik vervolgens op het vinkje om te bewaren.
  7. Tik op 'Wekker' om een wekker in te schakelen en het geluid en de voelbare signalen van de wekker aan te passen.
  8. Tik linksboven op 'Wijzig schema' om uw wijzigingen te bewaren voor het volledige schema.

U kunt uw volledige schema desgewenst ook uitschakelen. Tik in de Slaap-app op 'Volledig schema' en tik vervolgens op 'Slaapschema' om uw slaapschema uit of in te schakelen.

Een iPhone-scherm met de slaapgegevensgrafiek

Uw slaapgeschiedenis weergeven

Op basis van uw iPhone-gebruik tijdens de nacht, volgt de slaapmodus op de iPhone uw tijd in bed en brengt deze in kaart. Om slaapgegevens te ontvangen van de Apple Watch moet slaap bijhouden elke nacht minstens 4 uur zijn ingeschakeld.

U kunt uw slaapgeschiedenis bekijken door de Gezondheid-app te openen op uw iPhone, op 'Gegevens' te tikken onderaan het scherm en vervolgens op 'Slaap' te tikken. Als u 'Slaap' hebt opgeslagen als favoriet, kunt u de gegevens openen via het tabblad 'Overzicht' in de Gezondheid-app.

De staafgrafiek is standaard ingesteld op 'D' voor dagelijks. Tik op 'W' bovenaan de grafiek voor uw slaapgeschiedenis van de afgelopen week, 'M' voor de afgelopen maand of '6M' voor de afgelopen 6 maanden. Tik op 'Toon meer slaapgegevens' en selecteer een categorie om aanvullende slaapgegevens te bekijken.

• Fases: bekijk de tijd en het percentage van de tijd dat u wakker bent geweest of in remslaap, kernslaap of diepe slaap hebt doorgebracht.
  • Hoeveelheden: bekijk details over uw slaapduur, zoals de gemiddelde tijd in bed en de gemiddelde tijd in slaap.
  • Vergelijkingen: bekijk uw hartslag en ademfrequentie in verhouding tot uw slaaptijd. Als u Apple Watch Series 8 of Apple Watch Ultra hebt, kunt u ook veranderingen in uw nachtelijke polstemperatuur vergelijken.

Een iPhone-scherm met de ademfrequentiegrafiek

Uw ademfrequentie bekijken

Met Apple Watch Series 3 of nieuwer met watchOS 8 kunt u uw ademfrequentie meten en volgen.2 Als 'Houd slaap bij met de Apple Watch' is ingeschakeld, meet en registreert de Watch automatisch het aantal keren dat u in een minuut ademt als u uw Apple Watch in bed draagt.

Om uw ademfrequentie te bekijken, opent u de Gezondheid-app op uw iPhone en tikt u op 'Gegevens' onderaan het scherm. Tik op 'Ademhaling' en vervolgens op 'Ademfrequentie'.

Nauwkeurigere resultaten verkrijgen met uw Apple Watch

Als u de Apple Watch hebt gekoppeld na de configuratie van 'Slaap', kunt u 'Houd slaap bij met de Apple Watch' nog altijd inschakelen. Tik in de Watch-app op uw iPhone op het tabblad 'Mijn Watch' en tik vervolgens op 'Slaap'. Tik vervolgens op 'Houd slaap bij met de Apple Watch' om deze instelling in te schakelen. Om de nauwkeurigste resultaten te verkrijgen wanneer u de Watch in bed draagt:

• Schakel 'Oplaadherinneringen' in. Open de Watch-app op uw iPhone, tik op het tabblad 'Mijn Watch' en tik vervolgens op 'Slaap'. Tik op 'Oplaadherinneringen' om een herinnering in te schakelen op uw Apple Watch zodat deze is opgeladen voordat uw tijd voor ontspanning begint. Als de batterij van uw Watch leegraakt, worden uw slaapgegevens niet bijgehouden.
  • Zorg ervoor dat uw Apple Watch comfortabel om uw pols zit. Als uw Watch te los om uw pols zit, registreert de versnellingsmeter mogelijk te veel beweging tijdens uw natuurlijke nachtrust.

1. 'Slaap' is niet beschikbaar op een Watch met Gezinsconfiguratie.

2. Ademfrequentie is niet beschikbaar voor personen onder de 18 jaar.