Een boek maken in Pages

U hebt op uw Mac, uw iOS-apparaat en online op iCloud.com de keuze uit uiteenlopende, vooraf gedefinieerde boeksjablonen waarmee u interactieve EPUB-boeken kunt maken die kunnen worden bekeken in iBooks.

Een sjabloon kiezen

Pages bevat twee categorieën sjablonen die speciaal zijn ontworpen voor het maken van EPUB-boeken. Een boeksjabloon kiezen:

1. Kies 'Archief' > 'Nieuw' in Pages op uw Mac. Tik in documentbeheer in Pages op uw iPhone, iPad, iPod touch of op iCloud.com op knop 'Nieuw document'
  2. Scrol in de sjabloonkiezer omlaag naar de boeksjablonen.
  3. Kies de sjabloon die het meest geschikt is voor uw materiaal:
    • Kies een staande sjabloon voor boeken met hoofdzakelijk tekst. Bij een staand sjabloon kunt u kiezen voor automatische tekstterugloop wanneer u naar EPUB exporteert. De tekst in het geëxporteerde EPUB-boek past zich automatisch aan de verschillende formaten en richtingen van apparaten aan. Hierdoor kan uw boek er anders uitzien dan het originele document als u het boek in iBooks of een andere lezer opent1.
    • Kies een liggende sjabloon voor boeken met veel afbeeldingen of met materiaal in kolommen. Liggende sjablonen worden met een vaste opmaak naar EPUB geëxporteerd. De lay-out in het geëxporteerde EPUB-boek blijft hetzelfde als in het originele document en past zich niet aan het formaat of de richting van apparaten aan.

1 U kunt uw op een staande sjabloon gebaseerde document exporteren als een EPUB met een vaste lay-out als u wilt dat de lay-out van uw staande EPUB-boek overeenkomt met de lay-out van uw document.

Materiaal toevoegen aan uw Pages-document

Nadat u een sjabloon hebt gekozen, kunt u tekst, foto's, afbeeldingengalerijen, video's, vormen, tabellen, diagrammen en uw eigen tekeningen aan het document toevoegen. Als u een iPhone, iPad of iPod touch gebruikt, kunt u zelfs direct in het document geluid opnemen.

In een staande sjabloon worden automatisch nieuwe pagina's aangemaakt naarmate u meer materiaal toevoegt. De tekst loopt automatisch van de ene pagina naar de andere.

In een liggende sjabloon moet u handmatig nieuwe pagina's toevoegen2.

2 Als u wilt dat de tekst van de ene pagina naar de andere loopt in een liggende sjabloon, kunt u gekoppelde tekstvakken gebruiken.

Pagina's handmatig toevoegen

Als u pagina's wilt toevoegen aan een liggende sjabloon op een Mac, kiest u 'Voeg in' > 'Pagina'.

Als u pagina's wilt toevoegen aan een liggende sjabloon op een iPad, tikt u op  in de linkerkolom en kiest u een pagina.

Als u pagina's wilt toevoegen aan een liggende sjabloon op een iPhone of iPod touch:

1. Tik onder in het scherm op de paginanummers.
  2. Houd de miniatuur ingedrukt voor de pagina waarvan u wilt dat de nieuwe pagina volgt en tik onder in het scherm op 'Voeg pagina toe'. Als er meer dan één basispagina voor de sjabloon is, kiest u de pagina die u wilt. Anders wordt er automatisch een lege pagina toegevoegd.
  3. Als u de weergave met paginaminiaturen wilt sluiten, tikt u op de handgreep boven de miniaturen.

Het boek bekijken en delen

Pages voor iOS

1. Open het document in Pages voor iOS.
  2. Tik op .
  3. Tik op 'Exporteer'.
  4. Tik op 'EPUB'.
  5. Tik op 'Verstuur'.
  6. Als u het boek in iBooks wilt bekijken, kiest u 'Kopieer naar iBooks'. Als u het boek wilt delen, tikt u op een app zoals Mail of Berichten.

Pages voor Mac

1. Open het document in Pages voor Mac.
  2. Kies 'Archief' > 'Exporteer naar' > 'EPUB'.
  3. Klik op 'Volgende'.
  4. Selecteer een locatie voor het boek en klik vervolgens op 'Exporteer'.
  5. Als u het boek in iBooks wilt bekijken, klikt u dubbel op het boekbestand. Als u het boek wilt delen, selecteert u het bestand in de Finder, klikt u op   en kiest u een methode om het boek te delen.

Pages voor iCloud

1. Open het document in Pages voor iCloud.
  2. Klik op   en kies vervolgens 'Download een kopie'.
  3. Klik op 'EPUB' in het venster dat verschijnt.
  4. Klik op 'Download'.
  5. Als u het boek in iBooks op een Mac wilt bekijken, klikt u dubbel op het boekbestand. Als u het boek op een Mac wilt delen, selecteert u het bestand in de Finder, klikt u op het symbool voor delen en kiest u een methode om het boek te delen.