Een EPUB-boek aanmaken in Pages

Kies uit uiteenlopende, vooraf gedefinieerde boeksjablonen om interactieve EPUB-boeken aan te maken die kunnen worden bekeken in Apple Books.

Een sjabloon kiezen

Pages bevat twee categorieën sjablonen die speciaal zijn ontworpen voor het maken van EPUB-boeken.

Venster om Pages-boeksjablonen te kiezen

Zo kiest u een sjabloon:

1. Kies 'Archief' > 'Nieuw' in Pages op uw Mac.
    Tik of klik in documentbeheer in Pages op uw iPhone, iPad, iPod touch of op iCloud.com op de knop Nieuw document
  2. Scrol in de sjabloonkiezer omlaag naar de boeksjablonen.
  3. Kies de sjabloon die het meest geschikt is voor uw materiaal:
    • Kies een staande sjabloon voor boeken met hoofdzakelijk tekst. Bij een staande sjabloon kunt u kiezen voor dynamisch aanpasbare tekst wanneer u naar EPUB exporteert. De tekst in het geëxporteerde EPUB-boek past zich automatisch aan de verschillende formaten en richtingen van apparaten aan. Hierdoor kan uw boek er anders uitzien dan het originele document als u het boek in Apple Books of een ander leesprogramma opent.*
    • Kies een liggende sjabloon voor boeken met veel afbeeldingen of met tekst in kolommen. Liggende sjablonen worden met een vaste lay-out naar EPUB geëxporteerd. De lay-out in het geëxporteerde EPUB-boek blijft hetzelfde. De lay-out past zich niet aan aan het formaat of de richting van een apparaat.

* U kunt uw op een staande sjabloon gebaseerde document exporteren als een EPUB met een vaste lay-out als u wilt dat de lay-out van uw staande EPUB-boek overeenkomt met de lay-out van uw document.

Een boek aanmaken in Pages

Nadat u een sjabloon hebt gekozen, kunt u tekst, foto's, afbeeldingengalerijen, video's, vormen, tabellen, diagrammen en uw eigen tekeningen aan het document toevoegen. U kunt audio direct opnemen op een pagina in het document en vervolgens hiernaar luisteren in uw EPUB. U kunt ook bewegende tekeningen maken. Deze worden afgespeeld in uw EPUB. En om zeker te zijn dat uw boek een inhoudsopgave heeft, gebruikt u de inhoudsopgaveweergave in Pages om er een toe te voegen.

In een staande sjabloon worden automatisch nieuwe pagina's aangemaakt naarmate u meer materiaal toevoegt. De tekst loopt automatisch van de ene pagina naar de andere. In een liggende sjabloon moet u handmatig een nieuwe pagina toevoegen.

U kunt ook een gedeelte van het ene tekstverwerkingsdocument naar het andere kopiëren of een pagina uit het ene paginalay-outdocument naar het andere kopiëren. Lees hoe u pagina's en secties kopieert en plakt op een iPad, iPhone of Mac.

Als u wilt dat de tekst van de ene pagina naar de andere loopt in een liggende sjabloon, kunt u gekoppelde tekstvakken gebruiken.

Handmatig pagina's toevoegen aan een liggende sjabloon

Als u pagina's wilt toevoegen aan een liggende sjabloon op een Mac, kiest u 'Voeg in' > 'Pagina'.

Ga als volgt te werk om pagina's toe te voegen aan een liggende sjabloon op een iPad:

1. Tik op de knop 'Weergaveopties'  en schakel vervolgens 'Paginaminiaturen' in.
  2. Tik op de miniatuur van de pagina waarachter u de nieuwe pagina wilt toevoegen.
  3. Tik op de knop 'Voeg pagina toe'  onderaan de weergave 'Paginaminiaturen' en tik op een van de opties.

U kunt ook pagina's toevoegen aan een liggende sjabloon op een iPhone of iPod touch:

1. Tik onderaan het scherm op de paginanummers.
  2. Tik op de knop 'Voeg pagina toe'  bovenaan het scherm 'Paginaminiaturen'.
  3. Tik op een van de opties en tik vervolgens op 'Kies'.

Uw document exporteren als EPUB

Om van uw document een EPUB-boek te maken, exporteert u het document als EPUB. Wanneer u uw document exporteert als EPUB, verwerkt Pages automatisch afbeeldingen om ervoor te zorgen dat het boek voldoet aan de standaardvereisten van de EPUB-specificatie.

Nadat u het EPUB-boek hebt gemaakt, kunt u het EPUB-boek bekijken en delen.

Pages op een iPhone of iPad

1. Open het document in Pages.
  2. Tik op de knop 'Meer' .
  3. Tik op 'Exporteer'.
  4. Tik op 'EPUB'.
  5. Tik op 'Exporteer' en kies een optie:
    • Om uw boek weer te geven in de app Boeken op uw apparaat, kiest u 'Kopieer naar Apple Books'.
    • Als u het boek wilt delen, tikt u op een app zoals Mail of Berichten.

Pages voor Mac

1. Open het document in Pages.
  2. Kies 'Archief' > 'Exporteer naar' > 'EPUB'.
  3. Klik op 'Volgende'.
  4. Selecteer een locatie voor het boek en klik vervolgens op 'Exporteer'.
  5. Als u het boek in de Boeken-app op uw Mac wilt bekijken, dubbelklikt u op het boekbestand.
  6. Als u het boek wilt delen, selecteert u het bestand in de Finder, klikt u op de deelknop  en kiest u een methode om het boek te delen.

Pages voor iCloud

1. Open het document in Pages.
  2. Klik op de knop 'Tools'  en kies daarna 'Download een kopie'.
  3. Klik op 'EPUB' in het venster dat verschijnt.
  4. Klik op 'Download'.
  5. Als u het boek in de Boeken-app op een Mac wilt bekijken, dubbelklikt u op het boekbestand.
  6. U kunt uw boek ook met anderen delen in Pages voor iCloud:
    • Klik op de knop 'Tools'  en kies daarna 'Stuur een kopie'.
    • Klik op 'EPUB' in het venster dat verschijnt.
    • Kies de gewenste exportopties en klik vervolgens op 'Volgende'.
    • Klik op 'E-mail'.

Publiceren in Apple Books

U kunt uw boek rechtstreeks vanuit Pages publiceren in de Book Store in Apple Books op uw iPad, iPhone of Mac, of online op iCloud.com.