Over Veilig opstarten

Gebruik Veilig opstarten om ervoor te zorgen dat tijdens het opstarten van een iMac Pro alleen een legitiem, betrouwbaar besturingssysteem wordt geladen.

Veilig opstarten is alleen beschikbaar op iMac Pro en biedt drie instellingen om ervoor te zorgen dat de Mac altijd vanaf een legitiem en betrouwbaar Mac-besturingssysteem of Microsoft Windows-besturingssysteem wordt opgestart: Volledige beveiliging, Gemiddelde beveiliging en Geen beveiliging.

De instellingen van Veilig opstarten zijn beschikbaar in Opstartbeveiliginghulpprogramma:

1. Schakel de iMac Pro in en houd onmiddellijk nadat u het Apple logo ziet Command (⌘)-R ingedrukt om in macOS Recovery op te starten.
  2. Wanneer het venster 'macOS-hulpprogramma's' wordt weergegeven, kiest u 'Hulpprogramma's' > 'Opstartbeveiliginghulpprogramma' in de menubalk.
  3. Wanneer u wordt gevraagd uw identiteit te controleren, klikt u op 'Voer macOS-wachtwoord in', kiest u een beheerdersaccount en voert u het bijbehorende wachtwoord in.

Volledige beveiliging

Volledige beveiliging is de standaardinstelling voor Veilig opstarten en biedt het hoogste beveiligingsniveau. Dit is een beveiligingsniveau dat eerder alleen beschikbaar was bij iOS-apparaten.

Tijdens het opstarten verifieert de Mac de integriteit van het besturingssysteem op de opstartschijf om te verzekeren dat het legitiem is. Als het besturingssysteem niet gekend is of niet als legitiem kan worden geverifieerd, maakt de Mac verbinding met Apple om de bijgewerkte integriteitsinformatie die nodig is om het besturingssysteem te controleren te downloaden. Deze informatie is uniek voor de Mac en verzekert dat de Mac vanaf een door Apple vertrouwd besturingssysteem wordt opgestart.

Als FileVault is ingeschakeld wanneer de Mac bijgewerkte integriteitsinformatie probeert te downloaden, wordt u gevraagd een wachtwoord in te voeren om de schijf te ontgrendelen. Voer het beheerderswachtwoord in en klik op 'Ontgrendel' om de download te voltooien.

Als het besturingssysteem niet slaagt voor de verificatie:

• masOC: u ziet een waarschuwing met de melding dat een software-update vereist is om deze opstartschijf te gebruiken. Klik op 'Werk bij' om het macOS-installatieprogramma te installeren. Dit kunt u gebruiken om macOS opnieuw te installeren op de opstartschijf. Of klik op 'Opstartschijf' en kies een andere opstartschijf die de Mac ook probeert te verifiëren.
  • Windows: u wordt in een waarschuwing gemeld dat u Windows met Boot Camp-assistent moet installeren.

Als de Mac geen verbinding met internet kan maken, verschijnt er een waarschuwing waarin wordt gemeld dat een internetverbinding vereist is.

• Controleer de internetverbinding door bijvoorbeeld een actief netwerk te kiezen in het wifi-statusmenu  in de menubalk. Klik vervolgens op 'Probeer opnieuw'.
  • Of klik op 'Opstartschijf' en kies een andere opstartschijf.
  • Of gebruik Opstartbeveiliginghulpprogramma om het beveiligingsniveau te verlagen naar Gemiddelde beveiliging.

Gemiddelde beveiliging

Als tijdens het opstarten 'Gemiddelde beveiliging' is ingeschakeld, verifieert de Mac alleen of het besturingssysteem op de opstartschijf naar behoren is ondertekend door Apple (macOS) of Microsoft (Windows). Hiervoor is geen internetverbinding of bijgewerkte integriteitsinformatie van Apple vereist waardoor niet wordt voorkomen dat de Mac een besturingssysteem gebruikt dat niet meer door Apple wordt vertrouwd.

Als het besturingssysteem niet slaagt voor de verificatie:

• macOS: u ziet een waarschuwing met de melding dat een software-update vereist is om deze opstartschijf te gebruiken. Klik op 'Werk bij' om het macOS-installatieprogramma te installeren. Dit kunt u gebruiken om macOS opnieuw te installeren op de opstartschijf. Hiervoor is een internetverbinding vereist. Of klik op 'Opstartschijf' en kies een andere opstartschijf die de Mac ook probeert te verifiëren.
  • Windows: u wordt in een waarschuwing gemeld dat u Windows met Boot Camp-assistent moet installeren.

Geen beveiliging

De instelling 'Geen beveiliging' handhaaft geen enkele van de bovenstaande beveiligingsvereisten voor de opstartschijf.

Publicatiedatum:Wed May 09 21:32:40 GMT 2018