Ingebouwde Apple apps verwijderen van uw Apple Watch of apparaat met iOS 12, iOS 13 of iPadOS

Met iOS 12, iOS 13 en iPadOS kunt u bepaalde ingebouwde Apple apps verwijderen van uw iPhone, iPad, iPod touch of Apple Watch.

Wanneer u een ingebouwde app verwijdert van uw apparaat, verwijdert u ook eventuele bijbehorende gebruikersgegevens en configuratiebestanden. Dit kan gevolgen hebben voor dingen als bijbehorende systeemfuncties of informatie op uw Apple Watch.

Ingebouwde apps die u kunt verwijderen van uw apparaat

Als u iOS 12, iOS 13 of iPadOS 13 hebt, kunt u deze apps verwijderen1 van uw apparaat:

• Activiteit

• Boeken4

• Rekenmachine

• Agenda

• Kompas

• Contacten2

• FaceTime3

• Bestanden

• Zoek mijn vrienden (alleen iOS 12)

• Woning

• iTunes Store

• Mail

• Kaarten4

• Meten

• Muziek4

• News (indien beschikbaar)

• Notities

• Podcasts4

• Herinneringen

• Aandelen

• Tips

• TV (waar beschikbaar)

• Video's

• Dictafoon

• Watch-app5

• Weer

1. Met iOS 10 kunt u ingebouwde apps wel weghalen van het beginscherm op uw apparaat, maar kunt u ze niet verwijderen. Meer informatie over de ingebouwde apps in iOS 10 vindt u in dit artikel.

2. Als u de Contacten-app verwijdert, blijft al uw contactinformatie in de Telefoon-app staan.

3. Als u de FaceTime-app verwijdert, kunt u nog wel FaceTime-gesprekken voeren en ontvangen in Contacten en in de Telefoon-app.

4. Als u de apps Boeken, Kaarten, Muziek of Podcasts verwijdert, zijn deze apps niet meer beschikbaar voor gebruik met CarPlay. Als u de Muziek-app verwijdert, kunt u bepaald geluidsmateriaal in de bibliotheek niet afspelen dat gebruikmaakt van Apple apps of apps van andere fabrikanten op sommige autoradio's of radio-ontvangers.

5. Als u probeert de Watch-app te verwijderen van een iPhone die is gekoppeld aan een Apple Watch, wordt u in een waarschuwing gevraagd om uw Apple Watch los te koppelen voordat u de app kunt verwijderen.

Een ingebouwde app verwijderen van uw apparaat

1. Op uw iOS- of iPadOS-apparaat houdt u de app ingedrukt.

2. Tik op 'Rangschik apps opnieuw'.

3. Tik linksboven op No alt supplied for Image om de app te verwijderen.

4. Tik op 'Verwijder'. Tik vervolgens op een iPhone X of nieuwer op 'Gereed'. Of druk op de thuisknop op een iPhone 8 of ouder.

Als u een Apple Watch hebt en u een app van uw iPhone verwijdert, wordt die app ook van uw Apple Watch verwijderd.

Een ingebouwde app herstellen die u hebt verwijderd

1. Ga op uw iOS- of iPadOS-apparaat naar de App Store.

2. Zoek de app. Zorg ervoor dat u de exacte naam van de app gebruikt. Zoek de juiste naam van ingebouwde apps.

3. Tik op No alt supplied for Image om de app terug te zetten.

4. Wacht tot de app is teruggezet en open deze in het beginscherm.

Als u een Apple Watch hebt en u een app terugzet op uw iPhone, wordt deze app ook teruggezet op uw Apple Watch.

Wat er gebeurt als u ingebouwde apps van uw apparaat verwijdert

Het verwijderen van ingebouwde apps van uw apparaat kan gevolgen hebben voor andere systeemfuncties. Hier volgen enkele voorbeelden:

• Als u een Apple Watch aan uw iPhone hebt gekoppeld, wordt een app ook van uw Apple Watch-beginscherm verwijderd als u de app verwijdert van de iPhone.

• Als u de Podcasts-app van uw apparaat verwijdert, is Podcasts niet meer beschikbaar met CarPlay.

• Als u de Aandelen- of Weer-app van uw apparaat verwijdert, zijn deze apps niet meer beschikbaar op uw andere apparaten. Informatie over aandelen en het weer wordt bijvoorbeeld niet weergegeven in het berichtencentrum van uw iPhone of als complicaties of snelle blikken op uw Apple Watch.

• Als u de Rekenmachine-app verwijdert, wordt de rekenmachine niet meer weergegeven in het bedieningspaneel.

Om een getroffen functie te herstellen, kunt u ingebouwde apps weer toevoegen aan uw apparaat.