Apple Pencil gebruiken met een iPad of iPad Pro

Lees hier hoe u een Apple Pencil koppelt, gebruikt en oplaadt.

Welke Apple Pencil is geschikt voor uw iPad?

Ontdek welke Apple Pencil geschikt is voor uw iPad.

Apple Pencil (1e generatie)

Als u een Apple Pencil (1e generatie) bezit, kunt u deze gebruiken bij de volgende iPad-modellen:

• iPad Air (3e generatie)
  • iPad mini (5e generatie)
  • iPad Pro 12,9-inch (1e of 2e generatie)
  • iPad Pro 10,5-inch
  • iPad Pro 9,7-inch
  • iPad (6e generatie)
  • iPad (7e generatie)

Apple Pencil (2e generatie)

Als u een Apple Pencil (2e generatie) bezit, kunt u deze gebruiken bij de volgende iPad-modellen:

• iPad Pro 12,9-inch (3e generatie)
  • iPad Pro 11-inch

Weet u niet zeker welke iPad u hebt? Ontdek het hier.

De Apple Pencil (1e generatie) met uw iPad koppelen

Als u een Apple Pencil (1e generatie) hebt, verwijdert u de dop en sluit u de Apple Pencil aan op de Lightning-connector van uw iPad.

Tik op de knop 'Koppel' wanneer u deze ziet.

Nadat u uw Apple Pencil hebt gekoppeld, blijft deze gekoppeld totdat u de iPad opnieuw opstart, Vliegtuigmodus inschakelt of de Apple Pencil koppelt met een andere iPad. Koppel uw Apple Pencil opnieuw als u deze wilt gebruiken.

Lees wat u moet doen als u de Apple Pencil niet kunt koppelen of verbinden.

De Apple Pencil (2e generatie) met uw iPad koppelen

Als u een Apple Pencil (2e generatie) hebt, plaatst u deze op de magnetische connector aan de zijkant van uw iPad Pro:

Lees wat u moet doen als u de Apple Pencil niet kunt koppelen of verbinden.

Apple Pencil gebruiken

U kunt Apple Pencil gebruiken om te schrijven, markeren en tekenen met ingebouwde apps en apps uit de App Store. Met enkele apps, zoals Notities, kunt u tekenen en schetsen met een Apple Pencil.

Met iPadOS kunt u het opnieuw ontworpen palet met tools over het scherm bewegen of minimaliseren, zodat u meer ruimte hebt om te tekenen en te schetsen. U kunt de liniaal gebruiken om rechte lijnen aan te maken en deze vervolgens roteren met uw vingers. Foutje gemaakt? U kunt nu wissen per object of zelfs per pixel.

Tekenen of schetsen in de Notities-app:

1. Open Notities.
  2. Tik op  om een nieuwe notitie te maken.
  3. Tik op  om te tekenen.  Als u niet ziet, werkt u Notities bij. Tik op  om te schetsen.
  4. Begin met uw tekening of schets. U kunt kiezen uit verschillende tekengereedschappen en kleuren en u kunt de gum gebruiken als u een fout maakt. Tik dubbel op de gum om de wisopties op de iPad weer te geven. U kunt tijdens het tekenen of schetsen de Apple Pencil kantelen om schaduw toe te voegen en harder drukken om de lijn dikker te maken.

Als u dicht bij de rand tekent met de Apple Pencil, worden het bedieningspaneel, berichtencentrum en Multitasking niet geactiveerd in iOS en iPadOS. U kunt ongestoord overal op het scherm tekenen.

Dubbel tikken op de Apple Pencil (2e generatie)

U kunt op het onderste gedeelte van de Apple Pencil (2e generatie) tikken om snel terug te schakelen naar de functie die u als laatste hebt gebruikt. Als u de instellingen voor dubbel tikken wilt wijzigen, gaat u naar 'Instellingen' > 'Apple Pencil' en kiest u een van de volgende opties:

• Schakel tussen de huidige functie en de gum
  • Schakel tussen de huidige en laatstgebruikte functie
  • Toon kleurenpalet
  • Uit

Dubbel tikken werkt alleen in ondersteunde apps, zoals Notities.

Een Apple Pencil (1e generatie) opladen

Als u de Apple Pencil (1e generatie) wilt opladen, sluit u deze aan op de Lightning-connector van uw iPad. U kunt de Apple Pencil ook opladen met een USB-lichtnetadapter door de oplaadadapter te gebruiken die bij de Apple Pencil is geleverd. De Apple Pencil wordt snel opgeladen wanneer deze is aangesloten op een van de bovenstaande stroombronnen.

Om de batterijlading van de Apple Pencil te zien, controleert u de widgetweergave op uw iPad.

Een Apple Pencil (2e generatie) opladen

Als u de Apple Pencil (2e generatie) wilt opladen, moet u ervoor zorgen dat Bluetooth is ingeschakeld op uw iPad. Plaats de Apple Pencil vervolgens op de magnetische connector in het midden van de rechterzijde van de iPad om de Apple Pencil op te laden.1

Om de batterijlading van de Apple Pencil te zien, controleert u de widgetweergave op uw iPad.

1. Als u de Apple Pencil (2e generatie) oplaadt met uw iPad Pro en de transpondersleutel van uw auto in de buurt ligt, kan een signaalstoring ertoe leiden dat u uw auto mogelijk niet kunt openen met de transpondersleutel. Als dit gebeurt, kunt u de iPad Pro uit de buurt van de transpondersleutel leggen of de Apple Pencil uit de iPad Pro halen en op een andere plek bewaren. Wanneer de Apple Pencil klaar is met opladen, stopt de signaalstoring.

Als u uw Apple Pencil niet kunt koppelen met uw iPad

1. Zorg ervoor dat het midden van de Apple Pencil zich op de magnetische connector aan de rechterzijde van de iPad bevindt.
  2. Herstart uw iPad en probeer opnieuw te koppelen.
  3. Ga naar 'Instellingen' > 'Bluetooth' en controleer of Bluetooth is ingeschakeld.
  4. Zoek op hetzelfde scherm onder 'Mijn apparaten' naar uw Apple Pencil. Als u deze hebt gevonden, tikt u op . Tik vervolgens op 'Vergeet dit apparaat'.
  5. Sluit de Apple Pencil aan op uw iPad en tik op de knop 'Koppel' als deze na een paar seconden verschijnt.
  6. Als u de knop 'Koppel' niet ziet, wacht u heel even terwijl uw Apple Pencil wordt opgeladen. Probeer de Apple Pencil vervolgens opnieuw aan te sluiten en wacht totdat u de knop 'Koppel' ziet.
  7. Als u de knop 'Koppel' nog steeds niet ziet, neemt u contact op met Apple Support.