Apple Pencil gebruiken met een iPad of iPad Pro

Lees hier hoe u een Apple Pencil koppelt, gebruikt en oplaadt.

Welke Apple Pencil is geschikt voor uw iPad?

Als u een 11-inch iPad Pro of een 12,9-inch iPad Pro (3e generatie) hebt, kunt u de Apple Pencil (2e generatie) gebruiken. U kunt de originele Apple Pencil niet met deze iPad-modellen gebruiken.

Als u een van de volgende iPad-modellen hebt, kunt u de originele Apple Pencil gebruiken:

• 12,9-inch iPad Pro (1e of 2e generatie)
  • 10,5-inch iPad Pro
  • 9,7-inch iPad Pro
  • iPad (6e generatie)

U kunt de Apple Pencil (2e generatie) niet gebruiken met deze iPad-modellen.

Weet u niet zeker welk iPad u hebt? Hier kunt u het opzoeken.

Apple Pencil is niet geschikt voor andere iPad-modellen.

De Apple Pencil met een iPad koppelen

Als u de Apple Pencil voor het eerst gebruikt, moet u deze met uw iPad koppelen:

Als u een 11-inch iPad Pro of een 12,9-inch iPad Pro (3e generatie) hebt, plaatst u de Apple Pencil op de magnetische connector aan de zijkant van de iPad Pro.

Als u een van de volgende modellen hebt, verwijdert u de dop van de Apple Pencil en sluit u de Apple Pencil aan op de Lightning-connector van uw iPad:

• 12,9-inch iPad Pro (1e of 2e generatie)
  • 10,5-inch iPad Pro
  • 9,7-inch iPad Pro
  • iPad (6e generatie)

Tik op de knop 'Koppel' wanneer u deze ziet.

Nadat u uw Apple Pencil hebt gekoppeld, blijft deze gekoppeld totdat u de iPad opnieuw opstart, de vliegtuigmodus inschakelt of koppelt met een andere iPad. Koppel uw Apple Pencil opnieuw als u deze wilt gebruiken.

Lees wat u moet doen als u de Apple Pencil niet kunt koppelen of verbinden.

Apple Pencil gebruiken

U kunt Apple Pencil gebruiken om te schrijven, markeren en tekenen met ingebouwde apps en apps uit de App Store. Met enkele apps, zoals Notities, kunt u tekenen en schetsen met een Apple Pencil.

Tekenen of schetsen in de Notities-app:

1. Open Notities.
  2. Tik op .
  3. Tik op  om te tekenen.  Als u niet ziet, werkt u Notities bij. Om te schetsen, tikt u op  en tikt u op 'Voeg schets toe'.
  4. Begin met uw tekening of schets. U kunt kiezen uit verschillende tekenfuncties en kleuren en u kunt de gum gebruiken als u een fout maakt. U kunt tijdens het tekenen of schetsen de Apple Pencil kantelen om schaduw toe te voegen en harder drukken om de lijn dikker te maken.

Als u dicht bij de rand tekent met de Apple Pencil, wordt Bedieningspaneel, Berichtencentrum of Multitasking niet geactiveerd in iOS. U kunt ongestoord overal op het scherm tekenen.

Op een 11-inch iPad Pro of een 12,9-inch iPad Pro (3e generatie) kunt u dubbel tikken op het onderste gedeelte van de Apple Pencil om snel over te schakelen naar de functie die u als laatste hebt gebruikt.

In 'Instellingen' > 'Apple Pencil' kunt u wijzigen wat er gebeurt wanneer u dubbel tikt op de Apple Pencil. U hebt de keuze uit:

• Schakel tussen de huidige functie en de gum
  • Schakel tussen de huidige en laatstgebruikte functie
  • Toon kleurenpalet
  • Uit

Dubbel tikken werkt alleen in ondersteunde apps, zoals Notities.

Meer informatie over het gebruik van de Apple Pencil met de iPad Pro en iPad (6e generatie).

De Apple Pencil opladen

11-inch iPad Pro en 12,9-inch iPad Pro (3e generatie): Schakel Bluetooth in op de iPad. Plaats de Apple Pencil vervolgens op de magnetische connector in het midden van de rechterzijde van de iPad om de Apple Pencil op te laden.

12,9-inch iPad Pro (1e of 2e generatie), 10,5-inch iPad Pro, 9,7-inch iPad Pro en iPad (6e generatie): Sluit de Apple Pencil aan op de Lightning-connector van de iPad om de Apple Pencil op te laden. U kunt de Apple Pencil ook opladen met een USB-lichtnetadapter door de oplaadadapter te gebruiken die bij de Apple Pencil is geleverd. De Apple Pencil wordt snel opgeladen wanneer deze is aangesloten op een van de bovenstaande stroombronnen.

Om de batterijlading van de Apple Pencil te bekijken, controleert u de widgetweergave op uw iPad.

Als u uw Apple Pencil niet kunt koppelen met uw iPad

1. Zorg ervoor dat het midden van de Apple Pencil zich op de magnetische connector aan de rechterzijde van de iPad bevindt.
  2. Herstart uw iPad en probeer opnieuw te koppelen.
  3. Ga naar 'Instellingen' > 'Bluetooth' en controleer of Bluetooth is ingeschakeld.
  4. Zoek op hetzelfde scherm onder 'Mijn apparaten' naar uw Apple Pencil. Als u deze hebt gevonden, tikt u op . Tik vervolgens op 'Vergeet dit apparaat'.
  5. Sluit de Apple Pencil aan op uw iPad en tik op de knop 'Koppel' als deze na een paar seconden verschijnt.
  6. Als u de knop 'Koppel' niet ziet, wacht u heel even terwijl uw Apple Pencil wordt opgeladen. Probeer de Apple Pencil vervolgens opnieuw aan te sluiten en wacht totdat u de knop 'Koppel' ziet.
  7. Als u de knop Koppel' nog steeds niet ziet, neemt u contact op met Apple Support.