Phishing-e-mails, valse telefonische supportgesprekken en andere fraudepogingen herkennen en vermijden

Volg deze tips om fraudepogingen te vermijden en lees wat u moet doen als u verdachte e-mails, telefoontjes of andere berichten ontvangt.

Als u een verdachte e-mail of sms hebt ontvangen die van Apple afkomstig lijkt te zijn, kunt u deze doorsturen naar reportphishing@apple.com.1

Phishing verwijst naar frauduleuze pogingen, meestal via e-mail, om persoonlijke informatie van u los te krijgen. Oplichters gebruiken elke mogelijke manier om u door misleiding over te halen informatie te delen of geld te geven, waaronder:

• Frauduleuze e-mails en andere berichten die eruitzien alsof ze afkomstig zijn van legitieme bedrijven, waaronder Apple
  • Misleidende pop-upvensters en -advertenties die melden dat uw apparaat een beveiligingsprobleem heeft
  • Frauduleuze telefoongesprekken of voicemails die zich voordoen als afkomstig van Apple Support
  • Nepreclame waarin gratis producten en prijzen worden aangeboden
  • Ongewenste Agenda-uitnodigingen en abonnementen

Als u achterdochtig bent over een onverwacht bericht, telefoontje of verzoek om persoonlijke informatie of geld, is het veiliger om aan te nemen dat er sprake is van een fraudepoging en om direct contact op te nemen met het betreffende bedrijf indien nodig. Als u zich zorgen maakt over een beveiligingsprobleem met uw Apple apparaat, kunt u hulp krijgen van Apple.

Als u vermoedt dat uw Apple ID risico loopt, of als u mogelijk uw wachtwoord of andere persoonlijke informatie op een frauduleuze website hebt ingevoerd, verander dan uw Apple ID-wachtwoord onmiddellijk.

Uw Apple account en apparaten beschermen

Hier zijn een paar dingen die u kunt doen ter voorkoming van fraudepogingen die gericht zijn op uw Apple account en apparaten.

Verdachte e-mails, berichten en telefoontjes melden

• Als u een verdachte e-mail hebt ontvangen die van Apple afkomstig lijkt te zijn, kunt u deze doorsturen naar reportphishing@apple.com.1
  • Als u een verdachte sms wilt melden die van Apple afkomstig lijkt te zijn, maakt u een schermafbeelding van de sms en stuurt u de schermafbeelding per e-mail naar reportphishing@apple.com.
  • Als u spam of andere verdachte e-mails wilt melden die u in uw postbus 'Inkomend' voor iCloud.com, me.com of mac.com hebt ontvangen, stuurt u deze naar abuse@icloud.com.
  • Als u spam of andere verdachte berichten wilt melden die u hebt ontvangen via Berichten, tikt u op 'Meld reclame' onder het bericht. U kunt ook ongewenste berichten en oproepen blokkeren.
  • Meld frauduleuze telefoontjes bij de Federal Trade Commission (alleen in de VS) via reportfraud.ftc.gov of bij uw lokale politie.

Meer informatie over phishing en andere fraudepogingen

Lees hier hoe u phishing-berichten kunt identificeren, frauduleuze telefoontjes moet aanpakken en andere online fraudepogingen kunt voorkomen.

Frauduleuze e-mails en berichten identificeren

Oplichters proberen e-mail en sms-berichten van legitieme bedrijven te kopiëren om u door misleiding over te halen uw persoonlijke informatie en wachtwoorden af te geven. Let op de volgende kenmerken om phishing-e-mails te identificeren:

• Het e-mailadres of telefoonnummer van de afzender komt niet overeen met de naam van het bedrijf waar het bericht van afkomstig zou moeten zijn.
  • Het e-mailadres of telefoonnummer waarmee ze contact met u hebben opgenomen, is anders dan het e-mailadres of telefoonnummer dat u aan dat bedrijf hebt gegeven.
  • Een link in een bericht ziet er correct uit, maar de URL komt niet overeen met de website van het bedrijf.2
  • Het bericht ziet er heel anders uit dan andere e-mails die u van het bedrijf hebt gekregen.
  • In het bericht wordt gevraagd om persoonlijke informatie, zoals uw creditcardgegevens of het wachtwoord van uw account.
  • Het bericht is ongewenst en bevat een bijlage.

Als u een verdacht telefoontje of verdachte voicemail ontvangt

Oplichters gebruiken nepinformatie voor nummerherkenning om telefoonnummers van bedrijven zoals Apple te vervalsen en beweren dan vaak dat uw account of apparaat verdachte activiteit vertoont om uw aandacht te trekken. Of ze gebruiken vleiende of juist dreigende taal om u onder druk te zetten om ze informatie, geld en zelfs Apple Gift Cards te geven.

Als u een ongevraagd of verdacht telefoontje krijgt van iemand die beweert van Apple of Apple Support te zijn, kunt u gewoon ophangen.

U kunt frauduleuze telefoontjes melden bij de Federal Trade Commission (alleen in de VS) via reportfraud.ftc.gov of bij uw lokale politie.

Als u verdachte Agenda-activiteiten ziet

Als u een ongewenste of verdachte agenda-uitnodiging krijgt in Mail of Agenda, kunt u deze melden als ongewenste reclame in iCloud. Als u zich per ongeluk hebt geabonneerd op een spam-agenda, kunt u deze verwijderen.

Als er vervelende pop-upadvertenties verschijnen in uw webbrowser

Als u tijdens het surfen op het internet een pop-upadvertentie of bericht ziet waarin u een gratis prijs wordt aangeboden of waarin u wordt gewaarschuwd voor een beveiligingsprobleem of virus op uw apparaat, vertrouw het dan niet en ga er niet op in. Dit soort pop-upvensters zijn meestal frauduleuze advertenties, ontworpen door de oplichter om u door misleiding over te halen om schadelijke software te downloaden of uw persoonlijke informatie of geld te geven.

Bel het telefoonnummer niet en klik niet op de links om een prijs te claimen of een probleem op te lossen. Negeer het bericht en navigeer weg van de pagina of sluit het hele venster of tabblad.

Als u wordt gevraagd om software te downloaden

Wees uitermate voorzichtig met het downloaden van materiaal van het internet. Sommige downloads op het internet bevatten mogelijk niet de software die ze beweren te bevatten of ze bevatten onverwachte of ongewenste software. Denk hierbij aan apps die u vragen om configuratieprofielen te installeren waarmee vervolgens de bediening van uw apparaat kan worden overgenomen. Als u onbekende of ongewenste software installeert, kan deze bijzonder hinderlijk en vervelend worden en zelfs uw Mac beschadigen en uw gegevens stelen.

Om ongewenste nepsoftware of kwaadaardige software (malware) te vermijden, installeert u software uit de App Store of haalt u deze rechtstreeks van de website van de ontwikkelaar. Lees hoe u software veilig opent op uw Mac of ongewenste configuratieprofielen verwijdert van uw iPhone, iPad of iPod touch.

1. Als u een sms wilt melden, maakt u er een schermafbeelding van en verstuurt u de schermafbeelding per e-mail. Als u een bericht vanuit Mail op uw Mac doorstuurt, moet u de headergegevens opnemen door het bericht te selecteren en 'Stuur door als bijlage' te kiezen in het menu 'Bericht'.

2. Om de bestemming van een link op uw Mac te bepalen, plaatst u de aanwijzer op de link om de URL te zien. Als u de URL niet kunt zien in de statusbalk in Safari, kiest u 'Weergave' > 'Toon statusbalk'. Op uw iOS-apparaat houdt u de link ingedrukt.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.