Als een knipperend vraagteken wordt weergegeven wanneer u de Mac start

Als u een knipperend vraagteken ziet op het scherm van de Mac tijdens het opstarten, betekent dit dat de Mac de systeemsoftware niet kan vinden.

Als het vraagteken maar een paar seconden wordt weergegeven

Als de Mac een paar seconden een vraagteken weergeeft, maar dan verder gaat met opstarten, moet u mogelijk de opstartschijf opnieuw selecteren in Systeemvoorkeuren.

1. Kies in het Apple-menu () de optie 'Systeemvoorkeuren' en klik vervolgens op 'Opstartschijf'.
  2. Klik op het symbool van de schijf waarvanaf u de computer gewoonlijk opstart. Meestal heet deze 'Macintosh HD'.
  3. Sluit het venster 'Systeemvoorkeuren'.

Als het goed is, start de Mac nu op zonder knipperend vraagteken.

Als de Mac niet opstart

Als de Mac opstart met een knipperend vraagteken maar niet verder gaat met opstarten, probeert u deze stappen.

1. Schakel de Mac uit door de aan/uit-knop een paar seconden ingedrukt te houden.
  2. Druk eenmaal op de aan/uit-knop om de Mac opnieuw in te schakelen. Druk onmiddellijk op de toetsen Command en R en houd deze toetsen ingedrukt om de Mac op te starten vanaf macOS Recovery. Houd deze twee toetsen ingedrukt totdat u het Apple logo of een wereldbol ziet.
  3. Als hierom wordt gevraagd, selecteert u een wifinetwerk om verbinding te maken met internet als onderdeel van het opstarten.
  4. Wanneer het venster 'macOS-hulpprogramma's' wordt weergegeven, selecteert u 'Opstartschijf' in het Apple-menu.
  5. Selecteer de opstartschijf en klik op 'Herstart'.

Als uw opstartschijf niet wordt weergegeven in het venster 'Opstartschijf selecteren', sluit u het venster en probeert u de volgende methoden uit dit artikel.

Als u de opstartschijf niet ziet

Als u de opstartschijf niet ziet in het venster 'Opstartschijf selecteren', gebruikt u deze stappen om te zien of de opstartschijf moet worden hersteld.

1. Open Schijfhulpprogramma in het venster macOS-hulpprogramma's.
  2. In het venster 'Schijfhulpprogramma' selecteert u de opstartschijf (deze heet meestal 'Macintosh HD') aan de linkerkant van het venster.

3. Klik op het tabblad 'Schijf-EHBO'.
  4. Klik op de knop 'Herstel schijf' om eventuele problemen met de opstartschijf te controleren en herstellen.
  5. Wanneer de schijf met succes is gerepareerd, stopt u Schijfhulpprogramma.
  6. Kies 'Opstartschijf' in het Apple-menu. Selecteer de opstartschijf en klik op 'Herstart'. Als de opstartschijf nog steeds niet wordt weergegeven, probeert u macOS opnieuw te installeren op uw opstartschijf.

Als u de ingebouwde opstartschijf niet ziet in het venster 'Schijfhulpprogramma', of als Schijfhulpprogramma aangeeft dat er een hardwareprobleem is, moet de Mac mogelijk worden gerepareerd. Maak een afspraak met een Apple Genius of een erkende Apple serviceprovider voor meer hulp.

Als Schijfhulpprogramma uw opstartschijf niet kan repareren

Als Schijfhulpprogramma problemen vindt met uw opstartschijf die het niet kan repareren, moet u de schijf mogelijk opnieuw formatteren. Maak een reservekopie van belangrijke gegevens op de opstartschijf voordat u deze wist. Als u de opstartschijf wist, wordt alles wat erop staat gewist, inclusief items in de thuismap, zoals uw documenten en items op het bureaublad.

Als u geen recente reservekopie hebt van persoonlijke gegevens die op de opstartschijf zijn opgeslagen, kunt u deze stappen gebruiken om te proberen een reservekopie van uw gegevens te maken op een externe schijf:

1. Sluit een externe USB-, Thunderbolt- of FireWire-schijf aan op uw Mac. Deze schijf moet minimaal even groot zijn als de huidige opstartschijf. Het moet ook een schijf zijn die u kunt wissen.
  2. Gebruik macOS Recovery om de externe schijf te wissen en vervolgens macOS te installeren op de externe schijf. Zorg ervoor dat u de externe schijf selecteert als de schijf die u wilt wissen. Selecteer niet de ingebouwde opstartschijf (deze heet meestal 'Macintosh HD').
  3. Wanneer de installatie is voltooid, wordt de Mac automatisch opnieuw opgestart vanaf de externe schijf. Wanneer de Configuratie-assistent wordt weergegeven, selecteert u de optie om uw gegevens te migreren vanaf een andere schijf. Kies de ingebouwde opstartschijf als de bron waarvanaf u de gegevens wilt migreren.
  4. Als de migratie klaar is, voltooit u de stappen van de Configuratie-assistent. Wanneer het bureaublad wordt weergegeven, controleert u of de gegevens op de externe schijf staan.

U hebt nu een reservekopie op een externe schijf. Ga nu verder met deze stappen:

1. Gebruik macOS Recovery om de ingebouwde opstartschijf te wissen en macOS opnieuw te installeren. Selecteer de ingebouwde opstartschijf als de schijf die moet worden gewist, en niet de externe schijf. Wanneer de installatie is voltooid, start de Mac automatisch opnieuw op vanaf de ingebouwde opstartschijf.
  2. Nadat u de opstartschijf hebt gewist en macOS opnieuw hebt geïnstalleerd, start de Mac automatisch weer op en wordt Configuratie-assistent weergegeven. Als u de persoonlijke gegevens weer terug wilt kopiëren naar de opstartschijf, selecteert u de optie in Configuratie-assistent om de gegevens te migreren vanaf een bestaande Time Machine-reservekopie of een andere schijf. Kies de externe schijf als de bron waarvanaf u de gegevens wilt migreren.

Als u de opstartschijf niet kunt wissen of macOS niet opnieuw kunt installeren, moet de Mac mogelijk worden gerepareerd. Maak een afspraak met een Apple Genius of een erkende Apple serviceprovider voor meer hulp.