Beheren welke vensters Safari heropent op Mac

Elke keer dat Safari wordt geopend, kunnen vensters en tabbladen van de laatste sessie worden heropend, of kunnen een of meerdere andere vensters of tabbladen worden geopend.

Instellingen controleren

Wanneer Safari wordt geopend, worden mogelijk automatisch dezelfde vensters of tabbladen hersteld die open stonden toen u Safari de laatste keer sloot.

Als u dit gedrag wilt wijzigen, voert u een van deze stappen uit:

Nadat u de systeeminstelling hebt geconfigureerd, controleert u ook de Safari-instellingen:

1. Kies in de menubalk in Safari de optie 'Safari' > 'Instellingen' (of 'Voorkeuren').

2. Kies in het paneel 'Algemeen' een instelling uit het menu 'Open Safari met'.

3. Als u configureert dat Safari met een nieuw venster wordt geopend, gebruikt u het menu 'Open nieuwe vensters met' om op te geven welke vensters of tabbladen Safari moet heropenen.

Als Safari andere vensters blijft heropenen

Als Safari nadat u uw instellingen hebt gecontroleerd, een of meer ongewenste vensters of tabbladen blijft heropenen, of de zoekmachine blijft veranderen, heeft een phishing-site u mogelijk verleid tot het installeren van onbekende of verdachte software. Als u denkt dat u mogelijk malware of adware op uw Mac hebt staan:

• Werk macOS bij op uw Mac. Als de Mac al up-to-date is, herstart u de Mac. macOS bevat een ingebouwd hulpprogramma dat bekende malware verwijdert wanneer u de Mac herstart.

• Verwijder alle onbekende of verdachte apps en Safari-extensies.

• Ontdek hoe u pop-upadvertenties en pop-upvensters kunt blokkeren.

• Verwijder alle onbekende of verdachte systeemconfiguratieprofielen, zelfs als het profiel niet in verband lijkt te staan met de ongewenste vensters. Als de Mac echter eigendom is van een school of organisatie, moet u eerst informeren bij de betreffende systeembeheerder, zodat u geen profiel verwijdert dat noodzakelijk blijkt te zijn.

• macOS Ventura 13 of hoger: kies Apple-menu  > 'Systeeminstellingen', klik op 'Privacy en beveiliging' in de navigatiekolom, scrol naar beneden en klik op 'Profielen' aan de rechterkant. Als u een profiel wilt verwijderen, selecteert u dit en klikt u op de verwijderknop (–) onder de lijst met profielen. Vervolgens herstart u de Mac.

• Eerdere versies van macOS: kies Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Profielen'. Als u een profiel wilt verwijderen, selecteert u dit en klikt u op de verwijderknop (–) onder de lijst met profielen. Vervolgens herstart u de Mac.