Voorkomen dat apps en vensters opnieuw worden geopend op een Mac

Apps en de bijbehorende vensters worden mogelijk automatisch opnieuw geopend wanneer je inlogt bij je Mac of elke app opent. Hier lees je hoe je dit gedrag kunt instellen.

Voorkomen dat vensters opnieuw worden geopend wanneer je inlogt

Schakel het aankruisvak 'Heropen vensters bij opnieuw inloggen' uit in het bevestigingsvenster dat wordt weergegeven wanneer je uitlogt bij je Mac of deze opnieuw opstart.

Dialoogvenster: Weet je zeker dat je de computer nu opnieuw wilt opstarten?

Voorkomen dat vensters opnieuw worden geopend wanneer je een app opent

Je kunt voorkomen dat apps de vensters herstellen die geopend waren toen je de app de vorige keer hebt gestopt.

macOS Ventura of nieuwer

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen'.

2. Klik in de navigatiekolom op 'Bureaublad en Dock'.

3. Scrol aan de rechterkant naar beneden en schakel 'Sluit vensters bij het stoppen van een app' in.

Eerdere versies van macOS

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren'.

2. Klik op 'Algemeen'.

3. Selecteer 'Sluit vensters bij het stoppen van een app'.

Andere oplossingen

• Houd de Shift-toets ingedrukt terwijl je de app opent. Hiermee worden geen instellingen gewijzigd, maar vergeet de app de vensters die geopend waren toen je de app de vorige keer hebt gestopt.

• Start op in de veilige modus en start daarna normaal opnieuw op. Hiermee worden geen instellingen gewijzigd, maar vergeet je Mac de apps en vensters die geopend waren toen je de vorige keer bent uitgelogd of de Mac opnieuw hebt opgestart.

• Controleer de instellingen van de app. Sommige apps bevatten een instelling waarmee elke keer dat je inlogt of de Mac opstart, de apps opnieuw worden geopend. Er kan ook een instelling beschikbaar zijn waarmee vensters opnieuw worden geopend. Safari bevat bijvoorbeeld een instelling om in te stellen met welke vensters de app wordt geopend.

• Zorg dat de app geen inlogonderdeel is. Inlogonderdelen worden elke keer geopend wanneer je inlogt of je Mac opstart. Je kunt inlogonderdelen toevoegen of verwijderen.