Beheren welke vensters Safari heropent op Mac

Elke keer dat Safari wordt geopend, kunnen vensters en tabbladen van de laatste sessie worden heropend, of kunnen een of meerdere andere vensters of tabbladen worden geopend.

Geef aan of vensters in Safari opnieuw geopend moeten worden

Wanneer Safari wordt geopend, kunnen automatisch weer dezelfde vensters of tabbladen worden geopend die bij je vorige Safari-sessie open stonden. Je kunt deze instelling als volgt veranderen:

Nadat je deze systeeminstelling hebt gekozen, moet je ook de Safari-instellingen controleren:

1. Kies in de menubalk in Safari de optie 'Safari' > 'Instellingen’ (of 'Voorkeuren').

2. Kies in het paneel 'Algemeen' een instelling uit het menu 'Open Safari met'.

3. Als je Safari met een nieuw venster wilt laten openen, geef je in het menu 'Open nieuwe vensters met' aan welk venster of welke tabbladen Safari opnieuw moet openen.

Als Safari ongewenste vensters opnieuw opent

Als je je instellingen hebt gecontroleerd maar Safari toch een of meer ongewenste vensters of tabbladen blijft heropenen of de zoekmachine blijft wijzigen, kan het zo zijn dat je door phishing onbekende of verdachte software hebt geïnstalleerd. Als je vermoedt dat er malware of adware op je Mac is geïnstalleerd:

• Werk macOS op je Mac bij. Als je al de laatste versie hebt, herstart je je Mac. macOS bevat een ingebouwde tool die bekende malware verwijdert tijdens het herstarten.

• Verwijder alle onbekende of verdachte apps en Safari-extensies.

• Lees hoe je pop-upadvertenties en -vensters kunt blokkeren.

• Verwijder alle onbekende of verdachte systeemconfiguratieprofielen, zelfs als het profiel niet in verband lijkt te staan met de ongewenste vensters. Om een profiel te verwijderen, selecteer je dat profiel in Systeeminstellingen, klik je op de knop 'Verwijder' (–) en herstart je de Mac. Als je Mac van een school of andere organisatie is, neem je eerst contact op met de systeembeheerder voordat je een noodzakelijk profiel verwijdert. Om profielen te vinden in Systeeminstellingen:

• macOS Sequoia 15 of nieuwer: kies Apple-menu  > 'Systeeminstellingen', klik in de navigatiekolom op 'Algemeen' en klik rechts op 'Apparaatbeheer'.

• macOS Ventura 13 of nieuwer: kies Apple-menu  > 'Systeeminstellingen', klik op 'Privacy en beveiliging' in de navigatiekolom, scrol naar beneden en klik op 'Profielen' aan de rechterkant.

• Eerdere versies van macOS: kies Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Profielen'.