Als de Mac niet wordt ingeschakeld of niet opstart

Als de Mac niet wordt ingeschakeld, of wel wordt ingeschakeld maar niet volledig opstart, kunt u de volgende oplossingen proberen.

Druk op de aan/uit-knop  van de Mac en kijk of er tekenen van stroom zijn, bijvoorbeeld:

Als niets erop wijst dat de Mac stroom krijgt, begint u met controleren of er stroom is:

• Controleer of de voedingskabel onbeschadigd is en goed is aangesloten op de Mac en op een werkend stopcontact. Controleer het stopcontact door er een lamp of een ander apparaat op aan te sluiten.
  • Als u een Mac-notebook gebruikt, moet u het juiste snoer en de juiste adapter gebruiken. Deze moeten lang genoeg aangesloten zijn om de batterij op te laden tot een bruikbaar niveau. Lees hoe u problemen met MagSafe-lichtnetadapters of USB-C-lichtnetadapters kunt oplossen.

Vervolgens kunt u deze oplossingen proberen, ook al lijkt de Mac geen stroom te hebben:

• Houd de aan/uit-knop tien seconden ingedrukt en druk er vervolgens opnieuw op. Als dat niet helpt, herhaalt u dit, nadat u eerst alle accessoires hebt losgekoppeld van de Mac, inclusief printers, schijfstations, USB-hubs en mobiele apparaten. (Misschien is er een probleem met een of meer van deze apparaten of de kabels waarmee ze zijn aangesloten.)
  • Als het scherm leeg blijft, kijkt u of de helderheid hoog genoeg staat. Op het toetsenbord van een Mac-notebook zit een toets  waarmee u de helderheid verhoogt. Als u een extern beeldscherm gebruikt, controleert u of het wel ingeschakeld is, en of er geen andere problemen mee zijn.
  • Stel de System Management Controller (SMC) opnieuw in.

Als de Mac wel wordt ingeschakeld, maar niet volledig opstart, kunt u een van de volgende oplossingen proberen. Als u de Mac eerst moet uitschakelen, houdt u de aan/uit-knop tien seconden ingedrukt.

Als de Mac nog steeds niet wordt ingeschakeld of opstart, of als u macOS niet opnieuw kunt installeren of herstellen vanaf een reservekopie, neemt u contact op met Apple Support, een Apple Store of een erkende Apple serviceprovider. In de tussentijd kunt u, als de Mac niet volledig opstart en u een andere opstartschijf hebt, deze opstartschijf aansluiten op de Mac en opstarten vanaf die schijf in plaats van vanaf uw huidige opstartschijf.