Als u vermoedt dat uw Apple ID is gehackt

Vermoedt u dat een onbevoegd persoon mogelijk toegang heeft tot uw Apple ID? In de volgende stappen leest u hoe u dit kunt nagaan en hoe u de controle over uw account terug kunt krijgen.

Tekenen dat uw Apple ID is gehackt

Uw Apple ID loopt mogelijk risico als u van Apple een accountmelding ontvangt voor een wijziging die u niet hebt doorgevoerd, of als u accountdetails of wijzigingen opmerkt die u niet herkent. Bijvoorbeeld:

• U ontvangt een e-mailbericht of melding dat uw Apple ID is gebruikt om in te loggen bij een apparaat dat u niet herkent of waar u niet onlangs op hebt ingelogd (bijvoorbeeld 'Uw Apple ID is gebruikt om in te loggen op iCloud op een Windows-pc').
  • U ontvangt een bevestigingsmail van Apple dat uw Apple ID-wachtwoord is veranderd of dat uw accountinformatie is bijgewerkt, maar u kunt zich niet herinneren dat u wijzigingen hebt doorgevoerd.
  • Uw apparaat is vergrendeld of in Verloren modus gezet door iemand anders dan u.
  • U ziet berichten die u niet hebt verstuurd of onderdelen die u niet hebt verwijderd.
  • U ziet kosten of aankondigingen voor aankopen die u niet hebt gedaan. Lees hier wat u moet doen als er kosten voor de iTunes Store of de App Store op de afschriften van uw creditcard- of betaalkaarten staan die u niet herkent.
  • Uw wachtwoord werkt niet meer of het is veranderd of vergrendeld.
  • U herkent uw accountdetails geheel of gedeeltelijk niet.

Als u een e-mail, sms of telefoontje heeft ontvangen waarvan u niet zeker weet of het wel klopt of waarvan u denkt dat het phishing is, volgen hier enkele tips om de legitimiteit ervan te bepalen.

De controle over Apple ID terugkrijgen

Als u denkt dat uw Apple ID is gehackt, volgt u de stappen hierna om er weer controle over te krijgen en om uw accountinformatie te controleren:

1. Log in bij uw Apple ID-accountpagina. Als u niet kunt inloggen of als u een bericht ontvangt dat de account vergrendeld is wanneer u probeert in te loggen, probeert u eerst de account opnieuw in te stellen of te ontgrendelen.
  2. Wijzig uw Apple ID-wachtwoord en kies een sterk wachtwoord.
  3. Controleer alle persoonlijke gegevens en beveiligingsinformatie in de account. Werk alle informatie bij die niet correct is of die u niet herkent, waaronder:
    • Uw naam.
    • Het primaire e-mailadres van uw Apple ID.* Als u uw e-mailadres moet wijzigen, werkt u de functies en voorzieningen bij waarvoor u uw Apple ID gebruikt, zodat alle functies en voorzieningen de bijgewerkte Apple ID gebruiken.
    • Alle alternatieve e-mailadressen, herstel-e-mailadressen en telefoonnummers.
    • De apparaten die gekoppeld zijn aan uw Apple ID, als u twee-factor-authenticatie al ingesteld hebt.
    • Beveiligingsvragen en antwoorden. Wijzig uw beveiligingsvragen als u denkt dat ze gemakkelijk te raden zijn.
  4. Informeer bij de aanbieder van uw e-mailadres* of u de controle hebt over elk e-mailadres dat bij de Apple ID hoort. Als u niet de controle hebt over de e-mailadressen die bij de Apple ID horen, moet u het wachtwoord voor het e-mailadres veranderen of een ander e-mailadres gebruiken.
  5. Stel twee-factor-authenticatie in voor uw Apple ID. Met deze aanvullende beveiligingsfunctie voorkomt u dat anderen uw account gebruiken, zelfs als ze uw wachtwoord weten.

* In het vasteland van China en India kunt u uw telefoonnummer als Apple ID gebruiken.

Als u de bovenstaande stappen hebt uitgevoerd en denkt dat uw account mogelijk nog steeds is gehackt, neemt u contact op met Apple Support.

Nagaan welke Apple ID is ingelogd op uw apparaat

Als u op uw apparaat ingelogd bent met een Apple ID die u niet herkent, gebruikt u deze stappen om uit te loggen en weer in te loggen met een andere Apple ID. Om te controleren of u bent ingelogd met een Apple ID die alleen u beheert of vertrouwt, kunt u de volgende instellingen op al uw apparaten controleren:

iPhone, iPad of iPod touch:

• 'Instellingen' > [uw naam]
  • 'Instellingen' > [uw naam] > 'iTunes Store en App Store'
  • 'Instellingen' > 'Berichten' > 'Stuur en ontvang via'
  • 'Instellingen' > 'FaceTime'

Mac:

• 'Systeemvoorkeuren' > 'Apple ID'
  • 'Systeemvoorkeuren' > 'Internetaccounts'
  • 'Berichten' > 'Voorkeuren' > 'Accounts'
  • 'FaceTime' > 'Voorkeuren' > 'Instellingen'
  • 'Mail' > 'Voorkeuren' > 'Accounts'
  • 'Agenda' > 'Voorkeuren' > 'Accounts'

U moet ook iCloud voor Windows controleren, uw AirPort Time Capsule of ander AirPort-basisstation, en uw Apple TV (voor iCloud-foto’s of thuisdeling).

Zorg ervoor dat uw Apple ID beveiligd is

Omdat u uw Apple ID voor zoveel Apple producten en voorzieningen gebruikt, moet u ervoor zorgen dat uw Apple ID zo veilig mogelijk is. U moet de enige persoon zijn die uw wachtwoord weet en die kan inloggen met uw Apple ID. Als iemand die u niet kent of niet vertrouwt, kan inloggen met uw Apple ID, is uw account niet veilig.

In de volgende situaties is uw Apple ID mogelijk niet veilig:

• Iemand heeft namens u een Apple ID gemaakt of u gebruikt een Apple ID die al was ingelogd toen u het apparaat kreeg.
  • U deelt een Apple ID met familie of vrienden. Uw Apple ID is uw persoonlijke account. Als u aankopen wilt delen met een gezinslid, gebruikt u 'Delen met gezin'. Als u 'Delen met gezin' gebruikt, kunt u een agenda, foto's, herinneringen enzovoort delen zonder uw Apple ID te delen.
  • U herkent de Apple ID niet die op uw apparaat is ingelogd.
  • U hebt het wachtwoord met iemand anders gedeeld, opzettelijk of onopzettelijk. Iemand anders heeft bijvoorbeeld een wachtwoord voor u gekozen, u hebt iemand uw wachtwoord verteld of u hebt mogelijk uw wachtwoord ingevoerd op een 'phishing'-site.
  • U hebt geen controle over het e-mailadres of telefoonnummer dat aan uw Apple ID gekoppeld is.
  • Uw wachtwoord is zwak of is gehackt.
  • U deelt uw apparaten met iemand anders, uw apparaten zijn niet beveiligd met een wachtwoord of uw wachtwoord is gemakkelijk te raden.

Als een van bovenstaande situaties voor u van toepassing is, moet u het wachtwoord zo snel mogelijk opnieuw instellen en uw accountinformatie controleren.