Over batterijen van een Mac-notebook

Lees hier meer over de batterij van een Mac-notebook, inclusief hoe u de gebruiksduur van de batterij optimaliseert, problemen ermee oplost en service ervoor verkrijgt.

Klik op een onderstaande koppeling om naar het betreffende gedeelte te gaan.

Een goed begrip van de batterij in een Mac-notebook

De gebruiksduur van de batterij optimaliseren

Problemen met de batterij oplossen

Een goed begrip van de batterij in een Mac-notebook

MacBook-, MacBook Air- en MacBook Pro-computers worden geleverd met een lithium-polymeer-batterij om een maximale levensduur van de batterij in een klein apparaat te bieden. Als u de werking en de levensduur van batterijen volledig wilt begrijpen, is het nuttig om algemene terminologie over batterijen te kennen.

• Aantal cycli: batterijen hebben een levensduur van een bepaald aantal cycli. Dit getal vertegenwoordigt de som van de volledige en gedeeltelijke ontladingen tijdens de levensduur van de batterij. Het artikel Het aantal cycli van de batterij van een Mac-notebook bepalen bevat de limiet van het aantal cycli voor uw computer.
  • Volledige laadcapaciteit: gemeten in mAh (milliampère-uur), dit verwijst naar de hoeveelheid stroom die de batterij kan bevatten, min de vereiste energie om het apparaat uit te zetten. Dit getal daalt naarmate de batterij wordt uitgeput door gebruik en tijd.
  • Resterende laadcapaciteit: dit getal geeft de resterende capaciteit van de batterij aan, gemeten in mAh (milliampère-uur). Als u de computer gebruikt wanneer deze niet is aangesloten op netvoeding, wordt de batterij uitgeput en daalt dit getal.
  • Opgebruikt/uitgeput: verbruikbare onderdelen zijn onderdelen die in de loop van de tijd uitgeput raken omdat de interne componenten worden opgebruikt. Batterijen worden in verband met de chemische onderdelen beschouwd als verbruikbare onderdelen. Na verloop van tijd zal het vermogen om de lading te behouden geleidelijk aan afnemen. Als het aantal cycli van een batterij de verwachte limiet overschrijdt, wordt de batterij beschouwd als verbruikt.
  • Beschadigd: batterijen worden als beschadigd beschouwd wanneer deze niet meer werken wegens een defect van het materiaal of vakmanschap, of wegens een fabricagefout. Beschadigde batterijen worden gedekt door Apple’s 1-jarige Beperkte Garantie en contracten voor aanvullende service.
  • Gebruiksduur: de duur van de stroomvoorziening aan de computer door de batterij. De gebruiksduur van de batterij hangt af van de hoeveelheid stroom die wordt verbruikt. De gebruiksduur wordt beïnvloed door de capaciteit van een volle lading, het aantal cycli van een batterij en de belasting van het systeem dat door de batterij van stroom wordt voorzien.
  • Belasting: de totale activiteit die door één of meerdere taken wordt uitgevoerd. Processen die veel stroom verbruiken, zorgen voor een hogere belasting van de batterij waardoor de gebruiksduur per lading veel korter zal zijn.

Het menu Batterijstatus

De batterijstatus moet u eerst controleren in het menu batterijstatus. In het menu Batterijstatus wordt de actuele lading van de batterij weergegeven en of de batterij momenteel wordt opgeladen. U vindt dit menu aan de rechterkant van de menubalk:

Menu van de batterij

Het menu Batterijstatus wordt regelmatig bijgewerkt en verandert volgens de helderheid van het scherm en de werkbelasting van het systeem. U ziet bijvoorbeeld dat de resterende tijd drastisch afneemt als deze wordt bijgewerkt tijdens het openen van een heel groot bestand of het starten van een programma. Het is belangrijk te onthouden dat dit een schatting is op basis van wat de computer doet op het moment dat de resterende tijd wordt bijgewerkt.

Als u de status van uw batterij wilt zien, houdt u de Option-toets ingedrukt en klikt u op het batterijsymbool:

Batterijmenu met conditie

U ziet een van de volgende statusindicatoren:

• Normaal: de batterij functioneert normaal.
  • Binnenkort vervangen: de batterij functioneert normaal, maar kan minder lading houden dan toen die nieuw was. U moet de status van de batterij controleren door regelmatig het menu Batterijstatus te controleren.
  • Nu vervangen: de batterij functioneert normaal, maar kan aanzienlijk minder lading houden dan toen deze nieuw was. U kunt uw computer veilig blijven gebruiken. Als de lagere laadcapaciteit echter uw ervaring beïnvloedt, moet u deze naar een Apple Store of erkende Apple-serviceprovider brengen.
  • Onderhoud batterij: de batterij functioneert niet normaal. U kunt uw Mac veilig gebruiken als deze is aangesloten op de juiste lichtnetadapter, maar u moet uw Mac zo snel mogelijk naar een Apple Store of erkende Apple-serviceprovider brengen.

Sommige apps van derden geven informatie over de batterijstatus, maar deze informatie kan onjuist zijn en dit is geen definitieve indicatie van daadwerkelijke verminderde systeemlevensduur. Wij raden aan dat u vertrouwt op de informatie die te zien is in het menu batterijstatus (zoals hierboven weergegeven en beschreven).

De gebruiksduur van de batterij optimaliseren

De gebruiksduur van de batterij van een notebook hangt af van de configuratie van de computer en hoe u de computer gebruikt. Hier vindt u enkele instellingen en stappen voor optimaal gebruik van de batterij van een MacBook, MacBook Pro of MacBook Air.

Helderheid van beeldscherm aanpassen

In vergelijking met alle andere instellingen van een computer kan de helderheid van het beeldscherm de grootste invloed hebben op de gebruiksduur van de batterij. Druk op de toets F1 om de helderheid van het scherm te verlagen tot de laagst mogelijke instelling waarbij het scherm nog comfortabel kan worden gelezen. U kunt de helderheid van het beeldscherm ook instellen in het menu Apple > Systeemvoorkeuren > Beeldschermen.

Grafische prestaties en de invloed ervan op de gebruiksduur van de batterij

De notebooks MacBook Pro 15-inch en 17-inch hebben meestal twee grafische processors of GPU’s. Deze worden mogelijk weergegeven als een afzonderlijke GPU en een geïntegreerde GPU. De afzonderlijke GPU biedt doorgaans sterke prestaties ten nadele van een hoog stroomverbruik. De geïntegreerde GPU zorgt voor een optimale gebruiksduur van de batterij maar biedt in de meeste gevallen niet dezelfde prestaties als de afzonderlijke GPU. Voor een optimale gebruiksduur van de batterij gebruikt u de geïntegreerde GPU. In de volgende artikelen vindt u de stappen voor het gebruik van beide GPU’s en informatie over wat het onverwachte gebruik van de afzonderlijke GPU kan starten.

Het paneel Energiestand in Systeemvoorkeuren

In het paneel Energiestand in Systeemvoorkeuren vindt u talrijke opties om de gebruiksduur van de batterij van een Mac-notebook te verbeteren wanneer de computer inactief is. Als u bijvoorbeeld het beeldscherm in de sluimerstand plaatst wanneer de computer inactief is, wordt de achtergrondverlichting tijdelijk uitgeschakeld en de gebruiksduur van de batterij aanzienlijk verbeterd.

Voorkeuren voor Energiestand

Het bovenstaande voorbeeld is van OS X Mountain Lion v10.8.4. Sommige functies zoals Automatische videokeuze en Power Nap zijn niet op alle Mac-notebooks of bij alle OS X-versies beschikbaar.

Stroomverbruikende functies en technologieën uitschakelen

Mac-notebooks hebben een aantal ingebouwde technologieën die de lading van de batterij sterk kunnen beïnvloeden.

• Schakel AirPort of Bluetooth uit via de bijbehorende symbolen in de menubalk of in Systeemvoorkeuren (Netwerk en Bluetooth respectievelijk). Hierdoor bespaart u batterijvermogen.
  • Externe USB-, FireWire- of Thunderbolt-, SD-kaart- of ExpressCard-apparaten die zijn aangesloten op een notebook kunnen ook stroom verbruiken en moeten worden losgekoppeld voor optimale prestaties van de batterij.
  • Verwijder cd’s of dvd’s in de ingebouwde SuperDrive (indien beschikbaar bij de notebook) om te vermijden dat de schijf periodiek draait.

Problemen met de batterij oplossen

Een geweldige start voor het oplossen van problemen met een batterij is het gebruik van de ingebouwde diagnostische hulpmiddelen van een Mac-notebook. Volg de stappen in deze artikelen:

Als Apple Diagnostics u vertelt dat uw batterij onderhoud nodig heeft en referentiecode PPT004 noemt, moet u dit probleem bevestigen door Apple Diagnostics uit te voeren via internet, waarbij de nieuwste diagnostische informatie wordt gebruikt. Schakel uw Mac uit door Zet uit te kiezen in het Apple-menu (). Druk vervolgens op de aan/uit-knop op de Mac. Houd direct Option-D ingedrukt totdat Apple Diagnostics wordt gestart.

Als het uitvoeren van Apple Diagnostics via internet het probleem bevestigt, neemt u contact op met Apple of brengt u uw computer naar een erkende Apple-serviceprovider of Apple Store. Hier krijgt u informatie over welke service- en supportopties beschikbaar zijn.

Als u geen problemen vindt met behulp van Apple Diagnostics of Apple Hardware Test, leest u verder voor meer informatie over probleemoplossing voor uw batterij.

De gebruiksduur van de batterij is kort

1. Controleer de gebruiksduur van de batterij van het product dat u gebruikt.

Op de website Technische specificaties vindt u de verwachte gebruiksduur van Apple-batterijen. De specificaties voor het draadloze gebruik van internet en de duur van de standbymodus vindt u in het artikel met technische specificaties van elk product.

2. Lees hoe u veelvoorkomende oorzaken van het leeglopen van de batterij kunt minimaliseren:

• Optimaliseer de gebruiksduur van uw batterij aan de hand van het gedeelte De gebruiksduur van de batterij optimaliseren eerder in dit artikel.
    • Lees hoe apps de batterijprestaties van een Mac kunnen beïnvloeden. Controleer Activiteitenweergave op niet goed werkende softwareprocessen, vooral na het installeren van software-updates of een nieuw besturingssysteem. Het is belangrijk om updates te installeren om ervoor te zorgen dat alle programma’s optimaal presteren.
    • Als u nog steeds problemen met de gebruiksduur van de batterij ondervindt na het optimaliseren van de prestaties van de computer en het controleren op niet goed werkende softwareprocessen, voert u een test uit in de veilige modus. De veilige modus beperkt de actieve onderdelen op het systeem en laat toe testen uit te voeren in een minimale omgeving. Als de gebruiksduur van de batterij beter is in de veilige modus, moet u mogelijk software verder isoleren voor de items die zijn uitgeschakeld in de veilige modus om te bepalen wat zoveel stroom vraagt buiten de veilige modus.

Mijn batterij laadt niet op

Controleer of u de lichtnetadapter met de juiste wattage gebruikt voor de computer. Een lichtnetadapter met een lagere wattage dan vereist voor het systeem, is mogelijk niet betrouwbaar om de computer op te laden. Voor hulp bij het identificeren van de juiste adapter bekijkt u De juiste lichtnetadapter en het juiste netsnoer voor een Mac-notebook vinden. Extra probleemoplossing voor adapters is beschikbaar in Probleemoplossing voor MagSafe-adapters. Als de problemen blijven optreden, stelt u de SMC opnieuw in.

Mijn batterij wordt niet 100% opgeladen

Af en toe toont de batterij mogelijk geen volledige lading (100 procent) in OS X, zelfs nadat de lichtnetadapter langdurig was aangesloten. De batterij lijkt niet langer op te laden wanneer deze al tussen 93 en 99 procent is opgeladen. Dit is normaal en hiermee wordt de totale levensduur van de batterij verlengd.

Mijn batterij wordt niet herkend

Als de batterij van een MacBook, MacBook Air of MacBook Pro volledig leeg is, wordt deze automatisch in een laagvermogenstand gezet waardoor het laadvermogen bewaard blijft. Sluit de Mac-notebook aan op lichtnet en laat de computer minimum vijf minuten opladen. Als het scherm ‘sluit aan op stroom’ na vijf minuten opladen nog steeds wordt weergegeven, stelt u de SMC opnieuw in

De waarschuwing voor een bijna lege batterij wordt niet weergegeven

Als u geen waarschuwing ontvangt wanneer de batterij een lage lading heeft of doorgaans een lading van vijftien procent of minder aangeeft, is dit mogelijk omdat het symbool van de batterij in de menubalk is uitgeschakeld. Volg deze stappen om het menuonderdeel voor de batterijstatus in te schakelen:

1. Open Systeemvoorkeuren.
  2. Klik op Energiestand.
  3. Schakel het aankruisvak ‘Toon batterijstatus in menubalk’ in om het menu-onderdeel voor de batterijstatus weer te geven.

Draagbare computers met OS X Mavericks v10.9 of hoger geven de waarschuwing van een lage batterij weer wanneer de batterij nog gedurende ongeveer 10 minuten stroom kan leveren. Oudere versies van OS X geven deze waarschuwing bij een lading van vijftien procent of minder.

Onderhoud aan de batterij van een Mac-notebook

De ingebouwde batterij van een MacBook, MacBook Air of MacBook Pro mag alleen worden vervangen door een erkende Apple-serviceprovider of in een Apple Store. Als u een ingebouwde batterij zelf probeert te vervangen, kunt u het apparaat beschadigen en dergelijke schade wordt niet gedekt door de garantie.

Deze Mac-notebooks hebben ingebouwde batterijen:

• MacBook (13-inch, eind 2009) en nieuwer
  • Alle MacBook Air-computers
  • Alle MacBook Pro-computers met een Retina-display
  • MacBook Pro (13-inch, medio 2009) en nieuwer; MacBook Pro (15-inch, medio 2009) en nieuwer

De meeste oudere Mac-notebooks hebben een verwijderbare batterij die door de gebruiker zelf kan worden vervangen. Neem contact op met een erkende Apple-serviceprovider of Apple Store voor assistentie bij het verlenen van service voor een verwijderbare batterij.

Informatie over de garantie van batterijen

De beperkte garantie van één jaar dekt de vervanging van een defecte batterij. Als u een AppleCare Protection Plan hebt gekocht voor uw Mac-notebook, vervangt Apple de batterij van de notebook kosteloos als deze minder dan 80% van de originele capaciteit vasthoudt. Als u geen dekking hebt, kunt u de batterij tegen een vergoeding laten vervangen.

Meer informatie

Lees meer over de batterijen van Apple-producten.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.

Laatst gewijzigd op: