Over batterijen van een Mac-notebook

Leer hoe je de gebruiksduur van de batterij in een Mac-notebook kunt optimaliseren, hoe je problemen met de batterij kunt oplossen en service kunt laten uitvoeren.

Een goed begrip van de batterij in een Mac-notebook

MacBook-, MacBook Air- en MacBook Pro-computers worden geleverd met een lithium-polymeerbatterij om een maximale gebruiksduur van de batterij in een klein apparaat te bieden. Als je de werking en de gebruiksduur van batterijen volledig wilt begrijpen, is het nuttig om bekend te zijn met algemene terminologie over batterijen:

• Aantal cycli: batterijen hebben een levensduur van een bepaald aantal cycli. Dit getal vertegenwoordigt de som van de volledige en gedeeltelijke ontladingen tijdens de levensduur van de batterij. Het artikel Het aantal laadcycli van de batterij van een Mac-notebook bepalen bevat de limiet van het aantal cycli voor je computer.
  • Volledige laadcapaciteit: dit wordt gemeten in mAh (milliampère-uur) en verwijst naar de hoeveelheid stroom die de batterij kan bevatten, min de vereiste energie om het apparaat uit te zetten. Dit getal daalt naarmate de batterij wordt uitgeput door gebruik en tijd.
  • Resterende laadcapaciteit: dit getal geeft de resterende capaciteit van de batterij aan, gemeten in mAh (milliampère-uur). Als je de computer gebruikt wanneer deze niet is aangesloten op netvoeding, wordt de batterij uitgeput en daalt dit getal.
  • Gebruikt/leeg: verbruikbare onderdelen zijn onderdelen die in de loop van de tijd leeg raken omdat de interne componenten worden opgebruikt. Batterijen worden in verband met de chemische onderdelen beschouwd als verbruikbare onderdelen. Na verloop van tijd zal het vermogen om de lading te behouden, afnemen. Als het aantal cycli van een batterij de verwachte limiet overschrijdt, wordt de batterij beschouwd als gebruikt.
  • Beschadigd: batterijen worden als beschadigd beschouwd wanneer deze niet meer werken wegens een defect van het materiaal of vakmanschap, of wegens een fabricagefout. Defecte batterijen worden gedekt door Apple's beperkte garantie van één jaar en contracten voor aanvullende service.
  • Belasting: de totale activiteit die door één of meerdere taken wordt uitgevoerd. Processen die veel stroom verbruiken, zorgen voor een hogere belasting van de batterij waardoor de gebruiksduur per lading veel korter zal zijn.

De Mac voor de eerste keer configureren

Als je de Mac voor de eerste keer configureert, kunnen bepaalde handelingen, zoals het configureren van Mail en Foto's, bestanden downloaden vanaf iCloud en je bestanden indexeren met Spotlight meer vermogen vereisen dan bij normaal gebruik van je Mac.

Als je een grote hoeveelheid gegevens wilt overzetten via wifi, kan het enkele dagen duren voordat de Mac het configuratieproces heeft afgerond. Zorg ervoor dat de computer tijdens dit proces is aangesloten op een stroombron. Zodra de configuratie is voltooid, zal de gebruiksduur van de batterij meer in lijn met zijn de normale handelingen die je op de Mac verricht.

Het menu 'Batterijstatus'

Je kunt de batterijstatus het beste controleren in het menu 'Batterijstatus'. In dit menu wordt de actuele lading van de batterij weergegeven en of de batterij momenteel wordt opgeladen. Je vindt dit menu aan de rechterkant van de menubalk:

Het menu 'Batterijstatus' vertelt je ook of je beeldscherm of apps veel stroom gebruiken. Klik op 'Helderheid beeldscherm' als dit staat vermeld onder 'Gebruiken veel stroom' en de helderheid van je beeldscherm wordt verminderd naar 75%. Overweeg ook apps te sluiten waarvan bekend is dat de batterijlading wordt bespaard als ze worden gesloten.

Als je de gebruiksduur van de batterij wilt bekijken, houd je de Option-toets ingedrukt en klik je op het batterijsymbool in de menubalk om het menu 'Batterijstatus' te openen. Je ziet een van de volgende statusindicatoren:

• Normaal: de batterij functioneert normaal.
  • Vervang spoedig: de batterij functioneert normaal, maar kan minder lading vasthouden dan toen die nieuw was. Je moet de status van de batterij controleren door regelmatig het menu 'Batterijstatus' te controleren.
  • Vervang nu: de batterij functioneert normaal, maar kan aanzienlijk minder lading vasthouden dan toen die nieuw was. Je kunt je computer veilig blijven gebruiken. Als de lagere laadcapaciteit echter je ervaring beïnvloedt, moet je deze naar een Apple Store of erkende Apple serviceprovider brengen.
  • Onderhoud vereist: de batterij functioneert niet normaal. Je kunt je Mac veilig gebruiken als deze is aangesloten op de juiste lichtnetadapter, maar je moet je Mac zo snel mogelijk naar een Apple Store of erkende Apple serviceprovider brengen.

Sommige programma's van derden geven informatie over de batterijstatus, maar deze informatie kan onjuist zijn en dit is geen definitieve indicatie van daadwerkelijke verminderde systeemlevensduur. Je kunt het beste uitgaan van de informatie die wordt weergegeven in het menu 'Batterijstatus' dat hierboven wordt beschreven.

De gebruiksduur van de batterij optimaliseren

De gebruiksduur van de batterij van een notebook hangt af van de configuratie van de computer en hoe je de computer gebruikt. Hier vind je enkele instellingen en stappen voor optimaal gebruik van de batterij van een MacBook, MacBook Pro of MacBook Air.

Het paneel 'Energiestand' in Systeemvoorkeuren

In het paneel 'Energiestand' in Systeemvoorkeuren vind je opties om de gebruiksduur van de batterij van een Mac-notebook te verbeteren wanneer de computer inactief is. Als je bijvoorbeeld het beeldscherm in de sluimerstand plaatst wanneer de computer inactief is, wordt de achtergrondverlichting tijdelijk uitgeschakeld en de gebruiksduur van de batterij aanzienlijk verbeterd.

Door het aankruisvak 'Schakel Power Nap in bij gebruik van batterij' uit te schakelen, kun je de gebruiksduur van de batterij ook verlengen.

Op MacBook Pro-computers (2016) wordt de helderheid van het beeldscherm aangepast naar 75% als je de computer uit het stopcontact haalt of als je 'Verminder helderheid van beeldscherm bij gebruik van batterij' hebt ingeschakeld.

Het bovenstaande voorbeeld is van OS X Mountain Lion v10.8.4. Sommige functies zoals Automatische videokeuze en Power Nap zijn niet op alle Mac-notebooks en macOS-versies beschikbaar.

De helderheid van het beeldscherm en toetsenbord aanpassen

Het ingebouwde toetsenbord van de Mac beschikt over instellingen waarmee automatisch batterijvermogen kan worden bespaard:

• Kies het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en selecteer vervolgens 'Toetsenbord'. Schakel 'Pas helderheid toetsenbord aan bij weinig licht' in, zodat de achtergrondverlichting van het toetsenbord automatisch wordt gedimd of helderder wordt.
  • In het gedeelte 'Toetsenbord' van Systeemvoorkeuren kun je ook instellen dat de achtergrondverlichting van je toetsenbord wordt uitgeschakeld bij inactiviteit.

Met de toetsen F5 en F6 kun je de helderheid van het toetsenbord handmatig aanpassen en deze zo laag mogelijk instellen, maar dan zodanig, dat je de toetsen nog kunt zien.

De helderheid van het beeldscherm is van grote invloed op de gebruiksduur van de batterij. Als je het beeldscherm zo instelt dat de helderheid automatisch wordt aangepast, kan dat aanzienlijk bijdragen aan de energiebesparing.Kies het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en selecteer vervolgens 'Beeldschermen'. Schakel 'Pas helderheid automatisch aan' in, zodat de helderheid van het beeldscherm automatisch wordt aangepast op basis van het omgevingslicht.

Je kunt het menu 'Batterijstatus' gebruiken om de helderheid van het beeldscherm snel naar 75% te verminderen. In het menu 'Batterijstatus' kies je 'Helderheid beeldscherm' in het gedeelte 'Gebruiken veel stroom'.

Als je de helderheid van het beeldscherm handmatig wilt aanpassen naar een comfortabel niveau, gebruik je de toetsen F1 en F2.

MacBook Pro met Touch Bar

Als je een nieuwe MacBook Pro gebruikt, kun je de helderheid van het beeldscherm snel aanpassen door op  te tikken in de Control Strip aan de rechterkant van de Touch Bar. Tik op  in de Control Strip om de knoppen voor toetsenbordhelderheid te openen:

De Control Strip wordt uitgevouwen en je kunt op   tikken om de helderheid van het beeldscherm aan te passen. Tik op   om de helderheid van het toetsenbord aan te passen:

Grafische prestaties en de invloed ervan op de gebruiksduur van de batterij

De MacBook Pro-notebooks van 15-inch en 17-inch worden doorgaans geleverd met twee grafische processors of GPU's. Deze worden mogelijk weergegeven als een afzonderlijke GPU en een geïntegreerde GPU.

De afzonderlijke GPU biedt doorgaans sterke prestaties ten nadele van een hoog stroomverbruik. De geïntegreerde GPU zorgt voor een optimale gebruiksduur van de batterij maar biedt in de meeste gevallen niet dezelfde prestaties als de afzonderlijke GPU.

Voor een optimale gebruiksduur van de batterij gebruik je de geïntegreerde GPU. In de volgende artikelen vind je de stappen voor het gebruik van beide GPU's en informatie over de oorzaak van het onverwachte gebruik van de afzonderlijke GPU:

Stroomverbruikende functies en technologieën uitschakelen

Mac-notebooks hebben een aantal ingebouwde technologieën die de lading van de batterij sterk kunnen beïnvloeden.

• Als je geen wifi of Bluetooth nodig hebt, kun je AirPort of Bluetooth uitschakelen via de respectievelijke symbolen in de menubalk of in Systeemvoorkeuren. Hierdoor bespaar je batterijvermogen.
  • Externe USB-, FireWire- of Thunderbolt-, SD-kaart- of ExpressCard-apparaten die zijn aangesloten op een notebook, kunnen ook stroom verbruiken en moeten worden losgekoppeld voor optimale prestaties van de batterij.
  • Verwijder cd's of dvd's in de ingebouwde SuperDrive (indien de notebook hierover beschikt) om te vermijden dat de schijf periodiek draait.

Problemen met de batterij oplossen

Een geweldige start voor het oplossen van problemen met een batterij is het gebruik van de ingebouwde diagnostische hulpmiddelen van een Mac-notebook. Volg de stappen in deze artikelen:

Als Apple Diagnostische info je vertelt dat je batterij onderhoud nodig heeft en referentiecode PPT004 noemt, moet je dit probleem bevestigen door Apple Diagnostische info uit te voeren via internet, waarbij de nieuwste diagnostische informatie wordt gebruikt. Schakel je Mac uit door 'Zet uit' te kiezen in het Apple-menu (). Druk vervolgens op de aan/uit-knop op de Mac. Houd direct Option-D ingedrukt totdat Apple Diagnostische info wordt gestart.

Als het uitvoeren van Apple Diagnostische info via internet het probleem bevestigt, neem je contact op met Apple of brengt je je computer naar een erkende Apple serviceprovider of Apple Store. Hier krijg je informatie over welke service- en supportopties beschikbaar zijn.

Als je geen problemen vindt met behulp van Apple Diagnostische info of Apple Hardware Test, lees je verder voor meer informatie over probleemoplossing voor je batterij.

De gebruiksduur van de batterij is kort

1. Wacht totdat de Mac de eerste configuratie heeft voltooid. Als je de Mac voor de eerste keer gebruikt, kunnen bepaalde handelingen, zoals het configureren van Mail en Foto's, iCloud-materiaal migreren en je bestanden indexeren met Spotlight meer vermogen vereisen dan bij normaal gebruik van je Mac. Als je een grote hoeveelheid gegevens wilt overzetten, kan het enkele dagen duren voordat de gebruiksduur van de batterij weer normaliseert.
  2. Controleer de gebruiksduur van de batterij van het product dat je gebruikt. Op de website Technische specificaties vind je de verwachte gebruiksduur van Apple batterijen. De specificaties voor het draadloze gebruik van internet en de duur van de standbymodus vind je in het artikel met technische specificaties van elk product.
  3. Lees hoe je veelvoorkomende oorzaken van het leeglopen van de batterij kunt minimaliseren:
  • Optimaliseer de gebruiksduur van je batterij aan de hand van het gedeelte De gebruiksduur van de batterij optimaliseren eerder in dit artikel.
  • Lees hoe programma's de batterijprestaties van een Mac kunnen beïnvloeden. Voor sommige programma's, zoals browsers, videobewerkingssoftware en computerspellen, is er meer vermogen nodig. Dit is wel afhankelijk van hoe je ze gebruikt. Controleer regelmatig of er updates voor de software zijn. Het is belangrijk dat je de nieuwste versies gebruikt.
  • Configureer geautomatiseerde reservekopie- en synchronisatiesoftware zo, dat deze alleen worden uitgevoerd als je computer is aangesloten op een stroombron of worden gepauzeerd als het batterijniveau beneden een bepaald percentage komt.
  • Controleer Activiteitenweergave op niet goed werkende softwareprocessen, vooral na het installeren van software-updates of een nieuw besturingssysteem. Het is belangrijk om updates te installeren om ervoor te zorgen dat alle programma's optimaal presteren.
  • Als je nog steeds problemen ondervindt met de gebruiksduur van de batterij na het optimaliseren van de prestaties van de computer en het controleren op niet goed werkende softwareprocessen, voer je een test uit in de veilige modus. De veilige modus beperkt de actieve onderdelen op het systeem en laat toe dat tests kunnen worden uitgevoerd in een minimale omgeving. Als de gebruiksduur van de batterij beter is in de veilige modus, moet je mogelijk software verder isoleren voor de items die zijn uitgeschakeld in de veilige modus om te bepalen wat zoveel stroom vraagt buiten de veilige modus.

Mijn batterij laadt niet op

Controleer of je de lichtnetadapter met de juiste wattage gebruikt voor de computer. Een lichtnetadapter met een lagere wattage dan vereist voor het systeem, laad de computer mogelijk niet altijd goed op.

Voor hulp bij het identificeren van de juiste adapter bekijk je De juiste lichtnetadapter en het juiste netsnoer voor een Mac-notebook vinden. Extra probleemoplossing voor adapters is beschikbaar in Draagbare Apple computers: probleemoplossing voor MagSafe-adapters. Als de problemen blijven optreden, stel je de SMC opnieuw in.

Mijn batterij wordt niet 100% opgeladen

Af en toe toont de batterij mogelijk geen volledige lading (100%) in macOS, zelfs nadat de lichtnetadapter langdurig was aangesloten. De batterij lijkt niet langer op te laden wanneer deze al tussen 93 en 99 procent is opgeladen. Dit is normaal en hiermee wordt de totale levensduur van de batterij verlengd.

Mijn batterij wordt niet herkend

Als de batterij van een MacBook, MacBook Air of MacBook Pro volledig leeg is, wordt deze automatisch in een laagvermogenstand gezet waardoor het laadvermogen bewaakt blijft.

Sluit de Mac-notebook aan op het lichtnet en laat de computer minimum vijf minuten opladen. Als het scherm 'Sluit aan op stroom' na vijf minuten opladen nog steeds wordt weergegeven, stel je de SMC opnieuw in

De waarschuwing voor een bijna lege batterij wordt niet weergegeven

Als je geen waarschuwing ontvangt wanneer de batterij een lage lading heeft (doorgaans een lading van 15% of minder), is dit mogelijk omdat het batterijsymbool in de menubalk is uitgeschakeld. Volg deze stappen om het menuonderdeel voor de batterijstatus in te schakelen:

1. Open Systeemvoorkeuren.
  2. Klik op 'Energiestand'.
  3. Schakel het aankruisvak 'Toon batterijstatus in menubalk' in om het menuonderdeel voor de batterijstatus weer te geven.

Draagbare computers met OS X Mavericks v10.9 of hoger geven de waarschuwing van een lage batterij weer wanneer de batterij nog gedurende ongeveer 10 minuten stroom kan leveren. Oudere versies van OS X geven deze waarschuwing weer bij een lading van 15% of minder.

Onderhoud aan de batterij van een Mac-notebook

De ingebouwde batterij van een MacBook, MacBook Air of MacBook Pro mag alleen worden vervangen door een erkende Apple serviceprovider of in een Apple Store. Als je een ingebouwde batterij zelf probeert te vervangen, kun je het apparaat beschadigen en dergelijke schade wordt niet gedekt door de garantie.

Deze Mac-notebooks hebben ingebouwde batterijen:

• MacBook (13-inch, eind 2009) en nieuwer
  • MacBook (Retina, 12-inch, begin 2015) en nieuwer
  • Alle MacBook Air-computers
  • Alle MacBook Pro-computers met een Retina-display
  • MacBook Pro (13-inch, medio 2009) en nieuwer; MacBook Pro (15-inch, medio 2009) en nieuwer

De meeste oudere Mac-notebooks hebben een verwijderbare batterij die door de gebruiker zelf kan worden vervangen. Neem contact op met een erkende Apple serviceprovider of Apple Store voor assistentie bij het verlenen van service voor een verwijderbare batterij.

Informatie over de garantie van batterijen

Apple's 1-jarige beperkte garantie dekt de vervanging van een defecte batterij. Als je een AppleCare Protection Plan hebt gekocht voor je Mac-notebook, vervangt Apple de batterij van de notebook kosteloos als deze minder dan 80% van de originele capaciteit vasthoudt. Als je geen dekking hebt, kun je de batterij tegen een vergoeding laten vervangen.

Meer informatie

Meer informatie over de batterijen van Apple producten.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.