Over batterijen van een Mac-notebook

Leer hoe u de gebruiksduur van de batterij in de Mac-notebook kunt optimaliseren, hoe u problemen met de batterij kunt oplossen en service kunt laten uitvoeren.

Een goed begrip van de batterij in een Mac-notebook

MacBook-, MacBook Air- en MacBook Pro-computers worden geleverd met een lithium-polymeerbatterij om een maximale levensduur van de batterij in een klein apparaat te bieden. Als u de werking en de gebruiksduur van batterijen volledig wilt begrijpen, is het nuttig om bekend te zijn met algemene terminologie over batterijen:

• Aantal cycli: batterijen hebben een levensduur van een bepaald aantal cycli. Dit getal vertegenwoordigt de som van de volledige en gedeeltelijke ontladingen tijdens de levensduur van de batterij. Het artikel Het aantal cycli van de batterij van een Mac-notebook bepalen bevat de limiet van het aantal cycli voor uw computer.
  • Volledige laadcapaciteit: gemeten in mAh (milliampère-uur), dit verwijst naar de hoeveelheid stroom die de batterij kan bevatten, min de vereiste energie om het apparaat uit te zetten. Dit getal daalt naarmate de batterij wordt uitgeput door gebruik en tijd.
  • Resterende laadcapaciteit: dit getal geeft de resterende capaciteit van de batterij aan, gemeten in mAh (milliampère-uur). Als u de computer gebruikt wanneer deze niet is aangesloten op netvoeding, wordt de batterij uitgeput en daalt dit getal.
  • Opgebruikt/uitgeput: verbruikbare onderdelen zijn onderdelen die in de loop van de tijd uitgeput raken omdat de interne componenten worden opgebruikt. Batterijen worden in verband met de chemische onderdelen beschouwd als verbruikbare onderdelen. Na verloop van tijd zal het vermogen om de lading te behouden, afnemen. Als het aantal cycli van een batterij de verwachte limiet overschrijdt, wordt de batterij beschouwd als verbruikt.
  • Beschadigd: batterijen worden als beschadigd beschouwd wanneer deze niet meer werken wegens een defect van het materiaal of vakmanschap, of wegens een fabricagefout. Beschadigde batterijen worden gedekt door Apple's 1-jarige Beperkte Garantie en contracten voor aanvullende service.
  • Belasting: de totale activiteit die door één of meerdere taken wordt uitgevoerd. Processen die veel stroom verbruiken, zorgen voor een hogere belasting van de batterij waardoor de gebruiksduur per lading veel korter zal zijn.

De Mac voor de eerste keer configureren

Als u de Mac voor de eerste keer configureert, kunnen bepaalde handelingen, zoals het configureren van Mail en Foto's, bestanden downloaden vanaf iCloud en uw bestanden indexeren met Spotlight meer vermogen vereisen dan bij normaal gebruik van uw Mac.

Als u een grote hoeveelheid gegevens wilt overzetten via wifi, kan het enkele dagen duren voordat de Mac het configuratieproces heeft afgerond. Zorg ervoor dat de computer tijdens dit proces is aangesloten op een stroombron. Zodra de configuratie is voltooid, zal de gebruiksduur van de batterij meer in lijn met zijn de normale handelingen die u op de Mac verricht.

Het menu 'Batterijstatus'

U kunt de batterijstatus het beste controleren in het menu 'Batterijstatus'. In dit menu wordt de actuele lading van de batterij weergegeven en of de batterij momenteel wordt opgeladen. Daarnaast kunt u in dit menu ook zien of er programma's zijn die veel vermogen vragen. U kunt dan overwegen om deze programma's te sluiten zodat de batterij niet te snel leegraakt.

U vindt dit menu aan de rechterkant van de menubalk:

Als u de status van uw batterij wilt zien, houdt u de Option-toets ingedrukt en klikt u op het batterijsymbool:

U ziet een van de volgende statusindicatoren:

• Normaal: de batterij functioneert normaal.
  • Vervang spoedig: de batterij functioneert normaal, maar kan minder lading houden dan toen die nieuw was. U moet de status van de batterij controleren door regelmatig het menu 'Batterijstatus' te controleren.
  • Vervang nu: de batterij functioneert normaal, maar kan aanzienlijk minder lading houden dan toen deze nieuw was. U kunt uw computer veilig blijven gebruiken. Als de lagere laadcapaciteit echter uw ervaring beïnvloedt, moet u deze naar een Apple Store of erkende Apple serviceprovider brengen.
  • Onderhoud vereist: de batterij functioneert niet normaal. U kunt uw Mac veilig gebruiken als deze is aangesloten op de juiste lichtnetadapter, maar u moet uw Mac zo snel mogelijk naar een Apple Store of erkende Apple serviceprovider brengen.

Sommige programma's van derden geven informatie over de batterijstatus, maar deze informatie kan onjuist zijn en dit is geen definitieve indicatie van daadwerkelijke verminderde systeemlevensduur. U kunt het beste uitgaan van de informatie die wordt weergegeven in het menu 'Batterijstatus' die hierboven wordt beschreven.

De gebruiksduur van de batterij optimaliseren

De gebruiksduur van de batterij van een notebook hangt af van de configuratie van de computer en hoe u de computer gebruikt. Hier vindt u enkele instellingen en stappen voor optimaal gebruik van de batterij van een MacBook, MacBook Pro of MacBook Air.

Het paneel 'Energiestand' in Systeemvoorkeuren

In het paneel 'Energiestand' in Systeemvoorkeuren vindt u opties om de gebruiksduur van de batterij van een Mac-notebook te verbeteren wanneer de computer inactief is. Als u bijvoorbeeld het beeldscherm in de sluimerstand plaatst wanneer de computer inactief is, wordt de achtergrondverlichting tijdelijk uitgeschakeld en de gebruiksduur van de batterij aanzienlijk verbeterd.

Door het aankruisvak 'Schakel Power Nap in bij gebruik van batterij' uit te schakelen, kunt u de gebruiksduur van de batterij ook verlengen.

Het bovenstaande voorbeeld is van OS X Mountain Lion v10.8.4. Sommige functies zoals Automatische videokeuze en Power Nap zijn niet op alle Mac-notebooks en macOS-versies beschikbaar.

De helderheid van het beeldscherm en toetsenbord aanpassen

Het ingebouwde toetsenbord van de Mac beschikt over instellingen waarmee automatisch batterijvermogen kan worden bespaard:

• Kies het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en selecteer vervolgens op 'Toetsenbord'. Schakel 'Pas helderheid toetsenbord aan bij weinig licht' in, zodat de achtergrondverlichting van het toetsenbord automatisch wordt gedimd of helderder wordt.
  • In het gedeelte 'Toetsenbord' van Systeemvoorkeuren kunt u ook instellen dat de achtergrondverlichting van uw toetsenbord wordt uitgeschakeld bij inactiviteit.

Met de toetsen F5 en F6 kunt u de helderheid van het toetsenbord handmatig aanpassen en deze zo laag mogelijk instellen, maar dan zodanig, dat u de toetsen nog kunt zien.

De helderheid van het beeldscherm is van grote invloed op de gebruiksduur van de batterij. Als u het beeldscherm zo instelt dat de helderheid automatisch wordt aangepast, kan dat aanzienlijk bijdragen aan de energiebesparing.Kies het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en selecteer vervolgens op 'Beeldschermen'. Schakel 'Pas helderheid automatisch aan' in, zodat de helderheid van het beeldscherm automatisch wordt aangepast op basis van het omgevingslicht.

Met de toetsen F1 en F2 kunt u de helderheid van het beeldscherm handmatig aanpassen naar een voor u comfortabel niveau.

MacBook Pro met Touch Bar

Als u een nieuwe MacBook Pro gebruikt, kunt u de helderheid van het beeldscherm snel aanpassen door op  te tikken in de Control Strip aan de rechterkant van de Touch Bar. Tik op  in de Control Strip om de knoppen voor toetsenbordhelderheid te openen:

De Control Strip wordt uitgevouwen en u kunt op   tikken om de helderheid van het beeldscherm aan te passen. Tik op   om de helderheid van het toetsenbord aan te passen:

Grafische prestaties en de invloed ervan op de gebruiksduur van de batterij

De MacBook Pro-notebooks van 15-inch en 17-inch worden doorgaans geleverd met twee grafische processors of GPU's. Deze worden mogelijk weergegeven als een afzonderlijke GPU en een geïntegreerde GPU.

De afzonderlijke GPU biedt doorgaans sterke prestaties ten nadele van een hoog stroomverbruik. De geïntegreerde GPU zorgt voor een optimale gebruiksduur van de batterij maar biedt in de meeste gevallen niet dezelfde prestaties als de afzonderlijke GPU.

Voor een optimale gebruiksduur van de batterij gebruikt u de geïntegreerde GPU. In de volgende artikelen vindt u de stappen voor het gebruik van beide GPU's en informatie over de oorzaak van het onverwachte gebruik van de afzonderlijke GPU:

Stroomverbruikende functies en technologieën uitschakelen

Mac-notebooks hebben een aantal ingebouwde technologieën die de lading van de batterij sterk kunnen beïnvloeden.

• Als u geen wifi of Bluetooth nodig hebt, kunt u AirPort of Bluetooth uitschakelen via de respectievelijke symbolen in de menubalk of in Systeemvoorkeuren. Hierdoor bespaart u batterijvermogen.
  • Externe USB-, FireWire- of Thunderbolt-, SD-kaart- of ExpressCard-apparaten die zijn aangesloten op een notebook, kunnen ook stroom verbruiken en moeten worden losgekoppeld voor optimale prestaties van de batterij.
  • Verwijder cd's of dvd's in de ingebouwde SuperDrive (indien de notebook hierover beschikt) om te vermijden dat de schijf periodiek draait.

Problemen met de batterij oplossen

Een geweldige start voor het oplossen van problemen met een batterij is het gebruik van de ingebouwde diagnostische hulpmiddelen van een Mac-notebook. Volg de stappen in deze artikelen:

Als Apple Diagnostische info u vertelt dat uw batterij onderhoud nodig heeft en referentiecode PPT004 noemt, moet u dit probleem bevestigen door Apple Diagnostische info uit te voeren via internet, waarbij de nieuwste diagnostische informatie wordt gebruikt. Schakel uw Mac uit door 'Zet uit' te kiezen in het Apple-menu (). Druk vervolgens op de aan/uit-knop op de Mac. Houd direct Option-D ingedrukt totdat Apple Diagnostische info wordt gestart.

Als het uitvoeren van Apple Diagnostische info via internet het probleem bevestigt, neemt u contact op met Apple of brengt u uw computer naar een erkende Apple serviceprovider of Apple Store. Hier krijgt u informatie over welke service- en supportopties beschikbaar zijn.

Als u geen problemen vindt met behulp van Apple Diagnostische info of Apple Hardware Test, leest u verder voor meer informatie over probleemoplossing voor uw batterij.

De gebruiksduur van de batterij is kort

1. Wacht totdat de Mac de eerste configuratie heeft voltooid. Als u de Mac voor de eerste keer gebruikt, kunnen bepaalde handelingen, zoals het configureren van Mail en Foto's, iCloud-materiaal migreren en uw bestanden indexeren met Spotlight meer vermogen vereisen dan bij normaal gebruik van uw Mac. Als u een grote hoeveelheid gegevens wilt overzetten, kan het enkele dagen duren voordat de gebruiksduur van de batterij weer normaliseert.
  2. Controleer de gebruiksduur van de batterij van het product dat u gebruikt. Op de website Technische specificaties vindt u de verwachte gebruiksduur van Apple batterijen. De specificaties voor het draadloze gebruik van internet en de duur van de standbymodus vindt u in het artikel met technische specificaties van elk product.
  3. Lees hoe u veelvoorkomende oorzaken van het leeglopen van de batterij kunt minimaliseren:
  • Optimaliseer de gebruiksduur van uw batterij aan de hand van het gedeelte De gebruiksduur van de batterij optimaliseren eerder in dit artikel.
  • Lees hoe programma's de batterijprestaties van een Mac kunnen beïnvloeden. Voor sommige programma's, zoals browsers, videobewerkingssoftware en computerspellen, is er meer vermogen nodig. Dit is wel afhankelijk van hoe u ze gebruikt. Controleer regelmatig of er updates voor de software zijn. Het is belangrijk dat u de nieuwste versies gebruikt.
  • Configureer geautomatiseerde reservekopie- en synchronisatiesoftware zo, dat deze alleen worden uitgevoerd als uw computer is aangesloten op een stroombron of worden gepauzeerd als het batterijniveau beneden een bepaald percentage komt.
  • Controleer Activiteitenweergave op niet goed werkende softwareprocessen, vooral na het installeren van software-updates of een nieuw besturingssysteem. Het is belangrijk om updates te installeren om ervoor te zorgen dat alle programma's optimaal presteren.
  • Als u nog steeds problemen ondervindt met de gebruiksduur van de batterij na het optimaliseren van de prestaties van de computer en het controleren op niet goed werkende softwareprocessen, voert u een test uit in de veilige modus. De veilige modus beperkt de actieve onderdelen op het systeem en laat toe tests uit te voeren in een minimale omgeving. Als de gebruiksduur van de batterij beter is in de veilige modus, moet u mogelijk software verder isoleren voor de items die zijn uitgeschakeld in de veilige modus om te bepalen wat zoveel stroom vraagt buiten de veilige modus.

Mijn batterij laadt niet op

Controleer of u de lichtnetadapter met de juiste wattage gebruikt voor de computer. Een lichtnetadapter met een lagere wattage dan vereist voor het systeem, laad de computer mogelijk niet altijd goed op.

Voor hulp bij het identificeren van de juiste adapter bekijkt u De juiste lichtnetadapter en het juiste netsnoer voor een Mac-notebook vinden. Extra probleemoplossing voor adapters is beschikbaar in Draagbare Apple computers: probleemoplossing voor MagSafe-adapters. Als de problemen blijven optreden, stelt u de SMC opnieuw in.

Mijn batterij wordt niet 100% opgeladen

Af en toe toont de batterij mogelijk geen volledige lading (100%) in macOS, zelfs nadat de lichtnetadapter langdurig was aangesloten. De batterij lijkt niet langer op te laden wanneer deze al tussen 93 en 99 procent is opgeladen. Dit is normaal en hiermee wordt de totale levensduur van de batterij verlengd.

Mijn batterij wordt niet herkend

Als de batterij van een MacBook, MacBook Air of MacBook Pro volledig leeg is, wordt deze automatisch in een laagvermogenstand gezet waardoor het laadvermogen bewaard blijft.

Sluit de Mac-notebook aan op lichtnet en laat de computer minimum vijf minuten opladen. Als het scherm 'Sluit aan op stroom' na vijf minuten opladen nog steeds wordt weergegeven, stelt u de SMC opnieuw in

De waarschuwing voor een bijna lege batterij wordt niet weergegeven

Als u geen waarschuwing ontvangt wanneer de batterij een lage lading heeft of doorgaans een lading van 15% of minder aangeeft, is dit mogelijk omdat het batterijsymbool in de menubalk is uitgeschakeld. Volg deze stappen om het menuonderdeel voor de batterijstatus in te schakelen:

1. Open Systeemvoorkeuren.
  2. Klik op 'Energiestand'.
  3. Schakel het aankruisvak 'Toon batterijstatus in menubalk' in om het menu-onderdeel voor de batterijstatus weer te geven.

Draagbare computers met OS X Mavericks v10.9 of hoger geven de waarschuwing van een lage batterij weer wanneer de batterij nog gedurende ongeveer 10 minuten stroom kan leveren. Oudere versies van OS X geven deze waarschuwing weer bij een lading van 15% of minder.

Onderhoud aan de batterij van een Mac-notebook

De ingebouwde batterij van een MacBook, MacBook Air of MacBook Pro mag alleen worden vervangen door een erkende Apple serviceprovider of in een Apple Store. Als u een ingebouwde batterij zelf probeert te vervangen, kunt u het apparaat beschadigen en dergelijke schade wordt niet gedekt door de garantie.

Deze Mac-notebooks hebben ingebouwde batterijen:

• MacBook (13-inch, eind 2009) en nieuwer
  • MacBook (Retina, 12-inch, begin 2015) en nieuwer
  • Alle MacBook Air-computers
  • Alle MacBook Pro-computers met een Retina-display
  • MacBook Pro (13-inch, medio 2009) en nieuwer; MacBook Pro (15-inch, medio 2009) en nieuwer

De meeste oudere Mac-notebooks hebben een verwijderbare batterij die door de gebruiker zelf kan worden vervangen. Neem contact op met een erkende Apple serviceprovider of Apple Store voor assistentie bij het verlenen van service voor een verwijderbare batterij.

Informatie over de garantie van batterijen

Apple's Beperkte Garantie van één jaar dekt de vervanging van een defecte batterij. Als u een AppleCare Protection Plan hebt gekocht voor uw Mac-notebook, vervangt Apple de batterij van de notebook kosteloos als deze minder dan 80% van de originele capaciteit vasthoudt. Als u geen dekking hebt, kunt u de batterij tegen een vergoeding laten vervangen.

Meer informatie

Meer informatie over de batterijen van Apple producten.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.