Overzicht van de beveiliging en privacy van Apple Pay

Meer informatie over hoe Apple uw persoonlijke informatie, transactiegegevens en betaalinformatie beschermt wanneer u Apple Pay gebruikt.

Met Apple Pay kunt u eenvoudig en veilig privétransacties doen in winkels, binnen apps en op het web. U kunt ook geld sturen naar en ontvangen van vrienden en familie met behulp van Apple Pay in Berichten (alleen VS). En met contactloze klantenkaarten in Wallet kunt u tegoedbonnen ontvangen en inwisselen wanneer u met Apple Pay betaalt. Apple Pay is ontworpen met uw beveiliging en privacy in gedachten, zodat dit een eenvoudigere en veiligere manier is om te betalen dan met uw fysieke creditcards, bankpassen en prepaidkaarten.

Apple Pay gebruikt beveiligingsfuncties die zijn ingebouwd in de hardware en software van uw apparaat om uw transacties te beveiligen. Verder moet u, om Apple Pay te gebruiken, een toegangscode hebben ingesteld op uw apparaat en, optioneel, Face ID of Touch ID. U kunt een eenvoudige toegangscode gebruiken, maar u kunt ook een complexere toegangscode instellen voor nog meer beveiliging.

Apple Pay is ook ontworpen voor de beveiliging van persoonlijke gegevens. Apple bewaart geen originele nummers van creditcards, bankpassen of prepaidkaarten die u gebruikt met Apple Pay en heeft er ook geen toegang toe. En wanneer u Apple Pay gebruikt met creditcards, bankpassen of prepaidkaarten, bewaart Apple geen transactie-informatie die naar u kan worden teruggeleid - uw transacties blijven tussen u, de winkelier of ontwikkelaar en uw bank of uitgever van de kaart.

Wanneer u een creditcard, bankpas, prepaidkaart of ov-kaart toevoegt

Wanneer u een creditcard, bankpas, prepaidkaart of ov-kaart toevoegt (indien beschikbaar) aan Apple Pay, worden de gegevens die u invoert op uw apparaat gecodeerd en naar Apple servers verzonden. Als u de kaartgegevens invoert met behulp van de camera, worden de gegevens nooit bewaard op uw apparaat of in de fotobibliotheek.

Apple decodeert de gegevens, bepaalt het betaalnetwerk van de kaart en codeert de gegevens opnieuw met een sleutel die alleen door uw betaalnetwerk (of door eventuele providers die door de uitgever van uw kaart zijn geautoriseerd voor voorzieningen en tokens) kan worden ontgrendeld.

Informatie die u over uw kaart geeft, of bepaalde apparaatinstellingen zijn ingeschakeld en apparaatgebruikspatronen (zoals het percentage tijd dat het apparaat in beweging is en het aantal gesprekken bij benadering per week) kan naar Apple worden verzonden om te bepalen of u in aanmerking komt om Apple Pay in te schakelen. Informatie kan ook door Apple worden geleverd aan uw kaartuitgever, betaalnetwerk of andere providers geautoriseerd door uw kaartuitgever om Apple Pay in te schakelen, om te bepalen of uw kaart in aanmerking komt, om uw kaart te configureren met Apple Pay en om fraude te voorkomen.

Nadat de kaart hiervoor is goedgekeurd, maakt de bank, de erkende serviceprovider van de bank of de uitgever van uw kaart een apparaataccountnummer aan dat specifiek is voor het apparaat, codeert dit nummer en verstuurt dat samen met andere gegevens (zoals de sleutel waarmee unieke dynamische beveiligingscodes voor elke transactie worden aangemaakt) naar Apple. Het apparaataccountnummer kan niet worden gedecodeerd door Apple, maar wordt bewaard in het Secure Element, een gecertificeerde standaardchip ontworpen om uw betaalinformatie veilig te bewaren, op uw apparaat. In tegenstelling tot de gebruikelijke creditcard- of bankpasnummers kan de kaartuitgever voorkomen dat het op een magneetstripkaart, via de telefoon of op websites wordt gebruikt. Het apparaataccountnummer in het Secure Element is afgezonderd van iOS, watchOS en macOS, wordt nooit bewaard op Apple servers en er wordt nooit een reservekopie van gemaakt in iCloud.

Apple bewaart geen originele kaartnummers van creditcards, betaalpassen of prepaidkaarten die u toevoegt aan Apple Pay en heeft er ook geen toegang toe. Apple Pay bewaart alleen een deel van de daadwerkelijke kaartnummers en een deel van de apparaataccountnummers, samen met een beschrijving van de kaart. Uw kaarten worden gekoppeld aan uw Apple ID, zodat u op al uw apparaten kaarten kunt toevoegen en beheren.

Daarnaast beveiligt iCloud uw Wallet-gegevens (zoals passen en transactiegegevens) door deze te coderen wanneer ze via internet worden verzonden en ze te bewaren in een gecodeerde indeling wanneer ze op de servers van Apple worden bewaard. U kunt support voor iCloud op uw apparaat uitschakelen door naar 'Instellingen' > '[uw naam]' > 'iCloud' te gaan en 'Wallet' uit te schakelen. Meer informatie over hoe iCloud uw gegevens bewaart en beveiligt.

Wanneer u Apple Pay gebruikt in winkels

Wanneer u Apple Pay gebruikt in winkels die contactloze betalingen accepteren, gebruikt Apple Pay Near Field Communication-technologie (NFC) tussen uw apparaat en de betaalterminal. NFC is een contactloze standaardtechnologie die alleen bij kleine afstanden werkt. Als uw iPhone is ingeschakeld en een NFC-veld detecteert, ziet u uw standaardkaart. Om uw betaalinformatie te verzenden, moet u verifiëren met Face ID, Touch ID of uw toegangscode (behalve in Japan als u een Suica-kaart aanwijst voor Express Transit). Met Face ID of op Apple Watch moet u dubbelklikken op de zijknop wanneer het apparaat is ontgrendeld om uw standaardkaart te activeren voor betaling.

Nadat u de transactie hebt geverifieerd, geeft het Secure Element uw apparaataccountnummer en een transactiespecifieke dynamische beveiligingscode aan het kassasysteem van de winkel samen met aanvullende informatie die nodig is om de transactie te voltooien. Nogmaals, noch Apple noch uw apparaat verzenden uw daadwerkelijke betaalkaartnummer. Alvorens de betaling wordt goedgekeurd, kan de bank of het betaalnetwerk uw betaalinformatie verifiëren door de dynamische beveiligingscode te controleren om er zeker van te zijn dat deze uniek is en aan uw apparaat is gekoppeld.

Wanneer u Apple Pay gebruikt binnen apps of op het web

Wanneer u een app of een website gebruikt die Apple Pay gebruikt in iOS, watchOS of macOS, kan de app of website controleren of u Apple Pay hebt ingeschakeld op dat apparaat. U kunt deze optie beheren in 'Instellingen' > 'Safari' op uw iOS-apparaat en op het tabblad 'Privacy' in de voorkeuren voor Safari op uw Mac.

Om uw betaalinformatie veilig over te maken wanneer u binnen apps of op het web betaalt, ontvangt Apple Pay uw gecodeerde transactie en codeert het deze opnieuw met een sleutel die specifiek is voor de ontwikkelaar. Vervolgens worden de gegevens van de transactie verzonden naar de ontwikkelaar of betalingsverwerker. Dankzij deze sleutel heeft alleen de app of website waar u koopt toegang tot de gecodeerde betaalinformatie. Websites moeten hun domein verifiëren elke keer dat ze Apple Pay aanbieden als een betaaloptie. Net als bij betalingen in winkels stuurt Apple uw apparaataccountnummer en de transactiespecifieke dynamische beveiligingscode naar de app of website. Noch Apple noch uw apparaat verzenden uw daadwerkelijke betaalkaartnummer naar de app.

Apple bewaart gegevens van transacties op anonieme wijze. Deze gegevens zijn onder andere het aankoopbedrag bij benadering, de appontwikkelaar en appnaam, de datum en tijd bij benadering, en of de transactie is voltooid. Apple gebruikt deze gegevens om Apple Pay en andere producten en voorzieningen te verbeteren. Apple vereist ook dat apps en websites in Safari die gebruikmaken van Apple Pay een privacybeleid hebben dat u kunt lezen en waarin wordt vermeld hoe uw gegevens worden gebruikt.

Wanneer u Apple Pay gebruikt op uw iPhone of Apple Watch om een aankoop te bevestigen vanaf uw Mac in Safari, communiceren uw Mac en het machtigende apparaat over een gecodeerd kanaal via Apple servers. Apple bewaart deze informatie niet in een vorm die u persoonlijk identificeert. U kunt de mogelijkheid om Apple Pay op uw Mac te gebruiken uitschakelen in 'Instellingen' op uw iPhone. Ga naar 'Wallet en Apple Pay' en schakel 'Sta betalingen op de Mac toe' uit.

Wanneer u klantenkaarten toevoegt en gebruikt met Apple Pay-transacties in winkels

Wanneer u contactloze klantenkaarten toevoegt aan Wallet, wordt alle informatie bewaard op uw apparaat en gecodeerd met uw toegangscode. U kunt ervoor kiezen om een klantenkaart automatisch te gebruiken in de winkels van de winkelier wanneer u een Apple Pay-aankoop doet (u kunt deze instelling ook uitschakelen in Wallet). Apple vereist dat alle informatie die naar de betaalterminal wordt verzonden, is gecodeerd. Klantenkaartinformatie wordt alleen met uw toestemming verzonden. En Apple ontvangt geen andere informatie over de klantenkaarttransacties dan dat wat op de kaart wordt weergegeven. iCloud maakt een reservekopie van uw kaarten en houdt uw klantenkaart up-to-date op meerdere apparaten.

Als u zich aanmeldt voor een klantenkaart en de winkelier informatie geeft, zoals uw naam, postcode, e-mailadres en telefoonnummer, ontvangt Apple melding van de aanmelding, maar de informatie die u deelt, wordt rechtstreeks vanaf uw apparaat naar de winkelier verzonden en wordt behandeld in overeenstemming met het privacybeleid van de winkelier.

Als u het apparaat verliest en kaarten in Apple Pay wilt blokkeren of verwijderen

Als u Zoek mijn iPhone hebt ingeschakeld op uw apparaat, kunt u Apple Pay blokkeren door de verloren-modus op uw apparaat te activeren in plaats van uw kaarten direct te annuleren. Als u uw apparaat vindt, kunt u Apple Pay weer inschakelen.

U kunt naar uw Apple ID-accountpagina gaan om de mogelijkheid te verwijderen om betalingen te doen met de creditcards, bankpassen en prepaidkaarten die u gebruikte met Apple Pay op het apparaat.

Wanneer u uw apparaat op afstand wist met Zoek mijn iPhone, verwijdert u ook de mogelijkheid om te betalen met de kaarten die u gebruikte met Apple Pay. Uw creditcards, bankpassen en prepaidkaarten worden geblokkeerd in Apple Pay door uw bank, de erkende serviceprovider van uw bank, de uitgever van uw kaart of de erkende serviceprovider van de uitgever van uw kaart, ook als uw apparaat offline is en niet is verbonden met een mobiel netwerk of een wifinetwerk. Als u uw apparaat vindt, kunt u de kaarten weer toevoegen met behulp van Wallet.

U kunt verder ook uw bank of de uitgever van uw kaart bellen om uw creditcards, bankpassen of prepaidkaarten te blokkeren in Apple Pay. Suica-kaarten kunnen niet worden geblokkeerd als uw apparaat offline is (hieronder vindt u meer informatie). De mogelijkheid om klantenkaarten te gebruiken die op uw apparaat zijn bewaard, wordt alleen verwijderd wanneer uw apparaat online is.

Wanneer u geld verzendt en ontvangt met Apple Pay of Apple Pay Cash gebruikt (alleen VS)

Met Apple Pay kunt u geld verzenden naar en ontvangen van andere mensen in Berichten. Wanneer u geld ontvangt, wordt dit toegevoegd aan uw Apple Pay Cash-kaart die kan worden gebruikt om aankopen te doen met Apple Pay in winkels, binnen apps en op het web. Persoonlijke betalingen en de Apple Pay Cash-kaart zijn voorzieningen die worden geleverd door de financiële partner van Apple, Green Dot Bank, lid FDIC. U vindt meer informatie over hoe Green Dot Bank uw informatie beveiligt door hun privacybeleid te lezen op applepaycash.greendot.com/privacy/.

Wanneer u Apple Pay Cash configureert, wordt dezelfde informatie als wanneer u een creditcard of bankpas toevoegt, mogelijk gedeeld met Green Dot Bank en met Apple Payments Inc. Apple heeft Apple Payments Inc., een dochteronderneming, opgericht om uw privacy te beschermen door informatie over uw Apple Pay Cash-transacties te bewaren en verwerken los van de rest van Apple, op een manier waar de rest van Apple niets van afweet. Deze informatie wordt alleen gebruikt voor probleemoplossing, wettelijk verplichte doeleinden en om fraude te verhinderen voor Apple Pay Cash.

Om uw identiteit te verifiëren, wordt u mogelijk gevraagd om informatie, zoals uw naam en adres, te geven aan de bank en de serviceprovider voor identiteitverificatie. Deze informatie wordt alleen gebruikt om fraude te verhinderen en om te voldoen aan de financiële regelgeving van de VS. Uw naam en adres worden veilig bewaard door de partnerbank en Apple Payments Inc., maar eventuele aanvullende informatie die u wordt gevraagd te geven, zoals BSN-nummer, geboortedatum, antwoorden op vragen (bijvoorbeeld een straatnaam bevestigen waar u eerder hebt gewoond), of een kopie van uw door de overheid uitgegeven ID, kunnen niet worden gelezen door Apple.

Wanneer u Apple Pay Cash gebruikt - inclusief wanneer u geld stort of geld overmaakt naar een bankrekening - kunnen onze partnerbank, Apple en Apple Payments Inc. informatie over u, uw apparaat en uw rekening gebruiken om de transactie te verwerken, voor probleemoplossing, om fraude te verhinderen en om te voldoen aan financiële regelgeving. Apple kan Apple Payments Inc. gebruikspatronen bij benadering geven van uw apparaat over hoe regelmatig u communiceert met die persoon via de telefoon, e-mail of in Berichten. De inhoud van uw communicatie wordt niet verzameld. Deze informatie wordt voor beperkte tijd bewaard, en zodanig dat deze niet is gekoppeld aan u tenzij wordt vastgesteld dat de bijbehorende transactie verdere analyse vereist vanwege verdachte activiteit. U kunt transacties die verdere analyse vereisen, inzien in de lijst met uw Apple Pay Cash-kaarttransacties.

Meer informatie over het gebruik van Apple Pay met uw ov-kaart

Als u een ov-kaart die u hebt toegevoegd aan Apple Pay aanwijst als een Express Transit-kaart, kunt u betalen en ritten maken zonder eerst Face ID, Touch ID of een toegangscode te hoeven gebruiken. U kunt Express Transit beheren op uw iPhone in 'Instellingen' > 'Wallet en Apple Pay' en op uw Apple Watch via de Apple Watch-app.

U kunt tijdelijk uw ov-kaart blokkeren door met Zoek mijn iPhone uw apparaat in de Verloren-modus te zetten. U kunt uw ov-kaarten verwijderen door uw apparaat op afstand te wissen met Zoek mijn iPhone of door alle kaarten te verwijderen van uw Apple ID-accountpagina. Ov-kaarten kunnen niet worden verwijderd of geblokkeerd als uw apparaat offline is.

Meer informatie

U vindt meer informatie over Apple Pay en privacy op uw apparaat. Ga naar 'Wallet en Apple Pay' in 'Instellingen' op uw iOS-apparaat en tik op 'Bekijk hoe je gegevens worden beheerd'. Ga op de Mac naar 'Wallet en Apple Pay' in 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Apple Pay en privacy'.

U vindt nog meer informatie over hoe Apple uw gegevens en persoonlijke informatie beschermt door de iOS-beveiligingshandleiding en het Apple privacybeleid te raadplegen.