Vertrouwelijke gegevens veilig houden tijdens de reparatie van hardware

Bij sommige reparaties van producten moet de harde schijf van de computer mogelijk worden vervangen. Als de harde schijf gevoelige of vertrouwelijke gegevens bevat, leest u verder voor enkele suggesties om die gegevens veilig te houden.

Als de harde schijf is vervangen, wordt de vorige harde schijf aan Apple geretourneerd en gereviseerd. Als onderdeel van het revisieproces wist Apple alle harde schijven en formatteert deze opnieuw om zo zorgen over gegevensbeveiliging of identiteitsdiefstal te voorkomen.

Mogelijk verstuurt u een computer voor reparatie wanneer de harde schijf nog werkt. De schijf werkt dan periodiek of het is niet de harde schijf die moet worden gerepareerd. Als u bezorgd bent over gegevensbeveiliging en de harde schijf werkt nog steeds, maakt u een reservekopie van belangrijke gegevens en gebruikt u de functies voor veilig wissen in Schijfhulpprogramma (hieronder beschreven) om de schijf opnieuw te formatteren voordat u de computer voor reparatie opstuurt.

Functies voor veilig wissen in Schijfhulpprogramma

De opties voor het wissen zijn afhankelijk van de OS X-versie die op de computer is geïnstalleerd.

• Mac OS X v10.4 en hoger hebben in Schijfhulpprogramma extra opties om een schijf veilig te wissen.
  • Opmerking: met OS X Lion v10.7 of hoger en een SSD-schijf zijn Veilig wissen en Vrije ruimte wissen niet beschikbaar in Schijfhulpprogramma. Deze opties zijn niet nodig voor SSD omdat het moeilijk is om gegevens van een SSD te herstellen wanneer deze op een gewone manier zijn gewist. Voor meer beveiliging bij het gebruik van een SSD overweegt u het gebruik van FileVault-codering. FileVault, beschikbaar in Mac OS X v10.3 en hoger, voorkomt dat anderen gemakkelijk toegang tot informatie in een thuismap kunnen krijgen, zelfs wanneer de schijf onverwacht stopt met werken of wanneer deze een servicebeurt krijgt.

• Mac OS X v10.3.x en lager hebben in Schijfhulpprogramma een functie om alle gegevens over te schrijven door nullen die u kunt gebruiken om de schijf volledig te wissen.

Denk er altijd aan om een reservekopie van belangrijke gegevens te maken voordat u opties voor wissen of coderen gebruikt. Het overschrijven van gegevens gaat immers gepaard met gegevensverlies.