Windows 10 installeren op een Mac met Boot Camp-assistent

Met Boot Camp kunt u Microsoft Windows 10 op een Mac installeren en schakelen tussen macOS en Windows bij het herstarten van de Mac.

Boot Camp-assistent op MacBook Pro

Wat u nodig hebt om Windows 10 op een Mac te installeren

Een van deze Mac-modellen:

• MacBook Pro-modellen die in 2015 of later zijn geïntroduceerd
  • MacBook Pro-modellen die in 2012 of later zijn geïntroduceerd
  • MacBook Pro-modellen die in 2012 of later zijn geïntroduceerd
  • Mac mini-modellen die in 2012 of later zijn geïntroduceerd

• iMac-modellen die in 2012 of later zijn geïntroduceerd1
  • iMac Pro (alle modellen)
  • Mac Pro-modellen die eind 2013 zijn geïntroduceerd

De nieuwste macOS-updates, die updates voor Boot Camp-assistent kunnen bevatten. U zult Boot Camp-assistent gebruiken om Windows 10 te installeren.

64 GB of meer vrije opslagruimte op uw Mac-opstartschijf:

• U hebt slechts 64 GB vrije opslagruimte nodig, maar met minimaal 128 GB vrije opslagruimte hebt u de beste ervaring. Zoveel ruimte of meer is nodig voor de automatische updates van Windows.
  • Als uw Mac 128 GB of meer geheugen (RAM) heeft, heeft het Windows-installatieprogramma vrije opslagruimte nodig die minstens even groot is als het geheugen van de Mac. Als uw Mac bijvoorbeeld 256 GB geheugen heeft, moet er minstens 256 GB opslagruimte beschikbaar zijn voor Windows.

Een externe USB-stick met een opslagcapaciteit van 16 GB of meer, tenzij u een Mac gebruikt waarop Windows zonder flashgeheugen kan worden geïnstalleerd.

Een 64-bitsversie van Windows 10 Home of Windows 10 Pro op een schijfkopie (ISO) of ander installatiemedium:

• Als u voor het eerst Windows op een Mac installeert, gebruik dan een volledige versie van Windows en geen upgrade.
  • Als uw exemplaar van Windows op een USB-stick is geleverd of u hebt een Windows-productcode maar geen installatieschijf, dan downloadt u een schijfkopie van Microsoft.
  • Als uw exemplaar van Windows als dvd is geleverd, moet u mogelijk een schijfkopie aanmaken van deze dvd.

Windows 10 installeren op een Mac

Gebruik Boot Camp-assistent om Windows te installeren. Dit vindt u in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's'.

1. Gebruik Boot Camp-assistent om een Windows-partitie aan te maken

Als u macOS Mojave 10.14.5 gebruikt op een iMac of Mac mini met een Fusion Drive, download en installeert u de nieuwste Boot Camp-assistent voordat u verdergaat. Oudere versies stoppen mogelijk met reageren (ze lopen vast of vertragen) tijdens het partitioneren van deze schijven.

Open Boot Camp-assistent en volg de instructies op het scherm:

• Steek uw USB-schijf in uw Mac als hierom wordt gevraagd. Boot Camp-assistent zal deze gebruiken om een opstartbare USB-schijf aan te maken voor de installatie van Windows.
  • Als Boot Camp-assistent u vraagt om de grootte van de Windows-partitie in te stellen, onthoud dan de minimaal vereiste opslagruimte vermeld in de vorige sectie. Stel een partitiegrootte in die bij uw behoeften aansluit. Deze grootte kunt u later niet meer aanpassen.

2. Formatteer de Windows (BOOTCAMP)-partitie

Wanneer Boot Camp-assistent klaar is, wordt de Mac opnieuw opgestart met het Windows-installatieprogramma. Als het installatieprogramma vraagt waar u Windows wilt installeren, selecteert u de BOOTCAMP-partitie en klikt u op 'Formatteren'. In de meeste gevallen selecteert en formatteert het installatieprogramma de BOOTCAMP-partitie automatisch.

3. Installeer Windows, de Windows-ondersteuningssoftware en Boot Camp

Ontkoppel alle externe apparaten, zoals extra beeldschermen en schijven, die niet nodig zijn tijdens de installatie. Klik daarna op 'Volgende' en volg de instructies op het scherm om te beginnen met het installeren van Windows.

Nadat Windows is geïnstalleerd, wordt de Mac opgestart in Windows en worden de Windows-ondersteuningssoftware en Boot Camp geïnstalleerd. Als u het welkomstscherm van het Boot Camp-installatieprogramma niet ziet, rond de installatie dan af door de Windows-ondersteuningssoftware handmatig te installeren.

Schakelen tussen macOS en Windows

1. Schakel de Mac in of herstart deze en houd onmiddellijk de Option-toets ⌥ (of Alt-toets) op uw toetsenbord ingedrukt.
  2. Laat de toets los wanneer u het venster Opstartbeheer ziet, waarin de naam en het symbool van iedere opstartschijf wordt weergegeven.
  3. Selecteer de macOS- of Windows-opstartschijf en klik op de pijl of druk op Return.

Herhaal deze stappen iedere keer dat u wilt schakelen tussen besturingssystemen.

Meer informatie

Als u een van deze Mac-modellen hebt die OS X El Capitan 10.11 of hoger gebruiken, hebt u geen USB-stick nodig om Windows te installeren:

• MacBook Pro-modellen die in 2015 of later zijn geïntroduceerd
  • MacBook Air-modellen die in 2015 of later zijn geïntroduceerd2
  • MacBook Pro-modellen die in 2015 of later zijn geïntroduceerd2
  • iMac-modellen die in 2015 of later zijn geïntroduceerd
  • iMac Pro (alle modellen)
  • Mac Pro-modellen die eind 2013 zijn geïntroduceerd

Voor meer informatie over het gebruik van Windows op een Mac, opent u Boot Camp-assistent en klikt u op de knop 'Open Boot Camp Help'.

1. Als Windows en macOS Mojave op een iMac (27-inch, eind 2012), iMac (27-inch, eind 2013) of iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2014) installeert en uw Mac is geconfigureerd met een harde schijf van 3 TB, lees dan hier over een waarschuwing die mogelijk tijdens de installatie verschijnt.

2. Deze Mac-modellen werden aangeboden met harde schijven van 128 GB als optie. Apple beveelt harde schijven van 256 GB of meer aan, zodat u een Boot Camp-partitie van minstens 128 GB kunt aanmaken.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.