Een opstartbaar installatieprogramma aanmaken voor macOS

U kunt een externe schijf of secundair volume gebruiken als opstartschijf waarmee u het Mac-besturingssysteem kunt installeren.

Deze geavanceerde stappen zijn hoofdzakelijk bedoeld voor systeembeheerders en anderen die bekend zijn met de commandoregel. U hebt geen opstartbaar installatieprogramma nodig om macOS te installeren, maar het kan handig zijn als u macOS op meerdere computers wilt installeren zonder het installatieprogramma steeds te moeten downloaden.

macOS downloaden

1. Download een macOS-installatieprogramma, bijvoorbeeld voor macOS Mojave of macOS High Sierra.
    Als u macOS Mojave of High Sierra hiervoor wilt downloaden, moet u downloaden vanaf een Mac met macOS Sierra 10.12.5 of hoger, of El Capitan 10.11.6. Enterprise-beheerders: download van Apple, niet van een lokaal gehoste software-updateserver.
  2. Wanneer het macOS-installatieprogramma opent, sluit u het zonder verder te gaan met de installatie.
  3. Het installatieprogramma vindt u in de map 'Programma's' als één installatiebestand, bijvoorbeeld 'macOS Mojave-installatie'.

Het commando 'createinstallmedia' in Terminal gebruiken

1. Nadat het installatieprogramma is gedownload, sluit u de USB-stick of ander volume aan dat u als opstartmedium voor het installatieprogramma gaat gebruiken. Zorg dat deze minimaal 12 GB beschikbare opslagruimte heeft en is geformatteerd als Mac OS Uitgebreid.
  2. Open Terminal in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's'.
  3. Typ of plak een van de volgende commando's in Terminal. We gaan er hierbij van uit dat het installatieprogramma nog steeds in de map 'Programma's' staat en dat 'MyVolume' de naam is van de USB-stick of een ander volume dat u gebruikt. Als het een andere naam heeft, vervangt u MyVolume door de juiste naam.

Mojave:*
    sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

High Sierra:*
    sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Sierra:
    sudo /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app

El Capitan:
    sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

4. Druk op Return nadat u het commando hebt getypt.
  5. Typ uw beheerderswachtwoord als daarom wordt gevraagd en druk opnieuw op Return. Terminal geeft geen tekens weer wanneer u uw wachtwoord typt.
  6. Wanneer hierom wordt gevraagd, typt u Y om te bevestigen dat u het volume wilt wissen en drukt u op Return. Terminal geeft de voortgang weer terwijl het opstartbare installatieprogramma wordt aangemaakt.
  7. Wanneer Terminal laat weten dat het proces voltooid is, heeft het volume dezelfde naam als het installatieprogramma dat u hebt gedownload, zoals 'macOS Mojave-installatie'. U kunt Terminal nu stoppen en het volume verwijderen.

* Als macOS Sierra of lager is geïnstalleerd op de Mac, moet u het argument --applicationpath opnemen in de opdracht. In de commando's voor Sierra en El Capitan wordt de juiste notatie van dit argument weergegeven.

Het opstartbare installatieprogramma gebruiken

Nadat u het opstartbare installatieprogramma hebt aangemaakt, volgt u deze stappen om het te gebruiken.

1. Sluit het volume met het opstartbare installatieprogramma aan op een compatibele Mac.
  2. Gebruik Opstartbeheer of de voorkeuren voor de opstartschijf om het volume met het opstartbare installatieprogramma te selecteren als opstartschijf. Start nu de computer op vanaf die schijf. De Mac wordt opgestart met macOS Recovery.
    Lees meer over het selecteren van een opstartschijf, inclusief wat u moet doen als uw Mac niet via deze schijf opstart.
  3. Selecteer uw taal wanneer u hierom wordt gevraagd.
  4. Met een opstartbaar installatieprogramma wordt macOS niet gedownload van het internet, maar u hebt wel een internetverbinding nodig zodat informatie specifiek voor uw Mac-model, zoals firmware-updates, kan worden opgehaald. Als u verbinding moet maken met een wifinetwerk, gebruikt u het wifimenu  in the menubalk.
  5. Selecteer 'Installeer macOS' (of 'Installeer OS X') in het venster 'Hulpprogramma's'. Klik vervolgens op 'Ga door' en volg de instructies op het scherm.

Meer informatie

Voor meer informatie over het commando createinstallmedia en de argumenten die u erbij kunt gebruiken, controleert u of het macOS-installatieprogramma in de map 'Programma's' staat en voert u dit pad in Terminal in:

Mojave:

/Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia

High Sierra:

/Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia

Sierra:

/Applications/Install\ macOS\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia

El Capitan:

/Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia