Een opstartbaar installatieprogramma maken voor macOS

U kunt een externe schijf of secundaire partitie gebruiken als een opstartschijf waarmee u het Mac-besturingssysteem kunt installeren.

Een opstartbaar installatieprogramma kan handig zijn wanneer u macOS op meerdere computers wilt installeren zonder het installatieprogramma steeds te moeten downloaden of verbinding te moeten maken met internet.

Deze geavanceerde stappen zijn hoofdzakelijk bedoeld voor systeembeheerders en anderen die bekend zijn met de commandoregel. U hoeft geen opstartbaar installatieprogramma te maken om macOS te installeren.

macOS downloaden vanuit de App Store

1. Download macOS vanuit de Mac App Store. Het wordt gedownload naar de map 'Programma's als één 'installatie'-bestand, zoals macOS High Sierra-installatie.
    Als u een opstartbaar installatieprogramma maakt voor macOS High Sierra, download dan van een Mac met High Sierra, Sierra 10.12.5 of hoger of El Capitan 10.11.6. Enterprise-beheerders: download van Apple, niet van een lokaal gehoste software-updateserver.
  2. Wanneer het installatieprogramma opent, sluit u het zonder verder te gaan met de installatie.

Gebruik dan het commando 'createinstallmedia' in Terminal

1. Nadat het installatieprogramma is gedownload, activeert u de USB-stick of het andere volume dat u gebruikt voor het opstartbaar installatieprogramma. Controleer of er minimaal 12 GB beschikbare opslagruimte is.
  2. Open Terminal in de map Hulpprogramma's in de map Programma's.
  3. Typ een van de volgende commando's in Terminal. Bij al deze commando's wordt ervan uitgegaan dat het installatieprogramma in de map Programma's staat en dat de naam van het volume dat u gebruikt voor het opstartbaar installatieprogramma MyVolume is. Als uw volume een andere naam heeft, vervangt u MyVolume door de naam van uw volume.

High Sierra:
    sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Sierra:
    sudo /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app

El Capitan:
    sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

Yosemite:
    sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app

Mavericks:
    sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app

4. Druk op Return nadat u het commando hebt getypt.
  5. Als dit wordt gevraagd, typt u uw beheerderswachtwoord en drukt u weer op Return. Terminal geeft geen tekens weer wanneer u uw wachtwoord typt
  6. Wanneer hierom wordt gevraagd, typt u Y om te bevestigen dat u het volume wilt wissen en drukt u op Return. Terminal geeft de voortgang weer terwijl het opstartbaar installatieprogramma wordt gemaakt.
  7. Sluit Terminal wanneer u klaar bent. Het opstartbaar installatieprogramma kan nu worden gebruikt op een compatibele Mac. Lees hier hoe u het kiest als uw opstartschijf.

Meer informatie

Voor meer informatie over het commando createinstallmedia dat in de voorbeelden hierboven wordt gebruikt, controleert u of het macOS-installatieprogramma in de map Programma's staat en voert u het correcte pad in Terminal in:

High Sierra:

/Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia

Sierra:

/Applications/Install\ macOS\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia

El Capitan:

/Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia

Yosemite:

/Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app/Contents/Resources/createinstallmedia

Mavericks:

/Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia