Een opstartbaar installatieprogramma aanmaken voor macOS

U kunt een externe schijf of secundaire partitie gebruiken als opstartschijf waarmee u het Mac-besturingssysteem kunt installeren.

Deze geavanceerde stappen zijn hoofdzakelijk bedoeld voor systeembeheerders en anderen die bekend zijn met de commandoregel. U hebt geen opstartbaar installatieprogramma nodig om macOS te installeren, maar het kan handig zijn als u macOS op meerdere computers wilt installeren zonder het installatieprogramma steeds te moeten downloaden.

macOS downloaden vanuit de App Store

1. Download macOS vanuit de App Store. Gebruik voor het downloaden een Mac die compatibel is met de versie van macOS die u momenteel aan het downloaden bent.
    Als u High Sierra downloadt, gebruikt u een Mac met High Sierra, Sierra 10.12.5 of hoger of El Capitan 10.11.6. Enterprise-beheerders: download van Apple, niet van een lokaal gehoste software-updateserver.
  2. Wanneer het macOS-installatieprogramma opent, sluit u het zonder verder te gaan met de installatie.
  3. Het installatieprogramma vindt u in de map 'Programma's' als één installatiebestand, bijvoorbeeld 'macOS High Sierra-installatie'.

Het commando 'createinstallmedia' in Terminal gebruiken

1. Nadat u het installatieprogramma hebt gedownload, sluit u de USB-stick of een ander volume aan dat u als opstartmedium voor het installatieprogramma gaat gebruiken. Zorg dat er minimaal 12 GB beschikbare opslagruimte is.
  2. Open Terminal in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's'.
  3. Typ of plak een van de volgende commando's in Terminal. We gaan er hierbij van uit dat het installatieprogramma nog steeds in de map 'Programma's' staat en dat de naam van het volume MyVolume is. Als het een andere naam heeft, vervangt u MyVolume door de juiste naam.

High Sierra:
    sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app

Sierra:
    sudo /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app

El Capitan:
    sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

Yosemite:
    sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app

Mavericks:
    sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app

4. Druk op Return nadat u het commando hebt getypt.
  5. Typ uw beheerderswachtwoord als daarom wordt gevraagd en druk opnieuw op Return. Terminal geeft geen tekens weer wanneer u uw wachtwoord typt.
  6. Wanneer hierom wordt gevraagd, typt u Y om te bevestigen dat u het volume wilt wissen en drukt u op Return. Terminal geeft de voortgang weer terwijl het opstartbare installatieprogramma wordt aangemaakt.
  7. Wanneer Terminal laat weten dat het proces voltooid is, heeft het volume dezelfde naam als het installatieprogramma dat u hebt gedownload, zoals 'Install macOS High Sierra'. U kunt Terminal nu stoppen en het volume verwijderen.

Het opstartbare installatieprogramma gebruiken

Nadat u het opstartbare installatieprogramma hebt aangemaakt, volgt u deze stappen om het te gebruiken.

1. Sluit het volume met het opstartbare installatieprogramma aan op een compatibele Mac.
  2. Gebruik Opstartbeheer of de voorkeuren voor de opstartschijf om het volume met het opstartbare installatieprogramma te selecteren als opstartschijf. Start nu de computer op vanaf die schijf. De Mac wordt opgestart met macOS Recovery
    Lees meer over het selecteren van een opstartschijf, inclusief wat u moet doen als uw Mac niet via deze schijf opstart.
  3. Selecteer uw taal wanneer u hierom wordt gevraagd.
  4. Met een opstartbaar installatieprogramma wordt macOS niet gedownload van het internet, maar u hebt wel een internetverbinding nodig zodat informatie specifiek voor uw Mac-model, zoals firmware-updates, kan worden opgehaald. Als u verbinding moet maken met een wifinetwerk, gebruikt u het wifimenu  in the menubalk.
  5. Selecteer 'Installeer macOS' (of 'Installeer OS X') in het venster 'Hulpprogramma's'. Klik vervolgens op 'Ga door' en volg de instructies op het scherm.

Meer informatie

Voor meer informatie over het commando createinstallmedia dat in de voorbeelden hierboven wordt gebruikt, controleert u of het macOS-installatieprogramma in de map 'Programma's' staat en voert u het correcte pad in Terminal in:

High Sierra:

/Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia

Sierra:

/Applications/Install\ macOS\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia

El Capitan:

/Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia

Yosemite:

/Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app/Contents/Resources/createinstallmedia

Mavericks:

/Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia
Publicatiedatum:Thu May 17 00:45:45 GMT 2018