Een opstartbaar installatieprogramma voor macOS aanmaken

Je kunt een USB-stick of ander secundair volume gebruiken als opstartschijf waarmee je het Mac-besturingssysteem kunt installeren.

Deze geavanceerde stappen zijn voornamelijk voor systeembeheerders en andere ervaren gebruikers die vertrouwd zijn met het invoeren van commando's in Terminal.

Je hebt geen opstartbaar installatieprogramma nodig voor een upgrade van macOS of een herinstallatie van macOS, maar het kan wel nuttig zijn als je macOS op meerdere computers wilt installeren zonder het installatieprogramma steeds opnieuw te moeten downloaden of als je geen compatibele macOS-versie kunt installeren vanuit de Finder of macOS-herstel.

Het volledige macOS-installatieprogramma van Apple downloaden

Een USB-stick aansluiten op je Mac

Terminal gebruiken om het opstartbare installatieprogramma aan te maken

Het opstartbare installatieprogramma gebruiken

Het volledige macOS-installatieprogramma van Apple downloaden

1. Voor het volledige macOS-installatieprogramma:

• Download macOS in de App Store of via de webbrowser met de links in macOS downloaden en installeren.

• Download macOS op een Mac die de laatste versie van OS X El Capitan gebruikt en compatibel is met de macOS-versie die je downloadt. Controleer welke macOS-versie je Mac gebruikt.

• Als je beheerder bent bij een grote onderneming, download dan van Apple en niet van een lokaal gehoste updateserver.

2. Als je het installatieprogramma hebt:

• Zorg ervoor dat het installatieprogramma in de map 'Apps' van je opstartschijf staat. Als je in de menubalk van de Finder naar 'Ga' > 'Apps' gaat, dan wordt deze map geopend.

• Zorg ervoor dat het installatieprogramma de naam [Version Name]-installatie heeft, zoals macOS Sonoma-installatie. Het installatieprogramma moet een app zijn, geen schijfkopiebestand (.dmg) of pakketbestand (.pkg).

Een USB-stick aansluiten op je Mac

Sluit een USB-stick of ander secundair volume aan op je Mac.

• Als je het opstartbare installatieprogramma aanmaakt, wordt dit volume automatisch gewist.

• Een USB-stick van 32 GB heeft ruim voldoende opslagruimte voor elk macOS-installatieprogramma en een USB-stick van 16 GB is genoeg voor de meeste eerdere versies van macOS. Als er meer ruimte nodig is, geeft Terminal dat aan.

Terminal gebruiken om het opstartbare installatieprogramma aan te maken

Terminal-venster na voltooiing van de procedure
  1. Sluit de USB-stick rechtstreeks aan op je Mac.

2. Open Terminal vanuit de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Apps'.

3. Typ of plak een van de onderstaande commando's Elk commando gaat ervan uit dat het installatieprogramma in de map 'Apps' staat en dat 'MyVolume' de naam is van de USB-stick. Als de USB-stick een andere naam heeft, hernoem je deze of vervang je MyVolume in het commando indien nodig.

4. Typ je beheerderswachtwoord in wanneer je daarom wordt gevraagd. Terminal geeft geen tekens weer terwijl je typt. Druk vervolgens op Return.

5. Wanneer hierom wordt gevraagd, typt je Y om te bevestigen dat je het volume wilt wissen en druk je op Return. Terminal toont de voortgang terwijl het volume wordt gewist. Als Terminal het volume niet goed kan wissen, gebruik dan het schijfhulpprogramma om het volume te wissen met de structuur Mac OS Uitgebreid (journaled) en begin dan helemaal opnieuw.

6. Nadat het volume is gewist, zie je mogelijk een waarschuwing dat Terminal toegang wil tot bestanden op een verwijderbaar volume. Klik op 'OK' om door te gaan met kopiëren.

7. Als Terminal aangeeft dat het installatiemedium nu beschikbaar is, heeft het volume dezelfde naam als het installatieprogramma, bijvoorbeeld macOS Sonoma-installatie. Je kunt Terminal nu stoppen en het volume verwijderen.

Commando's die je in Terminal kunt gebruiken

Afhankelijk van welke macOS-versie je hebt gedownload, voer je volgens de bovenstaande instructies een van de volgende commando's in Terminal in. Vervang MyVolume in het commando door de naam van jouw volume, indien deze afwijkt.

Als de Mac die je gebruikt om het opstartbare installatieprogramma aan te maken macOS Sierra of ouder gebruikt, voeg dan --applicationpath toe aan je commando, gevolgd door het juiste installatiepad, vergelijkbaar met wat wordt weergegeven in het onderstaande commando voor El Capitan.

Sonoma:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Sonoma.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Ventura:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Ventura.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Monterey:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Big Sur:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Catalina:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Mojave:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

High Sierra:

sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

El Capitan:

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

Het opstartbare installatieprogramma gebruiken

Volg de juiste stappen, afhankelijk van of de Mac waarop het macOS-installatieprogramma wordt gedownload een Mac met Apple silicon is.

Mac met Apple silicon

1. Sluit de Mac af of schakel deze uit.

2. Sluit het volume met het opstartbare installatieprogramma aan op de Mac.

3. Schakel de Mac in en houd de aan/uit-knop ingedrukt totdat je het venster met opstartopties ziet. Hierin worden je opstartbare volumes weergegeven, inclusief het opstartbare installatieprogramma.

4. Selecteer het opstartbare installatieprogramma en klik op 'Ga door'.

5. Volg de installatie-instructies op het scherm nadat het macOS-installatieprogramma is geopend.

Elke andere Mac

1. Sluit de Mac af of schakel deze uit.

2. Sluit het volume met het opstartbare installatieprogramma aan op de Mac.

3. Schakel de Mac in en houd daarna meteen de Option-toets (Alt) ingedrukt.

4. Laat de Option-toets los als je een donker scherm ziet met je opstartbare volumes, inclusief het opstartbare installatieprogramma.

5. Selecteer het opstartbare installatieprogramma. Klik vervolgens op de pijl op het scherm of druk op Return.

6. Als je een Mac met de Apple T2 Security-chip gebruikt en je niet kunt opstarten via het opstartbare installatieprogramma, zorg er dan voor dat Opstartbeveiligingshulpprogramma is ingesteld om opstarten vanaf externe of verwijderbare media toe te staan.

7. Selecteer je taal wanneer je hierom wordt gevraagd.

8. Selecteer 'Installeer macOS' (of 'Installeer OS X') in het venster 'Hulpprogramma's'. Klik vervolgens op 'Ga door' en volg de instructies op het scherm.

Meer informatie

Voor meer informatie over het commando createinstallmedia en de argumenten die je erbij kunt gebruiken, controleer je of het macOS-installatieprogramma in de map 'Apps' staat en voer je in Terminal het volgende in, waarbij je InstallerName vervangt door de naam van het installatieprogramma:

"/Applications/InstallerName.app/Contents/Resources/createinstallmedia"

Voorbeeld: "/Applications/Install macOS Sonoma.app/Contents/Resources/createinstallmedia"